Problém v škôlke
ahojte, potrebovala by som nazor na toto,co sa deje u nas v skolke. syn nastupil v sept.do skolky ako 3rocny.rano ho vodim ja na osmu.poobede vyzdvihuje muz.skolka je otvorena do 16.30. prve dni sme ho bravali skor okolo 15hod aby tam nebol dlho.potom uz zacal chodit po 16tej muz. jedneho dna si ucitelka zavolala mojej svokre (poznaju sa lebo svokre tam kedysi chodili vsetky deti),vraj nas maly tam byva najdlhsie a caka rodicov a vobec to nie je pre tak male dieta dobre aby tam bol dlho. tak isla svokra po neho. toto sa udialo bez dovolenia rodicov. nam nikto nevolal, bez nasho vedomia ho vyzdvihla svokra po dohode s tou ucitelkou.muz tam prisiel po neho a dieta nikde. no dobre bola som ticho. muz mi tvrdil,ze chodi po 16tej, maly sa vraj vzdy tesi na tata, pekne sedi a hra sa alebo vsetko zatvara s ucitelkou,myslim okna atd. malokedy je tam vraj sam. parkat sla pre neho svagrina a plakal ze chce ist s tatom. muz chodil do prace s kolegom autom,kolega vsak dal vypoved,tak muz chodi busom,uz riesime druhe auto. takze teraz chodi neskor v praci konci 15.30 . ale vzdy stiha do 16.30.vcera prisiel 16.34, utekal celu cestu zo stanice,nestihol spoj na ktory chodi. ucitelka ho vraj cakala vonku uz,sedela v aute a maly bol na chodniku skoro bosy ,napoly obuty,vraj mu nevedela obut topanky. muz sa ospravedlnil ze meska. rano si ma odchytila riaditelka, povedala mi, ze muz prisiel 16.40, meskal a je to vraj hrube porusenie poriadku a ked sa to zopakuje, mozu nam ho vylucit zo skolky. uplne som zostala zarazena. nechapala som co povedat, neviem preco muz nevolal niekoho,aby po neho prisiel,myslel si ze to stihne.
starsi syn chodil do inej skolky kde s tymto nebol vobec problem. tiez som po neho chodila cca 16.15, velakrat sa stalo ze ine mamicky obcas meskali, ucitelky pekne cakali vonku s detmi na skolskom ihrsiku na lavicke a nikto nikoho nevyhadzoval zo skolky.
co si o tomto myslite? ked som muzovi volala rano co sa stalo, tak sa strasne nastval,ze ich zazaluje ze dieta cakalo na ulici skoro bose a predtym volali bez vedomia rodicov svokre,ktora ho vyzdvihla bez nasho vedomia. proste cele zle. nechcem si robit problemy v skolke, nechcem aby si on zvykal zase v inej chudatko male,ale toto ich spravanie sa mi nepaci absolutne.este tam chodi len mesiac a toto robia.
@ewka0012 ja si pamätám ako som 10 ročná chodila sama do škôlky po brášku ,dokonca som ho aj dost často rano tam vodila a potom mala nervy totálne že nestihem do školy
to teraz neexistuje a čo sa ten nareval
teraz je mi tak divne že cca 13 r nejde zaniest do škôlky sestru a pritom doslova byvaju pri škôlke prejdu dole kopcom , idu s mamou a baba pokračuje dalej
nehrozi teraz , pomôž si ako vieš
ešte ma napadlo neskusite nejak cez poslancov poriešit žiadost cez nich na upravu hodin do škôlky je to predsa občianska vybavenost
@sara07 neviem, o akých jasliach píšeš, v 6 mesiacoch v jasliach som nebola ani ja, ani môj partner, ani moje dieťa. Nie každý z rodičov má na výber, ale rodič, zodpovedný rodič hádam vie, čo ho pár rokov po narodení dieťaťa čaká, či? To nie sú len prechádzky s kočíkom, čo má v hlave každá mladá baba, ktorá túži po dieťatku, ale aj takéto záležitosti. Čo sa týka profesionality, sú učiteľky vynikajúce, dobré, aj k ničomu. Nedovolila by som si ich hádzať do jedného vreca, moje dieťa malo učiteľky úžasné a to v štátnej škôlke. A čo sa týka tých platov, celkovo sú na Slovensku biedne, iba je scestné porovnávať plat niekoho, kto má na starosti napr. handry v butiku, písomnosti v kancelárii a živé bytosti. Im zverujeme to najcennejšie, čo máme. Ceníme si ich tak, akosi ich ceníme, preto v tých škôlkach pracuje často aj osoba, ktorá tam nemá čo hľadať. Ja sito myslím opačne, ak je učiteľka taká, akú malo moje dieťa, tak sa jej divím, že po toľkých rokoch praxe za ten plat vôbec vstane z postele. V Lídli zarobí to isté.
@elementissa čo sa týka tých skrátených hodín v MS počas pandémie, to bolo jedno z tých (neviem, ako to slušne napísať) nariadení, niekto to tu vtedy spomínal, aby deti neboli spolu toľko hodín, lebo vírus osem hodín čuší a potom zrazu vylezie a začne útočiť. Podobným nezmyslom boli postieľky vzdialené od seba 1 meter a na prechádzke sa deti držali za ruky a určite by sa toho našlo viac, mám kamarátku, vedela by rozprávať....Nebol to ale výmysel škôlky, ale nariadenie....🙈
@elizabet173 veď jasné, väčšina nariadení bola takto "zmysluplných", len to ma na tom zaráža, že keď deťom skrátili škôlku do 16:00, tak prečo všetkým pracujúcim rodičom neskratili pracovnú dobu do 15-15:30 :D 🤭🤔🧐🙄 nejako mi to nevychádza :D
@elementissa lebo ľavá ruka netušila, čo robí pravá a to ani v rámci jedného ministerstva, nieto v celej krajine. Chápem, že to bola nová situácia, že sa riešilo milión problémov naraz, ale toto boli veci, na ktoré stačí zdravý sedliacky rozum. Ešte k tomu pridám rúška, ktoré boli v škôlke odporúčané, kto mohol toto vyprodukovať, to by som rada vedela. Deti si ich nevedia správne nasadiť, po určitom čase by si ich mali vymeniť, čo aj robili, ale s kamarátom, lebo mal krajšie, poobede bola na nich polievka, sopeľ aj nátierka. Našťastie sa našlo málo iniciatívnych riaditeliek, ktoré toto odporúčanie zobrali ako nariadenie. Sme ale mimo tému už úplne.
@elizabet173 bože, naša bola jedna z tých iniciativnych a moje dieťa jediné z celej škôlky, ktoré rúško nenosilo a učiteľky v kuse sa sťažovali, že ho nemá a ja som im musela opakovať, že to nie je povinné
Hľadala by som inú škôlku. Nie sú v poriadku, keď sa takto stávajú k bezpečnosti a učia trojročného, že je ok, keď ho vyzdvihne niekto iný, než kto ho mal.
A muž mal sadnúť na taxík a nie čakať na ďalší spoj a meškať. Prípadne dať vedieť.
@janickacrazy ešte že aspoň ty si mala rozum 👍
@elizabet173 nezarobí plat v lidli viem a tabulkové platy + priplatky viem tiež
za komančov kym nezaviedli 3 ročnu rd sa chodilo od 6 mesiacov do jasli, nevymyšľam si
@elementissa však je stale korona nie, neda sa udajne alebo citujem nie je záujem rodičia to stihaju
možno na schodzke triednej sa spytaj a požadovat, pripadne poslancom vypisovat nech to predložia dalej
@sara07 inak predavačka v Lidli zarobí aj 800 eur v čistom, tak neviem, či učiteľka v MŠ má vôbec toľko?
@janickacrazy plus minus ano
@janickacrazy má určite
v škôlke len klasika uč vzdelanie bez kreditov od 738€
a potom ak si urobíš špec pedagog to ide od 880€ do 1450€ a zaleží od rokov
asistent učitela od 741 € začina napr
špec pedagog môže mat aj 1581€
ale 800 čo píšeš má v lidli aj s príplatkami za nedelu, sobotu, sviatky, a nadčasy kebyže má pracovnu dobu + pracovny fond ako učitelka tak rozhodne taky plat nedostane ani náhodou
nehovoriac že predavačka nema tolko dovolenky samozrejme si ju zaslužia
len ked ideme porovnavat učitelku a predavačku tak férovo vo všetkom
https://www.minedu.sk/data/att/16799.pdf
a rozhodne nemaju pracovny fond ako v lidli,
samozrejme na sviatky,nedele, soboty nemusia chodit do prace to je väčšinou že len ak chcu ale každá sa o to bije lebo to robí 100-200€ k platu
danove priznanie učitela a predavačky je v prospech učitela
@sara07 no ved jasné, nedá sa to úplne porovnať, ale tak na Lidl zase nemusí mať človeka ani žiadne extra vzdelanie
@sara07 nie všetky deti chodili do jasieľ, od šesť mesiacov už vôbec nie. Aj ja poznám platové tabuľky učiteľov a tiež viem, aký plat je v Lídli, pracuje mi tam kamarátova žena aj susedka. Nezabúdaj, že veľké percento učiteliek v škôlke má vyšší plat preto, lebo majú VŠ. Okrem toho, učiteľka zo škôlky môže ísť v pohode pracovať do Lídla a tú prácu zvládne, naopak je to bez doplnenia vzdelania nemožné. Link na platy učiteliek mi tu dávať nemusíš, orientujem sa na tej stránke veľmi dobre. Sme mimo tému už dosť dlho, tak nechápem, čo tu stále riešiš. Zasmiala som sa na to výroku, že učiteľky by u súkromníka leteli. Zabudla si dodať, že by nemali taký nástupný plat, ako v tej škôlke.
@elizabet173 ach jo ty si tak krásny ukaz pani učitelky

