Problém v škôlke
Maminky poradte prosim co robit. Dcerka mi druhy mesiac chodi do skolky. Zvlada to tazko a chodi na cely den. Problem je ten,ze ma soplik,bez kasla a teploty,u lekarky sme boli,dala jej Pamycon kvapky a povedala ze kludne do skolky moze ist,dokonca mi odmietla dat ocr,kedze ma dychanie ciste a iny problem okrem soplikov neni. Lenze...ucitelke v skolke sa dnes povrackala,nechcela nic jest a ucitelka usudila ze to preto ze je chora(ja si myslim ze to bolo skor od nervov ze musi byt v skolke kedze tam nerada chodi) A ucitelka mi dnes povedala,ze zajtra sa moze stat ze mi ju nevezme. Teraz neviem co mam robit. Ci sa vadit s ucitelkou,ci ist pre papier k dr. a ziadat razitko s podpisom ze je zdrava vhodna do kolektivu ci co...nechcem zo seba robit debila,doktorka jasne povedala ze problem nevidi a potvdenie sa dava az po 3dnoch nepritomnosti v skolke. Tak fakt neviem co robit. Doma malu len tak nehcem nechat kedze takyto stav sa moze opakovat castejsie a ja si nemozem dovolit kvoli"pocitu ucitelky"byt kazdy tyzden doma. Prosim poradte
@alaguema ach jaj...spravny nazor? byt spokojna? na slovensku ma 80% ludi iny nazor? mas pocit ze sa s tym mojim lahko zije? skor ty si ten spravny Slovak... urcite vela likov a potlapkani zan dostavas😉
no nic... radsej to nechajme, kazdy zije svoj zivot a ja teda sa nestazujem - som obklopena srdecnymi ludmi ktori dopraju - a nepatria medzi tych jednoduchsich pritom🙂 aku spolocnost si vyberieme v takej zijeme - a jasne ze ti ludia co nas obklopuju maju priamy vplyv nato ako vnimame svet my a ako ho aj zijeme...
@dai Tak ale je to tak...jednoducho tvoj názor je naozaj ten typicky názor, ktorý sa dnes pokladá za správny, ak sa chceš názorovo zaradiť k vrstve prosperujúcej inteligencie - vyznávanie európskych a západných hodnôt, popieranie kvalít vlastného národa a vyzdvihovanie kvalít našich kapitalistických vzorov a samozrejme - byť humanista teoretik 😀 Na margo toho zvyšku - bavím sa úplne vo všeobecnej rovine, nemyslím, že by ťa zaujímala miera mojej spokojnosti v živote, alebo charakter ľudí, ktorí ma obklopujú..to sú také odbočky od témy, aby sme si akože dokázali, ktorá je aká fasa čaja a úspešná v živote? 🙂
@tajka1986 si si ista, ze ten nadpis je Dobry? Dieta chodi soplikove, dogrcka sa zo zatecenych hlienov a problem je v skolke? Co tak vratit sa za Dr., vyziadat sa na alergologiu a zacat ju riesit skor ako skonci dieta s laringitidou a zachvatom zuzenych dychacich ciest na pohotovosti moja.... ☹
Mimochodom, Pamycon je lokalne ATB. ATB sa lieci bakterialna infekcia. Tak ja uz Neviem.... :-/
@tajka1986 ahoj, dobre robíš, že zostanete s malou doma...ale nabudúce si rovno od pediatričky pýtaj potvrdenie, že môže ísť dcérka do kolektívu - že jednoducho potrebuješ pre škôlku doklad o bezinfekčnosti ...buď ti ho dá, alebo odmietne a v tom prípade jej povedz, že nech ti vystaví očr ...
