Učenie veci v škôlke
Ahojte mamicky.mam taku otazocku preamicky skolkara.mam syna 3,5rocneho.a uz rok chody do skolky.a to sa chcem vas spytat ze vase deti kedy sa zacali vediet obliekat vyzliekat,co sa tyka toalety velkej potreby si zadocek utriet.kedy zacali vase deti tieto veci robit same?dakujem za odpovede.
@natalym čo je na tom divné? pred jedením hygiena - zahrna aj wc, u starších detí sa stačí opýtať kto potrebuje isť, pred vychádzkou a po nej hygiena - wc...aj doma ked niekde ideme tak sa vlastných detí pýtam či im netreba ist a ak dlhšie neboli tak vslovene poviem nech idu ,,skusiť,, a nie že potom mi v aute na dialnici povie že ,,predsa len jej treba,, lebo psychika robí svoje...nebola tak na to myslí či jej ,,netreba,,.
Nie všade maju tolko personalu aby chodili s deťmi na wc indi vindi a ak su vonku tak je to tiež problém takže aspon takto nejako sa to snažia udržať v prijatelnej norme. Nasilu sa samozrejme kakať nedá...neviem o nikom kto by to od dieťaťa vyžadoval - to je absurd. Ide ked potrebuje a bud sa utrie alebo zakričí a ide upratovačka - učitelka nemá čo opuššťať triedu s deťmi ani ked sama chce isť na wc - musí byť dozor. Neverím, že len tak nechá učitelka 3 ročné deti a ide preč...len čo sa v triede niečo stane a pri deťoch je to sekunda tak ma pruser. Cikať - dieťa može skusiť ale tiež vyslovene nikto nenuti ,,s palicou v ruke,, a na vychadzke sa to rieši ,,situačne,,. Su ale deti o ktorých vieme že ,,netreba mu,, a o 10 - 15 minut ked sme niekde mimo wc a najmenej sa to hodí mu už treba...takých posielaju na wc ,,skusiť,,.
Aj v škôlke nášho drobca je bežné že pred každým papaním a pred vychádzkou a spaním sa ide húfne na wc, ale veď ja som to robila aj bežne doma. Absolvovať wc, potom kúpelňu a tak zasadnuť k stolu, alebo ísť na prechádzku. Mne to nepríde vôbec divné, ale samozrejme nie pod nátlakom. A inak my máme úžasné učiteľky v škôlke prísne, ale láskavé. Niečo drobec vedel z domu, viac menej sám sa dokázal obriadiť už keď do škôlky nastupoval, ale to bola aj jeho zásluha, lebo chcel vždy všetko robiť sám, sám sa obliecť, sám sa obuť, sám sa najesť. A ja som ho v tom len podporovala.
@libka1 neviem uz co si mam mysliet.a ucitelka mi aj to vravela ze je aj take unho ze sa boji povedat ze chce kakat a radaej sa pokaka do slipov a place.takze ja uz neviem.
@slniecko192
Samozrejme ze ked sa ide vonku, na vylet, ked deti idu spat tak treba detom pripomenut ze treba ist na WC. To aj ja robim doma, viem ake su deti, jednu minutku im netreba a v aute im zrazu treba.
To co som opisovala ja je nieco uplne ine. Deti boli nutene ist hufne na zachod, podotykam nutene, stali v rade, osobitne chlapci na chlapcenskom a dievcata na dievcenskom WCku, a takto zaradom museli cikat. Nikdy som sa s takym niecim nestretla a ani moj syn a to chodil do dalsej skolky predtym a do dalsej po tejto.
@janula2511 Možno sa hanbí alebo je mu to nepríjemné chodiť to oznamovať učiteľke. Moj kaká zásadne len doma, v školke nikdy, tiež mu to vadí, on potrebuje svoj klud a svoje súkromie. Ja ho aj chápem, tiež mám problém, ked cestujeme, tak tiež nejdem aj pár dní na wcko, asi je to dedičné. 😀
To je vsetko o ucitelke. Ja mam tiez velmi hanbliveho syna, dokonca aj doma mi len posepka ze ide kakat a potom uz len nacuvam kedy zavola. V ziadnom pripade ani niekde vo verejnych zachodoch, by ma nestrpel dnu v kabinke. Je hanblivec, chce svoje sukromie.
