icon

Výchova dieťaťa

carrot_apple
4. apr 2017

ahojte, chcela by som sa dozvedieť ako vychovávate svoje deti a aký systém ste zvolili lebo už asi od 3 roka môjho dieťaťa, pozorujem ostatných rodičov a vidím časť z nich v sebe a nechcem taká byť. Policajt, učiteľ, stále okrykujú deti na ihriskát, upozorňujú, dávajú tresty, zakazujú jesť sladkosti, niečo prikazujú, deti plačú, durdia sa, robia zle...moje dieťa nieje až tak obmedzované,ale v niektorých prípadoch som sa našla a je mi z toho zle...uvediem napr. príklad: ráno keď ideme do škôlky tak sa dcérka sama zobúdza, ale nechce sa jej obliecť čo si večer sama vybrala s mojou pomocou do škôlky, hneď beží k TV a potom ju musím stále volať aby už ho vypla a išla si čistiť zuby, že ideme, že sa treba obúvať. Musím jej to opakovať aj 3x kým, sa konečne pomaly priblíži k TV, vypne ho a ide si čistiť zuby. Robí mi to zle, som nešťastná sama zo seba, že ako jej mám už vysvetliť, že potrebujem od nej pomoc lebo ráno už vie veľa vecí urobiť sama a ja mám toho na práci dosť...na ihrisku mi robí scény keď poviem, že musíme ísť domov, nekryčím po nej, len si čupnem k nej a poviem jej, že ideme domov lebo už je zima napr.

carrot_apple
autor
4. apr 2017

@kvetinka75 už som to písala vyššie, budeme skôr vychádzať z bytu.💃

0silvia0
4. apr 2017

@carrot_apple keby si mala 3 deti a s každým sa ráno naťahovala a medovým hláskom vyjednávala pod si obliecť papučky a svetríček a prečo nevypneš ten televízorček a opakuješ to trom deťom päť krát, tak sa nevymotáš z domu ani na obed. Ja nehovorím že matka ktorá má viac detí je lepšia, ja píšem že si nemôže dovoliť s deťmi dlhé minúty vyjednávať, lebo by nestihla nič....

sardinka336
4. apr 2017

Ci pana.....opakovat, vysvetlovat, ziadat, kolenačky chodit aby decko niečo urobilo?
Neuposluchli raz, dva krat idem, vypnem, neriešim...o 7:15 zarevem ,,obuvame sa,, a kto ide s mužom autom, že nechce ist ten kus do školy peši, ten ide a kto nejde nech sa do školy dopraví aj na lietajucom koberci, je mi to fuk...

Nemam rano s ničím problemy lebo deti si 90% robia veci same, obleču sa, zaleju si dajake chrumky, musli s mliekom, natru chleba...desiatu som im nachystala večer a oblečenie vedia kde maju. Dokonca sa mi raz stalo ked bol muz na služobke, ze som sa rano zobudila o 7:30 a v byte ticho - decka sa vyriadili samé a samé odišli do školy. Maju 10 a 8 rokov...
Tretie dieta v noci robí občas humbuk tak potom rano spim ako zarezana...A tu sme všetci, ziví, zdraví..klop klop...,,žádné crcání,,.

carrot_apple
autor
4. apr 2017

@0silvia0 ako myslíš, neviem kde som písala, že sa s ňou rozprávam medovým hláskom vyjednávam a nepoužívam zdrobneniny vôbec a nemôžeš na nikoho útočiť, že má len jedno dieťa(ak si neútočila-prepáč-mne to tak prišlo) a hlboko v duši si vravieť, joj keby si mala tri deti...neriešila by si..nemôžeš vedieť prečo niekto má len jedno dieťa...na to ti odpoviem len to, že sú dve odpovede: buď nechce alebo nemôže mať viac detí...napísala som jasne ako to prebieha, zistila som zo svojho prieskumu, že proste prevažná väčšina je tvrdá na svoje deti, schú nastoľovať disciplínu, dávať povely, rozkazy,ale aj byť milí, dobrí, láskaví aby sa deti nebáli a vyrástli z nich dobrí ľudia...v podstate som prišla na spôsob ako moju situáciu zmeniť, vďaka vám všetkým.