neber to v zlom, že učiteľka v mš ti povedala, že zajtra ti malú nemusí vziať do škôlky ...určite to majú v školskom poriadku, ktorý si odsúhlasila svojím podpisom ... aj škôlky sa musia chrániť , veď tam už aj tak chodí kopec detí, ktoré roznášajú hocijaké baktérie ...naši dvaja si tak doniesli jeden moraxellu a druhý streptokoka - rodičia ani veľakrát nevedia, že ich deti sú bacilonosiči a nakazia celú triedu alebo aj mš - ak majú spojené triedy... lebo im stačí len pár dňová liečba alebo práve nasadiť nejaké lokálne atb a nič im nie je (majú "len" soplíky...🙂)
inak, viem sa vžiť do tvojej kože, ten pocit, že ti učiteľka povie, že nezoberie tvoje dieťa do škôlky na druhý deň, lebo je určite choré a doktorka ti povedala, že môže do škôlky - cítiš sa ako tá najväčšia chudera ... aj mne sa stalo niečo podobné, keď ešte dcérka chodila do mš ... malá tiež vracala, volali mi, aby som pre ňu prišla a učiteľka mi vtedy povedala, že určite bude chorá, že načo im nosím do škôlky choré dieťa a že nech s ňou ostanem doma ... veľmi som sa zľakla, že niečo chytila, tak som išla k našej dr., ktorá len nechápavo na mňa pozerala a skonštatovala, že je zdravá a načo ju otravujem, veď mohla vracať z hocičoho .... jednala so mnou v štýle "bóóóže, zasa jedna, čo uteká k dr. aj s nádchou..." ... ešte som to zaklincovala tým, že som si vypýtala potvrdenie, že môže malá ísť do kolektívu ... ráno som malú aj potvrdenie odovzdala učiteľke ... s tým, že riaditeľke som poslala už e-mail... a bolo po probléme ...
PS: ale detskú doktorku (najmúdrejšiu pani na svete) sme zmenili ... síce pridružilo sa tam viacero skutočností, ktoré zavážili, ale ten jej prístup bol top
@ajana1 no ved ked je zvysene CRP, tak vedia, ze to nebude virus ale bakteria, tak mozu nasadit hned nejake asi sirokospektralne alebo co, ak je dieta v zlom stave alebo spravit vyter a zisti presne co tam je, len to zvykne chvilu trvat. Ak nie je zvysene, vedia, ze virus a netreba ATB. Si ca mylim?
@ajana1 tak riadia sa aj inymi priznakmi - dychanie, hrdlo, uzliny, či dieta teplotuje atd - das spravit vytery ak je to napr. opakujuca sa zalezitost ......CRP je len jeden nastroj zistovania a na zaklade komplexneho vyšetrenia stanovia dg. a nie len na zaklade CRPčka. Aspon tak to robi naša Dr.
@papricka33 vieš čo treba počut aj nazor druhej strany čo je tu nemožné...zase hned by som neodsudzovala Dr. boh vie ako to cele bolo...tu čitame len jednu stranu, nazor.
Súhlasím s tebou @dai , ale ako tu uz písali máš moc západniarsky názor.
Sople nie su choroba, koli tomu nebývam na PN ani ja ani moje deti. Ani na západe choré deti nezoberú do škôlky, akurát definícia chorý je iná , syn chodil s takto "chorými" deťmi a nenakazil sa. Deti su otuzilejsie a chodia von takmer za každého počasia ( okrem prudkých lejakov a mrazu pod -20) , aj v škôlkach aj školách, pančuchy ale v triedach pod nohavicami nenosia, ani zimné vetrovky pri + 15 ani nie su držané na posteliach 3 týždne ked zakaslu. Lieky sa deťom nepredpisuju ako na bežiacom pase z čoho su samozrejme SlovAci žijúci v zahraničí veľmi nešťastní a vláčia si svoje vlastne zásoby zo Slovenska lebo kto to kedy videl dávať na nádchu miesto lokálnych ATB len soľný roztok a miesto 30 druhov sirupov od kašľa nájdu max 1-2 aj to len pre staršie deti..
