Sirupová voda v škôlkach
Ahojte,maminy, chcela by som sa opýtať,prečo v škôlkach podávajú deťom rôzne sladené vody? My sme zvyknutí piť doma čistú odstátu vodu z vodovodu. Je to zdravšie nielen kvôli zubov, ale aj z hladiska zdravia, nepriberá sa pritom toľko. Dalo by sa s tým niečo robiť?
@petkovadanuska23 lenže napr. moje dieťa mc donald nesmie vobec kôli alergiam mc donald 2x dopadol tak že mala stolicu o priemere 5-7cm a nevedla sa jej predrať cez kosti čiže sme zvažovali zachranku nepoomohli čípky nič musela som jej to rukou s plačom vyberať 1x sme mysleli že je to 2x to už náhoda nebola neprajem to nikomu v živote zažiť preto mám na to taký nazor samozrejme ak to iným detom a ich rodičom nevadí je to ich vec a mi mame napr. v školke upne zakazané udeniny,vyprážané,atd..pokial to máme v nariadení ako zákaz tak by som chcela by sa to rešpektovalo viem učitelky su proti a detom robili vyslovene prednášku čo je zdravé a nezdravé robili práce kde sme nosili obrázky o zdravej a nezdravej výžive takže s princípu učili ich že je to zlé a potom ich tam vezmú sa mi nepáči,popravde ja nie som niajaka fanatička ani extremne zdravo stravujuca sa sama jem nezdravo v robote za 5min. som najedená stále mám nedváhu ale snažím sa, doma s mužom večne bojujem o sladený čaj ktorý robí on a ja ho nepotrebujem lebo ja som na to nebola naucena ale on bol.
@aliza syn pije vela caju uz dlho a tak isto aj mlieka a pohoda ... ja sa tiez nalievam cajmi 🙂 😉 ... a pitie v noci nie je zlozvyk, ja som tiez v noci smädna, tak sa idem napit a dieta potrebuje do isteho veku tekutiny aj v noci ... u syna to bolo do roka a pol, potom jedneho dna s tym prestal ... takze o zlozvyku nemoze byt ani reci 🙂
@aliza moja svokra naučila deti na pollitra caju vecer alebo sirupovej vody a horalku ide ma poraziť ale muž si nevie odvyknúť ma nadvahu ale s ním tažko,do všetkého pchali smotany kyslú u malej som to vyslovene zatrhla,ja som bola odchovaná v chudobe bez sladkostí jogurtov,sirup bol zazrak len na vyplatu a čaj bol každý den ak boli penaize aj sladený ale za to lacnej mučnej náhrade,chleba denne a z neo som sa vždy najedla u malej sa snažím tu chybu nerobiť bola dojčená 27m večer sa len dojčila,naštastie v noci neje ani nepije a vdaka alergiam aspon babky do nej nepchaju hovädiny s tým som s oboma vždy bojovala.
@zuzanockamt nie, dieta nepotrebuje ziadne tekutiny pocas noci, dieta ma v noci spat 😉. Ak ma cez den vyvazenu stravu a dostatok tekutin (tym myslim vodu a nic ine), tak v noci smadne nie je. Ale ak cez den popija caje a pod., tak verim ze v noci ten smad nan dolahne. My pijeme len vodu a v zivote sa mi ani jedno dieta v noci na smad nezobudilo. Nebudim sa ani ja, ani muz, ani moja moja, co s nami byva...ale nikto z nas sa cajmi nenalieva. nepijeme caje vobec. raz som to vyskusala, navarila si plny dzban rooibosu a popijala ho cely den a po par hodinach sa mi tocila hlava, bola som malatna a moc som mala syto zlty. Bola som dehydrovana aj napriek popijaniu caju. Caj nie je cista voda a nevstrebava sa z neho tolko vody. Organizmus si zvykne, ked nic ine nepozna a nedostava, ale z dlhodobeho hladiska to podla mna nie je absolutne zdrave. Ako som tu uz uviedla z jedneho vynatku, bez dostatocneho prijmu cistej vody dochadza k postupnej degeneracii buniek a k chorobam. Dieta, ktore nie je naucene na cistu vodu, s velkou pravdepodobnostou ju nebude uprednostnovat ani v dospelosti. Civilizacne choroby nas postihuju v coraz nizsom veku....tym nehovorim, ze je to kvoli pitiu caju, ale je to len jedna cast puzzle a ked tych nespravnych navykov je viac, zapadne to raz do seba a choroba sa moze objavit.
