icon

Synček sa úplne zmenil

akika722
14. nov 2010

Môj synče nastupil do škôlky ked mal 2,6 r.Tešil sa ani raz neplakal cez vikend bol smutny že do škôlky nemôže...Syn je žive hyperaktívne dieťa,no ja aj velmi šikovny a dosť samostatny,A nastal zlom,začal byť trochu bojazlivejši,par krat mi povedal že do škôlky už nechce isť,začal sa v noci pocikavať a zo sna vrieskať a plakať...
Učitelka sa ma pytala ako zaspava doma,tak som jej povedala že večer prečitame jednu-dve rozpavky,dam mu pusu,odidem a väčšinou hned zaspi...nikdy nepotreboval zasvietene svetlo a nechcel aby sme sedeli pri nom...skôr ho to rušilo a nevedel spinkať,,,tak som sa dozvedela že v škôlke všetke deti spia spolu v triede a môj synek spi vedla v miestnosti a učitelky sedia pri nom...neviem prečo je to tak...
Najprv ho chvalili že je šikovny samostatny,ale hyperaktívny,potom sa začali sťažovať že nie stale spapa všetko/čo myslim že je normalne/ a že nespi až 3 hodky ale menej/1,5/ a potom neleži poslušne na lehatku..mylsim že po dvoch mesiacoch-z toho bol asi 2 t.chory si ešte nato nezvykol,to chce čas..a neverim že je jediny,viem že su tam viacerí chlapci hyperaktívny...no...v piatok som sa dozvedela že Paťko nevedel zaspať tak na neho prišla hučať RIADITELKA a dala mi odkazať že bud si ho na mesiacdva vysadím zo škôlky alebo si ho mam chodiť uspavať sama/doma mi maly cez obed bez problemov spi aj 2-3hodky/
dieťa sa mi zmenilo o 180stupňov...hyperaktivita mu ostala 😀 no len doma...pred cudzimi je to ustrachane dieťa,čo pred tym nebyval

akika722
autor
16. nov 2010

@inkinka
@sirell ale to pokojne prostredie by im tam učitelky mali zabezpečiť a nie že pride riaditelka a nahuči na decko 😉

sirell
16. nov 2010

tvoj pripad je uplny extrem.. na to jednoducho nemam slov ☹ z takej skolky by som aj ja svoje dieta okamzite odhlasila

mamavera
16. nov 2010

@vladkaz1 presne toto som si myslela po prečítaní tvojho predfošlého príspevku, že je tvoje dieťa nadpriemerne inteliugentné a tie "profesionálky" v škôlke nevedia, čo s ňou 🙄

mamavera
16. nov 2010

maminy, čo tak sa spojiť a napísať list na ministerstvo, myslím, že sú povinný reagovať, alebo to trochu rozvíriť v médiách, možno sú tu také maminy, čo majú možnosti to posunúť trochu ďalej ako do tejto témy.

spachtos
16. nov 2010

ja si myslim, ze do medii by sa mali dostavat overene informacie a nie iba dohady. Aj ked verim tomu, ze su ucitelky rozne, tak neverim tomu, ze deti 3 hodiny musia spat a maly Patko je bezdovodne vo vedlajsej miestnosti. Ja by som to urcite neriesila takto, ale si myslim, ze vyrusoval spiace deti a to by sa asi zase nepacilo rodicom tychto deti. Nie je jednoduche rozdelit deti na dve skupiny- ktore chcu spat a ktore nechcu. Len sa spytajte svojich dvoch alebo troch malych deti, ci chcu ist spat. Vacsina by sa radsej hrala a to niektori rodicia vyslovene chcu, aby dieta spalo, tak to rieste s 24 detmi. Okrem toho ziadnemu dietatku odpocinok neuskodi, len prospeje. Velakrat je problem v tom, ze rodicia nenaucia deti urcitemu rezimu. A uz nehovorim o tom, ze je tam jedna ucitelka, ktora by musela byt na dvoch miestach naraz. Jedina froschka tusim pochopila, ako to bolo myslene s detmi, ktorych mamicky su na materskej. Ani mne tam tie deti nevadia, ale mi to pride cudne, ze ho od seba odstrcim na pomaly cely den.
Je velmi zaujimave, ze niektori rodicia si myslia, ze ucitelka musi dokazat zazraky s 24 detmi, pritom oni to nedokazu s jednym alebo dvomi doma. Casto sa dnes pouziva termin hyperaktivny, ale myslim si, ze chyba je v niecom inom. Rodicia sa detom malo venuju, posadia ich pred rozpravku a hotovo. Deti nemaju navyky, rezim a potom su s nimi v skolke problemy. Ved si predstavte, ze by ste mali svoje dieta doma 24krat. Sama mamicka pisala, ze Patko nevydrzi nic robit, mozno chvilu pri rozpravke. Ano, ucitelka by ho mala zaujat, ale nema tam iba jeho. Mozno je tam dalsich 5 takych Patkov a okrem toho este dalsich 15-18 deti kludnych / to by som bola velmi rada/ , ktorym sa potom ani nema cas riadne venovat, vypocut si ich. Tymto som nechcela povedat, ze na deti treba kricat a spravat sa tak, ako to, vraj, urobila ta pani riaditelka. To by sa urcite nepacilo ani mne, len treba trochu brat do uvahy aj to, ze v skolke su okrem vasich deti este aj dalsie a deti sa mnohokrat spravaju inak doma a inak v kolektive.
Hlavne prajem vsetkym neposednym a aj hyperaktivnym detickam, aby mali chapajucu pani ucitelku, aby do skolky chodili s radostou, lebo pre nas nie je krajsej odmeny, ako deti, ktore utekaju do skolky a nechce sa im domov.