@alaguema ze ľahostajní ľudia? Ja mam uplne opačnú skúsenosť. Ta najčerstvejšia - U nas sme mali teraz veľký požiar, treba si vygooglit FortMcMurray a pribehy ako obyčajní ľudia pomáhajú - precitaj si o nezištnej pomoci, ktorú ľudia poskytli a stále poskytuju - od ponukania vlastných pribytkov, zbierky - finančne, potravinové, dobrovolníci .. Taký level spolupatričnosti co tu zažívam mA aj po 10 rokoch šokuje a dojíma, kedze na Slovensku som bola zvyknutá skor na závisť, neprajnictvo, neochota, arogancia....ale škoda písať ľudom, ktori majú zafixované aký je západ zlý, pre mna su tu mnohé veci inšpirujúce a mam sa co učiť, kedze som v takomto duchu nebola vychovávaná, som rada, ze pre moje deti je to uz niečo prirodzene - dávať nazad komunite, krajine, bodaj by Slováci boli takýto "lahostajni" ako su Kanaďania
@sardinka335 mna skor prekvapuje zakladatelka, kde vidi hlavny problem 😒
@tajka1986 My sme už neraz boli u lekárky pre papierik pre syna, že môže byť v kolektíve len kvôli pocitu učiteľky. Naposledy: Do obedu mi volali, že mu šla krv z nosa. Šla som pre neho, muž s ním rovno k doki (po telefonickom dohovore, kde sama doki nechápala, prečo mi vrátili syna, nakoľko krv z nosa nie je dôvod na vylúčenie z kolektívu). Prezrela syna, skonštatovala, že je úplne zdravý, dala lístoček, ten odniesol poobede muž do škôlky a na ďalší deň syn šiel. Mňa hnevá skôr to, že aj keď mal manžel rozhovor s riaditeľkou (ktorá je aj jeho učiteľka) a dal jej lístoček, že je zdravý, tak druhá učiteľka mu stále opakovala / opakuje, že je chorý a má byť doma. 😔 Alebo keď sme v zime chodili do škôlky, tak hneď, keď sme vošli do šatne, som mu vyfúkala nos - klasika pri prechode zo zimy do tepla - a už bol problém, že je isto chorý, lebo sople.... 😔
@sisaka Písala som konkrétne o UK, nie o Kanade. A ty si nevidela, aby si ľudia Slovensku pomáhali?? To si mala klapky na očiach, kým si tu žila? A nie len organizovaná pomoc v krízových situáciách. Aj malé všedné príbehy, keď pomôže sused susedovi, nemusí to byť veľká katastrofa. Tragédia je aj to, keď niekto príde o prácu a nemá čo deťom na večeru. V systéme postavenom na prevahe silnejšieho, títo ľudia logicky ostanú nepovšimnutí, zatiaľ čo u nás ešte je trochu tej spolupatričnosti. Mimochodom, nie som nijak mimoriadne proti západu, v tomto smere nie som polarizovaná vôbec. Každý systém má svoje plusy a mínusy a každá mentalita detto. Rovnako ako si neidealizujem západ, si neidealizujem východ. Ako som písala, medzi ľuďmi nejaké priepastné rozdiely nie sú. Len nemám rada, keď niekto vynáša západ niekde do morálnych výšin, zatiaľ čo "slovač" považuje za niečo menejcenné. Na to sa zvyknem ozvať, lebo tento pohľad na svet je totálne pokrivený a absurdný. Veď aj vy ste tá slovač, či nie? Naozaj ťa doma nenaučili, že máš pomáhať, keď je tvoja pomoc potrebná? Až do Kanady si musela ísť, aby si to videla? Ja som to doma vídala bežne. V čase keď som bola ja decko, bolo ešte úplne bežné a prirodzené, že si ľudia na dedine pomáhali.