@janickacrazy poviem ti pedagogické miminum čo je zvladne každy blb doslova ,nič zložité ani tažké a to ti stačí aby ta zobrali a dá sa aj kombinovat vš pro forma z niečoho čo si v živote nerobila a ani len to vš vzdelanie nešlo okolo detí, pedagogiky alebo ludi+ toto ped. minimum
@sara07 nie som učiteľka 😍 sklamem ťa
Na učiteľku v ms už stačí 2 ročne pomaturitne štúdium,.zoberú Vás aj bez školy ale podmienka je tuším do roka nastúpiť na štúdium. U nás majú uč.len maturitu bez vš..v štátnom s platom idú podľa tabuliek, v súkromnom pokiaľ sú zaradeni v sieti tiež.
@elizabet173 ok už mi pisala ip jedna mamička čo si za ukaz vzdavam to

@sara07 teším sa 😉
@bebotka to ozaj? ja som ucitelka a teda som nikdy nechcela, aby sa rodicia starali o odchod mojho autobusu, preboha. Vsak som zamestnana v institucii, ktora poskytuje nejaku sluzbu. Ked niekto robi v sukromnej firme, stara sa jeho klient o to, kedy mu ide autobus? A ked je to ozaj problem, tak ucitelka poziada slusne rodicov a nevyvolava svokre.

@lucmirka124 inak rodičia v tomto to maju dost tažké lebo ja som chodila sama do školy aj zo školy 10 min od prvého ročníka od pol roka