Syn nechce ísť domov zo škôlky
Ahojte. Čo robiť, keď syn nechce ísť domov zo škôlky? Prídem po neho, povie, že nejde. Sedí na stoličke a ofučane na mňa pozerá. Hovorím mu, že môžme ísť niekam (ihrisko, bicykel, za tatom). Nejde. Pýtam sa či mám odísť a počkať ho vonku, že nie. Sedí a trucuje. Boli ho zobrať dvaja kamaráti za ruku, vzpriečil sa, že nejde. Všetky deti už odišli, upratovačka začína zmývať podlahu, syn už naozaj zavadzia, tak ho vedúca dvíha a nesie na chodbu. Všetko je samozrejme doprevádzané strašným plačom. Pýtam sa opakovane, či chce zostať v škôlke sa hrať, že nechce… nechce ísť ani domov, ani na ihrisko. Chce “nič”. Tak ho revajúc nasilu obúvam, hádže sa mi o zem, kope. Obujem. Odchádzame. V tom zahlási, že chce zostať v škôlke. Stúpa mi tlak. Prešlo 40 minút a stále reve. Ja fakt už neviem ako ďalej. Bolí ma to pri srdiečku 💔. Ako riešiť tieto situácie? 😓
@skeblicka77 dnes pôjdem 15:15, dám vedieť ako to išlo. Mne ani nenapadlo, že by to mohol byť problém vypestovaný odchodmi so starkou. Doteraz sme nemohli vojsť do škôlky, preto aj učiteľkám vyhovovalo, že ho obliekla a odprevadila k dverám starká, spolu s jej odchodom, lebo učiteľky sa mohli venovať ostatným deťom.
A áno, aj upratovačka má svoj pracovný čas a ja som sa teda necítila veľmi dobre, keď tam musela byť pre moje trucujúce dieťa dlhšie… aj keby je to len o 5 minút.
Toto bol celkovo tretí výstup. Prvý na začiatku mesiaca, potom bol 2 týždne doma a teraz aj v utorok aj vo štvrtok. Počas dňa vraj bezproblémovo.
za nasich cias by mi mama jednu struhla po zadku a hotovo. Teraz je to o rozhovoroch ktore nikam nevedu 🙂 . A to nie som zastancom bitiek. Normalne by som sla okolo pol stvrtej, ked deti su najedene a aj ostatni uz odchadzaju domov. Pekne ho pozdravila a ze ideme domov. AK by zacal ze nie a vymyslance,, vzala by som ho ako vrece zemiakov, revuceho, kopajuceho, obula aj sa da a sla nasilu. Takyto rezim zachovat pri kazdom odchode a uvidis ked zisti ze nevyjednavas tak ho to prejde, len vytrvat.
@nikiki29 No tak to je jasne... ma naruseny odchodovy rezim.
Jednak rodiacia teraz uz mozu do skolky, co je obrovska zmena a jednak ho uz neodprevadza starka. On len chce svoj stary rezim spat ale nevie to povedat.
U nas tiez pred mesiacom dovoli rodicom chodit do jasli a syn robil presne to iste ze nechcel ist domov. Ked som prisla len behal vsade, vsetko mi ukazoval a chcel sa hrat. Nepomohlo dohovaranie, ani vyhrazky ze akoze idem prec ani zobrat nasilu. Doslo mi ze on je naramne nadseny z toho ze je mama s nim v jasliach a chcel mi vsetko ukazat a hlavne sa tam chcel so mnou hrat, lebo mama je najlepsi partak na hru. Tak som ho nechala a po par dnoch to preslo. Neboj, podla mna to prejde aj u vas, len potrebuje cas na to aby spracoval zmenu.
Ak sa ti da, ja by som nechala syna nech ho starka aj nadalej vyprevadza. Ak sa neda, tak mu to vysvetli, uznaj mu smutok z toho ze to uz tak nemoze byt a zober domov aj nasilu ale s kludom.
@mandzula ja neviem čo chcel, či nechcel ísť zo škôlky, či nechcel ísť domov 🤷🏻♀️ nepodarilo sa mi to z neho dostať. A ja fakt netuším. Ja som mu včera hovorila, že ideme na bicykel alebo na ihrisko (to má rád) ale nechcel nič… fakt neviem 😞
@andreatytler dnes keď som prišla starká bola ešte v škôlke, stretla som ich na chodbe a odišiel so mnou bez problémov 🤷🏻♀️
@nikiki29 Jeeej. no super! Potrebuje pri odchode starku. Aspon vies co je problem a mozes o tom s nim rozpravat. Mozno ho pripravit a varovat na dni ked tam starka nebude moct byt.
