Synček sa úplne zmenil
Môj synče nastupil do škôlky ked mal 2,6 r.Tešil sa ani raz neplakal cez vikend bol smutny že do škôlky nemôže...Syn je žive hyperaktívne dieťa,no ja aj velmi šikovny a dosť samostatny,A nastal zlom,začal byť trochu bojazlivejši,par krat mi povedal že do škôlky už nechce isť,začal sa v noci pocikavať a zo sna vrieskať a plakať...
Učitelka sa ma pytala ako zaspava doma,tak som jej povedala že večer prečitame jednu-dve rozpavky,dam mu pusu,odidem a väčšinou hned zaspi...nikdy nepotreboval zasvietene svetlo a nechcel aby sme sedeli pri nom...skôr ho to rušilo a nevedel spinkať,,,tak som sa dozvedela že v škôlke všetke deti spia spolu v triede a môj synek spi vedla v miestnosti a učitelky sedia pri nom...neviem prečo je to tak...
Najprv ho chvalili že je šikovny samostatny,ale hyperaktívny,potom sa začali sťažovať že nie stale spapa všetko/čo myslim že je normalne/ a že nespi až 3 hodky ale menej/1,5/ a potom neleži poslušne na lehatku..mylsim že po dvoch mesiacoch-z toho bol asi 2 t.chory si ešte nato nezvykol,to chce čas..a neverim že je jediny,viem že su tam viacerí chlapci hyperaktívny...no...v piatok som sa dozvedela že Paťko nevedel zaspať tak na neho prišla hučať RIADITELKA a dala mi odkazať že bud si ho na mesiacdva vysadím zo škôlky alebo si ho mam chodiť uspavať sama/doma mi maly cez obed bez problemov spi aj 2-3hodky/
dieťa sa mi zmenilo o 180stupňov...hyperaktivita mu ostala 😀 no len doma...pred cudzimi je to ustrachane dieťa,čo pred tym nebyval
@akika722 a ešte niečo, ja sa tomu teším keď sú mamičky so mnou počas celého dňa, väčšinou je to teda viac dní. Vidia, ako k deťom pristupujem, musia prehltnúť, že k nim pristupujem rovnako, či tam sú, alebo nie 😎 , ale po čase pochopia, prečo a po pár dňoch ich ani nenapadne dávať mi také otázky, ako tu v niektorých témach čítam 😎 lebo samé si na ne dokážu odpovedať. A tiež vidia, že starať sa o drobcov nie je ľahké. A najmä vytvorí sa medzi nami dôvernejší vzťah a s rodičom, ktorý učiteľke dôveruje, je oveľa ľahšia spolupráca.
@filipal ako píšem bolo to riešenie, ale nie ideálne, ja neznášam slovo NEJDE TO, už mi tu pár učiteliek napísalo, či si príspevky po sebe aj čítam a že by nechceli byť moje kolegyne, ale obávam sa, že mi to je jedno, ja mám kolegyne úžasné. Tvoj návrh je tiež fajn, len nejde vždy realizovať, záleží na tom, ako je materská škola architektonicky riešená a teda väčšinu projektovali archtekti, ktorým by som zobrala diplom 🙄 , koľko má tried a koľko, je vlastne takých detí, ktoré spať nepotrebujú, lebo sa to postupom školského roka mení, ako sú deti staršie, pribúda tých, ktoré spinkať nepotrebujú, aj keď to samozrejme nesúvisí vždy s vekom, niektoré deti sú spachtoši, iné nepotrebujú spať počas dňa vôbec, niektoré sú v materskej škole o pol siedmej, iné až okolo ôsmej. Vždy to závisí od konkrétnej materskej školy. Ja by som to tiež nemohla praktozovať, keby nepotrebovalo spať 22 detí a spávalo 6 (počty detí v triedach boli pred rokmi iné) to by nespal nikto, lebo udržať 22 detí aspoň ako tak potichu je nemožné, je to vlastne proti ich prirodzenosti a vlastne je to tiež svojím spôsobom týranie, veď by nemohli stále šepkať!!! U mňa nespávalo v zmiešanej skupine asi 8-10 detí a z tých neboli všetky vždy prítomné, takže sa to dalo. Zmiešať triedy