Prvý deň v škôlke
Ahojte mamičky, chcem sa spýtať ako prebiehal váš prvý deň v škôlke, lebo ja som z nášho uplne zhrozená a neviem či je takýto postup ako majú v našej školke bežný.
Takže, nedostali sme žiadny usmerňovací email ani nič, do škôlky som prišla uplne na slepo netušiac čo treba čo netreba..
potom ako som prišla do skôlky mi učitelka oznámila, že o pol 5 je rodičovské združenie, dobre, podakovala som za info. Skrinku sme si našli sami podla menovky, zdalo sa mi že nemám na výber, nikto ma okrem toho oznámenia nijako dalej nekorigoval že čo a ako. Taksom dcérku vyzliekla, prezula, presunula sa s nou ku dverám kde ju učitelka zobrala, sptila do triedy, zatvorila za ňou dvere a hotovo. Nestihla som dcérke povedať ani ahoj ani nič. Za tú chvílu ako otvorila dvere som si všimna dosť plačúcich detí, aj ked som si potom pre nu púrišla tam vela detí velmi plakalo. Mja dcéra vraj neplakala, má rada deti a vela sme sda na školku pripraovali, ani by som nečakala že bude plakať, ale ten prístup ma velmi nepríjemne šokoval. Neviem či je takýto postup bežný, či som len precitlivelá ale teraz som v naladení že sa budem na rodičovskom združení na to s citom sťažovať. Ako prosím Vás prebiehal Váš prvý deň? Boli učitelky tiež také surové? Boli ste s tým okej? To že deti plačú je normálne, to chápem že sa tomu nedá vyhnúť,ale ten prístup mi prišiel taký že musel rozplakať aj deti ktoré by pri citlivejšom prístupe neplakali. dakujem za odpovede
Ja som musela svoju dceru v tvojom ponimami sacat do triedy a ucitelky mi ju brali.. toto mi robila celu skolku... Naucila som sa, ze cim dlhsie sa lucime, tym je to horsie.. preto len rychlovka - prezut, zobrat za ruku, dat pusu, povedat pridem po teba a kedze sa na mna liepala, musela som ju od seba odtrhnut a posunut ucitelke, ktora ju vzala. Ked som zmizla, bolo po placi.. A v prve dni placu hadam vsetky deti, deti vela, v triede ak dve ucitelky, tak je vela.. nemaju cas vsetko stihat, ani sa individualne venovat... A co si pamatam, tak ucitelka sa len nas spytala na meno a prevzala dieta, ci jedno, ci druhe. Mozno ( mam taky pocit) boli milsie, nez ta tvoja podla opisu, ale tiez nemali cas sa zaoberat kazdym jednym dietatom..
Ja nechápem prečo si sa s dcérou nerozlúčila pred tým ako si ju odovzdávala...prezujem , dám pusu a odchádzame k triede... či ty si si predstavovala, že pôjde do triedy a ešte sa vráti? Podľa mňa si ty spravila chybu v načasovní a teraz len kopeš okolo seba... stavím sa , že si mala ucho na dverách a počula si, že učiteľka sa k tvojej dcére neprihovára..alebo podľa čoho súdiš , čo sa dialo v triede?
Preháňaš. Ráno majú čo robiť s revajucimi deťmi a nie sa tvojej maličkosti venovať vo dverách.
@januska12323 naozaj? Ty si nedavala 1x dieta do skolky? Ze si nepoznala ucitelku, nevedela si, do ktorej triedynide tvoje dieta? To aj bezne das dieta do ruky hocikomu? Ja chcem poznat ucitelku mojich deti, a zvlast v 1vy den chcem vediet s kym bude tie hodiny, ktore doteraz travilo so mnou doma.