Vzdy lepsie ako ta teoria co som si vymyslela ze je chudak pretazeny z prilisnych rozkazov.🙂
@nikiki29 inak keď to tak čítam, nie je to len tým, že predtým sa deti odovzdávali až ku vchodu? Minule som čítala podobný článok od jednej psychologičky, týkal sa síce dieťaťa s poruchou autistického spektra, ale v zásade išlo o to, že asistentka zrazu začala s dieťaťom chodiť od auta k budove, pričom predtým dieťa do budovy chodilo samé. Možno aj on má pocit, že vlastne teraz mu boli odobrané "práva" odchádzať ako veľký muž sám, ale namiesto toho ho mamka ťahá pred ostatnými z jedálne...
EDIT: tak teraz som dočítala aj zvyšné komentáre so starkou, tak asi je to ono 🙂
@andreatytler vyborne napisane rady, naozaj sa to inak cita, ako ked niekto radi, iba spravit vsetko nasilu a hlavne ukazat dietatu kto je tu panom a koho bude posluchat bez ohladu na svoje potreby
@elanor rozmyslali ste, co taketo jednanie urobi s jeho doverou k vam...?
@sissy27 presne ako pises, ziadne natahovanie.
Moze skusit ist domov sama bez neho, ci by neletel za nou. ...inak to vyzera klasika vzdor...beriem ta a hotovo.
Nas prostredny syn rano vedel vystrajat...schovaval sa pod postielkou, zobliekal sa, zobuval, uz aj boseho ho manzel niesol do auta...riadne dal zabrat...v skolke si pri lehatku poplakal a bolo dobre v skolke, povedal mi poobede...len tie rana pol roka trvali.
@janaahotovo a co take? Nauci sa, ze mama nezartuje a mysli to vazne, a hovori pravdu, ze ked mama povie - ide sa, tak sa ide? Ze to co mama povie, to plati? A nebude mlady pan trucovat. Na take moresy je este moc maly pan, aby vlastnej materi skakal po hlave...
@zuzana9393 Akoze v skolke deti dostavaju na zadok mi chces povedat?
@elanor nuz... ked mu zinscenujete divadlo, ktorym ho vystrasite, ale ktore je nerealizovatelne klamstvo...o tom hovorim. Ale nechajte tak..ked vlastneho syna nazyvate "moc malym panom, aby materi po hlave skakal", tak skutocne nemame rovnake ideove vychodiska ;)
@elanor veď ale je to dieťa, nie pes čo musí poslúchať na povel. Deti proste nevedia spracovávať emócie. Mnoho dospelých to nevie. Bol zvyknutý chodiť so starkou teraz sa to zmenilo. Mohla učiteľka pomoc mame a nemuselo sa to takto stupňovať
@nikiki29 ventilu je si celodenné emócie. Predsa dieťa sa správa inak v škôlke a inak keď je tam mama. To ho prejde to robila aj naša. Ja zas nechápem postoj učiteliek,práve že oni by mali to dieťa "odpratať" zo škôlky. Aspoň v dcerinej to tak býva. Je tam tiež cjalpcek s podobným správaním a učiteľka pekne spolupracuje a fakt že obdivuhodným spôsobom a všetko ide hladko a bez revu a cirkusu.
@nikiki29 a určite nie dať po zadku. Neznášam tieto skvelé rady. Moj otec nám tiež dával po zadku od cirkusov,mama bola veľmi tolerantná a komunikovala a vysvetľovala 5 milión x. No po 32 rokoch môžem povedať že milujeme svojho otca ,ale ak bol akýkoľvek prúser či sme sa potrebovali vyrozprávať tak sme s tým za otcom nikdy nesli lebo sme sa báli,trvá to dodnes. Ajked sme už dospelé,ale nejak to v nás ostalo. Ja svoje dieťa nikdy neudriem ani po zadku nedám ani som nedala. A je mi jedno kto si čo o Tom myslí. Mne sa osvedčilo komunikovať a hľa čo pred rokom bol problém ,teraz si to pekne vysvetlíme a ideme ďalej. A navyše keď ja som nahnevaná či frustrovaná z dos*ateho dňa ,ani mne by sa nepáčilo keby ma niekto "udrel po zadku". Bohate mi stačí ak ma objíme alebo láskavo vypočuje.
