Problém v škôlke
ahojte, potrebovala by som nazor na toto,co sa deje u nas v skolke. syn nastupil v sept.do skolky ako 3rocny.rano ho vodim ja na osmu.poobede vyzdvihuje muz.skolka je otvorena do 16.30. prve dni sme ho bravali skor okolo 15hod aby tam nebol dlho.potom uz zacal chodit po 16tej muz. jedneho dna si ucitelka zavolala mojej svokre (poznaju sa lebo svokre tam kedysi chodili vsetky deti),vraj nas maly tam byva najdlhsie a caka rodicov a vobec to nie je pre tak male dieta dobre aby tam bol dlho. tak isla svokra po neho. toto sa udialo bez dovolenia rodicov. nam nikto nevolal, bez nasho vedomia ho vyzdvihla svokra po dohode s tou ucitelkou.muz tam prisiel po neho a dieta nikde. no dobre bola som ticho. muz mi tvrdil,ze chodi po 16tej, maly sa vraj vzdy tesi na tata, pekne sedi a hra sa alebo vsetko zatvara s ucitelkou,myslim okna atd. malokedy je tam vraj sam. parkat sla pre neho svagrina a plakal ze chce ist s tatom. muz chodil do prace s kolegom autom,kolega vsak dal vypoved,tak muz chodi busom,uz riesime druhe auto. takze teraz chodi neskor v praci konci 15.30 . ale vzdy stiha do 16.30.vcera prisiel 16.34, utekal celu cestu zo stanice,nestihol spoj na ktory chodi. ucitelka ho vraj cakala vonku uz,sedela v aute a maly bol na chodniku skoro bosy ,napoly obuty,vraj mu nevedela obut topanky. muz sa ospravedlnil ze meska. rano si ma odchytila riaditelka, povedala mi, ze muz prisiel 16.40, meskal a je to vraj hrube porusenie poriadku a ked sa to zopakuje, mozu nam ho vylucit zo skolky. uplne som zostala zarazena. nechapala som co povedat, neviem preco muz nevolal niekoho,aby po neho prisiel,myslel si ze to stihne.
starsi syn chodil do inej skolky kde s tymto nebol vobec problem. tiez som po neho chodila cca 16.15, velakrat sa stalo ze ine mamicky obcas meskali, ucitelky pekne cakali vonku s detmi na skolskom ihrsiku na lavicke a nikto nikoho nevyhadzoval zo skolky.
co si o tomto myslite? ked som muzovi volala rano co sa stalo, tak sa strasne nastval,ze ich zazaluje ze dieta cakalo na ulici skoro bose a predtym volali bez vedomia rodicov svokre,ktora ho vyzdvihla bez nasho vedomia. proste cele zle. nechcem si robit problemy v skolke, nechcem aby si on zvykal zase v inej chudatko male,ale toto ich spravanie sa mi nepaci absolutne.este tam chodi len mesiac a toto robia.
Nuz treba si presne zadefinovat pravidla a respektovat ich. Uprimne u nas to funguje tak, ze sice mame skolku do 16.30, ale zatvarame o 17.00....v pripade, ze rodicia nepridu po dieta ani po 17.00 tak dieta sa odovzdava policajnej hliadke a rodic si vyzdvihuje dieta uz na poliajnej stanici alebo priamo hladka odnesie dieta domov. Cuduj sa svetu nasi rodicia hned pochopili a chodia presne....mame presne stanovene v skolskom poriadku tieto pravidla a potom uprimne, ucitelka tiez ma pravo na svoju rodinu a svoj cas.
@elementissa inak to môžeš byť rada, u nás v meste dali škôlky na začiatku korony len do 16:00 a tak všetky fungujú do teraz.......čiže max do 16:00 otvorené a samozrejme max.do toho času si treba vyzdvihnúť dieťa.....samozrejme občas sa stane že niektorý rodič mešká, ak je to raz 2x tak sa to toleruje samozrejme rodič sa upozorní aby to nebolo pravidlom......
