icon

Spravodlivé správanie učiteľky k živému dieťaťu?

27. nov 2024

Syn chodí druhý rok do škôlky. Je to živé dieťa , viem to o ňom a viem triezvo zhodnotiť jeho správanie. Od začiatku školského roka od učiteľky nepočúvam nič iné , iba to že s ním mám ísť k psychológovi. Vraj sa často deje , že keď je taký rozbesnený a tancuje skáče máva rukami tak nejaké dieťa udrie (OMYLOM) je veľmi citlivý a vždy sa aj rozplače lebo je mu to ľúto (to mám info od učiteľky) nedávno sa stalo že udrel omylom pri vystrájaní nejakého chlapca do krku, plakal ospravedlňoval sa mu a učiteľka ho ajtak nechala za trest sedieť samého za stolom zatiaľ čo všetky deti sa hrali. Pýtala som sa jej či mu mám dať akože sedatíva predpísať alebo ako si to predstavuje že budem postupovať pri 4+ročnom dietati. Poslala ma teda k psychologičke s tým aby sa ona vyjadrila že ako majú PEDAGÓGOVIA S 20+ROČNOU PRAXOU postupovať keď je takýto živý a ako ho majú v tej chvíli ukľudniť. Nepredstavujte si ho zase ako nejakú besnú opicu čo nič iné nerobí len lieta po triede a nevie si sadnúť na minútu, len miluje deti tesi sa z nich a miluje byť medzi nimi.
Teraz je vianočná zbierka pre seniorov do krabíc od topanok , niektoré možno viete. Do Edupage poslali aj zoznam vecí ktoré tam môžu byť.
Moja obsahovala nejaké vianočné dekorácie(pretože som videla ostatných rodičov ako to priniesli tiež) , 2 značkové parfémy vôbec z nich nebolo minuté strekla som z nich iba raz aby som vedela ako voňajú len teda nebola k ním krabička už , bonboniéru Lindt, 2 malé uteráčiky, telové mlieko a krém na ruky. Dnes mi to učiteľka vrátila po 2 dňoch so slovami že prepáčte ale tu je všetko zbytočné, nič z tej krabice nieje vhodné tak som jej povedala že veď toto ste poslali do Edupage a len sa usmievala a mykla plecami. Mňa sa to teda dotklo a už sa určite nebudem zapajat do žiadnych takýchto aktivít.
Nechali by ste dieťa v takejto škôlke kde z neho robia dementa a davaju tresty bezdôvodne?

Spravodlivé správanie učiteľky k živému dieťaťu?
petulda333
27. nov 2024

@anna_anicka83 ano,mozno doma nie,ale urcite pri detoch aj mimo skolky to robi. Inak by sama nevedela co to jeho vycinanie obnasa

autor
27. nov 2024

@beata_k prečo by som nemohla poukazovať? Veď niekoľko krát tu padla otázka ako by som ja reagovala na to keby moje dieťa niekto udrie niekoľko krát omylom , tak píšem že sa to stáva a nie omylom.

zuzana76
27. nov 2024

Namiesto zalozenia tejto temy a opisania situacie si uz mohla kontaktovat psychologov. Ziadna ucitelka neposle dieta kvoli dvom buchnutiam omylom. Tam je toho urcite viac. Ziadna ucitelka si nezasadne na dieta len tak kvoli nicomu. Ona si na neho nezasadne, len taketo narocne deti vyzaduju enormnu energiu, takze ktovie, co je za tym. To by mal zistit psycholog.

thereisabear
27. nov 2024

Ja tu asi jediná budem trochu aj na tvojej strane. Podľa mňa by sa našla učiteľka, ktorá by tvojho syna zvládala lepšie. Chyba je podľa mňa na oboch stranách. Samozrejme, synovi by som veľa vysvetľovala, aby si dával väčší pozor na deti. Chodí na nejaký pohybový krúžok? Možno by mu to prospelo, naučil by sa koordinovať svoje pohyby a vybil by si trochu energiu.
A k tým krabiciam majú blbé pokyny.

