icon

Problém v škôlke

ewka0012
1. okt 2021

ahojte, potrebovala by som nazor na toto,co sa deje u nas v skolke. syn nastupil v sept.do skolky ako 3rocny.rano ho vodim ja na osmu.poobede vyzdvihuje muz.skolka je otvorena do 16.30. prve dni sme ho bravali skor okolo 15hod aby tam nebol dlho.potom uz zacal chodit po 16tej muz. jedneho dna si ucitelka zavolala mojej svokre (poznaju sa lebo svokre tam kedysi chodili vsetky deti),vraj nas maly tam byva najdlhsie a caka rodicov a vobec to nie je pre tak male dieta dobre aby tam bol dlho. tak isla svokra po neho. toto sa udialo bez dovolenia rodicov. nam nikto nevolal, bez nasho vedomia ho vyzdvihla svokra po dohode s tou ucitelkou.muz tam prisiel po neho a dieta nikde. no dobre bola som ticho. muz mi tvrdil,ze chodi po 16tej, maly sa vraj vzdy tesi na tata, pekne sedi a hra sa alebo vsetko zatvara s ucitelkou,myslim okna atd. malokedy je tam vraj sam. parkat sla pre neho svagrina a plakal ze chce ist s tatom. muz chodil do prace s kolegom autom,kolega vsak dal vypoved,tak muz chodi busom,uz riesime druhe auto. takze teraz chodi neskor v praci konci 15.30 . ale vzdy stiha do 16.30.vcera prisiel 16.34, utekal celu cestu zo stanice,nestihol spoj na ktory chodi. ucitelka ho vraj cakala vonku uz,sedela v aute a maly bol na chodniku skoro bosy ,napoly obuty,vraj mu nevedela obut topanky. muz sa ospravedlnil ze meska. rano si ma odchytila riaditelka, povedala mi, ze muz prisiel 16.40, meskal a je to vraj hrube porusenie poriadku a ked sa to zopakuje, mozu nam ho vylucit zo skolky. uplne som zostala zarazena. nechapala som co povedat, neviem preco muz nevolal niekoho,aby po neho prisiel,myslel si ze to stihne.
starsi syn chodil do inej skolky kde s tymto nebol vobec problem. tiez som po neho chodila cca 16.15, velakrat sa stalo ze ine mamicky obcas meskali, ucitelky pekne cakali vonku s detmi na skolskom ihrsiku na lavicke a nikto nikoho nevyhadzoval zo skolky.
co si o tomto myslite? ked som muzovi volala rano co sa stalo, tak sa strasne nastval,ze ich zazaluje ze dieta cakalo na ulici skoro bose a predtym volali bez vedomia rodicov svokre,ktora ho vyzdvihla bez nasho vedomia. proste cele zle. nechcem si robit problemy v skolke, nechcem aby si on zvykal zase v inej chudatko male,ale toto ich spravanie sa mi nepaci absolutne.este tam chodi len mesiac a toto robia.

elizabet173
2. okt 2021

@minutka to je od zástupkyne veľmi profesionálne, fakt. Keď by sa to stalo druhý, tretí krát, plne s ňou súhlasím, aj keď neviem, či sa nekontaktuje najskôr sociálka, nech ma niekto opraví. Mne sa raz stalo, že som zostala visieť v kolóne za haváriou, ako schválne v mieste, kde nebol signál. Nešla som do škôlky po dieťa, ale na školenie, stihla so, ho šprintom z auta. Náhoda je sviňa, trochu ľudskosti z jednej aj druhej strany mi tu chýba

fiffinkaa
3. okt 2021

Na slušných rodičov čo sa starajú o deti a pracujú sa ide polícia volať?..nech sa spíše petícia na predĺženie otváracích hodín skolky do 17:00.

