icon

Učiteľka v škôlke dala facku môjmu dieťaťu

mikink_a
16. apr 2013

Minuly tyzden syn prisiel domov zo skolky s tym,ze mal akoby poskiabanu az "uderenu" tvaricku.Ucitelka ma pri dverach upozornila ,ked som si ho prisla vyzdvihnut ,ze ci ma to zranenie od domu.Nie nemal ho od domu, tak som jej odpovedala,ze to si pravdepodobne sposobil pri hre vonku..Doma mi vsak neskor pri hre povedal,ze ho tato pani ucitelka v skolke udrela a ukazal mi, aku facku mu dala a potom mi neustale hovoril cely vecer ,ze mu slubila,ze mu kupi auto transformera... ja som si to v prvom momente nespojila dohromady, az neskor mi druha ucitelka potvrdila,ze skutocne vtedy doslo k incidentu,kedy ho ta prva ucitelka udrela...na druhy den som si nasla v skrinke balik cukrikov a cokoladku,tak som sa pytala,ze za co to dostal.Jej odpoved bola,ze mali sutaz a on ju vyhral a cokolada mala byt pre mna...... dnes rano som vsak cokoladu vzala a so slovami "preco mi ju dala"som jej ju vratila,ona sa mi nakoniec priznala,ze ho udrela a ze ju to velmi mrzi... syn ma 4 roky a pevne stojim za nim,ze mi neklame a hovori pravdu... tak som isla obratom,za riaditelom,aby situaciu riesil... mate niekto podobnu skusenost? co sa da este v tomo pripade robit? ...

ajka82
16. apr 2013

ako prve my napadlo jedno, v skole nemoze byt ucitel a nadriadeny rodina(otec dcera/ manzelia), takyto problem sa uz riesil na par skolach-poznam osobne.
dalsia vec je ze ucitelka nema pravo na to aby dala dietatu, aj keby vychovnu po zadku, moze za to dostat zapis, moze mat z toho problem, rodicia sa mozu stazovat, no ucitelke sa nic nestane, aj keby sa to riesilo sudne(bohuzoial zas poznam osobne taketo pripady :( , aj ucitela vyhodili za taketo veci, podal na sud a museli ho zobrat naspat a doplatit usly zisk 😒 )
mne sa tiez na zaciatku roka stalo, ze mi dcera vecer povedala, ze ucitelka ju tresla po zadku, za to ze si nechcela obliect reflexnu vesticku, ked sli von...lenze ja ked si predstavim moje dieta, ake amoky muselo mat, lebo neznasa taketo veci-hlavne nove a dokaze sa zurivo metat po zemi, len aby nemusela a zahana sa na druhych(nevedela som jej nalady riesit vtedy, ale uz sme na to prisli) ...vtedy som sla rovno za ucitelkou, nech mi povie co sa deje, za jednou aj za ich druhou, lebo bol cas kedy uz su obe v skolke, a sama som zistila, ze to nebolo presne jak mi dcera povedala, lebo tym ze mala stres, si silnejsie schmatnutie a posadenie ju tak domyslela ... neni to taky pripad ako vas, ale tiez tam bolo nieco...

mozes trvat na zapise, mozes sa podla mna stazovat ale nic sa tym nevyriesi bohuzial, este moze byt, ze si trosku zasadnu na tvoje dieta a to uz mozno len inspekciou riesit, len tiez neviem ako pochodis...
(a viem o takychto veciach lebo som z ucitelskej rodiny-babka, dedo, druha babaka ucitelia,mama- zastupkyna)

nadena1506
16. apr 2013

Ahoj dobre si spravila ja by som tiez za svoje dieta bojovala...taketo veci zreba riesit to dieta sa nevie branit je ine ked dostane odomna vychovnu ale aby my niekdo cudzi bil dieta tak to prrrrr urcite ze nie.Ja mam tiez niekedy hrôzu s toho ked pojde do skôlky....kamaratka my vravela o ich incidente ale rozoberat ho nebudem aby ste sa nezlakli ale ked som to pocula az my pot po chrbte stekal.Nemaju na to pravo ak je aj nahodou dieta zle 😢 😢 noajprv prediskutovat s rodicmi moj nazor takze ak by to chceli ututlat povedz ze to das do telky neboj ako to rychlo poriesia a moze to byt aj riaditelova dcera drzim palce