@nibiru tak to ti gratulujem, ze si si dokazala vybojovat svoje 😉. Ja viem, je to velmi tazky boj, vidim to aj tu na konovi v temach o prikrmoch a aj v tejto teme. Vela mamiciek stale ide podla toho, ako sme boli my odchovani pred 30timi rokmi a su presvedcene, ze je to spravne. Skoda, no.
@aliza uplne s tebou suhlasim, najma pri malych detoch-ja tomu "caju" ani nerozumiem. "Caj" to vlastne ani nie je, ale granule zmiesane s vodou 😨 Ale v generacii tak 40 a vyssie je to hadam v genetickej vybave, ze dieta musi pit caj! Co som sa aj ja napocuvala, ked som mala novorodenca-musim mu davat caj, nemoze byt len na mm. Maminine kamaratky mi po nej odkazovali, nech preboha, dam malemu caj a netrapim ho 😀 😖 aj tu na mk-tyzdnove dojcene dieta, ale mamicka mu chce silou mocou pchat caj. No fakt nechapem.
Plus s tymito "cajmi" sa zvysuje chut na sladke aj tolerancia a detom uz vacsinou obycajna strava (rozumej bez extra konzervantov, ktore davaju "chut" nechuti). Ale to sa najprv musi zmenit myslenie rodicov a ich stravovacie navyky, aby vychovali deti aspon zakladne gramotne ohladom stravovania. Lebo ked u nas niekto stravuje deti zdravo, tak je na smiech a vlastne mu podla niektorych skodi 😲 nuz, vela veci je postavenych na hlavu.
@michaelkanr moj krpec sa narodil tu, v UK. nebol dojceny, bol na specialnom UM. prvych 6 mesiacov pil len mlieko, az ku koncu toho 6.mesiaca, ked som zacala s prikrmami, zacala som mu ponukat aj vodu, s ktorou sa akurat tak pooblieval 😀. Voda z poharika, ziadna flasa. Islo to po kvapkach a az postupne sa rozpil a nebol dehydrovany a prezil aj bez caju. ked mal 10 mesiacov, boli sme v Turecku jul/august a prezil bez ujmy, aj ked nepil litre vody. Tak male dieta, ktore ma riadny prijem mlieka, sa nezdehydruje ani v horucavach.
@aliza podstatne je aby prijalo min.liter tekutin v akej kolvek forme teda vo veku 2r. urcite lezali sme tak s rotavirusom pokial nebol prijem min. 1liter tak nas bepustili domov bola som na prasky pretoze 7dbi prijala bez infuziek tak 20ml a viac slo von.stale na mna tlacili ze musi vypit min.liter za den
@mima4 ver tomu ze ak v sr je to 90% tak v uk na slanine a rohlikoch na obed funguje skoro 100%🙂
ako ja s nou tiez co sa tyka stravy suhlasim, ale pride mi chore sa tu bavit o zaostalom Slovensku a vyspelom Uk co sa stravy tyka... tu je urcite vaecsia osveta a aj viac ludi nasleduje zdrave stravovanie ako v UK - pricom MK by som ako vzorku nebrala🙂
@mima4 90% ludí funguje na bravčovom rezni??? Tak možno v nedelu raz mesačne aj to bez majonézáka...a nepoznám domacnost kde by tak mali že denne ťažké potvory...nehovoriac o tom ktorá domacnost si može finančne dovoliť pojedať v reštauráciách a fastfoodoch denne pripadne denne variť ,,nedelné,, jedlá.