jasminet
4. apr 2017

u nas sa vstava o 6:05 - o 6:45 sa odchadza - 2 deti pripravene... najest, umyt zuby, obliect, dat lieky, vodu, pusu... tv len ked si svihnu a su hotovi skor ako otec co ich do skolky/skoly berie.... od septembra sa to myslim este nestalo ani raz. bol aj krik, aj zakazy, aj hrozenie... pochopili, pracuju, smola - stale sa suchcu, takze tv az po navrate z institucii... takze som mama policajt, ale bohuzial ako mama kamaratka by som ich este doteraz prosila aby si od rana umyli zuby 😉

0silvia0
4. apr 2017

@carrot_apple prosím ťa nebuď vzťahovačná, z toho, ako si popisovala ráno u vás doma to vyzeralo ako vyjednávanie milým hláskom. Ja tiež nemám 3 deti, a to, že máš jedno je tvoja vec a vôbec som nemala snahu útočiť vo veci počtu detí, len som chcela podotknúť, že to, čo riešiš ty by si nezvládala pri viacerých deťoch, zbláznila by si sa. Celý tvoj problém sa dá zhrnúť do jednej vety: Deti potrebujú hranice!

lorela
4. apr 2017

@carrot_apple Ty stále pohŕdaš rodičmi, ktorý vyžadujú disciplínu, a tvojim jazykom - dávajú povely, príkazy a rozkazy, však? Ale čo ak sa mýliš? V tom, že títo rodičia nie sú policajtmi ani generálmi, oni učia svoje deti rešpektu voči autoritám, učia ich dodržiavať pravidlá, učia ich slušnému správaniu a obyčajným móresom, aké treba v spoločnosti dodržiavať.

0silvia0
4. apr 2017

@lorela ja som videla na dcére mojej sestry akú pohromu dokáže urobiť bezhraničná výchova na takto vychovávanom dieťati. To dieťa si vkuse vydobýja čo môže, aj keď nič nepotrebuje a všetko má, aj tak vydobýja a skúša neustále, akoby to už bola jej povahová črta, a to dieťa je už dnes v puberte a je to s ňou extrémne ťažké...

lorela
4. apr 2017

@0silvia0 Tiež som v živote zažila asi 3 prípady výchovy nevýchovou. Z toho dva dopadli zle, jeden veľmi zle (chlapec - stelesnené problémy ako v útlom veku tak aj v dospelosti (napr. okrádal vlastných rodičov, spratek, čo si nielen voči nim dovoľoval všetko. Pritom zámožná rodina - vreckové mal kráľovské, teda nemusel...).
No a tretí prípad je ešte malé dieťa, ktorého mama aj v troch rokoch stále tvrdila, že v tomto veku sa dieťa ešte nijako vychovávať nedá. Pozriete sa na dieťa a ono vkuse na zemi, vreštiace, kope nohami, rozhadzuje rukami, lebo: Nechce čiapku, nechce jogurt, chce telku, nechce telku...

michaelkanr
4. apr 2017

No su veci, o ktorych sa nevyjednava. Napr ze ideme teraz do skolky, ideme si umyt zuby, ideme teraz na nakup a pod. To si musis stanovit ty a trvat na nich. Zopakovat aj 5x, trvat na svojom aj ked sa dieta na kolomaz rozleje. Byt pevna je dobre, dieta potrebuje hranice. Tv by som pred odchodom do skolky nepustala-dieta sa zapozera a ma problem sa odtrhnut (ja tiez neznasam odbehnut od rozpozerandho filmu). Alebo jej stanov jednu masu a ideme do skolky.
V inych, menej dolezitych veciach, nechaj dceru rozhodnut, aby mala pocit svojej dokezitosti. Daj jej na vyber z dvoch moznosti. V tom bud demokraticka.

