icon

Trojročný syn nechce chodiť do škôlky a klame

malicka_mysicka
5. okt 2022

Mam trojrocneho skolkara a 1,5 rocnu dcerku. Do septembra sme boli stale spolu. Syn nechodieval bezo mna ani k starkym, ani nikomu, lebo nechcel. Deticky ma rad a na ihriskach ma vela kamaratov. V septembri nastupil do skolky. Prve tyzdne sa mu velmi pacilo. Kazdy den po neho chodim uz o 14:30, lebo ved som doma. V pondelok povedal ze sa citi chory, hned som volala do skolky a odhlasila som ho na dva dni. O chvilku uz skakal s dcerou po posteli a chcel ist na ihrisko. Vysvetlila som mu, ze klamat sa nesmie, ze ani ja mu neklamem ale nechala som ho tieto dva dni doma. Dnes rano ked som ho zobudila ze ideme do skolky, zacal predstierat kasel, ze je velmi chory a nemoze ist do skolky a musi ostat s nami doma. Ako mu mam vysvetlit ze do skolky musi chodit? Ja sa o pol roka chystam naspat do prace, dceru dam do jasliciek. Nechcem ich dat naraz o pol roka kvoli tomu ze zo zaciatku su deticky viac doma ako v skolke a chcela by som aby sme tu fazu mali za sebou kym som este doma. Ako mam spravne reagovat na klamstvo?

monikamarmon
6. okt 2022

@simona20201309 Normálne, lebo to nieje argument alebo.. Teda je ale správny a na mieste lebo to dieta fakt potrebuje kolektív. Ja som to videla na dcéra bola viac doma ako v škôlke, keď bola dlksie doma bola už nervozna, skratka jej chýbali rovesníci... V zahraničí chodia deti do jaslí od 6m lebo tedy konci materská, ok toto je dosť dlhá doba ale tam to tie deti vedia zvládnuť a nemaju ani rok a co im je? Sú dáke narušené, alebo co im je.? Neviem úplná pohodka. Netreba to tak hystericky prežívať. Však s tým dieťaťom teraz nepretrhnes puto, ešte s nim dosť času strávi v škole pri úlohách... Tam si môžeš z radosťou užívať čas, teda píšem to globálne. Autorka je síce doma ale chce ísť o polroka do roboty, takže podľa mňa je úplne na mieste tam dat dieťa hneď, keď si naraz zvykajú všetky deti, spoznávajú sa a spolu tam bojujú tie prve dni týždne alebo mesiace.😏 Ja by som to riešila presne tak ako autorka, nie potom dat dieťa na poslednú chvíľku, deň pred nástupom do roboty... To by bola podľa mňa úplná blbosť aj pre dieťa a aj pre matku... A neberiem ani tvoj názor, rešpektujem každého. 😊

simona20201309
6. okt 2022

@monikamarmon ďakujem, že rešpektujes môj názor. Ja tiež rešpektujem, ak sa tak rodič rozhodne, len pre mňa to ostane nepochopiteľné.

drahomirrra
6. okt 2022

@simona20201309 Suhlasim. Do posledneho slova.

renca1992
6. okt 2022

Môže za zo celý systém v ktorom žijeme určite nie Tvoj syn. Žiaľ dieťa by malo byť čo najdlhšie doma s matkou ideálne do 7 rokov než sa trocha osamostatní. No chápem že vačšina rodičov si to nemôže dovoliť nechala by som ho aspoň čo najdhšie doma keď si aj s dcérkou na rodičáku keď už sa to inak nedá. Ja tiež nie, ale skôr ako v 4 dcérka do školky nepojde. A to budem robiť iba na polovičný aby som ju poobede mala doma. Veď deti máme pre radost nie pre starost.

senta_sofia
6. okt 2022

@makakova mne trosku unika pointa, dceru mas doma, jeho si dala, ale chora predsa po nastupe do jasli moze byt aj ona. Keby idete vsetci prec, vysvetlis mu to lahsie, takto on vidi, ze ste doma a je mu s vami asi dobre.