tiež nie je najšťastnejšie riešenie, lebo väčšinou dvojročné dieťa potrebuje spať viac ako päťročné, to si hodinku pospí a potom, čo s ním, aby nerušilo tých malých? Okrem toho maličké deti sa upnú na svoje učiteľky a k druhým nechcú ísť.Jediné riešenie je naozaj mať v triede tri učiteľky, dve tak ako doteraz a jedna, možno by stačila asistentka, ktorá by deti dokázala prezliecť, uspať a učiteľka by sa venovala tým, ktoré nespia. Viem - snívajte s nami....ale vždy stojí za to, pýtať sa, pýtať sa, hľadať riešenie či už na rodičovskom, alebo priamo u riaditeľky a skúsiť nájsť nejaké riešenie. Keď budete vy maminky ticho, nikdy sa nič nepohne dopredu a o dvadsať rokov tu budú maminy riešiť toto isté 😠 😠
@inkinka popoludňajší spánok neexistuje, len popludňajší odpočinok, ktorý sa má vekom skracovať. Môže rodič požiadať o výnimku, napr. na lampáreň....keď to technicky nie je možné, učiteľka sa nerozkrája, len navrhne rodičom, aby si pre dieťa chodili na obed domov 😒 Dieťa nemôže nechať bez dozoru...poobede je tam sama, učiteľka, ktorá bola s deťmi doobeda, má ďaľšie povinnosti a keby ich aj nemala, priama práca s deťmi by nemala trvať dlhšie, ako je stanovaná doba. Veľký problém nastáva, ak niektorá z učiteliek ochorie....všetko sa to bohužiaľ točí okolo peňazí, zriaďovateľom je väčšinou mesto, alebo obec, tie peniaze namajú, ak majú nedajú, dokonca ani teraz pred voľbami...
@mamavera este som si spomenula, ze vo Svedsku pomahali v skolkach aj skolach asistenti. boli to zvycajne nezamestnani, ktori docasne robili takuto pracu (zrejme museli mat aspon nejake pribuzne vzdelanie), alebo studenti, alebo hendikepovani (rozne postihnutia, ktore nebranili v praci s detmi).
asistenti pomahali aj na vychadzkach. deti chodili v skupinach okolo jedneho dospeleho asi 5-6 deti, ale spolu asi tri taketo skupiny...takze nikdy nesla ucitelka po parku jedina dospela ako u nas....deti boli v reflexnych vestickach a chodievali na dlhe vylety a do ich obrovskych muzei...dokonca ucitelky nosili so sebou desiatu a podlozky. rozlozili sa na karimatky, detom rozdali jedlo, po pikniku sa slo dalej....a to prosim aj v zime! celkove deti omnoho menej schulostivievali, ale viac stimulovali ako u nas....
podla mna aj u nas by sa to dalo vyriesit, ved kolko je nezamestnanych....
@filipal veľa vecí by sa dalo vyriešiť keby sa chcelo, preto tu píšem. Aj ja som mama. Sorry nepostrehla som vetu, aby som sa na to pozrela z pohľadu maminy v jednom z tvojich príspevkov. Rodičovské a rozdebatovať a nedať sa opiť rožkom, aj keď mi je jasné, že naozaj budú materské školy, kde sa nedá a nebude dať zariadiť, aby časť detí spala a časť nespala. Minimálne všetky jednotriedky. Už som tu kdesi písala, že by bolo treba problém materských škôl dostať z tejto diskusie viac do povedomia verejnosti. Ale to musíte vy, maminky.
@filipal ako vidíš je, len záleží, koľko je zriaďovateľ ochotný dať na materskú školu peňazí. Filipal, ešte tak na okraj, som alergická na veľmi teplé obliekanie detí, ale neodvážila by som sa v zime praktizovať to, čo si opisovala. Maminy by ma zabili....deti už mesiac nosia zimné bundy, kožušinové čižmy, šály a rukavice a teplomer sa skoro stále motal okolo 18-20 stupňov 😠 😠 Čo budú nosiť v januári pri mínusových teplotách netuším, že sú stále choré, sa nedivím.