V skolke sme mali tak fantasticku ucitelku, ta si s nim vytvorila vyborny vztah, doveroval jej a nemal problem tuto rutinu praktizovat tam, posepnut pani ucitelke ze mi treba kakat atd. Vsetko zalezi od ich pristupu. Ty ako rodic ktory nie je v skolke pritomny s tym nemozes urobit nic.
Ja to nemam rada ked sa ucitelky stazuju na to a na hento, predsa to dieta je v skolke a oni ho maju na starosti, maju k tomu dokonca aj vzdelanie, skusenosti tak by to mali zvladnut.
My sme zatial, okrem tej divnej cikacej skupinovej rutiny 😀 , mali velke stastie na vyborne ucitelky, skusene a laskave profesionalky.
S väcsinou tu suhlasim. Akurat nie s tym,ze v st.skôlke je na 20deti jedna ucitelka-u nas jedna bola od rana a potom cca okolo 9 prisla druha a mali deti spolu az do poob.spanku,potom zase zostavala ta,co prisla neskôr.
Moj starsi, (takmer 4) sice do skolky nechodi, az teraz nastupi, ale sa vie sam obliect, aj gombik sa uz pokusa zapnut, aj zips, aj pancuchy skusal sam, len som musela trocha opravit. Z vyzliekanim je problem tricko s kratkym rukavom, ak je uzsie, pyzamkove si napr. vyzlecie sam. Obuje a vyzuje sa sam, nevedel si obliect vetrovku, toto este musime doladit do jesene, a tiez este nevie si otocit veci naspat, napr. mikinu ... resp.zatial nemusel,
Ale je lenivy, pokial nemusi tak sa nechava kompletne obsluzit, vidi ze mladsieho obleciem, tak aj on by chcel ... ale to su uz ine veci. Akurat po kakani zadok utierame
je to velmi aj o ucitelkach..ja chapem, ze nemozu behat okolo vsetkych deti, ale nie kazde dieta je na vsetky tieto cinnosti..uz aj motoricky su na tom deti rozne...chlapci vacsinou slabsi ako dievcata.. a maju proste ine zaujmy, obliekanie napriklad je strata casu 🙂
Nas isiel do skolky ako 2.5r...a bol sikovny co sa tykalo reci, hovoril velmi skoro, na wc chodil od roka a pol..plienky v skolke uz vobec nemal..vedel jest s lyzickou..ale to asi tak vsetko..pritom doma sme ho stale ucili, ale nezaujem...je nervak..kym neter tak isto stara vedela uz rocna sediet na zemi a pol hodiny sa snazila obut si topanocku., ci v posteli sa cela povyzliekala do naha vratane zipsov .- nasho tieto veci absolutne nezaujimali..teraz ma 5r a doteraz spi tak, ze ked sa zobudi rano, tak ma vola kym k nemu nepridem...nikdy nevyliezal z postele, spal v spacom vaku z ktoreho sa nikdy nevyzliekol...a nemal zaujem ani sa obliekat..ked sme ho to ucili, tak chytal hysaky, nervy, ze mu to nejde. ze to nechce, ze to nevie...jedenie zvladal, nemusela som ho krmit, s tou lyzickou ok..ale naprklad cikat chodil tak sadal na wecko este dlho aj pri cikani, lebo si nechcel chytat pindura, aby nemal spinave ruky 😀 To este aj teraz dokaze, ze mami, pod ty so mnou cikat a chyt mi pipika...kazdopadne, vo veku cca 3r a cely prvy rok v skolke mu pomahali s obliekanim starsi spoluziaci alebo ucitelky...asi po roku mi ucitelka hovorila, ze ho treba viac ucit obliekat...ale tak u nas akoby hrach na stenu...tolko nervov co nas to stalo...ale ucitelky sa nestazovali, iba ked som sa pytala ze co a ako tak ho chvalili, jedine ze to obliekanie...ale ono to prislo...tak ked mal asi 4-4.5r odrazu sa zacal obliekat sam, obuva sa, zipsy, gombiky, vsetko..proste sam na to dozrel..akoze je pohodlny aj teraz, poknuci, ze mami, oblec ma ty....ale to uz vynimocne...ked ale ide na velku, tak stale ho utieram ja...nie zeby to nezvladol, ale nie je to tak poriadne...tak pre istotu...umyva si sam aj zuby..a velmi dobre...ja len docistujem..teraz skusame pribor...ale na vsetko musel dozriet a sam chciet..nemyslim si, ze hocikajeke dieta bude chciet este v skole aby mu mama utierala zadok alebo vyfukala nos...len kazde na to dozrie trosku neskor..pre chlapcov su to nezmyselne nepodstatne aktivity vacsinou...dievcata obliekaju uz aj babiky a take veci ich viac beru...takze ja by som to na mieste ucitelky nesilila..upozornit, ok, rodicia hadam tiez nie su neschopni a vedia, ze treba dieta ucit aj hygienickym navykom aj samostatnosti, ale proste nie s kazdym dietatom to ide rovnako...a neviem co to stoji ozaj za tie nervy