veronika_pp
16. apr 2013

ahoj... ja by som to riešila s chladnou hlavou... Alkohol?? - ak sa toto dá "prepáčiť" u učiteľky v škôlke, tak to už klobúk dolu. Čo ak by sa v tej chvíli stalo niektorému z detí niečo? Čo ak by sa Tvojmu dieťaťu niečo stalo - vtedy keď je učiteľka v nálade? - pre mňa dôvod na okamžité preloženie do inej škôlky.
A to že dala facku? - to už musela byť aká facka, keď mal stopy na líci? a potom sa ešte s drzosťou opýta že či to má z domu a najsamväčší vrchol drzosti mi príde čokoláda v skrinke. ... WTF? - to je žart?
OKAMŽITE by som preložila dieťa do inej škôlky. Pretože ak sa "prepáči" aj toto, tak neviem. .. myslím, že ešte pani učiteľka neskončila.. a urobila by som také vetry všade kde sa dá.. - je to tolerovateľné, ak niekto udrie vaše dieťa? - ak by niekto siahol na to moje, moje meno by si pamätal do konca života 😠

kelila
16. apr 2013

Absolútny súhlas s @traktor. Ako matka dieťaťa hovorím stop fyzickému násiliu a trestaniu. Vymedziť hranice sa dá aj iným spôsobom ako fyzickými a psychickými trestami. Ja nepripustím dokonca, aby môjmu dieťaťu okolie verbálne hrozilo fyzickými trestami ( napr. capnem ťa po zadku ak nebudeš poslúchať), nie už ich aj realizovalo. U nás v škôlke majú dve učiteľky, ktoré sa striedajú na starosti v triede až 20 detí, ale nikdy sa také nič nestalo. Deti sú živé, pochabé, vymýšľajú, ale učiteľky si autoritu vedia vybudovať aj iným spôsobom. Najhoršie je, že fyzické tresty – facka, capnutie po zadku.... učia deti, že násilie je prijateľnou formou riešenia konfliktov a nenaučia ich chovať sa správne, ale prijať tieto tresty. A danie čokolády, alebo prísľub transformera je v tomto prípade úbohé a neobstojí. Predpokladám, že sa pani učiteľka len obáva dôsledkov svojho neuváženého konania.
Existujú dohovory o právach dieťaťa, ktoré zakazujú fyzické trestanie. Dávam len jeden zrozumiteľný link http://www.coe.int/t/dg3/children/corporalpunis...
Ja by som to riešila rozhovorom s riaditeľom za prítomnosti učiteľky, a trvala by som dôsledne na tom, aby už nedochádzalo k takýmto incidentom, a to bez ohľadu na dôvod, prečo učiteľka dieťa udrela.

maminka11
16. apr 2013

@mikink_a treba napisať sťažnosť na Štátnu školskú inšpekciu v Trenčíne - popísať incident a kroky, ktoré si podnikla ☹, je to smutné, boľavé určite pre teba i syna, ale určite by som to riešila ďalej - je to neprípustné a za to je okamžité prepustenie z práce ☹

leishmania
16. apr 2013

hrozne 😒 ja by som to netolerovala

mikink_a
autor
16. apr 2013

no presne ako @veronika_pp pise,je to nepripustne a moznost, ze by som ho prelozila,ma tiez napadla popripade,ze to navhnu mne ,aby sme ho prelozili do inej triedy,ale:
co sa tym vyriesi? v podstate nic,ona si moze nadalej robit co chce a syn ma uz vytvorene vztahy v triede ,kde sa mu paci a ucitelka (ta druha) by si ho tiez nerada pustila,pretoze je oblubeny...

kelila
16. apr 2013

Ja by som dieta neprelozila ani do inej triedy, a ani do skolky. Nie je to zlyhanie rodica, a ani dietata. Dietatko ma svoje vazby, spamatat sa musi v prvom rade ucitelka a riaditel.