sara07
3. okt 2021

@fiffinkaa však škôlky maju byt do 17,00 ale je korona tak pre udajnu koronu len do 16,00 alebo 16,30, my v bordovom ked sme boli tak 16,00 od 7,00 koniec tvoj problém
a akosi aj ked sme boli v zelenom sa hodiny do 17,00 nikdy neposunuli ostali na 16,30

maciatkolulu
3. okt 2021

@ewka0012 prečo ste syna prvé dni mohli brat skôr? Véd sa skus dohodnúť so zamestnávateľom. Starší je dokedy v druzine? Svokra išla po neho, lebo ste meškali? Nemôže chodiť poňho?

mooonika1975
3. okt 2021

@zuzki1 si na rodičovskej, hádam by si decko neodvliekla aj vez prázdniny do skolky?

maciatkolulu
3. okt 2021

@mooonika1975 tiež ziram, že je na rodičovskej a decko v škôlke pomaly do záverečnej a aj cez prázdniny...

letfenixa
3. okt 2021

@maciatkolulu moja sesternica to robí bežne.

mooonika1975
3. okt 2021

@letfenixa v škôlke mame odsledovane, že najviac od nevidím do nevidím ju využívajú matky na rodičovských, aj prázdniny.

luccija
3. okt 2021

@mooonika1975 nepíše, že ho dala, ale že dostali dotazník.A niekedy je dobre tam dať dieťa aspoň polden, keď doma je druhé dieťa a ako čítam ženy gruntuju, varia celé dni🙂Raz je prijaté a je na uvazeni ženy kedy ho tam dá.

zuzki1
3. okt 2021

@mooonika1975
@letfenixa
@maciatkolulu
predstavte si že áno , že bol z letných prázdnin dva týždne v skolke . Z určitých dôvodov to bolo potrebné .
A 15.00 -15.45 nie je podľa mna záverečná , ale tak každý to vidí inak .

mooonika1975
3. okt 2021

@luccija mne to je jedno, decko ako decko, len .... a to už je na uvážení každého 😉

sara07
3. okt 2021

@petulda333 chodia mi popod okná tri škôlky viem presne kedy idu a kedy idu z a je rozdiel byt v lete v speku do deviatej , pol desiatej
ako ist von o desiatej a vracat sa medzi 11 a 11.30 idu posledné triedy
vnímaš rozdiel

sara07
3. okt 2021

@zuzki1 nemáš sa čo ospravedlnovat že dieta je v škôlke cez prázdniny , moje tento rok bolo okrem 3 tyždnov vkuse a chcelo ist a dovolenku sme nedostali cez leto proste dohanalo sa čo sa sedelo doma v lete
a ano ten pocit že ich tam v lete obtažujem ma vždy fascinuje

sara07
3. okt 2021

@mooonika1975 a ako prečo by nemohla ?
aky je v tom rozdiel
venuje sa mladšiemu, je snad rozdiel venovat sa dvom a jednemu dietatu
prečo to prve malo mamu len pre seba a to druhe ma smolu lebo je prve
keby chodila do prace to prve by aj tak chodilo do škôlky
mama na rd má predsa prácu svoje dieta nie, povenuje sa cez den domacnosti+ dietatu čo je doma a ked pride zo škôlky dieta tak sa venuje len jemu viac
a ja som davala stredneho do škôlky a bola doma s mladším a ano davali mi to vyžrat pani uč
to je ako nejaký bilag alebo diagnoza alebo prečo by dieta nemohlo chodit do škôlky ked ma mladšieho surodenca , teda ja som dovolenku na rodičovskej nemala a škôlky mi prišla vhod na zadelenie si veci - podotykam na kavičky nechodím , a cigarety nefajčim

mooonika1975
3. okt 2021

@sara07 cez prázdniny ? uhm uhm ok, tak kludne, ty sa povenuj domácnosti a cudzí človek bude vychovávať tvoje dieťa cez prázdniny