@maciatkolulu ako som písala vyššie všetci pracujú aj svokra. Jeden týždeň do 15.30 a druhy do 18.30. Prvé dni chodila skôr švagriná lebo jej ešte len začínala škola tak sa jej dalo.maturuje.sami majú 9r syna.muz ma malého brata ešte.takze vyzdvihujú jeho a naši sú z iného mesta.obcas ktosi môže prísť ale nie každý deň.hlavne keď muž je po 16tej doma.mame aj staršieho 9r syna ktorý chodí zo školy sám a čaká nás doma . Nemôžem ešte chodiť malého vyzdvihnúť kade tade po meste keď je u niekoho a prísť domov potom neskoro.lebo u rodiny sa už zdržím.starsi syn potom chudák sám dlho doma .proste si ho najradšej vyzdvihneme sami a ideme domov.byvame kúsok na rovnakej ulici. Tam išlo o princíp že po prvom meskani sa vyhrážajú vyhadzovom
@sara07 mne nemusíš vysvetľovať, aký je rozdiel medzi súkromnou a štátnou škôlkou, ja to viem možno oveľa lepšie ako ty 😉. Ja ale rozlišujem medzi škôlkou dobrou a zlou, súkromná žiaľ nie je zároveň zárukou kvality. Prečo to v súkromnej ide a v štátnej nie? Že by bol rozdiel vo financiách, počte detí a počte personálu? Kým nebude miest v škôlkach dostatok, kým nebude ohodnotenie učiteliek také, aby bolo motivujúce, aby sa oň bili najlepšie učiteľky a kým si riaditeľky nebudú môcť vyberať to najlepšie z najlepšieho, tak sa asi veľa nezmení. Výborné študentky odchádzajú za hranice strážiť deti, pretože za dva týždne majú viac ako tu nástupný plat a majú na starosti dve, tri, deti, nie dvadsať. Učiteliek, ktoré svoju prácu robia srdcom, je žiaľ málo a aj z tých veľa odchádza do sektoru, kde sa dá lepšie zarobiť.
@elementissa písala som vyššie, že je to o financiách, v každej škôlke by sa určite našla aspoň jedna, ktorá by kľudne zostala aj do 18,00, keby to mala zaujímavo zaplatené. Prípadne by to mohla byť aj učiteľka na dôchodku, mamina na MD, ktorá už má manžela doma, čiže externé pracovníčky. Žiaľ, dnes učiteľky nemajú zaplatené ani nadčasy.
Je to o ludoch - ucitelkach aj rodicoch. Syn chodi do mestkej skolky a som spokojna s priestormi, stravou, programom aj ucitelkami. Su komunikativne a mile. Vsade sa da natrafit na truby aj na perfektne zeny, vratane sukromneho sektora
@elementissa ešte by som chcela dodať, že tento systém padne až vtedy, keď nebudú štátne materské školy personálne poddimenzované. Von totiž musia ísť s deťmi dve učiteľky, to znamená, že sa musia prekrývať. Ak je MŠ otvorená od 6,30 a bola by otvorená do 17,30-18,00, tak je to nemožné. Pri jednotriedkach a dvojtriedkach úplne. Na toto poukazujú rodičia roky a nezmenilo sa nič. A aj pred revolúciou mali rodičia problém s tým, že ich práca končila neskôr, ako sa zatvárala MŠ, minimálne predavačky, alebo tí, ktorí pracovali na zmeny. Že pre deti je neúmerne dlho byť v zariadení toľko hodín, to je ďalšia vec.
@ewka0012 vyhrážali sa vylúčením syna z MŠ, alebo ťa upozornili, aby ste si veci zariadili a situácia s odchodom dieťaťa po 16:30 sa neopakovala? Veď naozaj stačí, keď bude manžel meškať ešte 2× a syna vylúčia z MŠ. Tak vás dôrazne upozornia hneď pri 1.prešľape. Toto sa mi zdá fér, keby vám to nepovedali,bolo by to viac odveci...
My napr rozmýšľame, že spravíme tak že pôjdem ja pre malú keďže učiteľka v škôlke posiela deti samé do šatne poobede takže dieťa môže odísť s hocikým. Nvm napr či je toto v poriadku. Nemala by učiteľka odprevadiť dieťa?