lula26
17. nov 2010

@spachtos , súhlasím s tebou, pekne si to napísala. Nechcem si zastávať dotyčnú pani riaditeľku, ani učiteľky, ale celý ten problém mi pripadá dosť založený na dohadoch. Na tri hodiny spánku som sa už pýtala, ešte mi nie je jasné, z akého zdrroja má @akika722 informáciu, že riaditeľka na dieťa nahučala.

mamavera
17. nov 2010

@spachtos píšeš veľmi rozumne a možno niektorým mamičkám trošku pomôžeš, naozaj dajú deti do materskej školy nepripravené, bez akéhokoľvek denného režimu a vytvorených mantinelov. Neoprávňuje to ale riaditeľku kričať na také malé= dieťa, vlastne na žiadne a odkázať mamine, že si ho má chodiť uspávať

traktor
17. nov 2010

len nie v kazdehj skôlke je to len o dohadoch...aj u nas to niektory rodicia nechceli riest...vraj deti vedia aj klamat...keby sme za tym nesli, ktovie ako a dokedy by sa to vlieklo...a som rada, ze sme za tym sli...hoc moje uz do skôlky nechodia, mam dobry pocit s toho, ze tieto deti, co su teraz v skolke su spokojne a nemusia do nej ist zo strachom...ja obdivujem ucielky, ze to zvladnu s tolkymi detickami, je ich vela, kazdeje ina povaha ..a aj ucitelka je len clovek...ale tiez by nemala prekrocit iste hranice...su to deti, ...male deti...a to si treba uvedomit

vladkaz1
17. nov 2010

@spachtos ty si ucitelka?
Mas pravdu v tom co pises ,ale tak isto nieje moj problem ,ze v skolke ma ucitelka 24 dalsich deti ,pride mi to ako obahjovanie uciteliek ,aj ked ja som povedala ze obdivujem ich pracu ,ja by som to robit nemohla ,ale proboha co z nich robite chudatka stale ,ved si tu pracu raz vybrali a to ci tam maju 10 deti ,alebo 24 nieje nas problem ako rodica ,ked im to normy umoznuju 😉 , maju sa vediet tak zariadit ,aby tie deti stihali .. hmm tak kde je potom chyba?
Tak mozno v praxi to tak nefunguje ,ked jedna skupina si kresli ,druhej sa ucitelka venuje ,potom sa zas vystriedaju ...
A kazde dieta je individualne a potrebuje samostatny pristup ,takze navyk zdomova ,no by som ani nepovedala ,z casi ano z casti nie je tam vela faktorov ktore mozu na to vplyvat . 🙂
Takze tvojimi slovami ,aj ked zneju rozumne ,niesom si moc ista .

