Vozenie do škôlky 50 km

23. jan 2024

Dobrý deň,
Chcela by som sa opýtať na názory, skúsenosti vás, ktorí ste nosili/nosíte deti do škôlky, ktorá je vzdialená od bydliska.
Nastúpila som do práce, kt. je cca 50km od bydliska- je to taká hodina cesty. Syn 3r. chodí momentálne do škôlky, kt. je 10km od bydliska, no logisticky nastal problém, keďže mám pracovnú dobu takú, ze nestíham vyberanie. Nemáme poblízku osobu, kt.by v tomto pomohla. Preto zvažujem možnosť nosiť ho so sebou do mesta, kde pracujem. Mám obavy ako by to zvládal. Ci to nie je veľká záťaž takého dennodenné dochádzanie. Ráno cca 6:00-6:30 odchod z domu a príchod 16:30-17:00.
Budem rada za vaše názory. Ďakujem

btus
23. jan 2024

síce som mala škôlku oproti bytu, napriek tomu chodilo dieťa do škôlky o 6.00, pretože v práci som musela byť 6.30-6.45. Tých 50 km to sa ešte aj v aute vyspí. 🙂

zmrzlinka2021
23. jan 2024

Nie je možnosť sa presťahovať bližšie k práci?

anjelicek26
23. jan 2024

Ako pise kocka vyssie, silno by som zvazila prestahovat sa blizsie k praci... vsetko 30+km je narocne pre teba (a aj pre dieta)...casovo, financne prejazdis tiez vela..

beloved
23. jan 2024

Myslim si, ze z takehoto denneho dochadzania su ko aj dospeli a nie to este dieta.

petronelaproki
23. jan 2024

poznám takých, dochádzajú tak roky, zvykli si... deti pokračujú aj v škole v krajskom meste. Domov chodia cca o 18.00, viac menej sa vyspať. Nevýhoda je, že sa musia navzájom čakať, ak má ešte aj dieťa krúžok. Over si, či by ti dieťa vzali do škôlky v meste, zvykne s tým byť problém. Ja ti zas poviem opačný príklad, dochádzame do práce 35 km, deti chodia do školy a škôlky v mieste nášho bydliska, a je to tiež psycho stíhať nosiť a vyberať, riešiť krúžok atď... ( s dnešným rozumom by som asi dieťa ťahala so sebou do mesta, je potrebné aj zvážiť aká je škôlka/škola v bydlisku/meste).

lujza123
23. jan 2024

Skús si nájsť opatrovateľku radšej. Je vela dochodkyn, študentiek či mamin ktoré majú dieťa v tej istej škôlke a radi si privirobia.

Akoze dieťa to zvládne ked musí, ale úprimne hodina cesty je veľa. Sama to poznam, občas koli práci dochadzame niekedy aj 70 km ale je to hrozne únavne toľko cestovať. A to sa ešte striedame ze človek odsoferuje len jednu cestu, no aj tak ti to zožerie veľa času aj energie. Hlavne v zime prídeš mega unavena domov
O aute ani nehovorím, nielen benzín ale všetko sa rýchlejšie opotrebuje - gumy, olej atd
2 hodiny denne to je 40 hodín mesačne, ked si zratas tvoju hodinovú mzdu + náklady na dopravu to musíš v tej práci super zarobiť a mal by to byt job snov aby sa ti to oplatilo. Podľa mňa tam dlho nevydržis. Možno keby mas staršie dieťa ze prídeš domov a už pohoda netreba nic robit je to ine, ale prísť po 10 -11 hodinach domov a ešte fungovat.