Na zapade tuším ženy ani nevaria - strata času, same polotovary a rychlovky z mikrovlnky. Dovolím si tvrdiť že naše ženy ešte stále uprednostnuju domacu varenu stravu.
Myslím ze naši ,,ludia,, začínaju nad stravovaním premýšlať a zmenilo sa vela - ludia športuju, behaju čo som pred pár rokmi nevidela že by boli bežecké dráhy tak okupované ako je tomu dnes a podobne...
@sardinka333 Tak nedá sa to zovšeobecnovať, napr. moji rodičia celé roky varili tradične, šnicle, majonéza, knedle, samé vyprážané jedlá, slovenská klasika. Potom otec začal mať zdravotné problémy a zrazu sa začalo variť ozaj zdravšie u našich, aj ked celé roky som im hovorila, že by nemali variť také ťažké jedlá, až choroba ich donútila zmeniť jedálniček. A takých prípadov je viac. U mladšej generácie sú viacerí, ktorí sa snažia stravovať zdravšie, ale zase stále je kopa aj mladých, ktorí milujú fastfood a podobné chuťovky. Ale určite sa tu viac varí ako v UK alebo v Irsku, tam máloktorá žena vie vobec variť. Ked som tam bývala, tak ma všetci obdivovali, že viem variť. 😀
@janickacrazy ale ved iste, už len UK budem ,,obdivovať,, ja som tam nebola to priznávam, stačilo mi pozerať niektoré relácie s J. Oliverom ...iste to boli asi extremy ako učil variť britské ženy pričom jedna matka dvoch detí nevedela kedy vrie voda!!! Resp. čo to znamená že ,,voda vrie,,!!! A žiadna asociálka, proste bežná žena z domácnosti. Všade same ,,kebabárne,, a fastfoody a už verim tomu ako briti doma varia do ,,ešusu,, ako my tu doma a nesu si to do roboty a tam prihrievaju v mikrovlnke, plus upratovanie je tam tiež vraj kapitola sama o sebe ale to viem tiež z rozprávania tých čo tam boli takže nevidela som, priznávam. Ale varenie a upratovanie tam vraj nie je prioritou žien určite nie tak to robia naše ženy, že pridu z práce a šup druhá šichta v domacnosti....
uz som citala x diskusii na skolku a veci s nou spojene ale pitie sirupovej vody..to by bolo posledne co by ma vbc napadlo..uz to tu niektora napisala, my ako deti sme pili sladke malinovky jedli chleba s mastou moja mama sa nestarala ci priberiem ale aby som nebola hladna..a teraz som tu, cela ziva a zdrava..mam 36r vsetky zuby dokonca biele a rovne, nemam nadvahu, ba naopak mam postavu ako studentka..
Kiezby vas skutocne starosti obchadzali a riesili taketo vtipne probl. aj nadalej..myslim ze toho sirupu tam predsa nepiju na litre, urcite im tam striedaju, ja som mala v skolke dve deticky..bud som z inej planety alebo neviem, ale sirupovu vodu som nikdy neriesila..pre mna vtipna tema..sranda co dokaze mamicky trapit..skor by som riesila keby tam tekutiny nemali alebo nieco horsie ale nie sirup vo vode. 🙂 Ale tak sto ludi ..sto chuti.
@sardinka333 tak on ten olivier dost vystihol uk... ja tam teda chodim len pracovne a parkrat som tam bola sukromne... ale pracovne - co je teda pre mna dost vzorka kedze tam mame pobocku o skoro 500 zamestnancoch - vela o stravovani sa dozvies z kantin ci restauracii ktore vo firme su... vo Francuzku napr. bolo v kantine kopu salatov na obed, aj vinko🙂 ale hlavne zdrave maesa a tie salaty, zemiaky a tak tiez bolo ale nie ako prilohy, skor ako hlavne jedla servirovane... ked prides do uk - na obed v kantine sme mali problem najst teple jedlo, same oblozene zemle a bagety, ked som sa miestnych pytala kde je jedlo tak automaticky ukazali na tie zemle... ze to oni jedia na obed... na ranajky zase slaninu a vajcia s pecivom... co jedia na veceru neviem, to sme chodili do restauracii.... v nasej pobocke pritom pracuju ludia zarabajuci mesacne priemerne 5000 - 10 000 Libier - priemerne... cize nemyslim ze chudaci...