@sardinka335 neviem posudit mamicky globalne,pretoze ja mam vacsinou pacientov 50+, len z mojho okolia,ze vacsinou ked netreba,antibiotikami deti nekrmia. Ale vela vela ludi aj na beznu virozu,co treba len vylezat pytaju ATB, dokonca aj ked maju CRP negativne. Ked nedas a povies,ze vitaminy a vylezat, hned si ohovoreny. Ked som robila na oddeleni,kazdy druhy pacient pytal injekciu na celkove posilnenie organizmu s dodatkom "vsak si zaplatim". ☺ Nedali si vysvetlit,ze taku este nevynasli. Skusim napisat antiockovaciemu fanatikovi petrovi, ci take nieco nevynasli,kym sa valam na materskej,on ma isto vseobecny rozhlad. 😆
@alaguema ako napises... neidem sa s tebou hadat - ty sama vies ako je spolocnost nadstavena takze pisat ze moj nazor je v sr vseobecne povazovany zaspravny🙂 ale ok🙂 k tym odbockam... ty si prva pisala akych fasa a pritom jednoduchych ludi si stretla... tak neviem kto sa tu co snazi dokazat😉
@dai Čím jednoduchší ľudia, tým pohostinnejší a srdečnejší, podelia sa aj s tým málom, čo majú. Kto sa trochu potúlal po svete, aj po krajinách, ktoré nie sú zrovna turisticky atraktívne destinácie a bol v kontakte s miestnymi ľuďmi, vie, že tí jednoduchí ľudia sú v mnohých ohľadoch lepší a pravdivejší, než je pre nás bežné. Teraz nemám na mysli robotníkov na vlakovej stanici v Manchestri 😀 Tí sa rátajú k civilizácii, aj keď to tak vôbec nevyzerá...
@alaguema ja som vyrastala tiez na dedine, ale ja mam spomienky skor v style ked mne zdochla koza nech susedovi aspon dve, z cudzieho krv netecie, kto nekradne (hlavne zo statneho) okrada rodinu .... ale ja som zvyknuta, ze sa stretavam, hlavne virtualne s ludmi co zili/ziju na "inom" Slovensku, skoda, ze som na nom nezila ja a nezije moja rodina a priatelia, ktori ostali na tom "mojom" Slovensku a maju diametralne ine zazitky zo slovenskou pohostinnostou, ludskostou, pomocou ... ano mnohe som sa naucila az v zahranici, asi som bola zle vychovana. Len jedno nechapem, preco ti srdecni pohostinni a starostlivi ludia maju na Slovensku 3 metrove mury okolo svojich domov, preco su pred restauraciami stoly, stolicky priviazane retazou, preco mi pozicovna aut v Nemecku odmietla pozicat Mercedes, ked som povedala, ze cestujem na SLovensko, preco si nemozem nechat nezamknuty bicykel pred obchodom, preco su parky tak s prepacenim zasrate od vykalov, ze si tam clovek nemoze ani sadnut, kde "chodia" moji znamy na tych arogantnych, bezcitnych lekarov?, skratka ocividne paralelne svety, zakazdym ked idem na Slovensko dufam, ze uz konecne vleziem do toho praveho ...
@tajka1986 vyslovene ti povedala, že pri chorobe dieťaťa ti očr nedá?
uvažujem.......kto je divný, či ty, či doktorka......niečo tu fakt je celé zle, lebo:
- ak je dieťa zdravé, nepotrebuje byť liečené antibiotikami!
- ak je dieťa choré - má byť doma,nie v škôlke!
- ak dieťa vracia - je viac ako pravdepodobné že je choré, hlavne ak tomu predchádzajú sople liečené antibiotikami!
- ak teda dieťa aj napriek všetkému je zdravé - dr. ti bez problémov vypíše aspoň papier do škôlky, že je úplne zdravé.......ak ho za zdravé nepovažuje, vypíše ti očr.
@dai @alaguema
k tým kiahňam.....
- chápem, ak to dieťa znáša zle, má horúčky, je unavené, má iné komplikácie - nech je doma koľko chce, nech má toho kľudu koľko len potrebuje
- ale fakt nevidím zmysel, význam, logiku aby dieťa čo kiahne odbije 10timi pupákmi, bez teploty a v podstate okrem 10tich chrastičiek mu za celý mesiac nie je absolútne nič, malo mesiac trčať doma a oddychovať.....fakt netuším aký kľudový režim zvoliť dieťaťu bez horúčky, čo je aktívne, veselé, hravé, živé ako kedykoľvek inokedy.
@alaguema otázka: aké zdravotné následky v dospelosti môže mať nedostatočný oddych pri kiahňach? skutočne ma to zaujíma.