@lienka.7 vies o tom, zw nikto tu nehovori o tom, ze za plac dietata moze ucitelka. Citaj s porozumenim. Nikde to nie je napisane, a nikto to netvrdi
@stanislavicenka ty prosím ta odpovedaj s porozumením. Dakujem
Komenty necitam ale co si cakala
Normalne
Nebud citlivka a nezabudni sa ozaj stazovat, budete hned oblubene 🤭
Sotila a posunula sú dve rozdielne veci...Ja fakt ľutujem niektoré učiteľky, či v MŠ, alebo ZŠ 😢 Väčšina detí je rozmaznaných, nie sú zvyknuté na cudzích...niektoré matky dokonca nechcú dať deti ani manželovi, nieto napríklad starým rodičom...Zase školáci sú kapitola sama o sebe...Čokoľvek vyvedú, otecko príde, povyhráža sa učiteľke a problém vyriešený...Celé zle👎
Bože takéto precitlivene matky musia byť radosť pre tie učiteľky.Pre toto by som nechcela nikdy učiť.Nie kvôli deťom,ale kvôli rodicom
@stanislavicenka mne sa boli obe učiteľky v nedeľu osobne predstavit, aby som ich v pondelok spoznala, tebe vari nie? 🙈🤣
Aj obed dostali👌👌👌🤣🤣🤣
1. Nie, nie si precitlivela.
2. Nie, nie je to normalne, ale v nasich statnych skolkach uplne bezne.
3. Ak sa spravala ucitelka takto surovo uz prvy den, cakaj, ze sa sprava takto bezne. Mozes sa skusit stazovat, ale moc od toho necakaj, vedenie skolky toto spravanie povazuje za normalne a pravdepodobne ho podporuje.
4. Urcite ju tam nedavaj hned na cely den. Adaptacny program trva tyzden-dva, ma tam chodit len na pol dna.
@stanislavicenka s pani učiteľkou sa spoznáš na rodičovskom združení, niekde býva v lete, niekde až v septembri. Dieťa predsa nedáš cudzej osobe na ulici ale kvalifikovanej učiteľke vo dverách do triedy. Či je milá alebo prísna zistíš aj tak až neskôr.
@stanislavicenka top koment 😆
neviem ako si predstavuješ že 1učiteľka bude tíšiť 5detí.....1ok - zoberie na ruky, poláska.....ale v škôlke ak začne jedno, ďaľšie sa pridajú.....ona nemá 10rúk aby každé vzala na ruky.....a práve preto aj ráno hneď prevzala dieťa a zavrela dvere, lebo tam mala ďaľších 10detí čo plakali......učiteľka nikdy nebude mama ani opatrovateľka ktorá má čas sa venovať len tvojmu dieťaťu, má ich tam 20.....a ano je to normálne, hlavne v tirede najmenších detí ktoré nechodili do škôlky tak tam budú prvé mesiace plakať aj počas dňa....ale učiteľka už vie ktoré dieťa nie je na škôku pripravené a ktoré sa zapája, len občas si poplače keď si spomenie na mamu...
V skratke, prezula som a prezliekla syna v šatni, pritom mi tam behal malý ročný. Povedala som mu, že sa pôjde zahrať a že pre neho prídem, dali sme si boštek, šup do triedy, hneď sa ho ujala učiteľka, keď videla, že je nový. S učiteľkou sme sa iba na seba pozreli, obidve pousmiali a hneď som sa vytratila. Keď som pre neho po spánku prišla, tak bol vysmiaty a nadšený. Učiteľka mi hovorila, že dnes to bolo chaotické, ale vraj neplakal a ako tak to zvládol. Uvidíme aké budú ďalšie dni. Tie učiteľky tiež netreba otravovať zbytočnými otázkami a všetko predlžovať, tiež sa to snažia zvládnuť ako sa dá. Len ten prvý týždeň je chaotický a stresujúci pre všetkých, no ono sa to utrasie.