jarkapa
16. apr 2013

@mikink_a A aj si jej nejako tej dotyčnej "chudere" prehovorila do duše? Lebo my sme mali obdobný problém. Malý sa mi doma sťažoval, že ho učiteľka pošticovala a buchla po hlave. Tak hned ráno, som to s ňou riešila, velice sa mi ospravedlňovala a že sa to nebude opakovať. Také veľké gulové. Situácia sa o pár týždňov zopakovala, s tým, že mu dala facku. To som už nepredýchala a pani dotyčnej učiteľke som ju vrátila ráno naštartovaná, cestou do práce, ked som synátora dala do škôlky, som na ňu skríkla v triede, že či si zo mňa robí srandu, že som jej jasne povedala, že si neželám, aby siahala na moje decko! Vyškierala sa mi do ksichtu, tak som jej tam pred tými deťmi, rodičmi, upratovačkou jednu natiahla. Nezmohla sa na nič. Ešte v živote som nikomu facku nedala, to bola moja prvotina a povedala som jej, že ak sa to znova zopakuje, nezostane to len pri tej jednej facke, ale že jej spravím taký prievan v živote, že na neho nezabudne. Inak tým prievanom som myslela riaditeľku, mesto, školskú inšpekciu a rad dalších inštitácií. Odvtedy sa to nezopakovalo, prestala si všímať môjho syna-nevadí, vždy lepšie, ako by ho mala tlcť. nekomunikuje ani so mnou-chvalabohu a už sa neviem dočkať, kedy jej v júny zamávam na rozlúčku, lebo synátor nastupuje do školy od septembra. Toto je moje riešienie, ale ja som taká povaha, ja sa neseriem s ničím, či v obchode, u lekára, všade, nedám si skákať po hlavu a pokiaľ sa to týka môjho syna som schopná sa pobiť aj so 100 kilovým chlapom-v tú chvílu mi to je jedno. Pokiaľ to daná učiteľka nezvláda, nemá tam čo robiť. Toto je špecifické povolanie, na ktoré sa nehodíme všetky. Ja si to priznám, ja by som to robiť nemohla, nemala by som nato nervy, ale ona by mala byť profesionál a zvládať aj náročné situácie. A ked sa jej nepáči, nech sa ide na 8 hodín postaviť za pás. Uvidíme, čo jej bude viac voňať. Jáj, normálne ma to vytočilo, ked som si vybavilo ten môj incident. Držím palce. 😉

demo
16. apr 2013

@jarkapa no skoda ze patris k tym, co nemaju v profile svoje foto. rada by som mrkla, ako vyzeras 😀 No a dobre si urobila pravdaze, mas moj obdiv. Podla mna sa presne takto treba vysporiadat so vselijakymi takymito kravami, plus samozrejme normalna staznost a pracovno-pravne podusenie dotycnej.

traktor
16. apr 2013

@jarkapa tu poviem nie,,..tresknut ucitelke a este pred detmi?u mna je to tiez zlyhanie..ak si to chcela riesit, tak si to mala robit mimo deti..

lauricka
16. apr 2013

@jarkapa on vytocil ju, dala mu facku. Ona vytocila Teba, Ty si dala facku jej. Takze obe reagujete podobne,ked ste vytocene. Samozrejme, ze nemala dieta bit. No konflikty sa fackami neriesia ani medzi dospelymi. Tvoje konanie bolo pre deti zlym prikladom....tak ako aj ucitelkine.

emily76
16. apr 2013

@mikink_a fuu, Maji, to je ina kava... mna najskor napadlo, ze do takej skolky by som viac svoje dieta nedala... urcite by som najskor podebatovala s ucitelkou, s jej nadriadenym a ak je v tom este aj alkohol, tak napisala oficialnu staznost aj zriadovatelovi a dala ju popodpisovat aj inym rodicom, aby to nebrali ako osobnu pomstu nespokojnej mamicky... 😠 😠 Ona je tam predsa platena za to, aby jej nervy nepraskali.. ak s tym ma problem, nech ide robit za pas do fabriky, k masine, alebo osetrovat na druzstvo dobytok... ale nie k malym detom.... uff..