tarvika
4. apr 2017

nemyslim si ze autorka chce vychovavat dieta uplne bez hranic. len nechce stale kricat a davat povely, to viem uplne pochopit. Asi nie vzdy sa to da bez povelov, bez kricania ale urcite ano.
hranice su ale dolezite, daju sa vsak nastavit aj bez kriku a hrania sa na policajta. Pokojne sa o probleme s dietatom porozpravam, vysvetlim ake su dosledky ak sa hranice nedodrzia a potom to naozaj aj dodrzim. napriklad ak sa nestihneme rano vychystat nacas, musime sa rychlo rychlo obliekat, nestihnem jej zapliest vrkoc a pojde do skolky strapata, alebo budem nervozna ked nestihame a vypenim. to moje dieta chape a snazi sa aby sa to do takeho stadia nedostalo.

jana_eyre
4. apr 2017

Tak ja si aj pokrycim, dokonca obcas iba kricim 😂 (ospravedlnujem sa, zvacsa hrubky ignorujem)

deti su deti, ja som rodic, davam im hranice, ak ich prekrocia najprv vravim normalne, potom je krik, nic za co by sa zatvaralo..
Maju normalnu vychovu, neskacu mi po hlave a spravaju sa veku im primerane..

Ak mozem uviest priklad podla toho tvojho akoby to asi vyzeralo u nas..

Rano ide do skolky len najstarsi, zobudim ho na par krat, posielam do kupelne, pisielam do kupelne, posielam do kupelne... Ked nic - tak kricim, on ide... Pomalym krokom sa vycika, prezlece do veci co mu zvacsa pripravim JA, umyje zuby, to uz sa pridava aj stredna, postupuje rovnako.. Po hygiene ideme na ranajky, musi vypit caj a zjest kusok rozku, ak nechce, musi aspon caj, obuva sa, dam mu pusu a tato ho odprevadi.. Telka je u nas vecer po veceri pred spanim.. Ak chcu odvravat, mozu, ale aj im to pekne vysvetlim co si kumne mozu dovolit, takze sa to odvravanie nestava casto.. Sceny som zazila, nie je ich mnoho a su za ine veci, ale ak ideme z ihriska tak ich nerobia..

Urcite robim.kopu chyb, urcite s mojou vychovou nesuhlasi nejaka skupina ludi (tak ako ja nechapem, ako moze niekto detom davat take nizucke mantinely, ktore stale prekracuju a nikdy im za to nic nepovedia) a mozno.o par rokov budu na mna moje deti spominat ake chyby som pri nich porobila a oni taki urcite nebudu.. Ale to uz jednoducho patri k rodicovstvu.. Dufam, ze z mojich deti vyrastu jedinci, ktori budu tolerantni, mili, ale aj samostatni a sebavedomi.. Hlavne netreba zabudat, ze nikto nie je dokonaly..

sense
4. apr 2017

@0silvia0 to nie je o pocte deti, my mame v rodine rodinu s troma detmi a vychovne suna tom omnoho omnoho hotsie akomoja xco je jedinacik...dolezite je od zaciatku stanovitpravidla a dosledne ich dodrziavat

0silvia0
4. apr 2017

@sense ja viem že to nie je o počte detí, ale v tomto konkrétnom prípade zakladateľka nechce byť policatka, nechce vydávať rozkazy a chce ráno diskutovať s dieťaťom. Len som napísala, že keby mala takto ráno diskutovať s viacerými deťmi, tak sa nevyhrabe z domu ani na obed... myslím, že je dosť jasné, čo som chcela povedať ... Nemusíte sa obhajovať tie, ktoré máte jedno dieťa a nemusíte ma na to upozorňovať, ja viem, že pri správnej výchove sa dajú nastaviť aj hranice každému dieťaťu, či je jedináčik alebo ich je doma desať...

librarian
4. apr 2017

@0silvia0 ja som ťa pochopila, súhlasím s tebou a neurazila som sa napriek tomu, že mám iba jedno dieťa. 😉 napísala si to jasne, preto nechápem, že to musíš vysvetľovať (nie tvojou vinou).

