icon

Vlastný mobil pre päťročné dieťa - za a proti

23. jún 2025

Ahojte, mam dve deti. Starší už mobil má, a ten mladší (5) sa mu chce vyrovnať. Mobil chce kvôli hrám a foteniu, nie na volanie. Dali ste vlastný mobil päťročnému dieťaťu?

Strana
z2
barrilla
23. jún 2025

nie

deti95060810
23. jún 2025

určite nie. zbytočne.
neuč ho závislosti.

nyusika
23. jún 2025

nie
nemusi mat vsetko, na co prstom ukaze

mondolina
23. jún 2025

nie

bubuzu
23. jún 2025

V žiadnom prípade. Pozri sa ako sú dospeláci závislí a to ešte s mobilmi nevyrastali. Chceš aby aj tvoj syn bol na tom rovnako?

ukulela
23. jún 2025

Nie. Ak chce fotiť, poziciam/ dám vyčlenený mobil. Moji maju tablety, nie mobily, na školu a hry. Ale pod dozorom a na vyžiadanie a povolenie. Nie svojvoľne.

maranco
23. jún 2025

Dieťa sa potrebuje naučiť že nie všetko čo chce bude okamžite, na niektoré veci si musí počkať a niektoré veci nebude mať vôbec.

annm81
23. jún 2025

Proti: škodí to jeho vývoju
Za: žiadne
Poznámka: to telefonovanie by bol oveľa lepší dôvod ako hry.
Riešenie: kúp mu pekný farebný detský fotoaparát.

mdse
23. jún 2025

Kedy dostal mobil starší? Ten mladší musí chápať, že veci v živote majú aj vekové obmedzenie a toto je malá lekcia. Kam chce volať, načo by mu bol? Môj 9r ešte nemá, lebo kvôli velmi zlej premavke po neho chodíme do školy a vyprevádzame ho, takže mi nepotrebuje volať a bol by to len rozmar.

januska12323
23. jún 2025

Nie, občas by mohol dostať môj starý ale na vlastný má ešte kopec času.

zuzacka16
23. jún 2025

dcéra má mobil cca od 4-5 rokov, keďže ona má na jednom očku dosť silnú diotriu plus astigmatizmus a jej vyslovene doporučili či mobil či tablet kvôli špeciálnym hrám, obrázkom ktoré si tam trénovala a doteraz vlastne aj trénuje, keďže jedno očko si musí prelepovať..ale samozrejme má to limitované koľko denne a keďže už bude mať 8 rokov a oko musí stále trénovať, tak už je to úplne iné, keď nepočúva, neposlúcha, tak sa jej zakáže a podobne ale samozrejme nesedí na ňom od rána do večera..nie vždy všetko je treba brať len z tej horšej strany..ak by som to ja zas brala, že bude to mať len na zábavu, tak neviem veru či by som to riešila mobilom no..a teraz ma ešte napadá - my máme rodinu ďalej či z jednej či z druhej strany, tak vedia jej tam starí rodičia zavolať sem tam..

kvietinka3
23. jún 2025

sama som mala prvy telefon v poslednom roku v skolke (tusim ze som mala 5-6)

hopatko
23. jún 2025

Urcite nie

lucia13022023
23. jún 2025

Nepoznám žiadne za 😅 dieťa sa dá rozvíjať toľkými spôsobmi..
Ak cche fotiť, dá sa kúpiť detský foťák co reálne foti. Ak chce hry, v Draciku je toho veľa.

ruzasipova
23. jún 2025

Nie. Dcera ma 10 a ma ho na hranie a nerobi to dobre. Syn 5 rocny nema a nema mat preco.

maminkadeticiek
23. jún 2025

NACO?

gribka1
23. jún 2025

Čím neskôr tým lepšie. Kúp mu detský fotoaparát. A hrať hry na mobile je des.

oliali
23. jún 2025

Nie, mam rozdiel medzi detmi 3 roky, starsi dostal mobil na 10te narodeniny, mladsi vie ze dostane rovnako ked bude mat 10… bez diskusii 🤷‍♀️

radkaradix
23. jún 2025
@zuzacka16

dcéra má mobil cca od 4-5 rokov, keďže ona má na jednom očku dosť silnú diotriu plus astigmatizmus a jej vyslovene doporučili či mobil či tablet kvôli špeciálnym hrám, obrázkom ktoré si tam trénovala a doteraz vlastne aj trénuje, keďže jedno očko si musí prelepovať..ale samozrejme má to limitované koľko denne a keďže už bude mať 8 rokov a oko musí stále trénovať, tak už je to úplne iné, keď nepočúva, neposlúcha, tak sa jej zakáže a podobne ale samozrejme nesedí na ňom od rána do večera..nie vždy všetko je treba brať len z tej horšej strany..ak by som to ja zas brala, že bude to mať len na zábavu, tak neviem veru či by som to riešila mobilom no..a teraz ma ešte napadá - my máme rodinu ďalej či z jednej či z druhej strany, tak vedia jej tam starí rodičia zavolať sem tam..