@katarinamarkova kedze sme pomerne nedavno tie kiahne prekonali - tych par dni, ccca 5 az 7 dni po odozneni je dobre ponechat dieta este doma a to preto lebo ako povedala nasa osetrujuca lekarka "dieta ma oslabenu imunitu po prekonani virusoveho ochorenia" - to je doslovny citat jej vyjadrenia. Neurychlit nastup do skolky mi len schvalila. Kazdy ako chce.
😎 já te vidím... 😅 😅
@sisaka hm..tak vidíš, ľudia sú rôzni. Mne čo utkvelo v pamäti je, ako sme chodili pomáhať rodinke, ktorej zomrela mama a otec ostal sám s 4 deťmi. Boli sme s nimi aj na štedrý večer. Ja osobne si myslím, že sami slováci majú voči sebe predsudky a nadávajú už zo zvyku. Som presvedčená, že je to stále kopec dobrých ľudí. My sme sa sem vrátili po rokoch v zahraničí a máme super susedov, našli sme si hneď kopec známych, ktorí sú milí, ochotní. Fakt nemám čo vytknúť a to sme v malej dedine a viditeľne vytŕčame z davu, čo sa materiálneho zabezpečenia týka a napriek tomu sa stretávam s milým prístupom. Takže neviem...možno naozaj platí, že čo dávaš, to dostávaš.
@dai súhlasím s tým, že všade sa nájdu ľudia dobrí, aj menej dobrí. Ak si dosť precestovala svet (nemám na mysli dovolenky cez CK), tak určite vieš, že tí najpohostinnejší ľudia žijú väčšinou veľmi jednoducho. Taký človek nemá problém pozvať na večeru domov aj úplne cudzieho človeka. Toto zažiješ v civilizácii asi tak možno raz za život, ak vôbec.
@katarinamarkova nepamätám si detailne, ale marí sa mi, že ide o nejaký problém nervového pôvodu a prejavil sa práve u syna tejto lekárky, keď mal asi 18 rokov. Ono sa v tom nejak vŕtala a natrafila na nejakú štúdiu, ktorá dáva tieto prejavy do súvisu. Keď to hovorila manželovi, nebola som pri tom, takže by som nerada posúvala ďalej info, ktoré nemusí byť presné - teda detaily tých následkov. Ale ak to povedala, tak na to mala určite dôvod. Deti boli doma mesiac a takto viem, že som urobila to, čo som mala. Ty a ostatné maminy nech robia, ako chcú. Nikoho predsa do ničoho nenútim. Len som posunula info ďalej a každý nech sa zariadi ako chce. Nechaj ich skákať po plafón, veď mne je to jedno 🙂 Nechápem, prečo niektoré potrebujete polemizovať úplne o všetkom.
@alaguema No i tak sa to da vysvetlit, este ze ta zlá karma na mna pôsobí len na Slovensku...
Aj ja patrím k tým šťastlivcom, ktori su spokojní s výberom krajiny, takze viem, aký je to fajn pocit, prajem každému, aby mal možnosť vybrať si to svoje miesto vo svete, kde sa bude dobre cítiť a kde + budú značne prevažovať nad -
@sisaka to nie je karma, ale zákon rezonancie. Funguje spoľahlivo 🙂 Čo sa týka tvojho priania, tú možnosť má každý, stačí sa rozhodnúť. Dôverne to poznám. A obzvlášť by som si priala, aby sa rozhodli práve tí ľudia, ktorí nemajú pekné slovo na krajinu, kde sa narodili a na ľudí, ktorí sú ich krajania. Urobili by službu sebe a nám všetkým, keby si hľadali to miesto, kde budú spokojnejší a tu zas bude menej tej negativity a večného kolobehu sťažností.

@dai no tak promin, skutocne mi uslo na koho konkretne reagovat, ber moj prispevok ako vseobecny stek do tmy.. 😀
Sople zelene mam na mysli. Kedy uz je zjavne, ze cosi vo frniacku zbieha. Z bielych soplov ani ja dramu nerobim. Ale vzhladom na to, ze som dlhorocna a celorocna alergicka, tak viem, ze z nosa leje ciry sopel a nie zeleny.
Uz budem dobra. 😀 😎