@mamavera fakt som to videla na vlastne oci, svedi su neuveritelni.....oni sa vobec nekaslu. jeden den v tyzdni maju vyletovy a (to aj v skolach) a idu na cely den von, za kazdeho pocasia. deckam tecu sople, ale im to vobec nevadi....
aj lekari maju na to taky pohlad, ze to je normalne, vyvija sa imunita. ATB davaju mimoriadne, len ak sa preukaze citlivost, ziadne sirokospektralne ako u nas...a hlavne otuzuju, zdravo stravuju...
nase matky by asi omdleli, keby to videli! 😀 😀 😀 😀
Ja len na margo tych zahranicnych skolok - u nas su v triede dve ucitelky a jedna asistentka. V malej triede (1,5 - 3 roky) je 18 deti, vo velkej (3-6 rokov) 23. Velki pracuju ciastocne v skupinach, ciastocne maju spolocne aktivity. Poobede mozu (nemusia) spat, maju miesta ne lezanie v dvoch castiach miestnosti (su rozdelene "murikmi" ), v tretej (tiez so stlmenym svetlom) mozu ostat ti, ktori nechcu spat "ani za nic". Po 20 minutach v tej tretej casti miestnosti stlmene svetlo zrusia (vytiahnu zaluzky alebo zaznu svetlo) a deti sa mozu (potichu) volne hrat - vsetky tie, ktore nezaspali. Lenze: ucitelky pracuju normalne 8 hodin, nie 6, vzdy jedna musi prist skor a navarit pre vsetky deti, dalsia zostava po zavreti skolky a vsetko musi upratat. Kucharky ani upratovacky nemaju, vsetko robia ucitelky. Pripravy robia vo svojom volnom case. Jo, a zarobia okolo tisicky cisteho. Menili by ste, panie ucitelky?
@mamavera tvoje prispevky sa mi velmi pacia, uplne s tym vsetkym suhlasim a myslim, ze je to trochu aj tym, ze viem, ako to vsetko v skutocnosti je. Nie je vsetko take jednochuhe, ako sa to zda.
a este ma napadlo, za tie deti su asistentky aj zodpovedne? Myslim v pripade Patkovej skolky.
Tu (v Rakusku) je to tak v statnych i sukromnych skolkach. Ucitelky v skolkach zarabaju mizerne (lebo byty a spol. tu stoja o hodny kus viac nez na Sk), makaju minimalne 9 hodin denne, musia robit vsetko rad-radom a rodicia tu maju veru jazyky inak ostre, ked ide o ich deti. Ucitelka, ktora by odporucila rodicom si brat dieta domov uz na obed, lebo dieta nechce spat, by dlho neucitelkovala. Nakolko su skolky spravovane centralne, tak by asi musela kompletne zmenit povolanie . To som mala na mysli pri tom meneni... Aj ked samozrejme, problemy su aj tu, na obidvoch stranach, len ine....
@vroni neviem, či si učiteľka, ale ten plat, ktorý uvádzaš sa mi až tak nezdá. Dve kočky, ktoré u mňa praxovali tam pracujú a plat majú o sto percent vyšší ako uvádzaš. Nepracujú spolu, pochybujem, že by mi obidve klamali. Odišli tam pracovať práve pre lepšie ohodnotenie. Či sú to súkromné materské školy, alebo štátne netuším, že nevaria ani neupratujú viem určite.
no aj v Anglicku tolko zarobi nekvalifikovana, takze kvalifikovana ucitelka ma ovela lepsi plat 🙂
@mamavera, nie som ucitelka. Pracujem (okrem ineho) so statistickymi udajmi. Platy (nielen uciteliek v MS) su jednymi z nich. Netusim, kolko zarobi ucitelka v Anglicku a ani kolko tam stoji skolka. Tu je priemerny plat ucitelky (kvalifikovanej, nie pomocnej sily) 1600 euro hrubeho mesacne, to robi cca 1100 cisteho. A to hovorime o priemerneom plate, nie nastupnom ci akom... Ano, su skolky, kde upratuju a varia rodicia (naozaj, to nie je ironia) Su to skolky na dedinach, specializovane alebo alternativne skolky, nie "bezne" statne ci sukromne. Moje dieta chodi do sukromnej skolky, ucitelky maju jazykovy priplatok (je to bilingvalna skolka a ucitelky su vsetky "native speaker" ) a veru o moc viac nezarobia. O platoch v MS mam prehlad z jednoducheho dovodu - moj pozicany pubertak sa hrabe na pedagogicku skolu a tak som chcela vediet, do coho ide.... (mimochodom, asi prave tie platy budu dovod, preco sa vyberie inym smerom. A to ma na tu pracu doslova "talent od boha")
ja sa podelim s vami o tom ako to chodi v nasej skolke
v Taliansku 🙂
Rano je prichod od 9:00 do 9:15....deti su rozdelene do 6 tried podla farieb.