Ja som presvedčená že ma na Slovensku máme ešte stále veeela dobrých zvykov a vecí, ktoré su ku nášmu prospechu. Nehovorím že nie je čo zlepšovať, ale ako sa vraví ,,susedova tráva je vždy zelenšia,,. Tu sa nadáva na šk. jedálne (ok nie každá je dobrá to beriem) tam kdesi vo Finsku, Norsku som čitala ze deti jedia v školke len obložene chlebiky, cely den su vonku na vzduchu kde sa hraju ako chcu - ako drevo v lese a vnutri sa ani nevyzuvaju celý den v topankach....urobiť to naše školky tak ,,amen tma,, urady v pohotovosti a toto ideme obdivovať?? ZLatá naša školka aj s učitelkami čo deti k niečomu vedu, k stolovaniu, riadeným činnostiam, sebaobsluhe, hygiene...
@mk22 nezabudaj,ze my sme.mali omnoho viac pohybu,nebolo tolko obeznych deti ako je v dnesnej dobe. Navyse privela cukru vyvolava hyperaktivitu a deti su ako z divych vajec. A ked sit o nemozu vyburit pohybom vonku,tak robia cirkus.
Su maminy asi cisto bio,ktore neznesu nic,co vopred neschvalia a zas na druhej strane take,co im na tom vobec nezalezi,decka maju denne kopec cukru,"ecok" k tomu a nasledne sa cudujeme,ze kopec deri je nezvladnutelnych,ked k tomu pridame aj minimalny pohyb,sledovanie nevhodnych programov ci hranie nevhodnych pocitacovych hier..
@aliza moji piju rozne,ano,aj dzusy a pod.,no v noci sa tiez nebudia. Ja popijem.oproti nim mnozstvo aj cistej vody,napriek tomu chodim na wc a vzdy sa musim aj napit. Ale ja to pripisujem len blbemu zvyku. Prostp som s atak naucila. Ale az ako dospela niekolko rokov dozadu. Predtym to tak nebolo. A to sa u nas doma.pilo vselico ine,nielen cista voda.
@michaelkanr ja by som skor poopravila-prevazne skor od 50vyssie,lebo mnoho z nas,co mame 40,maju aj male deti a vacsina z nas detom caj nenuti,respektuje nariadenia pediatrov.
Ono nie vzdy je to vekom,aj jed dost casto sa aj tie mlade daju zmanipulovat starsimi z rodiny.
Dost je to aj chyba pediatrov,ze riadne nepoucia mamicky o zavadzani prikrmov a pitnom.rezime,co ja teda osobne nechapem,asi sa im.paci plna cakaren chorych malych pacientov. Ja som.mala stastie na pediatricky,plus som.citala,v nasek rodine vsetci respektovali,co som.im.o prikrmoch vravela (teraz,ked su vavsi,tak mi to kazia hlavne chlapi a aj ja som.uz zvolnila,nie vsak prilis). Mam.pocit,ze zastarale nazory a respektovanie viac starsej generacie je castejsie na dedinach,ako v mestach.