sara07
3. okt 2021

@mooonika1975
ano pretože mladšie malo koliky , a budem tahat stredneho po doktoroch alebo ho dám sediet na gauč kym chodim masirujem beham okolo mladšieho
treba aj navarit a aj pre to dieta čo chodí do škôlky ,tvrdia mi že je a pyta si duplu ale aj tak pride zo škôlky a má z obedu malu porciu lebo je hladny
popritom mám učtovnictvo - čiže jedno dieta v nosiči spi -
ano dala som dieta do škôlky lebo tam mal kamaratov , je snad rozdiel hrat sa s pol ročnym a rovesníkom
a vychovanie ????????????????,, to si ma pobavila čo tam oni ako učia ,ved dieta má byt odplienkovane, ma vediet jest, ma vediet obliect to uči rodič
a do školy predpríprava tak to som dávno stratila iluzie každe jedno dieta malo doma pracovné zošity a robili sme ich doma lebo to čo sa učili v škôlke ako som len oči prevracala, neriešila som , vykryla som to doma
a ano dieta chodilo o 8 posledné a o 14,30 - 15,00 ako prvé podla toho ako sme stihli sa vychystat z domu , nikdy mi nechodili deti posledné zo škôlky to sa neboj
a výchovu v škôlke si akosi predstavujem inak, a ono sa tam ani nedá hovorit o vychove ked učitelky to nebaví, doslova ich tam obtažuju aj deti aj rodičia a potom ako čo čakate od rodičov že su povinny to zniest a prejavovat vdaku a uctu ? tak to ani s velkym sebazaprením
ja žial poznam menej uč čo su skutočne pani uč ako ten zvyšok

a mimochodom za komančov išlo dieta po 6 mesiacoch do jaslí a nikto sa tu nebavil s nikym , to si neviem predstavit nevidiet prve kroky , prikrmy a podobne , ved ja som v 6 m ešte kojila

petulda333
3. okt 2021

@sara07 u nas chodia vsetky triedy naraz

zuzki1
3. okt 2021

@sara07 ďakujem za podporu
Každý to vníma inak , ma inú situáciu , aj doma, aj v skolke , ja to chápem , niekto vidím že nechápe , ale tak s tým už ja nič nenarobím 😊

fiffinkaa
3. okt 2021

Prečo má učiteľku vytáčať že deti chodia do škôlky aj cez prázdniny, raz je to jej práca, ktorú si ma vykonávať bez ohľadu na to či je kapacita triedy plná alebo nie a bez komentára prosím....inak keby sa zaviedlo že učiteľka je platena od počtu detí za daný deň o ktoré sa stará, to by ste videli tú zmenu, už by ani nevadil priesvitný soplik ktorý MUSELA utrieť raz denne. 😄
Akú funkciu vlastne plní škôlka?...Keď sa nevie prispôsobiť pracujúcim rodicom, ale rodič sa musel prispôsobiť 6 hodinovemu pracovnému dennemu uvazku, chory celý systém.

sara07
3. okt 2021

@mooonika1975 a ešte urobme si analyzu toho čo si napísala o vychovaní môjho dietat cudzou učitelkou
dieta chodi do škôlky od 8.00 -15,00
čiže 7 hodín
z toho 2 hodiny spia a prezliekaju sa , z toho 2 hodiny su vonku a prezlečenie von/ dnu - neviem ako inde ale u nás je to trieda ide do bodu A tam sa deti samé hraju nahanaju a p, uč tam stoja a klabosia , potom min hodinu jedia dohromady a možno aj viac pri ich tempe , hodinu sa deti hraju tam malokedy sa uč zapaja deti sa hraju medzi sebou alebo samé
čiže nájdi mi čas kedy sa osobne venuju alebo mi vychovaju to dieta, že by utrpelo ujmu cca hodinu ale to sa venuju samozrejme celej skupine

p uč chodia od 7,00 a o 13,00 už stepuju na zastávke alebo chodia na 10 alebo 11 o 16,15 už idu domov - neriešim ako maju tak maju čiže žiadne 12 hod pracovna doba za minimalku pomaličky

a teraz ja prídem o 15,00 hod do 18,00 sa mu plne venujem čiže sa hrame spolu, pišeme, čitame si prechadzame sa , zbierame listy, robíme si kamienkove pyramídy, atd kym sa nezobudil mladšíe , potom sa ide domov , a hrame sa čo nas baví