monymony1
6. okt 2022

@simona20201309 presne tak mas uplnu pravdu. Dcerka mala 3 ked sa narodil syncek ani na sekundu ma nenapadli dat ju do skolky. Skusili sme pred 4 rok i nechcela ostala domka. Teraz nastupila takmer ako 5 rocna uz je pripravena sama chce. Nikdy by som dietatatko nenutila chodit do skolky ked som doma

alby2014
6. okt 2022

AHoj, Na uvod, tvoje deita vobec nemusi byt chore. To nie je nutne pravidlo, hoci teda osobna skusenost nie je vedecky dokaz, ale ja mam deti dve a nepoznam nic take, ze tydne v skolke a dva tyzdne doma a to tam chodili aj cez covid. Ja by som maleho nechala doma, o pol roka moze by chora aj dcera,,,ak uz chces, aby tam chodil, davala by som ho do skolky len povedzme utorok, streda, stvrtok a len doobeda. Nech to ma ako hernicku a odmenu a 4 dni bude s vami, ak ma byt chori, bude aj pri takej dochadzke. PLus moj nazor je, ze nie kazde dieta je uderom troch rokov ready na kolektiv, tak ako nejdeme uderom dochodkoveho veku do domova dochodcov, tak nemusi ist hned dieta uderom troch do skolky.

bubik6x
6. okt 2022

@danulicek vieš mne tak simulovala 6 ročná dcéra, ale fakt to uhrala, tak som zavolala do školy že nepríde, ale po obede sme mali rodičovské, tak sa má učiteľka pýtala či ho nechceme urobiť online, ja som jej povedala, že jej ešte dám vedieť, a o dve hodiny po pozeraní rozprávok, mi dcéra začala zázračne behať, spievať, hneď som vedela že to len hrala, tak som z nej nakoniec vytiahla že nechce chodiť do školy lebo sa tam nudí, na rodičovské sme došli aj s dcérou a učiteľke som hneď keď sa jej opýtala že ako sa cíti povedala, že len simulovala, dcére bolo tak trápne že to odvtedy už nespravila, a učiteľka ju začala zapájať viac a viac som už od nej nepočula že sa nudí 🤣 niektore deti si vyžadujú viac, niektoré menej, ty hlavne musíš zistiť prečo tam nechce chodiť, a vysvetliť že musí, a on hlavne keď vie že ty si doma tak je normálne že chce byť doma s tebou, skús si vymýšľať, že niekde ideš že nebudeš doma a preto ani on nemôže byť doma, zo začiatku s dcérou som to mala takisto a vysvetľovala som jej to asi rok že chodím do práce, neskôr som bola doma asi dva mesiace kvôli zlomeným rebram a tiež mi hovorila že keď som doma tak aj ona chce byť, ale rodič v takomto prípade nemôže ustupovať lebo potom to dieťa nikdy nedonutis k tomu aby si zvyklo na to že sa tam chodiť musí

renca1992
6. okt 2022

@renca1992 este som zabudla dopisať že keby mala mať dcérka aj tak zo školky psychické problémy tak sa na celú školku vyprdnem a necham si ju doma ved sa dá zohnať aj práca domov keby bolo moc zle.