@evittam Vo väčšine materských škôl je pracovná doba učiteliek na smene doobeda od 6.00, 6.30, alebo 7.00. Poobede prichádza druhá učiteľka na triedu na poobedňašjiu smenu o 10.00, 10.30, alebo 11.00 / vtedy ostáva dlhšie, končí smenu s deťmi, ktoré sú prinesené do spájacej triedy aj z ostatných tried/
Čiže v materskej škole je vykrytá dvoma učiteľkami akurát organizačná forma - pobyt vonku. Nečudujem sa,že si niekto myslí, že v materskej škole sú dve učiteľky súbežne, veď si to myslel a aj sa tak vyjadril aj jeden bývalý minister školstva. 🙂
@janula2511, tak to je podla mna individualne, moja dcera sa sama vedela obliekat velmi skoro dokonca ked mala 1,5 roka sama si vedela zapnut zips na mikine, ale naozaj sama do skolky sa zacala obliekat az koncom predskolejs treiedy, ked uz som jej dala vsetky zakazy sveta aby bola samostatna. Lebo obliekanie do skolky a vysuchtanie sa bol velky problem, ale uz to mame nastastie za sebou, dufam ze jej to vydrzi do skoly . A utieranie ritky po velkej som mala pod kontrolou dlho ja, velakrat aj teraz ma poprosi o kontrolu, lebo som nechcela aby si zaniesla bakterie dopredu. Su deti, kt. sa neobliekaju same ani do skoly, hoci ine veci zvladaju v pohode, nechce sa im, alebo su unavene, asi ten cas je velmi individualny u kazdeho.
@janicaa no ale po pobyte vonku sa najedia a idu spat, takze tam hlavne u tych malickych deti co si vyzaduju najviac udrzby tato cinnost odpada, kedze spavaju, u nas ked pridem o 14.30 pre maleho do skolky, tak sa mi obcas stane ze mi ucitelka povie ze jej je ho luto budit a ci sa nemozem vratit o hodinu 😀 a velakrat vidim ze sa deti hraju a v strede triedy na lehatku este nejake dieta spi ... a poobede ked dojdem tesne pred koncom skolky, co je u nas o 16.00 tak tam su niekedy aj 3 ucitelky v tej spojenej triede, takze mam z toho trochu chaos ze ako to ma byt spravne. Rano do 7 su tiez v spojenej, potom uz vo svojej, a tam je vzdy len 1 ucitelka.
@janula2511 A robí to len pri jednej učiteľke alebo pri všetkých?
@janula2511,cize on vyzaduje aby pri kakani bola pri nom pani ucitelka /pocas celej doby nielen na utretie zadocka/ ale zaroven sa boji povedat ucitelke ze chce kakat tak sa pokaka do slipov...
Podla mna sa ti stazuju opravnene tie ucitelky /po roku v skolke/ a nie je to bezne u 3,5 rocneho ... /jasne ze zle utreta ritka je normalna to malo ktore dokaze poriadne .../ u nas ucitelka u tych mensich chodi kontrolovat ci su dobre utrete/ ale moj umelec hocikedy prisiel so zaspinenymi slipami co sa zle utrel .. neriem .. stalo sa..
ale ucitelka, ktora ma na starosti 20 deti nemoze ist predsa na WC s tvojim a cakat tam pri nom kym sa vykaka ... a ostatne deti nechat same... /u nas to funguje tak ze su dvere otvorene a deti idu same na WC vacsinou v skupinach /kedze to je stadovy reflex/ a len potom ich ide pani ucitelka skontrolovat ale cely cas tam byt nemoze...
rovnako je urcite neprijemne ak sa im pokakava a oni ho potom musia umyvat a cistit ... najma ak sa to deje castejsie....