mám navarené, upratane, prácu urobemu čiže môžem si dopriat luxus sa mu venovat plne skutočne plné dve hodiny min venovat
boha tak kto tu koho kde vychova , hlavne že som mamička čo si strči dieta do škôlky cez rd
ale to sme na vine rodičia urobili sme s p, uč nedoknutelné bohyne a niekedy mám pocit že nevedia čo už rohmi, máloktorá je tam skutočne 8,5 hodiny, platy zase žiadna minimálka alebo 600 v čistom a aby mamička vysvetlovala prečo je na rd a dieta v škôlke kde sme, nema narok dieta ? a aké zdarma školstvo xy poplatkov a cez dane odvody a neviem čo ešte si to pekne zaplatíme aj preplatíme to ako zdarma pojem vnimam inak, to je prezdelelnie prachov nič viac
je to ich praca a uč nema čo zaujímat niektoré veci, a ako sa uč spravaju k detom , tak potom si vychovovaju novych nenormálnych rodičov dalššiu horšiu a horšiu sortu, predsa ak dieta ma rado uč, miluje ju, rozumeju si ostane to v nom na cely život a v tom duchu bude viest aj svoje dieta a bude vnimat uč ako niečo pozitvne mile
nie ofučanu zdutu nervnu uč čo zazera , šteka a td
.

elizabet173
3. okt 2021

@fiffinkaa myslím, že hlavným problémom sú financie. Aj štátna škôlka by sa mohla prispôsobiť tomu, že rodičia pracujú do 16.00 prípadne 16,30 alebo aj dlhšie a mohla by byť otvorená aj do 18,00. Určite by sa našli učiteľky, ktoré ešte nemajú deti, alebo majú deti odrastené, ktoré by si radi takto privyrobili. Druhou vecou je to, že pobyt v zariadení od 7,30 do 17,30 je pre dieťa neúmerne dlhý, lepšou cestou by bola nepomerne širšia možnosť pre maminy pracovať na polovičný úväzok, čo žiaľ je u nás zložité. Inak škôlka neplní funkciu stráženia detí, je to najnižší stupeň vzdelávania., stále majú rodičia možnosť platiť nejakej dôchodkyni, vysokoškoláčke, mamine na MD, či susedke, aby im dieťa zo škôlky vyzdvihla. Predsa poznajú svoju pracovnú dobu a ešte pred nástupom dieťaťa do MŠ vedia, že toto budú musieť riešiť.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sara07
3. okt 2021

@elizabet173 robila som asistentku v škole pre 18 deti z toho malo 10 deti problemy s učením
by si sa divila aky je rozdiel medzi štátnou a sukromnou škôlkou, tie deti zo sukromnej boli uplne niekde inde vyššie proste aj ked mali adhd napr
a prečo to v štatnej nejde a v sukromnej ide ?
odpoved ano mala som na starost a aj sama a v skupine bolo aj asperger aj ahdd a add a šlo to proste
ale je to aj o tom ako sa nastavíš a velaktrat som videla totalne neprofesionalne chovanie uč žial a ono sa to nabaluje, z tych deti budu raz rodičia a potom tu vzorku to ti netreba hovorit ? čo myslíš z kade sa to v nich berie ?
ano maš pravdu aj kuchar je že šialenost ale to jedlo môžeš vratit , ozvat , sa mudr tiež zoberieš kartu hladaš inde ale škôlka je žial tak že nemáš kde dat to dieta vôbec