deti95060810
27. nov 2024

nedávaj žiadne krabičky keď sa uč. nepáčilo a máš pokoj...
zanes krabičku na iné zberné miesto tam to zoberú - niečo vyhodia, niečo doplnia a bude OK - podľa ich uváženia.

autor
27. nov 2024

@thereisabear chodí na futbal. Som v kontakte s trénerom vždy, pretože ja na tom tréningu niesom a nevidim čo sa tam deje , tak vždy si píšeme po tréningu že aký bol či nebol nejaky problem , oslovila som ho priamo že by som chcela aby mi dával tieto informácie kvôli tomu že v škôlke sú takéto problémy a zaujíma ma či to robí aj inde. Vždy mi zatiaľ napísal že bol úplne zlatý že minule dokonca napominal chlapca ktorý robil zle a že cely tréning posluchal aj sa sústredil. (Sústredenie bola ďalšia vec pre ktorú ma posielala k psych.)
Takze naozaj neviem 🤷🏻‍♀️

earlgrey
27. nov 2024

@autorka
Prečo sa bojíš psychológa? Mne pani učiteľka povedala, že ak bude papier, že všetko je OK, tak to akceptujú a nebudú ďalej riešiť. A ak niečo nie je OK, lebo zjavne u nás je nejaký blok a tiež doma je úplne iná, keď je so mnou je iná, a v škôlke zase iná...takže ak niečo nebude OK, tak ja ako rodič budem vďačná, ak nám s tým blokom niekto pomôže. Prečo odmietaš spolupracovať? Ja spolupracujem, už vidím aj rozdiel v prístupe k mojej dcére v škôlke, už ju nenútia do istých činnosti, lebo vidia spoluprácu z mojej strany. Už nepočúvam denno denne, ako je moje dieťa bojazlivé, ako sa odmieta hrať s deťmi, ako len stojí a pozoruje, ako nič nechce jesť...proste vedia, že to riešime...čo je také hrozné na návšteve psychológa?

beata_k
27. nov 2024

Ale tym, ze budes ukazovat prstom na ine deti svojmu dietatu nepomozes. Este ho nejaky ten piatok v MS caka a zjavne to je problem.

sense
27. nov 2024

Prečo sa tak urputne bránis návšteve psychológa. Mojej tiež odporučila učiteľka psychológa ale z dôvodu že bola opak až extrémne bojazlivo, chytala stresy keď mala niečo nové skúsiť. A vieš čo ja som u toho psychológa bola, a nič sa nestalo, len skonštatovala že nie všetky deti musia byť stredobodom pozornosti, že simu deti ktoré sú skôr pozorovateľmi .a život išiel ďalej. Krabičku ti zrejme vrátila že tam bol otvorený parfém a neobsahoval to čo má. Spolupracujem s jedným o.z. v krajine kde žijem a organizuje sa niečo podobné a kopec ľudí si tento dobrý skutok zamieňa so zbavovanim sa nepotrebnych veci.
Alebo teba by potešilo dostať otvorený parfém?

anna_anicka83
27. nov 2024

Ešte si ani nebola a už máš scenáre, čo ako bude. Nikto z detí nechce naprogramovaných psíkov, to keby si pôsobila v škole, by si pochopila, že je to nemožné. Možno učiteľka naozaj nevie ako na neho, tak ti ten psychológ odporučí a aj jej, čo sa dá robiť, aby sa to zlepšilo. Nie, aby sa do škôlky vrátilo iné dieťa. Ale aby ste našli spôsob, ako s ním pracovať. Ja mám v škole žiaka, naozaj šikovného, perfekcionista. Keď mu niečo nejde podľa jeho predstáv alebo niečo zlé pochopí a zle urobí, tak ide do hnevu, nevie ovládať plač. Nie je to často, ale stávalo sa. Ja som ho vtedy poslala von, vyvetrať si hlavu, prejsť sa po chodbe. Nepomohlo, on to bral ako prejav vylúčenia a bol z toho ešte viac zničený. Tak sme so školskou psychologičkou skúšali iné stratégie. Teraz má na to slnečné okuliare. Skryje slzy, nie je vylúčený, ešte je za machra v triede. Po hneve je za pár minút s okuliarmi🙂Teba sa nejak doktkol ten psychológ, berieš to ako niečo zlé, ale to tak vôbec nie je.