layla123321
6. okt 2022

@simona20201309 no neviem, podľa mňa "ošáliť" je to isté ako oklamať. Ako má dieťa potom tomu rozumieť, že keď ho niečo naozaj bolí, tak mama zrazu nevytiahne magický sirup, ale nechá ho trpieť? A k tomu nepochopeniu, ja som síce nikde nepísala, že súhlasím alebo nesúhlasím, či má ostať v škôlke alebo doma, keďže je autorka doma s menším. Ale za mňa opäť, podľa mňa je lepšie väčšie v škôlke, ako ho doma stále odstrkovať, lebo bábätko.... Nevidím dôvod, prečo by žena nemohla dať väčšie do škôlky, keď chce.... V škôlke sa môže zahrať, má tam režim, zábavu, jedlo. Doma čo, ak je náročné bábätko? Stále posielať to väčšie do izby sa samé hrať alebo posadiť pred TV je lepšie? Len preto, že je žena doma? A k tomu, že treba prenechať miesto iným mamičkám - hold smola, proste školstvo je poddimenzované a to nie je chyba jednotlivých mamičiek. Tak nechápem, prečo toto autorke vyčítať, obzvlášť keď ona sa ešte aj chystá do práce. Dúfam, že rovnako reagujete aj v obchode alebo pri iných príležitostiach - nevezmete dobrú pracovnú ponuku, lebo čo ak sa niekomu zíde viac... Akože milé by to bolo, ale dosť utopia, však...

lucilaines
6. okt 2022

@simona20201309 ja som presne taka matka ako nechapes. Syna som dala do skolky este pred 3 narodeninami, ked som bola tehotna s mladsim. A dovod bol uplne a jedine ten, ze mi to proste tak viac vyhovovalo. Obdivujem vsetky zeny, ktore sa dokazu postarat o dve tak male deti non stop kazdy den, pripravit im plnohodnotny program, plnohodnotnu stravu, nepadat pri tom od unavy, mat cistu domacnost a spokojnehi manzela a este od tej ponorky a nervov po detoch zbytocne nevrieskat. Ak take existuju, su to superzeny a klobuk dole pred nimi. Z mojej skusenosti vsak taketo zeny, ktore takto vehementne odsudzuju mamy na materskej si starsim v skolke, maju sice obe deti doma, ale su castokrat same na prasky z toho, po detoch kricia, pripadne pustaju na pol dna youtube. Ja nemam problem priznat, ze ja aj obaja synovia sme spokojnejsi ked je starsi v skolke, lebo to proste na 100% nezvladam. A radsej nech je v skolke, aj tak je kazdu chvilu doma a ma doma mamu, ktora sa plnohodnotne mohla venovat aj mladsiemu, mam proobene co potrebujem a ked pride domov venujem sa absolutne a v klude detom. Takze nie je vsetko jednostranne a vzajomne odsudzovanie naozaj nikomu nepomaha.
@autorka u nas pomohlo to, ze som vysvetlila preco do skolky musi chodit. A to tak, ze do nej musi chodit preto, aby sa vela naucil, spoznal novych kamaratov, maju tam anglictinu, hudobny kruzok , stale nejake aktivity atd. Takze ano musi tam chodit, aby bol pripraveny na skolu, pretoze skolka je pre neho dobra, pomaha mu spoznat nove veci, zazit nove veci, ktore by so mnou nemohol, hrat sa s novymi hrackami, ktore doma nema atd. A potom pochopenie, ze samozrejme chapes, ze je mu luto, ze mladsi aurodenec je doma. Ale aj on pojde do skolky, len este je malicky. Ani on nesiel, ked bol este takyto malicky, ukazujem fotky kde je ako babo a sme spolu doma a hrame sa. A ked mu je luto, tak si mozte dohodnut jeden den v tyzdni, kedy bude mat prazdniny a do skolky ist nemusi len tak. Jehi kamisi pojdu, ale on nemusi, to mu doda pocit ze je to naozaj jeho specialny den. My to robime vacsinou v piatok a naplanujeme si aj nejaky program podla neho, vylet, detsky kutik a pod. A potom si stale hovorime, ze este dva dni pekne pojdes do skolky a potom mas prazdniny a pojdeme na vylet. Takze vzdy ked zacne nahodou rano vymyslt, tak to otocim na toto. Ze teraz pelne dvakrat pojdes a potom je sobota a budeme vsetci doma alebo potom si spravime prazdniny a pojdeme do zoo.