@zuzacka16 ani kvoli trenovaniu ocka nepotrebuje 5rocne dieta svoje vlastne zariadenie

nyusika
23. jún 2025
@zuzacka16

@zuzacka16 ale tvpja dcera je pripad jeden zo sto...tak to neporovnacaj.
a kludne si mohla kvoli trenovaniu ocka poziciavat tvoj mobil...ale treba si vsetko nejak odpravedlnit

zuzacka16
23. jún 2025
@radkaradix

@zuzacka16 ani kvoli trenovaniu ocka nepotrebuje 5rocne dieta svoje vlastne zariadenie

@radkaradix lebo si to ty povedala? chodíme aj na špeciálne cvičenia a predstav si aj na počítači tam robí všelijaké zadania a to isté aj doma, ale teda ja píšem, že našej to bolo vyslovene doporučené, lebo má problém s jedným okom..

zuzacka16
23. jún 2025
@nyusika

@zuzacka16 ale tvpja dcera je pripad jeden zo sto...tak to neporovnacaj.
a kludne si mohla kvoli trenovaniu ocka poziciavat tvoj mobil...ale treba si vsetko nejak odpravedlnit

@nyusika treba vedieť aj čítať, píšem, že to je naša, že keby nemala tento problém, čo má, tak by som jej ho ešte nedala..

nyusika
23. jún 2025
@zuzacka16

@nyusika treba vedieť aj čítať, píšem, že to je naša, že keby nemala tento problém, čo má, tak by som jej ho ešte nedala..

@zuzacka16 ja viem citat

po prve - dcera nemusela mat vlastny mobil
po druhe - reagujem na "nie vždy všetko je treba brať len z tej horšej strany" - takato situacia je naozaj malo pravdepodobna...a reagujeme na otazku, ktora bola polozena - ci dat veznemu 5-6 rocnemu dietatu len tak mobil - hrt, fotak

radkaradix
23. jún 2025
@zuzacka16

@radkaradix lebo si to ty povedala? chodíme aj na špeciálne cvičenia a predstav si aj na počítači tam robí všelijaké zadania a to isté aj doma, ale teda ja píšem, že našej to bolo vyslovene doporučené, lebo má problém s jedným okom..

@zuzacka16 si predstav, ze nas ma to iste a tiez chodime na cvicenia a tiez prekryvame okluzorom, dokonca obe oci.. a na mobile/tablete necvicime.. cvicime vyfarbovanim, aktivitami s drobnymi predmetmi a podobne.. ale ak vam to vylozene odporucali, tak v poriadku, len vravim, ze to nie je dovod, aby malo dieta vlastne zariadenie, ved tu appku mozes mat na mobile ty a zapnut to naozaj len ked cvicite

cecilia29
23. jún 2025

Dieta sa ma hrať , ale nie na mobile. Obrazovky pôsobia ako droga, vyvolávajú závislosť. Čiže nie. Čím neskôr deti mobil majú, tým lepšie.

renka30
23. jún 2025

Podľa mňa žiadne ZA pre vlastný mobil pre 5 ročné dieťa neexistuje

iwesska
23. jún 2025

Nie,naco? Ked bude chciet starsi v 18r. auto,kupite aj mladsiemu,aby nezavidel? Nie? Ja mam medzi detmi 3r.rozdiel a obaja si na telefon museli pockat do 10r. Vysvetlujem stale dokola,ze na niektore veci treba vek. Ani pivo nemoze pit 16r.len preto,ze jeho 18r.brat uz pije. Treba vysvetlit,nie od strachu podlahnut a kupit.

zuzacka16
23. jún 2025
@radkaradix

@zuzacka16 si predstav, ze nas ma to iste a tiez chodime na cvicenia a tiez prekryvame okluzorom, dokonca obe oci.. a na mobile/tablete necvicime.. cvicime vyfarbovanim, aktivitami s drobnymi predmetmi a podobne.. ale ak vam to vylozene odporucali, tak v poriadku, len vravim, ze to nie je dovod, aby malo dieta vlastne zariadenie, ved tu appku mozes mat na mobile ty a zapnut to naozaj len ked cvicite

@radkaradix nie, veď ja ani netvrdím že má mať, tiež farbime aj všeličo iné plus toto ale už je veľká a má vlastný mobil, nemá v ňom sim kartu, ale má..keby nemala problém aký má, tak mobil by ešte nemala ako som už písala..

cimage
23. jún 2025

Nedala by som mu ani moj telefon do ruky. Dieta ma vela inych podnetov okolo seba. Stacia mu hracky, prechadzky, kreslenie, skladanie, atd. Deti su potom priliz prestimulovane a zavisle.

zuzacka16
23. jún 2025
@nyusika

@zuzacka16 ja viem citat

po prve - dcera nemusela mat vlastny mobil
po druhe - reagujem na "nie vždy všetko je treba brať len z tej horšej strany" - takato situacia je naozaj malo pravdepodobna...a reagujeme na otazku, ktora bola polozena - ci dat veznemu 5-6 rocnemu dietatu len tak mobil - hrt, fotak

@nyusika myslim, že som to dostatočne vysvetlila, či je potreba to stále komentovať?

Strana
z2