cyberk
27. nov 2024

Som nevedela, ze ked niekomu tresnem a potom sa rozplacem, tak vlastne je vsetko vpohode :D .. takto sa vychovavaju ti uzasni muzi, ktori doma biju zeny a potom vyplakavaju, aby im odpustili... ak ucitelka povie, ze mate ist k psychologovi, tak tam jednoducho chod, zrejme nevidis ze ma tvoj syn problem a zhazdujes to na jeho hyperaktivitu (aka nevychovanost).

chrobak7
27. nov 2024

Mala by si ísť k detskému psychológovi, ak ti to učiteľka navrhla, aby buď potvrdil, alebo vyvrátiť nejakú poruchu správania, napr. ADHD. Aspoň aj ty budeš vedieť, že keď bude udierať iné deti, či je to úmyselne, alebo je to len z hyperaktivity.

A tie nepotrebné veci z domácnosti ... že nepoužitý parfém - strekla som len raz (dva krát, tri krát... )a bez obalu. Ostatné veci mohli zobrať, ale asi ich nepotrebovali.

autor
27. nov 2024

@earlgrey nebojím sa psychológa. Chodil už na terapiu hrou. Tam som ho dala ale z vlastnej vôle pretože som mala pocit že ma ADHD nič ho nebavilo dlhšie ako 2 minuty , vytiahol kreslenie , potom o 2 minuty mama mna to nebaví poďme sa hrať s kockami , potom zas figúrky a tak ďalej a ešte kvôli tomu že ma absolútne nepočúval, take základne veci že zuby si umy, pyzamko si oblec , mohla som to povedať aj 60 krat a úplne ma ignoroval. mal 12 sedení a vidím naňom zmenu aj ona ma naučila ako snim komunikovať v týchto veciach že snažiť sa to premeniť na hru , tak teraz keď sa obliekame tak vždy súťažíme kto bude prvý ale väčšinou to už ide bez toho. Psychologička mi povedala že vôbec nemá podozrenie na ADHD, len potrebuje pozornosť.
Len ho proste nechcem vláčiť po týchto zariadeniach kvôli takýmto veciam. On naozaj nieje taký ako ho tu opísali všetky tie skvele neomylne matky s neomylnými bezchybnymi deťmi.
Niesom snim zavretá doma chodím snim medzi deti. Vždy je knim milý , vždy sa podelí o hocičo aj rad pomáha menším deťom. Naposledy niekoho naschvál udrel keď mal asi 3 roky a mal take obdobie že každého “bil”. Ak by to bolo takto že bije deti že je agresívny tak už dávno to riešim sama a nepotrebujem odporúčanie od učiteľky

letfenixa
27. nov 2024

@anna_anicka83 presne. Mala som siestaka, veľmi vysokého, s obľúbenou kratochvílou trieskať nižších spolu žiakov knihou/zositom po hlave. Milion napomenuti, reakcia mamy - ale doma to nikomu nerobí, ani babke, ani dedkovi (vyrastal s dospelými). Až to skončilo otrasom mozgu a 2 zo správania a zázračne prestal.

autor
27. nov 2024

@cyberk trošku ti asi uniklo že reč je o 4 ročnom dieťati nie o 15 ročnom chlapcovi. Tvoj komentár je úplne zbytočný a nasilu vyryvačný 🤗

earlgrey
27. nov 2024

@autorka
A pani učiteľka vie, že ste už u psychológa boli?

autor
27. nov 2024

@earlgrey áno vie , ešte mi povedala že si nemyslí že toto je ta správna cesta a mala by som vyhľadať iného odborníka. To vravela ešte v dobe kedy tie sedenia nemal ešte ani ukončené.