dm1
16. apr 2013

@jarkapa ako sorry ona bit dieta isto nemala ale v com je horsia ako ty ktora si urobila to iste a vlepila jej? ako nechapem sak co z toho pochopia tie deti ked toto videli? veci sa maju riesit inak a nie fackami 😕

jarkapa
16. apr 2013

@demo No ja som už taká. Aj na ihrisku minule mi taký jeden taťulo potiahol malého za ruku a dal preč, že aby sa mohla jeho dcérenka šmýkať. Môj malý chodí zásadne druhou stranou na šmyklavku, ako väčšina detí, tak som sa do neho pustila, že čo si dovoluje môjho syna chytať, no ale s tým som sa skoro pobila :D lebo začal dobiedzať, že čo mu spravím a potom jeho mamička tam bola s ním, tá zase že sa nechovám ako dáma-no ja ti dám takej dámy...ale ťahala ho radšej preč, aby nebol konflikt, ale vtedy som mala namále, no čo už, musela by som to nejako ustáť, flákol by mi jednu, tak by som mu ju vrátila, ak by som sa ovšem postavila zo zeme 😀 ale to len na odlahčenie. Je to smutné, že takéto učiteľky existujú. Ale netreba sa báť, sú rôzne možnosti, hlavne si treba obrániť dieťa, kto iný ako MY MATKY!

jarkapa
16. apr 2013

@traktor , @dm1, @traktor
Tak treba nechať dieťa otlkať, sladkými rečami to ututlať a je to vyriešené. Ja sa ani nečudujem, že všetko potom stojí za dve veci, ked si pomaly každý jeden necháme skákať po hlave, neozveme sa. Viem, mala som ju skôr zobrať na bok a tam jej jednu šuchnúť, ale viete čo, vôbec toho neľutujem! Deti z toho žiadnu traumu nemali, rodičia sa ma pýtali za čo to bolo, tak som im to vysvetlila, podporili ma v tom, lebo ONI ako väčšina z vás by niečo také nedokázali a bolo pokoj. Niekedy sa proste nedajú riešiť veci s chladnou hlavou a narátaním do 10. A to jej arogantné škerenie! to bola bodka. Ked mi malý so slzami v očiach doma hovoril, že mu dala facku len zato, že sa dlhšie s kamošom rozprával v umyvarke, do mňa také jedy vošli, že mala šťastie, že to skončilo len pri tej facke! Ale žiaľ, väčšina matiek, rodičov všeobecne sa snaží veci riešiť kľudne, a potom sa čudujú, že veci nejdú tým správnym smerom. A spravila by som to aj nabudúce! Moje dieťa nebude otlkať narušená krava, ktorá nezvláda svoje povolanie! 😠

traktor
16. apr 2013

@jarkapa precitaj si môj prvy prispevok / je na prvej strane/, vidis tam, ze suhlasim s tym aby nechala to dieta otlkat?..k tebe som pisala len to, ze nesuhlasim s tym,vratit facku ucitelke a to pred ocami deti..

dm1
16. apr 2013

@jarkapa ako a kto povedal zeby som to tak nechala? to si pis zeby som sa stazovala vsade kde by sa dalo a pekne by som jej zavarila u kompetentnych ale jednoducho nesuhlasim s tym aby som presne to iste co sa mi nepaci ze robia mojmu dietatu urobila ja. ja v tom proste rozdiel nevidim ved predsa ked to tak sprosto poviem aj ta ucitelka ma mamu a co jej ty "dieta" otlkas ci nie?

renab
16. apr 2013

@jarkapa aj ja si myslím, že to, čo robíš, nie je dobrý príklad pre dieťa. tiež sa naučí riešiť konflikty bitkou a krikom.