maminuska
4. apr 2017

Ja vediem skôr autoritatívnu výchovu , nie som zástanca liberálnej výchovy. Mám 4 deti a ráno je to niekedy psycho a to nebeží žiadna telka a s nikým nevyjednávam , nie je na to jednoducho čas. Nikdy sme nemeškali do školy a škôlky , vždy z domu odchádzame pred pol ôsmou.
Nie som s deťmi kamoška , som ich mama , mám zodpovednosť za to akou cestou sa v živote vydajú . V okolí mám dosť odstrašujúcich prípadov liberality vo výchove absolútne nezvládnutie .
Môj 17 ročný syn je tak naučený že ráno nachystá raňajky , desiatu do školy sestre a aj sebe. Urobí mi kávu, malej mlieko a vyvenčí psov . Bez kecov a neustáleho napomínania. 21 ročná postihnutá dcéra sa sama oblečie , učeše umyje si zuby a príde ku mne už len na kontrolu a urobenie copu do gumičky, dočistenie zubov, skontrolovanie či nemá podprdu naopak . 7 ročná a 3ročná sa oblečú sami , veci si nachystáme večer, naraňajkujú sa sami , nebeží žiadna telka , pod mojim dozorom si umyjú zuby a potom ich češem do copov , pretože obidve majú dlhé vlasy, doupravujem , nasadím čiapky , skontrolujem či nemajú topánky obuté naopak , dozapínam ..dievčatá ( všetky 3 ) idú jedna za druhou ako kačičky, bez reptov a odvrávania a nasadajú do auta. Syn je samostatná jednotka na toho potom už len čakám v aute kedy si doupravuje to svoje polovyholené háro .
Asi pred 2 rokmi sa mi stalo že 3 dcérka čo má dnes 7 , sa ráno neobliekala vraj sa jej nechce. Tak som ju pekne do auta naložila v pyžame s neumytými zubami a tak išla aj do škôlky 🙂. Samozrejme že vreštala , revala ..ale výsledok bol ohromujúci . Už sa to zatiaľ nezopakovalo .
Čuduj sa svete, moje deti sa nekrčia pri prudšom pohybe, nemajú tiky keď po nich zvýšim hlas, nepocikávajú sa od stresu ..sú z nich normálne deti čo kreslia , bicyklujú , chodia na šport , v izbách majú občas bordel, majú normálny prístup k sladkému , smejú sa ,tlčú sa medzi sebou .

0silvia0
4. apr 2017

@librarian ďakujem za pochopenie, ja som nikdy nebola nejaká sekera na svoje deti, ale keď som ich mala ráno odviezť do škôlky/školy a seba dopraviť načas do práce, tak jednoducho nebolo času na ranné vyjednávanie a opakovanie 3x jednej veci. A pri správnej komunikácii to každé dieťa skôr či neskôr pochopí...

sense
4. apr 2017

@0silvia0 presnetakto to funguje u tenjnasej rodiny diskutuje sa diskutuje a aj tak tokonci nako iec krikom, revom a nervozitou..ked smeu nich spali mi dcera vravi, maminka podme prec lebo tusa krici a boli ma hlava... lebo cely cas tutu mutu a ked hori uz to ide len krikom a stresom

m.i.r.i
4. apr 2017

@0silvia0 tiez chapem co si tym hovorila a tiez mam pri tom len jedno..ale mas uplnu pravdu..tak je to inak vo vsetkom...mamicky s jednym dietatom maju ovela viac casu a casto aj trpezlivosti riesit taketo veci...nik nevravi ci je to lepsie ci horsie, vsetko ma svoje plusy a minusy, ale pravda je, ze pri viacerych detoch na to nie je proste cas...takisto ako riesit vecny nespanok...staci ked ma mamicka 3 male deti ..vacsinou som tu citala ze mamicky co maju viac deti ich maju vsetky 3-4 kusy o 20;00 v posteli a vychutnavaju si vecer, lebo neexist kazde jedno riesit, jedno nosit, druhe v kociku hojdat, dalsie na cecku drzat...proste sa zarvu dvere a padla...mamicky jedneho dietatka budu riesit ako im nechce vecer zaspavat a ake vsetky triky skusaju a celu noc sa nevyspia..a to je x takych veci, samozrejme aby tu zas niektore nemysleli, ze je to tak uplne vsade, samozrejme su pripady a pripady ale proste mamicky s jednym ci teda mensim poctom deti maju ovela viac priestoru riesit taketo veci, pri viacerych detoch sa to neda...a tie pravidla tam musia byt, lebo by mama skolabovala..🙂