My sme remeselníci, dopravu si dáme zaplatiť a aj zarobíme dosť aby sa nam oplatilo cestovať no aj tak vzdy rozmýšľame pri týchto dialkach či ist do toho

pe_mi
23. jan 2024

Ahoj, skús sa spýtať mamín, ktoré majú detičky vo vašej triede.ci by bola niektorá ochotná, ti vypomôcť.
Prídeš si ho vyzdvihnúť k nim.

ibrunova
23. jan 2024

Bude to náročné, ale ak tak musíš, tak by som dala dieťa tam, kde pracujem, aj poobede ho vyzdvihneš a už sa nemussíš hnať domov 50km, aby si to stihla.

tamvtme
23. jan 2024

My sice nemame pracu tak daleko, v aute stravime polovicu casu cize cca tu pol hodinku ale viem porovnat skolku pri praci a skolku pri dome. Minuly rok dcera chodila o skolky na pesi od prace, tento rok chodi do skolky na pesi od domu....skolka pri prace je vyhodna pre rodicov, skolka pri dome pre dieta....teda z mojho pohladu ale ja nie som obmedzena presny casom, kedy musim byt v praci a do kedy tam musim sediet, takze mne teraz viac vyhovuje skolka pri dome, nemusim malu tolko tahat v aute.....

ibatanecnica
23. jan 2024

síce som mala škôlku 10 min od domu ale dcéra bývala v škôlke už o 6 hod keďže na 7 hod. som musela byť v práci a vyzdvihovávala som ju ookolo 16 hod. A bez problémov to zvádala. Inú možnosť vlastne ani nemala. Zvažovala som aj iné škôlky, ale keď som si predstavila, že idem napr. k lekárovi alebo pracovne niečo vybaviť a najskôr by som dieťa mala niesť do škôlky, ktorá je ďaleko, tak som nechala škôlku, ktorá je najbližšie k domu . Alebo ak som mala voľno, nie vždy som nechávala dieťa doma - a trepať sa 50 km do škôlky by sa mi veru nechcelo. ale to závisí aj od práce akú máš. ak si stále na jednom mieste a nemusíš nič inde chodiť vybavovať, tak 3 roky cestovania dieťa zvládne.

lneviemmeno
23. jan 2024

mne to pride narocne aj pre dospeleho uprimne, ja som mala pracu asi 60km od domu a robila 12stky cize tyzdenne tak 3-4 sluzby a bola som po case z toho soferovania znicena, keby mam cestovat takto denne asi sa zblaznim. a to nehovorim kolko som minula na tankovanie

egonsk
23. jan 2024

deti podstatne lahsie zvladaju ranne vstavanie do skolky/skoly ako my dospeli.

sissy27
23. jan 2024

no a čo v prípade, že ty pôjdeš k lekárovi, budeš chorá, budeš mať dovolenku... aj tak sadneš 2x denne do auta a pôjdeš dieťa zaviezť / vyzdvihnúť do škôlky? Alebo ty chorá doma a budeš ešte riešiť dieťa?
Ďalšia vec sú detské vzťahy - aspoň za našich čias sme ešte po škôlke chodili s kamošmi na ihrisko, navštevovali sa doma, oslavovali spolu narodeniny... toto tvoje dieťa mať nebude, pretože asi nepôjdeš s ním na oslavu či na ihrisko 50 km hore/ dolu.
Na tvojom mieste hľadám radšej výpomoc, ktorá by mi dieťa vyzdvihla zo škôlky a zabavila ho tú hodinku, kým prídeš z práce.

autor
23. jan 2024

@zmrzlinka2021 momentálne nie, mame hypo/ dom a je to praca len na zástup MD, cize taký rok/dva?

autor
23. jan 2024

@anjelicek26 áno, všetko to si uvedomujem. Len presťahovať sa nie je momentálne reálne, pretože je to práca len na zástup MD/ taký rok/dva. Tiež uz mame hypo na dom, druhý syn škôlu, krúžky v mieste bydliska…. A zase nosiť ho ráno o 6:00 do pôvodnej škôlky a vyzdvihovať ho až neskoro tiež nie je veľmi ok. Preto zvažujem nosiť ho so sebou, bude aspoň so mnou cestou a nebudem sa tak ponáhľať preňho…,

ibatanecnica
23. jan 2024

@sissy27 presne, ja som sa kvôli tým prvým dôvodom rozhodla pre škôlku blízko bydliska.