effkaa
16. apr 2013

kazda sme ina... ja som sa preto pytala na dovod tej ucitelky, aby som vedela, co to moje dieta robilo. Nie ako ospravedlnenie pre ucitelku, ale preto, aby som mohla popracovat na tom, aby moje dieta nerobilo nieco, co v skolke robit nema. Preto som aj podla toho, co @mikink_a napisala navrhla stazovat sa, ale ked sama nic nezmohla, musia byt viaceri. Tiez si myslim, ze stazovat sa zase u toho riaditela asi nebude mat zmysel. Dalej som presvedcena, ze dieta netreba branit za kazdu cenu. Je dolezite vediet, co sa udialo, vypocut si aj deti (co mamicka spravila) a urobit z toho nejaky zaver. Napriklad tak moje dieta na 3x neposluchlo, ze ma ostat v postielke. (to si vymyslam, ale povedzme, ze to tak bolo... povedali to deti a aj ucitelka), ucitelka mu dala facku (to je zjavne) klamala (tiez zjavne, v podstate to priznala) a pravdepodobne pije alkohol pocas pracovnej doby, resp. chodi opita (citila som ja a este niekto... toto treba overit aspon u inych rodicov) a problem riesim takto: Dieta doma dostane prednasku o tom, preco musi ucitelku posluchat, porozpravame sa s nim obaja rodicia, vysvetlime mu, ze ucitelka spravila chybu a ze ak to spravi znova, musi nam to hned povedat. To co spravila ucitelka je nepripustne, zavolam inym rodicom opytam sa ci nemali podobny problem, pojdeme za riaditelkou skolky a ak nespravi napravu, pojdeme rovno za zriadovatelom a riaditelke to vopred oznamim (uz pri prvej staznosti). To je idealny pripad, teda podla mna, lebo kazda sme ina a veci inak riesime a aj deti su ine, ine su aj okolnosti, ako sa vyspime... Za urcitych okolnosti by som to riesila inak. Keby som zistila, ze moj syn tam napriklad navadzal ine deti na nieco zle, co by im mohlo ublizit alebo by robili nieco nebezpecne a ucitelka by uz nevedela co s nimi... jednoducho by som to riesila inak... asi len pohovorom s ucitelkou, neviem... No ak by sa potvrdilo, ze pije, tak by ju neospravedlnil ani pan Boh u mna...
Inak... ja vlastne ani neviem coho je 4rocne dieta schopne. Ci uz vie napriklad klamat, co vsetko uz vie vymysliet. Ten moj maly je vymyselnik riadny, takze som sama zvedava co ma caka. A ucila som pred MD 6 rokov a nikdy som neudrela dieta. Vzdy si dali povedat... 🙂

jarkapa
16. apr 2013

@dm1 @traktor
Žiaľ, v dnešnej dobe nepochodíš len so sťažovaním sa. Niekedy postrašenie, nahúkanie, ponadávanie spraví 100x viac, ako podaná sťažnosť. Ja som tam tiež neišla s úmyslom vypáliť jej jednu, pôvodne som jej chcela nadať, ale proste keď sa ti niekto vyškiera do ksichtu, sú to emocie...Zabralo to a to je podstatné. Pretože pri prvom napomenutí to nebolo k ničomu, zopakovalo sa to a teraz mám pokoj. Som šťastná, že sa mi dieťa nežaluje, že ho pani učiteľka bije! Pre mňa je to pocit zadosťučinenia. 🙂

jarkapa
16. apr 2013

Inak aké ste tu všetky super matky! Jak z časopisu Mama a ja! Nehúkaj, lebo si zlým príkladom pre dieťa. Nebi, lebo si zlým príkladom pre dieťa. Zaujímavé, ale napadlo vás vôbec, že zlým príkladom môže byť aj nečinnosť rodiča? Pretože to dieťa nevie, že na pani učiteľku bola podaná sťažnosť, vie len, že si ho nemá kto zastať, lebo to nevidel, nepočul. Ja som jednoznačne malému povedala, že si ho nedám za žiadnu cenu a všetko čo sa mu udeje v škôlke potrebujem vedieť. A čo si myslíte, že je z neho horšie dieťa ako tie vaše? Nie je chlapec, ktorý na ihrisku bije deti, je spoločenský, rád sa s každým hrá. Či nemalo by to byť naopak, kedže videl také nemiestne chovanie od svoje matky? Prízemné a patetické. Tu sa vážne neoplatí dávať žiadny príspevok, lebo tu sú na môj dušu zhromaždené samé super ženy, super matky, super manželky! 😝

lauricka
16. apr 2013

@jarkapa prizemne je dat niekomu facku

dm1
16. apr 2013

@jarkapa a kde vidis ze sa povazujem za super matku???? proste mam len na vec iny nazor ako ty. A neboj sa ja by som to malemu jasne vysvetlila ze sa tak ucitelka spravat nema ze je to zle a jasne a dorazne by som to povedala aj jej mimo tej staznosti len by som to neriesila fackami. Ako by som mu vysvetlila ze jeho ucitelka bit nemoze ale ja mozem vlepit ucitelke? Preco ja mozem a ona nie? Kedy je ten spravny dovod udriet a kedy uz nie?