fiffinkaa
3. okt 2021

@sara07 aj moje staršie deti chodili cez prázdniny do škôlky 4 týždne o 16tej a? hold s manželom nie sme učitelia a teda pracujeme aj v lete s výnimkou mojich a manzelovych 2 týždňov dovolenky čo sme sa prestriedali..takže ani spoločná dovolenka neprichádzala do úvahy.
Rozčuľovať sa že do školky chodí dieťa a matka je na RD, nevedia oni či mladšie dieta nemá zdravotné problémy, alebo matka má prácu na doma alebo živnosť..ale sú tu veľké sudkyne😄
A o tej výchove, podľa mňa treba menovať veci také aké sú, hračky upratujú deti, vonku oblieka deti upratovačka, keď sú deti vonku vidím ten krúžok uciek z okna áno, deti kŕmia kuchárky, učiteľka 2 hodiny sedí v kresle kým deti spia..Tlieskam a ďakujem že s nimi robia cinnost. Ale z čoho sú vyhorené?z frflania a neustáleho preberania nás rodičov.🤣 Podľa mňa nie je vhodné aby jeden zamestnanec vykonával rovnakú pozíciu x rokov, vytraca sa chuť, motivácia, nadsenie a naozaj to vyzerá tak ze deti a rodičia ich obťažujú.

sara07
3. okt 2021

@fiffinkaa no asi tak
ja by som ich dala do kasy do tesca na mesiac a bolo by to o inom , ale do lidla kasa - vykladanie polietat si trocha
a možno by si važili aku maju pracu nehovorím že je lahka je tažká ako každa ina,

elementissa
3. okt 2021

@fiffinkaa presne, toto sme riešili včera s muzom, že štátne škôlky fungujú úplne naopak, škôlka má slúžiť peacujucim rodičom a väčšina normálnych ľudí pracuje od 8 do 16:30 alebo od 9 do 17:30. Neviem, kde nabrali, že 16:30 už idú zatvárať premisy škôlky. Veď vtedy ľudia ešte iba ukončuju svoju prácu. Celé zle. Systém, čo sa nastavil pred 90 rokmi a ešte sa nezmenil a asi ráta s tým, že ženy robia na poli alebo v továrni na tri zmeny. No už nie sme v komunizme a štátna správa by sa mala prebrať a prispôsobiť reálnemu trhu práce. Nie ako tu niekto napísal, že kvôli škôlke si našiel novú robotu, lebo sa do toho nezmestil. Aj tak pre deti pracujúcich rodičov nie je v škôlkach miesto. Väčšina pracujúcich rodičov (čo ja poznám) si platia súkromne škôlky, lebo im tam deti vezmú a lebo sa škôlka prispôsobuje potrebám rodiča, takže nevypratava deti o 16:15, keď rodič o 17:00 iba končí. Ono aj tak tento systém nakoniec padne. Súkromných škôlok by malo byť viac, mala by do nich ísť aj dotácia z eurofondov, viac zamestnávateľov by malo dávať zamestnancom benefit na niektorú súkromnú škôlku a štátne nech ostatnú pre mamicky na RD a sociálne prípady. Väčšina zamestnaní je nezlučiteľná s tým, ako štátne škôlky fungujú, tak na čo ich vôbec platiť z nasich daní.

letfenixa
3. okt 2021

Vôbec sa na to nepozerám z pohľadu učiteliek, či sú v práci počas prázdnin, do pol 5 alebo 6, ale z pohľadu dieťaťa.

mooonika1975
3. okt 2021

@sara07 ja toto ozaj nemám kedy čítať, všetko ti verím, aj akceptujem, i keď som to nečítala. Mne je to jedno. Zahliadla som tu hroznú dobu že od 6 a o 13 už je na zástavke. Prosím, choĎ do toho prostredia, kde je krik na úrovni škodlivosti pre organizmus a potom mi povedz, či ti bude stačiť tých 6 hodín alebo si tam ešte posedíš. A teraz ty zrejme tu pismenkuješ, staráš sa o domácnosť a ja už 3 hodiny si robím pomôcky do škôlky. Slnko v duši, želám. 😉

zuzki1
3. okt 2021

@mooonika1975 ty si učiteľka v MS?

fiffinkaa
3. okt 2021

@mooonika1975 ostaňte v práci 8 a pol denne a nemusíte si prácu nosiť domov. Slnko v duši.🤗