canany
27. nov 2024

Ja by som k tej psychologicke isla, ved oni ich analyzuju hrou a ani o tom nebude vediet. A potom by som ucitelke otrieskala papier o hlavu 😀
Co sa tyka krabicky, fuha mame tu tolko zbohatliciek, ze az. Aby som ja behala a kupovala veci, ktore mam doma celu skrinu, lebo decka podostavali a ja im to nedavam jest. Uz ma vidis. Ako sa hrame na MK na ekologiu, ze ked nieco nechcem, mam posunut dalej a teraz ta tu idu zaklincovat, ze si si dovolila nieco posunut. Ved ta bonboniera nebola snad odhryznuta.
Ja uz taketo vrci ignorujem z vysoka. Tebto rok to mali v skole a neposlala som ani prazdnu krabicu. Citala som si o tom dost a radsej adresne niekomu poslem cez vianocnyzazrak ako takto neadresne veci, ktore dotycny ani nepoteebuje.
Autorka necakaj pochopenie od pritomnych, ked nie si podla ich linajok nastavena

autor
27. nov 2024

@canany tiež som sa nad tým pozastavila že predávať viditeľne použité veci je v poriadku ale darovať nepoužité nieje v poriadku za to, že to už mám doma a neodniesla som to priamo z obchodu. Nevadí. Pribalím to svojej babke k vianočnemu darčeku , ta sa poteší 😄

slavomira236
27. nov 2024

Ja som bola so synom u psychologicky po 2 tyzdnoch v skolke. Ucitelka vraj taketo dieta nikdy nevidela. Behal ale nikoho neudieral. Plus mala problem ze si obhryza nechty . Vraj ma adha. V zivote muche neublizil uz ma 10. Chcela ho vylucit po 2tyzdnoch mlada ucitelka. Tak sme sli bol na 3sedeniach. S psychologickou krasne spolupracoval pocuval ju na slovo. Napisala lajstro odniesla som do skolky viac nespomenuli ziadne adhd. Co sa tyka krabicky nabuduce sa vyser na to. Nic nenos. Aj keby to bola znackA lidl je to normalny tovar jedly. Este si budu vyberat. Ja som kulovala sladke slane znacku clever dcerke do skoly a ziadny problem dostala pochvalu ze doniesla. Nie kazdy sa zapojil. Clovek moze kupit svojim detom a da cudziemu a este problem maju. A sprchac som toez dala co som doma nasla aj ponozky nove moje bez obalu.

slavomira236
27. nov 2024

@canany presne moja dcera posiela cez vianocny zazrak a vzdy ma aj odozvu dostala pohladnicu a podakovanie od konkretneho dochodcu. Uz 3krat tak posielala a ide znova

zuzanockamt
27. nov 2024

Autorka
Navštív CPP alebo iné zariadenie a rieš správanie dieťaťa čím skôr. V škole už bude neskoro a problémy sa budú stupňovať. Tomu ver. Tvoj prístup je veľmi zvláštny. Stále to isté, rodič hľadá vinu v učiteľke, nie v sebe, nepripustí, že dieťa môže mať problém.

earlgrey
27. nov 2024

@autorka
No neviem, ja by som išla ešte raz k psychológovi, vysvetlila situáciu a uvidíš. Ale tak to som ja.
Hoci chápem, že vláčiť dieťa po psychológoch atď. nie je najpríjemnejšia činnosť, ale možno vážne stačí pani uciteľke vyjadrenie psychológa, možno iného a bude dobre. Ja denno denne som počúvala, nie sťažnosti, ale že je tichá, že sa nehrá, že pozoruje deti, ale nejde k ním. Ale ináč je šikovná, každú úlohu splní, každé zadanie, bez chýb, sústredí sa, vníma pekne, reaguje pekne a aj tak každý deň som počúvala, že sa nehrá, že nechce jesť, že to a to...tak uvidíme, čo bude ďalej.

petronelag
27. nov 2024

Učiteľka niečo spozorovala, nebude celkom v poriadku jeho správanie, keď aj vy ste z vlastnej iniciatívy už chodili k psychológovi, v škôlke sa na dieťa kladené väčšie nároky a môže ho to doviesť k inému správaniu. Keby ste mu doma v kľude povedali, aby v škole nebuchol žiadne dieťa, lebo sa učiteľka bude zato hnevať a on by sa to snažil dodržať. Alebo mu sľúbiť odmenu, ak to nebude robiť.
K psychologičke sa oplatí ísť, ona má skúsenosti s rôznými deťmi.

