icon

Rečový problém s opisom situácie u 3,5-ročného dieťaťa

28. sep 2023

Môj syn má 3 a pol roka, náš neustály problém je v jeho reči. Chcem vedieť či to ešte niekto takto má alebo mal a či sa to zlepšilo, alebo čo už máme robiť. Boli sme u logopedicky, ktora nam povedala že podľa nej má ešte čas, nakoľko pozná abecedu, ráta do desať, pozná všetky zvieratká, farby a takéto základné veci. Povedala nám ako s ním trénovať, hlavne teda predložky má problém, nepovie príklad ideme do obchodu, povie ideme obchodu. Inak si vie vypýtať všetko, čo chce papať, čo by chcel robiť, kam chce ísť, vie položiť otazky. Veľký problém mi príde v tom že nedokáže opísať nejakú situáciu v škôlke, povie mi iba hral som sa lego, hral som auta s kamošom, ale minule mi chcel niečo opísať a vôbec mu to nešlo, nedokáže opísať nejaký dej aj keď sa veľmi snaží. Veľa čítame, veľmi ho bavia pracovné zošity kuliferdo tak z toho sa veľa učíme. Ja už neviem čo mám robiť.

kacena4
28. sep 2023

3.5 r dieta este nedokaze opisovat dej, no prichadza časom okolo 4-5r. skor urcite nie

anjelicek26
28. sep 2023

Ja tam uprimne nevidim problem, vyvojovo je tam, kde ma byt... treba pokladat doplnujuce otazky a suvisly "pribeh" co som robil pred, po, to cakaj v 5 rokoch...

pribinak
28. sep 2023

Môj syn má 13 a nedokáže opísať čo robili
V škole, takze ak 3 ročný nedokáže opísať čo robili v MS je to v pohode

Otázka čo bolo dnes v škole? Odpoved nič
Ešte šťastie že je edupage lebo inak by som nevedela naozaj nič

mamamasama
28. sep 2023

Ďalšia premotivovaná matka 🤦🏻‍♀️

hugger
28. sep 2023

@pribinak s takýmto handicapom sa dá prežiť relatívne šťastný a úspešný život 😄

pribinak
28. sep 2023

@hugger áno 😁

jaskolka
28. sep 2023

Aký opis deja od neho chceš? Neviem, co si pod tým predstaviť. Nevie pomenovať nejakú udalosť? Nevie si spomenúť na potrebné slovo, nevie ho použiť? Má slabu slovnú zásobu?
3,5 ročné "priemerné" dieťa nedokáže ešte opísať nejaký súvisly dej. To príde až neskôr, a mnoho detí aj v škole nevie úplne detailne opisovať, čo bolo.

januska12323
28. sep 2023

Neviem si nejak veľmi predstaviť čo od neho čakáš. Povie, že sa hral s lego s kamošom, ty sa opýtaj či mali na desiatu aj uhorku, či s pani učiteľkou niečo kreslili, či zjedol všetku polievku... Nemôžeš čakať, že ti povie sám od seba čo sa stalo od rána až do večera.

kiki68
28. sep 2023

Ale to je adekvatne veku. Opis situacie je spolahlivy od cca 5/6 rokov veku, plus interpretacia textu ( situacie )

letfenixa
28. sep 2023

Ja myslím, že @autorka trápi, že syn chce sám od seba hovoriť a nedokáže to. Keby si mu navodne otázky dávala, na ktore stačí ano/nie?

amelia89
28. sep 2023

Tak to je velmi podobne ako moj syn, 3-rocny. Presne ako pises- vie vela povedat,pyta sa aj otazkami prečo. Ale take opisy co sme niekde robili co sa niekde stalo mu moc nejde. Viem ako to myslis - ine 3- rocne deti vedia aj lepsie to opisat/rozpravat. Myslim tiez ale ze to chce este cas . My sme bilingvalna rodina tak u nas hra ulohu aj to.

nikpa
28. sep 2023

A nechceš aby už recitoval Mor ho?! Ukľudni sa prosím ťa a nechaj to dieťa žiť, je úplne v poriadku, že v jeho veku mu ešte nejde bohatšie opísať dej, či volaku situáciu. Môžeš s ním trénovať pri hrách napr. ,,Poviem ti mami,, je hra kde sa ukladajú kartičky podľa deja ako majú ísť za sebou. Ale viac by som na neho netlačila s tým.

tiika
28. sep 2023

Nevidím nejaký problém. No ak chceš, môžeš vyskúšať synovi rozprávať nejakú krátku rozprávku, vymyslený príbeh jednoduchými vetami, no veľakrát ten istý (ťahal dedko repku, červená čiapočka, iné ..). Dcérka ma minule prekvapila, keď mi z toho sama porozprávala kratky dej, asi 6 viet. A to ma niečo cez 2r.

Alebo si čítame nejakú knihu väčšinou s jednoduchým dejom, tiež stále dokola. Nechám ju doplniť slovo, opísať obrázok, dam jej kontrolné otázky. Avšak nič nasilu, iba formou hry. Ja toto robím tiež skôr pre zábavu, a preto, lebo ma už nebaví po 35x čítať to iste dokola.. 🙃 no zisťujem, že to ma i vedľajší pozitívny efekt. A teda vela krát i dcerka sama začne opisovať a “citat” mi. Všetko sa začína postupne, od jednoduchých veci po zložitejšie.

alex666
3. okt 2023

No ja neviem, mam 3,5-rocneho syna a teda zostala som prekvapena...on mi tiez neopisuje co sa dialo v skolke, maximalne povie s cim sa hral. Je to aj vecou povahy...

jumama
3. okt 2023

Pytaj sa ho ak, ze mu ponukas aj odpoved: A ake lego kocky si staval, zelene alebo červene? Taketo malicke deti si lahsie vyberu z ponuknutych odpovedi akoby sami tvorili vety. Davaj mu pomocne otazky: Ako a volal chlapcek, co si s tebou staval? Co postavil ten chlapcek domcek alebo auticko? Kde ste mali kocky rozlozene - na koberci alebo na stole? Upratali ste kocky do krabice vy alebo to upratala pani ucitelka?

autor
3. okt 2023

@jumama presne takto s ním komunikujem, dávam mu na výber čo sa týka otázok, viem ako komunikovať s deťmi, nakoľko s nimi pracujem, ďakujem za odpovede, lepší sa to o niečo a to je hlavné, asi by som ho nemala porovnávať s deťmi, lebo sú aj také čo v tomto veku už vedia tie situacie popísať trochu inak, hold asi máme ešte čas 🤷