kelila
16. apr 2013

@jarkapa pises ze si stastna ze dieta nezaluje, ze ho ucitelka bije. Na inom mieste pises ze si ho prestala vsimat. Tak ake vitazstvo? Predpokladam ze ucitelka je taka jesitna ze ho nezapaja do aktivit, pripadne ignoruje. A co potom dieta zo skolky ma? Ja by som si tiez nedala otlkat dieta, neututlala by som to, ozvala by som sa a teda vec riesila, ale nasilim urcite nie. A ver ze deti si na taketo veci pamataju.

traktor
16. apr 2013

@jarkapa ..kazda ma narok povedat/napisat svoj nazor..ty to robis tak, ja inak..tamta ma tiez svoj spôsob..nebudeme sa tu predsa vsetky tlapkat po pleciach..ci?..a len pre iny nazor napises *... Tu sa vážne neoplatí dávať žiadny príspevok, lebo tu sú na môj dušu zhromaždené samé super ženy, super matky, super manželky* ..?ved diskutujeme, nie? 😅 ..ak mam svoj nazor, tak ho napisem..aj keby som hned v tom zostala sama..a nezmenim ho..k teme som napisala vsetko co som chcela..tak pekny den 🙂

jarkapa
16. apr 2013

@lauricka hlavne dieťaťu, pravda, to si mala na mysli. Alebo tiež patríš do tej skupiny SUPER, ktorá rieši všetko s kľudom, neni konfliktná, radšej si nechá po hlave skákať, svoje dieťa jak živ nezbila, nikdy s nikým nemala konflikt a aj s tým čo mala, už nemá, lebo to všetko na 100% vyriešila. Moja zlatá, buď rada, že tvojho dieťaťa sa to netýka, že ti doma nehovorí, ako ho učiteľka bije, začo ho bije. A potom, keď sa ti nebodaj niečo také stane, tak mi napíš ako si to ty SUPER MATKA vyriešila! Nevyjadruj sa k niečomu, s čím nemáš skúsenosť. A aj keď máš, nedávaj sem duchaplné názory, treba ísť tam a tam, treba podať sťažnosť tam a tam...vieš čo s tvojou sťažnosťou spravia??? Vytrú si s ňou...Všetko je to o birokracii. Každému jednému tam niekto krije chrbát, v tomto prípade otecko učiteľky... 🙄

jarkapa
16. apr 2013

@kelila V materskej škôlke sú zásadne v triede dve učiteľky. ČIže, jedna si ho prestala všímať ale druhá sa mu venuje naplno. Takže o nič neprišiel. Nie je ukrátený o nič. A s jeho druhou učiteľkou si skvelo rozumiem. Neviem či ma chápeš, ale to je z človeka cítiť, že má tie deti naozaj rád, že chodí do roboty s radosťou, u tejto druhej to tak cítim. Viem sa s ňou porozprávať, nemám s ňou problém.

mimikas
16. apr 2013

@mikink_a neviem, asi by som to neriesila hned s riaditelom, slusnost kaze si to najprv vydiskutovat s dotycnou a najprv by si si mala zistit vsetky fakty, hlavne co tomu incidentu nasvedcovalo. Bil sa tvoj maly s niekym, hadalo sa viacej deti atd. Tiez by som ju upozornila na mozne dosledky jej konania, ale zase nehadzat celu vinu na nu, asi mala trosku dovod male udriet aj ked ju to v ziadnom pripade neospravedlnuje. Po zisteni vsetkych faktov by som upozornila riaditela co sa stalo a povedala mu ze nech preskoli ucitelky aby sa viac krat taka situacia neopakovala. Vsetci sme len ludia a deti vedia byt niekedy velmi zive aj ked ju to neosprvavedlnuje. Tiez sa popytaj ci mali aj ostatne mamicky podobne skusenosti ci to dotycna robi pravidelne (to uz je problem) alebo to bol len jednorazovy skrat.

ellahop
16. apr 2013

@jarkapa moja mila.... Jarmila. Si tukam z teba na celo. poznam pripad ked mamicka vlepila ucitelke - romka, nevzdelana a socialne slaba