@siska53 ano, to danie na rodicov a starsich bez pouzitia vlastneho rozumu badam tiez 😝 keby som sa toho drzala ja, tak mesacnemu supnem flasu s riedkou krupicou (ved nech spi celu noc) a dvojmesacnemu slepaci vyvar (ved ten nemoze nic pokazit 😅 ). Nastastie sa riadim vlastnym rozumom a tiez najnovsimi vedeckymi poznatkami, predsa aj medicina ide v tomto popredu a my by sme jej zistenia mali brat. Aj ked pri tych prikrmoch som sa ja riadila najviac instinktom-preco by som do nehybneho dietata mala pchat tuhu stravu pochybneho povodu, ked ma vsetko co potrebuje v mm🙂 a preto som zacala s prikrmami az po ukoncenom 6. mesiaci a o nic sme neprisli ani ja ani maly 🙂
@michaelkanr presne tak. U malej by som.zacala mouno az k ukoncenemu 7.m.,ta nejak na prikrmy nebola nastavena,no kvoli mojej operacii,na ktoru som mala ist,ked mala mala 7m.,som.to musela zaviest normalne ukoncenym 6.m. A dobre som.spravila.inak by mala zle dopadla,takto to nejal prezila a oni s nou. Nechcela pit z flase,tak aspon z tych prikrmov prezila a lyzickovali jej vodu,lebo inak to neslo. A asi 3dojcenia do toho a nasledne sme dojcenie obnovili a pokracovali v prikrmoch. Jej som kasu nariadila predcasne a ak na ranajky,potom.som.to zrusila,ked ma.prepustili a rano zas pila.MM.
@moni244 uf,ten McDonald je divny,ze tam ako sli s takymi malymi.. Viem,ze mala.co chodila.do sukrommej.tak co mali vylet,bolo nariadene ze sa do 11:30,musia vratit,lebo deti musia mat zabezpecenu teplu stravu. Sice tam chodi viac deti do 3r.ako starsich,ale zas viem,ze ta skolka viac dba na kvalitnejsiu stravu..
@sardinka333 ach, zase neprehanaj, to fakt veris tomu, ze inde vo svete deti nepoznaju hygienu, ci stolovanie, ze sa im ucitelky cely den vobec nevenuju? prehanas a ako vidim, dost vela mamiciek ti to aj uverilo 😀. Nebola si, nevidela si, ale zaver si hned urobila, fakt super 😒. Hlavne, ze ti budu druhe lajkovat. ja Slovensko milujem, ale su veci, ktore mozem porovnat a ktore by mi doma nevyhovovali prave kvoli tomu, ze je priam trestnym cinom chciet robit nieco inak, ako ostatni. bavime sa tu len o strave a len to som kritizovala, nakolko nie som do toho priamo vtiahnuta (moje deti nenavstevuju skolku na SK) a mozem porovnat ten rozdielny pristup. Tu mam vacsiu slobodu si vybrat, co mne a mojej rodine vyhovuje, nikto ma za to nenapada. To je vsetko. Nemalo to byt o tom, kto je lepsi a kto horsi, ci SK, ci zahranicie, ale islo o ten pristup a ochotu veci menit a hlavne sa nenavazat do druhych, ktori sa snazia hladat co najzdravsie stravovanie pre svoje deti lebo to by malo byt prioritou kazdeho rodica a nielen mavnut rukou, ze vsak aj my sme prezili, preziju aj nase deti. ved fajn, ak niekomu staci len prezit, hocijako, je to jeho vec, ale ja chcem kvalitne a zdravo zit, podla moznosti co najdlhsie.... jedlo viem ovplyvnit, ostatne nie 😉.
@stanislavao hej, len vtedy boli prevazne sirupy domace a koncentrat ovocia, nie tie terajsie, co maju podiel ovocnej zlozky okolo 5%

@moni244 no presne, dve salky, viac ludia denne nevypiju. Ale su deti a je ich velmi vela, co piju len caje, takze si to treba premenit na detsky organizmus a je to to iste, ako keby dospelak pil 2 litre caju denne. Ved dam dietatu salku caju a zvysok dna len vodu. Ale caje do flasiek a dokonca s cumlom, je fakt len nasa specialita. Dokonca flasky s cajom aj pocas noci 😨. Moje deti v zivote v noci nepili vodu, ani kvapku, ani v horucavach na dovolenkach. Su to vsetko len zlozvyky a zial, skodlive.