@mogaa to je dobre zle... Naša škôlka je našťastie so 17:30... Neviem,ako došli k tomu, že počas korony do 16:00.. čo zrazu rodičia počas korony kratšie robia?
@ewka0012 tak sa u rodiny nezdru a hotovo😉, vezmi podakuj a chod, alebo si treba zariadiť chodenie načas a je po probléme, ako som písala ja, u nás pri prvom meškanie polícia a nekompromisne
@elizabet173 jasné, že je to poddimenzované. S tým súhlasím. Ale že je to neumerne dlho pre dieťa, tak s tým nie. Privádzame deti do aktuálneho fungovania sveta. A to je, že pracujeme 40h týždenne, 8h denne a máme povinnú prestávku 0,5h. Takže každý pracuje minimálne 8,5h na plnom úväzku. Tak pracuje rodič, tak chodí dieťa do škôlky, školy a bude aj ono tak pracovať. Navyše deti v škôlke spia, ďalšiu hodinu a pol dokopy jedia a niekoľko hodín sa hrajú vonku. Ja svoje decko doma drezurujem od rána nejakým učením a vzdelávaním. Ale nemyslím si, že byť v kolektíve 8 hodín je pre dieťa neúmerne dlho. Proste nie každý chce a nie každý má možnosť byť na skrátenom uvazku, čo zároveň znamená aj nizsi príjem. Ten kto chce, nech má dieťa v škôlke 4 hodiny, tak ako komu srdce raci, ale dvaja full time zamestnaní rodičia nech nie sú skolkami šikanovaní a majú kde to dieťa nechať počas celej ich pracovnej doby.
@elementissa súhlas
Ja si pamätám keď som chodila do školy, prvý ročník. Tak mama nás vozila ku krstnej ráno o pol siedmej a s bratrancami som chodila do školy o pol ôsmej. Lebo na siedmu mama chodila do roboty s tým, že som chodila do družiny. Jednoducho nie každý môže mať dieťa v škôlke alebo škole iba 4 hodiny
@janulik2008 to myslis akoze v skole ich posle vsetky na zaverecnu do satne? A necaka s nimi kto po ne pride? Neodovzdava deti osobe kt moze po ne chodit? U nas je skola 1-4 r. A ucitelka deti bez rodica, starkej, surodencov nemoze pustit nikde. Ak chcu rodicia aby dieta slo same daktory den domov, rodicia pisu do slovnicka( ziackej) ze ziadaju aby pustili dieta same, musi to mat ucitelka podlozene. A to je tu ozaj male, ucitelka i tak dieta prevedie cez prechod pred skolou na druhu stranu, aby slo domov uz len po chodniku
@lucmirka124 jedná sa o škôlku. Malá má odklad tak chodí do predškolskej triedy. A učiteľka ich posiela samých. Napr zazvoní sestra, povie meno a malá príde sama. Učiteľka ich tak posiela. Nejde s dotyčným dieťaťom do šatne že KTO pre dieťa prišiel. Tak môže dieťa odísť a hocikým. My sme dumali, že pôjdem JA ( len tam nie je istota kedy pošle dieťa samé. Malá ma pozná takže nebol by problém) zazvoním, malú vypýtam, vyjdeme zo škôlky a pôjde sestra hore že prišla pre malú len nevieme či z toho problém nebudeme mať my. Samozrejme so sestrou dohodnuté budeme
@elementissa pre trojročné, štvorročné a niekedy aj staršie dieťa je pobyt v MŠ ak trvá viac, ako osem hodín, neúmerne dlhý. Nemôžeš porovnávať psychiku dospelého a psychiku dieťaťa a navyše treba prihliadať na to, že každé dieťa je iné. Sú deti, ktoré zbožňujú deti okolo seba už v jasliach vo veku necelých dvoch rokov a sú deti, ktoré pobyt v kolektíve pretrpia aj vo veku 5 rokov. Tak, ako jednému dospelému nevadí pracovať v kolektíve aj desať hodín, iný je šťastný, keď je sám, tieto pocity majú aj deti. Uvedomujem si, že jednoducho rodičia musia pracovať, ale je akákoľvek možnosť dieťaťu tento pobyt skrátiť, treba ju využiť.