@nikiki29 aj moj to robi, vysvetlim, ze skolku uz zatvaraju, pozri aj pani ucitelka sa uz oblieka a ide domov, mozem ist prec ale ty tu ostanes sam, to chces? A hned sa zdviha a oblieka. "velmi sa tesim, ze sa ti paci v skolke (zaciatky boli opak 😖), rozumiem ze sa chces este hrat s detmi, no uz vsetci idu domov a treba ist, skolka sa zamyka. Vysvetlim, by pochopil preco uz nemoze byt v skolke, i ked chce. Ja zas neni som ten autoritativny "lebo som povedala", ani to neuznavam. A ked sa normalne vysvetli, kazdy pochopi, aj to male 3rocne, ver mi.
Citam vyssie komentare, preco hned na zadok, za to ze nechce odist zo skolky? Do matere, matere, to mozete byt len rady ze sa tesia do skolky a su tam spokojne, lebo s x detmi je to naopak! Preco hned na zadok, lebo ja som povedala a ideme a bodka??? Ved to aj s dospelym takto jednate? Potom sa necudujte, ked v obdobi osamostatnovania zacne extremne robit bordel, lebo doteraz muselo len posluchat. Uplne normalne staci vysvetlit a ked nepocuva, stale ide to svoje, tak cau, ja idem a vsadte sa, ze s revom k vam dobehne.
@nikiki29 a to je to, že mu dávaš na výber a on vymýšľa.. svojim krikom, plačom dosiahne svoje - má tvoju pozornosť a jemu je jedno, že negatívnu, že sa cítiš trápne.. nabudúce vydrží revať 50min, 60min - lebo vie, že sa mu budeš doprosovať. Otočím sa, odchádzam, ahoj. A nie že prídem o hodinu? nie. Ideme domov, teraz, ahoj. Ako sa inak správa v škôlke? možno trucuje za všetko a možno už toho mali učiteľky dosť a áno, vychutnali si ťa. Videli, ako s tebou dieťa točí. Je ľahké nadávať učiteľkám do kráv, keď sa celý deň starajú o 20 detí s rôznymi muchami, keď potom vidia, ako si s nimi ani vlastný rodič nevie poradiť 🤷🏻♀️ takže zajtra žiadne vyjednávanie, neideš domov? ok, ahoj, ja idem, môžeš tu ostať. Otočka, zavrieť dvere a naozaj odíď. Hovoríme tomu hranice.
@andreatytler veľmi správny pohľad, snáď jediný 👏
@kika2810 aabsolutne netusim kde som take cosi napisala. 😃
@andreatytler Presne tak, jedina tu patras po pricine. Dieta ma vzdy nejaky skryty dovod, ked sa sprava "zle". Tam neni problem samotny odchod zo skolky, ale vadi mu zmena, napr. zvyknuteho rezimu s tou babkou, uvolnenie tlaku po celom dni, pritiahnutie pozornosti na seba... nevie to inak odkomunikovat... nepovie ti, ze mama, mne vadi toto a toto, chcem to inak... nevyzna sa v sebe a prevalcuje ho frustracia... a tuto same rady ze zdrap ho a odvlec a este ho aj zmlat, decko s tebou cvici... tlieskam, fakt 🤦♀️
@basska_b Suhlasim, zatial mam skusenosti len s 2.5 rocnym ale doteraz sa mi VZDY potvrdilo ze mal pricinu ku vsetkym svojim protestom a nikdy neodporoval len preto aby ma vytocil, alebo so mnou cvicil.
Ahoj,mne toto robil syn skoro celu skolku,ale mal uzasne ucitelky mladucke,velakrat mi pomohli aby isiel domov 😆 tiez som mala z toho nervy,na infarkt,uplne presne viem ako sa citis.Kolkokrat tam rano nechcel ist,ze chce byt pri mne a potom zas domov nie.Vraj som bola taka ista 🙈 teraz je predskolak,ma velmi velmi! neprijemne ucitelky tak ide domov pekne,teda pokial zrovna nema nieco rozkreslene alebo tak,vtedy sa hneva,ze som prisla skoro ale ide ,aj ked s kopou reci.Vlastne tento rok doma knuci a prosi az moze ostat doma.Kvoli tym ucitelkam.No to tristvrte triedy 🧐 uz nech je koniec sk.roka
Drzim ti palce a pevne nervy ✊ inak som si myslela ze je asi jediny co to robi 😅 ale vidim ze nie,som rada 🙈😂

@nikiki29 nedávaj mu 2 otázky ale jednu s 2 možnosťami. Buď ide teraz alebo o hodinu, keď vybavíš čo treba. A spýtala by som sa max 2x tú jednu otázku.
Moja tak vymyslela s večerou. Až som raz zavesila teraz je večera ak nechceš v pohode, ale ďalšie jedlo sú raňajky.
Stačilo to 2x dodržať a odvtedy keď som povedala teraz je večera resp. Chceš teraz či o pol hodinu a nebol problém.