Dcera je v triede zelenych 🙂 Je tam 28 deti rozneho veku od 3- 5 rokov....
Nie su rozdeleny podla veku.vzdy ty starsi pomahaju tym mladsim...a teraz dcera nastupila a dostala jedno
dievca ktore tam uz chodilo a to jej pomahalo so vsetkym na zaciatku 🙂
O 11:45 maju obed.vzdy dve deti robia casnikov a roznasaju pribory a taniere.
Poobede maju odpocinok,ale spat idu iba tie deti ktore chcu a su zvyknute spavat....
Je tam jedna miestnost kde rozlozia lehatka.
Obedy varia v skolke a maju vzdy predjedlo,hlavne jedlo a ovocie a zeleninu.
Domov sa chodi na oved o 13:30,alebo potom o 15:45 a samozrejme kedze niektory rodicia pracuju tak skolka je
otvorena do 17:30..
Dcera maju jednu ucitelku a je velmi sympaticka 🙂
Ale co z toho ked dcera si este nezvykla a nechce tam ist a kazde rano place....
A inak skolka stoji aj u nas dost...
Ale kolko zarobia ucitelky netusim 😨
Toto je skopcene priamo zo statistik austria: Demnach hat eine Kindergärtnerin ein durchschnittliches Gehalt von 1.100 € bis 1.450 € brutto zu erwarten - CIze: Ucitelka (kvalifikovana, nekvalifikovana by bola len "-helferin") moze ocakavat plat 1100 az 1450 brutto!!! (14-krat do roka, takze tych "mojich" 1600 sedi. Hrubeho, nie cisteho)
V Nemecku to vyzera takto: Eine gruppenleitende Erzieherin kommt auf 2.174 €, als Zweitkraft allerdings nur auf 1.895 € Cize: Veduca skupiny zarobi 2174, druha sila 1895 brutto (znovu hovorime o kvalifikovanych.) Ze sme v Nemecku, robi to cca 1400, resp. 1100 euro cisteho (ale len 12 krat do roka). Anglicko sa mi nechcelo menovite hladat, ale nakolko som nasla, ze platy uciteliek v skolkach v GB dosahuju len 50% platov ucitelov zakladnych skol, neverim, ze by to bol nejaky zvlast dych vyrazajuci plat. Nie je vzdy treba 100% verit odidenym koleginiam, niekedy su to len velke reci.... Proste obdivujem tie baby, ze robia svoju pracu (a tak dobre) za tie prachy.
vydiskutovat , cha, na sud s takymi ludmi, raz a navzdy aby sa poucili...a aby si to rozmysleli ostatni...hnus...trestne konanie...

@mamavera toto riesenie, ktore spominas na konci prispevku sa mi paci a praktizuju to aj na neterkinej skolke...(kam ju ale sestra prelozila, lebo v tej predchadzajucej ju 2 hodiny nutili lezat na lozku.) ma 5 rokov, prisla zo Svedska, kde sa v skolkach vobec nespava....
ako to teda maju matky riesit, ked ich deti mavaju zo spania v skolke traumu? ved ked sa aj deti spytas, preco sa tesia do skoly, tak preto, lebo sa tam nemusi spat. rodica naozaj nemusi zaujimat technicke zabezpecenie dozoru....
nech sa teda na odpocinok spoja 2 triedy, jedna ucitelka s detmi spi a druha sa venuje nespavcom.
to je len prvy napad, cakam, ze sa na mna vrhnu ucitelky, ze preco sa to neda. ale ako sa to da, to nikto nenapise?
skus sa na to pozriet tak trochu, ako keby si nebola ucitelka.....