vladkaz1
17. nov 2010

Traktor nie o dohadoch si myslim ,ale o ludoch 😉

froschka
17. nov 2010

@vladkaz1 ty asi nemaj sajnu ake to je ked je jedna zena na 20 deti alebo 30 ludi ze?
Ja som sestricka a mala som na internom castokrat nocne sluzby sama!!!! Bolo tam 30 pacientiek, z toho 15 bolo leziacich, ktore bolo treba polohovat. Samozrejme dalsich 5 stavov takych ze im musis kazdych 10-15 min merat tlak pulz a kedy ti ma cas ostat na zvysok? Kedy sa mas veovat leziacim a najst si cas ih popretacat - polohovat?
nemozes len tak egoisticky sudit ze su si same na vine ked si vybrali toto povolanie.
Mnohe si ho vybrali z lasky k detom ako ja svoje povolanie z lasky k ludom. A to ze to niekedy nejde zvladnut je je je a e ospravedlnitelne, pretoze taketo zeny si nesmierne vazim a robia svoje maximum.
Urcite je to chyba nasho statu ze nezamestna dostatok pracovnikov v skolkach tak ako to je problem v nemocniciach, ale nemozes hadzat vinu na jednotlivca, ale treba riesit celu spolocnost

traktor
17. nov 2010

@vladkaz1 tak 😉 ..len som reagovala na
@spachtos ., ja viem, ze su niektorý rodicia prilis naviazany ci ako to napisat na svoje deti a prehliadnu aj zle veci...ale zas je na ucitelke , aby tych rodicov upozornila a skusili najst nejake riesenie...a nie , ze ty do skôlky nepatris, berte si ho domov, lebo si s nim neporadim...pripadne zhadzovat dieta pred inymi detmi...my sme dedinska skôlka je tam len riaditelka a ucitelka...tie sa menia , rano je jedna , poobede druha..teda uz na obed su obe spolu a po obede ta jedna odchadza...mame do 20deti..+ je tu kucharka a upratovacka...riaditelka , to som uz pisala aka bola ..ale ta druha pani ucitelka, to je uzasny clovek..ona vie tak deti zaujat, tak si z nimi vie poradit, ze radost pozriet...myslim, ze je to len o cloveku samom /o ucitelke/, ako si to vie zadelit, ako vie pripravit pre deti program...tato pani ucitelka ucila este môjho muza..a vzdy bola taka super...lebo to robi aj srdcom...

vladkaz1
17. nov 2010

@froschka sajnu mam ,pracovala som ako manager a mala som na starosti 38 sem ludi ,takze egoisticka niesom .. ale uz ma stve to ,ako sa vsetko hadze na vychovu a na deti .
Hadat som sa sem neprisla ,ale za svojim si stojim ,asi si neprecitala ze som tam napisala hmm a kde je chyba ...????? a tvoja posledna veta to vystihuje.

froschka
17. nov 2010

@vladkaz1 ani ja sa nechcem hadat len niekedy treba vyberat slova aby to druhy zle nepochopili
ja by som ruky odtala takym co deti nutia spat 3 hodiny a robia teror...to je o inom, ale kde normalne prebieha vyucba-vychova deti netreba hadzat vinu na ucitelky ktore robia maximum co mozu, a nespratne decko sa najde vzdy a nemusi to byt vina skolky....a hlavnou osobou pre vychovu dietata je matka resp. rodicia

vladkaz1
17. nov 2010

@traktor to je super ze si bola takto spokojna 😵
Ja nemam klapky na ociach ,uz v prvom prispevku som napisala ze viem ake moje dieta je ,ale tak isto viem ze sa dokaze pekne zaujat a spolupracovat .
S ucitelkami som rozdebatovavala pomerne casto skoro vsetko ,mne to pride ze vsetko mi vraveli ze sa chrania ,je to povolanie jednou nohou v base ked si tak zoberiete ja to berem,ale aby moju dcceru nechali si robit co chcela ,tak to teda nie .
A moj problem konkretne, ze mi nevyhovalo chodit len do 12 tej do skolky ,kedze bude budit deti ,pretoze kazim rezim malemu .
Potom mi bolo povedane ze zo zakona nema 3 roky nemusia davat spavat ,no teraz 3 rocky ma a uz nechodi 🙂
Takze som si teraz potvrdila v hlave ,ze je pre nu lepsie ze je doma ,dozreje troska a pojde do skolky ine .
Ucitelka mi konkretne povedala ,ze uz by sa zdal aj pokrok z Luckinej strany , mavala svetle dni ,ale zas nechcela respektovat ich rezim .
U nas nastala zmena aj ked sa narodil maly ,mala bola vzdy vzdorovite dieta ,ale ja jej nepovolim a ona si to casom uvedomi a respektuje ma ,alebo to co od nej chcem.

traktor
17. nov 2010

@vladkaz1 no spokojna..spokojna len s pani ucitelkou...z riaditelkou sme skoncili tam , kde sme skoncili 😠 ..ale nastastie je to za nami...preto som pisala, rodicia sami musia vediet, kedy je to uz *ine* ako by malo a ak treba, musia zakrocit..., niekedy nestaci len dieta preradit do inej skôlky..treba na to upozornit, lebo ten problem v skolke je a nemusia trpiet aj ostatne deti..