autor
27. nov 2024

@earlgrey no a nieje to divne ? Tak potom čo je ten ideál u dieťaťa? Kludné tiché možno hanblivé dieťa ale zato šikovne čo rozumie a spĺňa úlohy - zle
Hyperaktivne temperamentné extrovertné ale aj múdre a šikovné dieťa - zle
To sa len tak zamýšľam. Viem že ani jeden extrem nieje v poriadku , ale ani my dospeli niesme všetci rovnakí.
Možno tvoja malá potrebovala iba viac času (ktorý oni nemajú). 🤷🏻‍♀️

autor
27. nov 2024

@petronelag nechcem ho učiť na odmeny. Nechcem aby sa naučil že keď sa bude pekne správať dostane odmenu. Ma sa pekne správať bez ohľadu na to či niečo dostane alebo nie. Vždy keď som sa dopočula niečo či už ho niekto strážil alebo zo škôlky od učiteľky že niečo vyviedol tak som mu povedala že som veľmi sklamana z toho a vysvetľujem mu vždy ze sa to nesmie robiť a prečo sa to nesmie robiť. Nikdy nad ničím takým len nemavnem rukou že veď je to decko. Ale viac pre to neviem spraviť proste ja v tej škôlke niesom neviem zasiahnuť

earlgrey
27. nov 2024

@autorka
Presne nad tým istým som sa zamýšľala ja. Hoci mne učiteľka povedala, že ona by si priala 30 takých detí ako je moja dcéra, ale že žiaden extrém nie je dobrý a keďže mám už predškoláčku, obáva sa ako zvládne školu, kde bude viac detí, viac hluku atď. Tak verím, že psychológ pomôže alebo aspoň dá stanovisko nejaké a už je v podstate jedno aké. Ak podľa psychológa bude všetko OK, tak super, ak nie, tak budeme pracovať na tom, aby sme dcére pomohli. Zbytočne sa rozčulovať, dieťa za to podľa mňa nemôže, teda pokiaľ má správnu výchovu.

ukulela
27. nov 2024

@nyusika bonbomiers Lindt, tá je z drahších, nie za 1€. Len pre ujasnenie. S tým, že parfémy sú na prt súhlasím. Nerozumiem, prečo ich písali.

anjelicek26
27. nov 2024

Máš problémové dieta, môžeš byť sklamaná, zduta, nervózna, môžeš hádzať vinu na učiteľky psychológov ukazovať prstom na iné deti. Nepomôže ti to... musíš pracovať s centrom včasnej intervencie, nájsť terapie a psychológa, ktorý vám pomôže a to dlhodobejšie. Proste s nim stále ďalej pracovať a uvidíte,kam sa po čase dostanete. Takto sa v skolke správať nemôže. Je mi úplne jasné, že ty z domu neovplyvnís, či tam bude zas lietať ako besný a vždy ideš po neho zo stiahnutym žalúdkom.. je to ťažké integrovať také dieta v kolektíve, ked je chudatko ucitelka sama na 22 deti a ma XY rodicov, co mimo dozoru tvojho syna ešte ma utierať im zadky, pomáhať jest, obliekať sa, rozvíjať ich a robiť im program a riešiť konflikty....

timilv
27. nov 2024

K tomu zasadnutiu... Neviem, ak sa to stane viackrát, tak to podľa mňa bude oprávnené. U nás v škôlke sa tiež riešilo ak niekto viackrát niekoho udrel, buchol, aj keď "omylom". Mali sme takého chlapčeka v triede. Najskôr mala rozhovor s rodičom učiteľka a potom keď sa nič nezmenilo tak aj riaditeľka. Vezmi si to z druhej strany, neviem či by si chcela aby Tvoje dieťa prišlo domov s modrinou že ho niekto omylom udrel. Ešte raz, ok, ale ak by sa to opakovalo, určite by si aj Ty išla za učiteľkou. A najmä ak je to stále to isté dieťa ktoré niekoho omylom udrie. Takéto veci sa proste tie mamičky vždy dozvedia. My sme to tiež hneď vedeli keď sa to u nás prvé razy stalo a aj potom keď sa to riešilo s rodičmi chlapčeka