toto je podla mna dost problem a mala by si to riesit primarne ty doma... neviem ci pracujes alebo si doma ale ak si doma skus si ho nechat a nacvicit kakanie ... proste tak aby kakal doma pred odchodom do skolky alebo po navrate zo skolky a cvicit ho v tom ze pri nom na wc nikto neni a utrie sa sam ty ho len skontroluj....
detto obliekanie .. proste trenovat a trenovat
@natalym pri vsetkych to robi.on sam povedal ze nema rad tieto ucitelky lebo kricia.a nechce mi chodit do skolky.
neviem poradiť ale dcéra si začala sama utierať zadok okolo 4 roku skôr nie , a obliekanie to ešte stále pomáham s niektorými vecmi
Tak zmenit skolku ked mozete. My sme to mali v tej nasej co som spominala s tym cikanim, tam sa mi tiez syn stazoval na to ze vela kricia na nich a sama som videla ake su, neboli zle ale mali taky dost tvrdy p ristup na deti, este stara skola. Jednu si oblubil, aj ona jeho ale aj tak tam nerad chodil.
Potom sme zmenili skolku, kvoli stahovaniu a uplne super. Mlade ucitelky, co by clovek povedal ze ani skusenosti nemaju ale v emli tam bol spokojny a stastny.
@janula2511 ja nechapem co ma spolocne skolka s tym, kedy sa dieta ma vediet samo obliekat a samo si utriet zadocek.
ved dieta ma nastupovat do skolky zo zakladnymi hygienickymi navykmi a zrucnostami.
- ma sa vediet pytat na wc, ma si samo vediet utriet zadocek - ok,3.r. dieta pri nejakej nehode alebo z casu na cas s pomocou, ale zadok si ma vediet utriet.
- ma sa vediet samo obliect - ok, 3.r. dieta mozno potrebuje zapnut gombik, alebo obcas trosku pomoct s mikinou.....
sorry, ale tieto veci si ho mala naucit pred nastupom do skolky.....prave to, ze by ich bez vacsich problemov zvladal by zabranilo tomu stresu co z tychto zalezitosti dnes chudak preziva!
a verim tomu, ze ucitelky tak ako v kazdej normalenj skolke detom ten zadok bez problemov utru a s obliekanim radi pomozu......ale zase ked dennodenne vidia ze 99% deti si ten zadok utrie no-problem a jeden a ten isty nieee.....tak jasne ze je na mieste maminku upozornit - halooo mamicka, vas syn chodi do skolky - uz rok - naucte ho konecne utriet si zadocek.
3-rocne dieta si utierat samo zadok? 😕 😕 neprehanajme to uz, co uz chceme od tych deti 😀
Moja má 4 roky a je to zázrak- väčšinou chce, aby som jej s obliekaním alebo obúvaním pomohla, no keď sa rozhodne pre nejaký outfit sama, jdnoducho sa zavrie do izby a vyjde nakomplet oblečená 😀 Aj obuť a vyzuť sa zvládne a čo sa týka utierania, to sa niekedy sama ale väčšinou ju utieram ja, aby sme potom nemastili ako v čase nosenia plienok 😀
@janula2511 necitala som celu diskusiu, len zopar tvojich uvodnych prispevkov o tom, ze tvoje dietatko je vystresovane, nechce chodit do skolky a to mi uplne stacilo. Problem nie je v tvojom dietatku, problem je v pristupe pedagogov!!!! 3,5 rocne dietatko este nemusi vediet utriet si zadocek, moj to zvladol asi v roku 5 rokov, ale zrejme je nieco zle, ked radsej pusti do gatusiek a je vystresovany. A to ze sa pani ucitelky stazuju je dokaz toho, ze nie tvoje dietatko je lenive, ale pani ucitelka! Ja viem ze sa neda 30 detickam utierat zadok, ale tych deticiek s takymto problemom nikdy nie je tolko. Je ich vzdy len zopar, ktorym to ide pomalsie. Avsak takym pristupom, aky zrejme maju - lebo traumatizuju dieta - si to vobec neulahcia, naopak. Ale to si musia uvedomit oni. Ked sa jej nelubi vytierat zadky, mala ist robit do kancelarie. Prepac, som sa rozohnila, ale vzdy ma nas.e.r.ie, ked dospeli traumatizuju dieta. Zmen skolku!!