vladkaz1
17. nov 2010

Traktor v druhej skolke som sa bola pytat ,uplne iny pristup ,povedala som nas problem vsetko ,ako sa Lucka chova , ze sa hra na havka .. no vseetko a riaditelka mi povedala ,aby som prisla v marci na zapis ,ze v tom az taky velky problem nevidia 🙂
A este som chcela napisat ,je rozdiel ucitelka a ucitelka ,nie vzdy natrafite na pristupnych milujucich .... ,proste to je len o ludoch ,ako sa k tomu postavia .. to tu uz niekto pisal

frisbee
17. nov 2010

ja súhlasím s vladkou,existujú MŠ,kde sa pracuje s každým jednotlivcom a rozvíja jeho osobnosť...dopuručujem bod č.1

http://www.skolkaharmonie.cz/nabidka/pedagogika...

traktor
17. nov 2010

@vladkaz1 🙂 ..hlavne, ze bude mala spokojna...to je najdôlezitejsie..my sme preto dali nasmu patkovi odklad do školy..isiel ako spokojný ,vyhraty, usmiaty chalan 🙂

vladkaz1
17. nov 2010

Traktor , ved to robim len pre nu ,aj ked jej je smutno za detickami co ma mrzi ,ale ako je doma,tak je pokojnejsia ,zacala zas pekne papat ,snazi sa tesi ma to 🙂
Patrikovi drzim palce 😵

traktor
17. nov 2010

@vladkaz1 🙂 😉 😵

vladkaz1
17. nov 2010

Fris dakujem 🙂

frisbee
17. nov 2010

vladi,neďakuj,ja len,že niekde to ide a niekde zrejme nie 😉
Treba si uvedomiť,že rodič je zákazník,a MŠ poskytuje službu...takže chceme si kúpiť kvalitu,že?

akika722
autor
17. nov 2010

@spachtos
@lula26 moje dieťa je VYCHOVANE,venujem sa mu na 100%,,deti v tride tam nie je ani 15 a doma mi spi v pohode,KAžDY DEň
tu informaciu mam od samotnej učitelky lula

akika722
autor
17. nov 2010

@froschka presne tak...tiež obdivujem pracu učiteliek že to musia zvladať,ale nič im nedava pravo tak sa spravať...moje dieťa režim ma,chodi spať bez problemov aj nA obed aj večer...

akika722
autor
17. nov 2010

@vladkaz1 chcela by som vidieť matku keby sa to stalo jej dieťaťu ako by reagovala

vladkaz1
17. nov 2010

@akika722 asi tak ,moja ako chodila do skolky pekne doma spavala ,ale mame dni priznam si kedy sa ide spat s placom ,ale ktore deti nie? 😉

akika722
autor
17. nov 2010

@vladkaz1 už len tu vidíš...pre jednu uč.to problem nie je a druha uč.ti chce dieťa vylučiť zo škôlky

neobhajujem ani naše "živšie"deti ani nechcem písať negatívne veci o učitelkach lebo fakt je každa ina...
ja viem že som sa malemu venovala ako som najlepšie vedela a to že ma viac energie to vo vychove nebude...ved su deti ktore su utiahnutejšie a to tiež nie je vychovou...

akika722
autor
17. nov 2010

@vladkaz1 ja proste neverim že v jeho škôlke každe dieťa spi bez problemov...moj sa doma sam pyta spinkať,večer chodi spať už o 18:30 to nie že ja ho vyhaňam,on sa pyta že je unaveny a to spi aj na obed...
človek to pochopi len vtedy ak take dieťa ma 😉 a nie su NEVYCHOVANI A ANI NEMALI MALO POZORNOSTI OD RODIčOV

vladkaz1
18. nov 2010

@akika722 moja je zas taka ,keby nespala tak jej to vobec nevadi ,potom vecer zalahne pred 8 smou ,ako nahle spi ,tak ide aj neskor spat ,pretoze ma vela enegrie aj sa s nou prejdeme vybehame a ona chyti druhy dych ,proste su aj take deti !!!
A presne ,kazda si pozname svoje dieta ,nemam klapky na ociach ,nezastavam si ju silou mocou ,som spravodliva ,ale na druhu stranu je to moje dieta a kto sa za neho postavi ,ked nie ja a muz ,ved to robime pre nu, ale z rozumom 😉