pe_mi
23. jan 2024

A školu si stíhaš vyzdvihnúť?aj tam je družina do 16.30 cca asi.ci je syn už starší?

autor
23. jan 2024

@petronelaproki ďakujem za názor. Presne toto je ten problém, keďže je v mieste bydliska- vrátiť sa a stíhať. Len sa ponáhľam, tak by som ho mala so sebou…. Len sa mi to všetko bije, ci ho tým nezaťažim a pod….. škôlku by sme nejakú súkromnú našli, len zase viac peňazí….

ibatanecnica
23. jan 2024

a manžel čo? Nedá sa to podeliť, jeden zanesie a druhý vyzdvihne?

sissy27
23. jan 2024

a starší syn nevie mladšieho zobrať zo škôlky domov? neviem koľko má rokov, ale tak kedysi to celkom bežne takto fungovalo.

autor
23. jan 2024

@lujza123 ďakujem za názor. Je to pravda, čo píšeš. Je to praca dobrá, možnosť získať skúsenosti a pod., len je to na dobu určitú ako zástup MD/mozno rok-dva. To ja beriem a uvedomujem si tie náklady a ešte ak by k tomu aj súkromná skolka, tak isto to nie je výhodné….
A opatrovateľku, no to toez nie je zlý nápad. Len nájsť vhodného človeka?

martul
23. jan 2024

@anjelicek26 určite? Neviem si predstaviť mať niekde dom, alebo byt a sťahovať sa ,,len kvoli škôlke". Dieťa večne malé nebude, dá sa to zvládnuť, ono si môže v aute tú hodinku oddychovať, poobede to isté.
Ty by si sa zbalila so všetkými deťmi, všetko opustila kvôli tomu aby tvoje dieťa nevstávalo o 6 ale o 7.30?!

ibatanecnica
23. jan 2024

ak je to práca na dobu určitú, tak nechaj dieťa v škôlke, ktorá je bližšie.

autor
23. jan 2024

@pe_mi 🙂 áno, aj to je jedno z riešení, kt. zvažujem. Len hľadám to najsprávnejšie. Taktiež bude musieť rano vstávať s nami a ísť z domu okolo 6:20

autor
23. jan 2024

@ibrunova presne to mám na mysli aj ja. Ze si ten stres ponáhľania a pod. uberiem. Len, ci to bude dobre aj pre malého 🫣

autor
23. jan 2024

@pe_mi syn je starší, je uz na druhom stupni ZŠ. Len toho menšieho…

beronsche
23. jan 2024

@martul to nie je primarne kvoli skolke, ale celkovo kvoli dochadzaniu do prace.
Mna osobne by take dochadzanie "zabilo" a ak by praca za to stala, urcite by som prestahovanie zvazovala.
Samozrejme pisem vseobecne, po dodatocnych info od autorky je jasne, ze v jej pripade to nie je dobre riesenie (praca je zastup MD).

pe_mi
23. jan 2024

Nemôže teda starší vyzdvihnúť mladšieho?ešte nemá na to vek, nedali by ho v škôlke?mladšieho staršiemu?to by ťa vedeli počkať spolu doma.ci?
Alebo by starší tým pádom nestíhal svoje krúžky?

autor
23. jan 2024

@ibatanecnica manžel chodí momentálne rano na 6:30- tak otvárajú škôlku. Tým pádom on zostava dlhšie v práci, tiež dochádza… Ja momentálne chodím o domu skôr, aby som ho stihla vyzdvihnúť. Lenže je aj počasie aké je, cesty nie veľmi ok. Takže je to také LTT

beronsche
23. jan 2024

Este mi napadlo, ze ak pracu mas, vydrzala by som to v nej a ak ti nevyhovuje, hladala inu, blizsie..
Nesla by som tak daleko aj z dovodu, ze pomaly viac casu stravis dochadzanim ako s vlastnym malym dietatom...