@poopsie nie, nečakalasom že pojde do triedy a ešte sa vráti, tá učitelka bola vonku, nie v triede, nečakala som že pred nami otvorí dvere a rovno ju tam posunie, žiadne ucho na dverách som nemala, ja som neklopala na dvere s tým že ju idem odovzdať alebo čo, normálne sme podišli k dverám pred ktorými ona stála, rovno jak sme sa priblížili otvorila a šup ju tam, myslela som si že sa s nou rozlúčim ked podídem k dverám že jej poviem ahoj, naozaj som nevedela že to treba riobiť už v šatni
maminky, lutujem 90% detí z vás čo sa tu ozvali
a nie, vobecv nemám precitlivelú dcéru a ani ja nie som precitlivelá ale naozaj nemiám rada ked sa ludia k iným správajúako k psom ale zjavne normálne tak ok, žiute si v tejto normálke, ja si budem žiť v svojej bubline kde sa ludia k sebe správajú s úctou a rešpktom
Najlepsie je, ze uzivatelky v inom prispevku, kde je opisovane, ako to funguje v skolkach zahranici, ochkaju, ake je to tam uzasne. Ked sa niekto so zdravym rozumom pozastavi nad tym, ako to funguje u nas, tak z neho spravia precitlivenu osobu, ktora prinajmensom zvelicuje.
Fuha ma celkom prekvapili tie negativne komentare vsetkych.
My sme mali prvy den v statnej skolke,ktora je fakt velka a bol tam naozaj chaos. Ale skrinku mi ukazala pani z recepcie, aj triedu. Ucitelka nas pozdravila a este riesila nejake papiere (deti tam velmi plakali, utekali z triedy,bol to chaos).
Ale ja som s nim vosla dovnutra, vravel mi ze sa boji deti co tak hystericky plakalk. Nasli sme hracku ktora ho zaujala a az vtedy som mu povedala ze tak ahoj a ja pridem.
Keby som mu nemohla nic povedat a len by sa zabuchli dvere,mala by som z toho tiez divny pocit. Uz aj teraz som mala ked tolko deti plakalo.
Ja uplne chapem tie ucitelky ved to je psycho co sa tam deje - ale aj oni zase musia chapat nas,empatia by mala byt obojstranna. Sme len ludia a ja teda ked som vysla zo skolky som si aj poplakala- lebo je to proste prvy den, pride to cloveku luto a necha tam to najdrahsie co ma a premysla ako mu tam je. To ale nebere nic na tom ze to treba prezit. Ale neviem preco sa tak obuvate do autorky,podla mna by sa to nepacilo nikomu taketo spravanie (vsak len normalna rozlucka,ziadne ceremonie ani špeci pristup a este k tomu ak jej dcera ani neplakala tak nevidim dovod prečo nie)
@amelia89 normálna rozlúčka je úplne prirodzená a samozrejmá vec. Čo je ale dôležité, je rozlúčiť sa v šatni, dať pusinku a potom sa už len presunúť ku dverám triedy, tam slušne pozdraviť a odovzdať dieťa pani učiteľke 😊 možno sa to niekomu zdá ako banálna vec, či sa rozlúči v šatni alebo medzi dverami triedy. A pritom to je taký obrovský rozdiel, hlavne tie prvé dni a začiatky. Treba vyskúšať a sami uvidíte 😉
A ešte som chcela dodať, že ak sa potrebujete porozprávať s učiteľkami, vždy je lepšie akékoľvek otázky konzultovať keď pre detičky prídete, ako ráno 😊 Ráno tam býva neskutočný chaos.
Nebojte sa maminky, dôverujte pani učiteľkám a ani sa nenazdáte a toto plačlivé obdobie prejde a deti sa budú samé pýtať do škôlky ❤️🙏
Fakt sa cudujem tolkym negativnym komentarom, zleteli ste sa tu na autorku ako osy. Ja s nou suhlasim, tiez by som mala v jej pripade divny pocit.
@tehulka2011 Presne, potom to tu na Slovensku vyzera, ako to vyzera 🙄 A toto je nielen v teme o statnych skolkach, ale aj napriklad o porodniciach (ak si nahodou niekto dovoli postazovat sa na stravu, hned dostane x komentov, ze vsak hadam necaka stravu ako v hoteli a podobne 🙄). Uroven statnych zariadeni na Slovensku je proste vo vacsine pripadov otrasna, a je to tak nielen kvoli nedostatku financii, ale aj kvoli (alebo mozno ze prave kvoli) mentalite ludi…
@amelia89 amen.ptesne. komentujuce mi pridu ako vyhorene zdravotnej sestry ,ci iny personalpri tak intimnom zazitku ako je porod, ktore by aju protivne, krutia ocami, ci zlahcuju to, co zena, kazda pri porode oreziva. Tiez asi zabudli, aketo je, bolo, ako sa citili. V tom skolskom zariadenia nechavame kus seba, najvacsi poklad, ktory mame
@stanzi keď sa ti nepáči systém v komunistických štátnych škôlkach, mas možnosť si zaplatit za sukromnu, alebo potom priamo opatrovateľku. Hm? Vymeňte si to tu niektoré s tými ucitelkami, co potom budete hovoriť pri pohľade z druhej strany. Najmä na vás ako rodičov.