@desszi zle si prečítala alebo nie celé,nejde o utieranie ale o to že ani vyžaduje na wc pritomnoust učiteľky a ta potrebuje strážiť iné deti a do Skolky uz chodí rok.
Ešte baby co ste písali ze mate 2 učiteľky na 20 deti.škôlka začína cca od 6. Prvá iciitelka je od 6-13,druhá od 11-17 spolu sú len 2 hodky a to sa obeduje a ukladá na spánok. Ta druhá pani co sa tam mota je upratovačka co pomáha v podstate solidarne resp od nudy učiteľke,ale zodpovednosť ma pedagóg!
@desszi uplne stebov suhlasim.a chyba je v tom ze ucitelky by sa maly viac zaoberat s detmi ktorym to ide pomalsie a nie s timy sikovneisimy.a velakrat je to tak.
@eeffka to im nevysvetlíš..vidia tam dve dospelé ženy tak si myslia, že ,,su na ne dve,, a tak možu sa individuálne venovať potrebám dieťaťa. Ak je detí 25 ....nehovorím teraz o nejakej dedinskej školke s 12timi deťmi, ale plne vyťaženej štátnej školke v meste kde sa striedaju 2 učitelky a vypomaha max. pani upratovačka a presne ako pišeš v podstate ,,z nudze,, lebo dalšiu silu nemaju a učitelka tam nemože nechať o samote zvyšné deti - je to hrubá chyba aj keby to urobila s dobrým umyslom, jednoducho nesie zodpovednost za tie deti, ale každí rodič vidí len svoje dieťa a nie aj tie ostatné - že jeho dieťaťu treba primarne vyhovieť ved ,,iba,, on chce niečo napr. navyše alebo potrebuje viac trpezlivosti alebo neviem čo...lenže takých detí je tam ovela viac. Ja som presvedčená, že ak sa to dá tak učitelky radi vyhoveju, tie ,,normálne,, určite - ale ak to permanentne naruša chod, činnost tak jednoducho musia povedať stop, nie. A už sa rodičia citia ukrivdení a stažuju sa. Celé je to o spolupráci - rodič, školka, škola...lebo mnohí dostanu ladovu sprchu pri nastupe do 1.ročníka ZŠ kde postoj ,,je lenivý,, a ,,nechce sa mu,, nikoho nezaujíma a zrazu nastanu problémy.
@janula2511 bola som svedkom takehoto spravania, nie voci mojmu dietatu, ale inemu, to dietatko z tej skolky odislo a v druhej skolke je stastne, nema "nehody" do gatusiek, ma pravidelnu stolicu, ktoru predtym nemal, robi velke pokroky a zaujimavo, ziadna pani ucitelka sa nestazovala na neho a jeho "spravanie".
@janula2511 deti, ktorým to ide pomalšie potrebuju podporu učitelky ale aj rodiča. Ty stále čakáš, že všetko urobia za teba. Tie šikovné a viac menej bezproblémové deti tiež potrebuje aby sa im učitelka venovala a rozvíjala ich poznávacie schopnosti v činnosti a maju na to právo a nie aby stagnovali na ukor tých slabších, zvlášť ak je dieťa ,,menej šikovnejšie,, koli benevolencii rodiča, ved tie učitelky to vidia, vedia, ktorý rodič spolupracuje a snaží sa aj ked to ide mozno pomalšie a chce to trpezlivosť a ktorí sa dieťaťu doma nevenuje, ale od školky čaká zázraky.
Dobry pedagogicky pracovnik vie ako dieta motivovat, ci uz v skolke alebo skole.
@peneloppe dufam,ze srandujes. Ja som moju malu ucila si utriet zadok od 2 rokov. Sama to zvladla asi o 3 mesiace. Toto musi 3 rocne dieta vediet,takisto ako sa vysmrkat a aspon cast oblecenia si dat. Mpja mala ma este problem si sama obliect tricko a pulover,ale ostatne zvlada. No stale trenujeme. Pohodlni rodicia cakaju,zevsetko ich naucia v skolke. Aby si 4 rocne deckp nevedelo utret rit? No prepac.

@janula2511 moj je lenivy, ale v skolke sa obracia a ucitelky si ho chvalia. sem tam ma nieco naopak 🙂 mozno aj ten tvoj by ta prekvapil ako sa tam obracia, len sa mu viac paci ak ho obsluhuju, to je jasne, komu nie 😉 skus sa aj ucitelky popytat, co ti povie ona.