mimi16
6. okt 2022

@drahomirrra jasne ako inak. Typické pre slovenské ženy-matky.

mimi16
6. okt 2022

@simona20201309 jasne bla bla krasna teória a v praxi výsledok že dieťa je hysterické lebo v troch rokoch!!!! musí ísť do škôlky. Dieťa do kolektívu patrí. Ty tiež nepracuješ 100 rokov a sedíš doma a užívaš čas? A ja zas v živote nepochopím čo to dieťa s matkou robí doma tri roky. Toľko nápadov ako majú tí “cudzí” ľudia v jasličkách či v škôlke určite nemáš. Predpotopné názory …a seďme doma a just aj desať rokov!

mimi16
6. okt 2022

@lucilaines presne si to vystihla a tak ako píšeš to aj na 100% je. Sedím doma hlavne že decko pred telkou a matka znudená alebo vynervovaná. ALE splnila si svoju materskú povinnosť.

drahomirrra
6. okt 2022

@mimi16 Nie, typickejsie je zbavit sa starsieho, lebo ma obtazuje 😉

lienka.7
6. okt 2022

@renca1992 ja navrhujem aspon do tej 18tky byt s dieťaťom doma, co povieš? Lebo co ak niečo bude na ZS ci SS, hm? 🙈🤣 VS by uz mohla nejako zvládnuť aj same, nie?
Klasické vymyslacky ako sme robili my v skole robi malý uz teraz nic viac nič menej. Navyse @autorka sa chysta do prace, cize postupuje uplne spravne, ked chce aby sa dieta dopredu adaptovalo a potom s nim nebol problém.
@lucilaines
@mimi16 presne tak, dieta do kolektívu proste patrí. Inde je matetska pol roka ci rok a dieta masíruje do jasiel, skolky ci ma cudziu opatrovateľku. Ts, ts, ts, to je ale "tyranie" dietata ako niektoré tu prezentujú. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
To len úzkostlive a nenahraditeľné matky si myslia ze len ony vedia všetko najlepšie, len ony vedia co ich dieta potrebuje, len ony bla bla bla. Asi si zabudli v porodnici odstrániť pupocnu snuru alebo sa im proste len nechce robiť a radšej si to takto odovodnia, vsak jasne, starám sa predsa o dieta.
Superzeny su kategória sama o sebe 🤦‍♀️👌🤣

danulicek
6. okt 2022

@bubik6x to bolo asi pre autorku 😊 ja chodím do práce a svojmu synovi neustupujem. Ale súhlasím - deti dobre vedia, čo na rodičov plati 😃

slovakboy
6. okt 2022

@malicka_mysicka 3 ročný je ešte maly na škôlku ak do nej nechce chodiť nenúťte ho.

mimi16
6. okt 2022

@drahomirrra nesplietaj. Každá rozumná žena keď má doma novorodenca tak si to uľahčí tým, že dá staršie dieťa do škôlky. Trojročný nemá doma čo sedieť.

mimi16
6. okt 2022

@lienka.7 joj hovoríš mi z duše👏👍

mimi16
6. okt 2022

@slovakboy no možno v 18-stich už bude bez mamky. Môj syn fungoval v kolektíve od 8 mesiacov! V tejto spoločnosti vzniká už aj generácia bio eko otcov!