Ja fakt neviem co by ste niektoré od tých učiteliek chceli. V prvom rade je na vás "nastavit" deti tak, aby adaptáciu zvládli co najlepšie. Ale pri drvivej väčšine tu príspevkov typu len ja ja ja viem co je pre moje dieťa najlepšie, drbn... svokre ho nedám spať lebo je ešte maličke predsa a pod. sa ani nečudujem.
@lienka.7 dcérka bola tieto prázdniny na 3 noci aj u mojej mami aj u svokry, týždeň bola sama s otcom, pravidelne chodila na doobeda k dedovi, pár krát aj na celý deň, naozaj som spravila podľa mojich najlepších schopnosti a vedomosti všetko tak, aby bola pripravena, aby vedela co ju čaká, aby bola zvyknutá tráviť cas a celé dni bezomna. Tak možno moja dcéra pripravená je, len ja som asi pripravená na taky prístup nebola.
@autorka tak ju nenos do skolky ty a nebudeš to tak prežívať. Ja fakt neviem co rano čakáš. Ze ta učiteľka vyobjima a pozve na pokec na kávu?
Ešte raz, dieta mas co najrýchlejšie odovzdať a ist. A nie si sama sebe dramatizovat ako ho (podľa teba) škaredo potiahla za ruku a pod.
Ty si presne typ ako môj mm, aj z komára urobi slona. A to doslovne.
@lienka.7 prečo by som ju nevodila do škôlky ja? Keď už viem ako to funguje tak sa viem pripraviť a patrične sa pri nevhodnom správaní správať tak aby to bolo lepšie a menej nevhodné pre moju dcéru. Nerobím z komára somara, zaujímavé je ze ľudia by chceli pokrok ale sami nie sú ochotni urobiť zmenu, chceli by lepšie školstvo a vsetko ale ani tu minimálnu mentálnu zmenu v svojom vnímaní nie sú ochotní spraviť. Bez mentálnej zmeny sa fyzická zmena neudeje. Naozaj pravda ze ľudia milujú pokrok ale nenávidia zmeny je pravdivá
*veta
@lienka.7 fakt? Môžeš mi povedať čo nepríjemné ktorá z menovaných učiteliek kvôli mne zažívala? Alebo co bude zažívať? Myslím si ze rešpektujúci prístup rodiča voči dieťaťu, jeho poriadna výchova a príprava na škôlku je snom každej učiteľky bez úvodzoviek, takže naozaj, keď už má tú takto osocujes a ľutujes učiteľky, naozaj budem rada ak mi vysvetlíš v čom konkrétnom tie učiteľky ľutujes

@samimami777 presne s tebou súhlasím! My sme tiež mali ráno jednu takú matku ze sa vopchala medzi dvere a velice chcela diskutovať o vyslovene debilinach. Moja mala už začínala byt nervózna, lebo sa nemohla dostať do triedy 🤦♀️
Plus nehovorím o tom, ze ked s 5 deťmi prídu obaja rodicia, je v satni natresk, uz len tým podľa mňa stresuju to dieta.
Dokonca keď som šla zo škôlky na prechode prebehol otecko s mobilom a natáčal si ako idú cez prechod do skolky zena so synom. Niečo sa mu asi nepodarilo, tak sa museli aj s matkou vrátiť naspäť a zopakovať to. No sodoma Gomora, niektorých ľuďom fakt už dr.... a potom ze dieta reve v skolke, ale jasne môže za to neľudské učiteľka, nie premotivovani rodicia 👌