@janulik2008 toto nemyslíš vážne!!!! To je hrubé porušenie vyhlášky. Učiteľka musí vedieť, komu odovzdala dieťa, je zaň zodpovedná a v dobe, keď si manželia občas vybavujú účty cez dieťa, dieťa napr. otec nemôže preberať a on pošle svoju priateľku, ktorá sa predstaví ako mama a dieťa unesú, si zarába na celkom slušný problém
@janulik2008 vies co tuna maju taku kameru aj na skole aj na skolke vidia na dverach ked zazvonis kto po dieta prisiel, naozaj je to taka nenapadna blbost na zvonceku 4x6cm ty ani nevidis ze je to kamera, ale v triede maju ucitelky obrazovku ako tablet a vidia kto zvoni.. sa mi nechce verit ked uz tu na dedine s 60 detmi toje ze inde by to nebolo..
@elizabet173 presne toto som aj ja vravela. Že hocikto pre dieťa príde.
@lucmirka124 neviem ti povedať. Ale tuším raz kričala učiteľka, že kto ide domov. Keďže pred malou šiel nejaký jej spolužiak domov.
Na prvom rodičovskom vravela že ak príde niekto iný pre dieťa, tak bude od dotyčného pýtať OP. Jeden malej spolužiak bol chorý od začiatku septembra a keď mamička napísala že nevedela kde všade treba dať peniažky, tak učiteľka zahlásila že treba si pozisťovať. Tak jej dotyčná povedala že mala choré dieťa, mala dosť a nie ešte behať hore dole a riešiť kde koľko€ treba dať
@janulik2008 a to ako nemohla ta mamicka napisat mail alebo zavolat za poplatky ? a to odvzdavanie tak ucitelka vidi kto tam je to je totiz videovratnik ak jie si medzi osobami ktore mozu tvoji neter vyzdvihovat tak ti ju nedaju
@janulik2008 s učiteľkou sa porozprávaj, OP nemá oprávnenie pýtať, mala by mať tebou podpísané splnomocnenie, kto môže tvoje dieťa preberať. Spýtať na meno sa môže, ale legitimovať človeka nie. Toto nie je doriešené, lebo ako babka sa tiež môže predstaviť hocikto, ostáva dúfať, že by k nemu dieťa nešlo
@loginexistuje videovrátnik tam nie je. Naša škôlka to je ako španielska dedina. Min rok trebalo deťom farbičky a peračník a trz farbičky, fixky, lepidlo, nožnice atď atď. :D
@elizabet173 na začiatku dostávali deti papier kde sa písalo kto dieťa môže vyzdvihovať. Ale ide o to, že hockto sa môže predstaviť ako niekto z rodiny a keď učiteľka ho nevidí, tak nemá odkiaľ vedieť.
@elizabet173 áno, v prípade ak dieťa v kolektíve trpí, tak je na mieste nejako to vymyslieť inak.
@janulik2008 veď práve, ja by som sa na to učiteľky priamo spýtala, že keď pošleš susedku a predstaví sa ako stará mama tvojho dieťaťa, ako bude ona vedieť, že to tak nie je. Toto je skrátka neprípustné.
@elizabet173 škoda že na nás nik neprihliadal v 6 mes. v jasliach už , len teraz sa robí z toho veda
a je nejaká alternativa ked zle znaša tak dlho byt ? v praxi skratené uväzky za normálny plat nefunguju, hypoteky to je kapitola sama o sebe
tak ako vtedy nemal rodič na vyber nemá ani teraz,
@elizabet173 nemám pocit že by učitelky mali zlé platy k pomeru platom na slovensku vôbec a k tomu vykonu a spravaniu a profesionalite ho maju až prehnany
nehovoriac že keby sa spravali takto u sukormnika dávno leti

@mooonika1975 bola som , a jedine čo skutočne fungovalo je bud im dat pracu čo ich bavi a je bol klud alebo hry kde sa skače a to hrat s nimi aby boli kludnejši
robila som aj s adhd a hyperaktivne dieta v skupine
nič iné nezabralo ako okrikovanie, upozornovanie, vysvetlovanie škoda straty aj času