bubik6x
6. okt 2022

@danulicek jezkove oči prepáč nevšimla som si že mi tam hodilo teba 🤦🤣🤣

alby2014
6. okt 2022

@mimi16 pointe je, že dieťa má ísť so škôlky, keď je to pre neho prínos, nie uľahčenie rpe matku. Sú okolností, keď sa inak neda, sú deti, ktoré sú rôzne zrelé. Ja som naozaj videla ako výhodu mat ich oboch doma, nikde sa rano neplasit, hrali sa mi tu, chodili sme von.. Nie som super mama, mojou prioritou nebol upratany byt, ani šťastný manžel, to on mal vtedy prioritu šťastná manželka a navyše je to aktívny rodič a v 21 storočí chápe, že veci neskacu samé ciste do skrine, ani som nevarila bio eko..chcela som hlavne spokojne deti, rodinu, čiže aj seba. Do škôlky išli, lebo sme dostali ten dar, čo chápem, že sú rôzne okolností a nie každý to ma a môže mať tak, až bolo ready a bol to prínos. Starší mal 4,5 a mladší 3,5 skoro a bez jednej slzy, vymýšľaciek chorôb, bolesti bruška etc. Btw to, že dieťa patrí do kolektívu je výmysel komunistov, keď po roku 1950 potrebovali dat ženy do fabrík, dovtedy do škôlky chodilo hlavne deti robotniko, lebo škôlky ako také vznikli v dôsledky priemyselnej revolúcie, keď ľudia potrebovali alde dat deti na celý deň, nie preto, že deti sa potrebujú špecializovať takto umelo, alebo nejak špeciálne rozvíjať.

betka233
6. okt 2022

Presne taketo matky ktore chodia po deti uz o 14:30 a nastavuju tento trend dost skoreho chodenia zo skolky proste milujem 🥴 ja pridem po syna o 15:30 a uz je tam pomaly sam a chudak pozera ako vsetky deti uz veselo posrupne odisli kedze ich mamky sa doma nudia "lebo ved som doma", len on nie 🥴 v jaslickach to bolo uplne inak, kedze tie si platili v drvivej vacsine pracujuce matky... akoze je to kazdeho vec, len som sa proste opustila prave 🙄

renca1992
6. okt 2022

@lienka.7 každý máme svoj úhol pohladu a priority pre niekoho je to dieťa, pre iného robota alebo svoj komfort. Každé dieťa je iné niekto potrebuje viac času s rodičmi niekto menej myslela som malé deti nie SŠ alebo VŠ... áno aj ja som išla v 3 ale ked si na to spomeniem tak pre mna to bol tiež stresujúcí zážitok tiež som simulovala choroby aby som tam nemusela. Hodnotím to iba zo svojho pohladu.

slovakboy
6. okt 2022

@mimi16 ako znášal jasle v 8 mesiacoch?

renca1992
6. okt 2022

@alby2014 presne moj názor 🙂

renca1992
6. okt 2022

@lienka.7 a mimochodom rada chodím do roboty baví ma už sa tam sj teším späť no našťastie mám takú šefku ktorá chápe že dieťa je pre mňa priorita lebo aj ona to tak mala a sama mi povedala že sa nemám kam ponáhľať. Viem že sa mi to hovorí, ale ked to u mňa tak ide tak prečo sa niekam ponáhľať na úkor dieťatka. Žiaľ v tomto systému chápem rodičov ktoré iné možnosti nemajú a je mi to veľmi ľúto. Najmä sa tu nechcem s niekym hádat len je moj názor že ked mám možnost byť ešte doma a dieťa školka stresuje tak prečo ho tam dávať.

simona20201309
6. okt 2022

@mimi16 podla seba súdim druhých. Viac nemám k tomu co dodať.
TV u nás nikdy nešla dlhsie ako 20min denne a nikdy som nepustila TV aby som mala pokoj, ale pozeráme rozprávku spolu. Za superzenu sa nepovažujem, ide o priority. Nemusím mať za každú cenu poriadok, nepeciem, a pod....
A ze nemám toľko nápadov ako v jasliach, či ms? Myslím, že mám.
To píšem len na svoju obhajobu. To, že je to pre mňa nepochopiteľné, bohužiaľ nezmenim, ale neodsudzujem a neurazam. Takže kľud.
@lucilaines

lucilaines
6. okt 2022

@simona20201309 mas doma dve ci viac deti s tak malym vekovym rozdielom? Lebo to je dost zasadna otazka.