liz_lemon
4. apr 2017

si príliš mäkká, a tvoje dieťa to vie, preto si s tebou robí čo chce
mám syna v tom istom veku, a veru vie presne čo má ráno robiť, sem tam tiež niečo skúša, ale ja ho zase skúsim motivovať na niečo dobré/pekné, čo ho čaká (hoci len bábovka na raňajky), a hneď je oblečený
napr. minule sme vstali o 6, a už 6:35 sme išli z domu, a to aj raňajkoval

maslenka
4. apr 2017

@carrot_apple veď nemusíš vôbec kričať, stačí iba trvať na svojom a stanoviť presné pravidlá. Ja síce tiež nechápem, na čo si má dieťa ráno púšťať TV, ale ak to tak máte, tak prvé pravidlo by bolo - ráno sa sama oblečieš, umyješ, naraňajkuješ a ak ti potom zostane čas, môžeš si pozrieť chvíľu rozprávku. Odchádzame z domu, keď je na hodinách - môžeš jej to nakresliť, aby vedela. Na ihrisku podobne. Upozorni ju, že o chvíľu budete odchádzať, môžeš jej aj ukázať, kde alebo ako budú na hodinkách ručičky. Keď príde čas, už s ňou nediskutovať, nevysvetľovať, na čo? Ak by bol cirkus, zhrabnúť a ide sa. Bez toho, aby si kričala. Pochopí, že to, čo povieš, myslíš vážne a aj to dodržíš.

andrejka1974
4. apr 2017

@carrot_apple viem kazde dieta je ine a su urcite pravidla ver mi aj moje deti su kazde ine uz vyssie som pisala ze mam 5 deti a ver mi , ze starsi simon ten dokial sa naucil, ze domov sa chodi presne presiel rok a to bol jeden den vonku a dosiel neskoro zaracha tyzden opat den vonku a opat zaracha za neskory prichod rok stravil koli tomuto doma potom pochopil ze tak to nejde mladsi syn ten nedosiel domov neskoro ani raz vedel ze sa mu to nevyplati a sinduska ta skusa vselico ale poviem a ona to musi spravit , vie ze ked pride zo skoly najskor ulohy a potom zabava , pobyt vonku a vecer o 20.00 uz musi byt v postielke a nevyjednavame a starsi maju vecierku o 21.30 samozrejme vikend je volnejsi , ale posluchat musia inac to nejde a rano sa musia sami zobudit 6.15, najest, vychystat do skoly odniest sindy tu vodi simon 19 rocny uz rano do druziny o 6.45 a mladsiu vodi matusko 17.rocny rano o 7.30 do skolky a potom idu do skoly matus ma skolu blizsko tak stiha tu cas na vymyslanie ozaj nie je

janadri
4. apr 2017

Veľmi zaujímavá diskusia maminy, ďakujem 👍

jajka257
4. apr 2017

No pri predstava neustaleho prosenia a vyjednavania sa mi chce plakat. A v skolke sa ako sprava? Rodic nie je kamarat, rodic ma vychovavat, nie prosit. Nekric, pros a potom v puberte zacne sranda.....

domisteve
4. apr 2017

Nemam sice este vlastne skusenosti, len opisem to, co som zazila u svagrinej... u nich sa tiez nekrici, nedava vychovna, nezvysuje hlas ale u nich sa vysvetluje a prosi dokolecka dokola... raz som jej syna mala odniest do skolky...vravim jej o 7.10 pridem nech je nachystany, pretoze musim stihat do prace... prisla som tam, maly v pyzame na schodoch hulaka, ze on do skolky nejde, on si zuby neumyje, on chce ruzove mliecko, on nechce ruzove mliecko, on chce zelene teplaky a mater pod schodami prosika...ja tlak 500... z domu sme odisli 7.40...povedala som naposledy... narodilo sa im druhe bejby..zas ma poprosila o odvoz maleho do skolky... opat ta ista situacia s tym rozdielom, ze matka uz neprosikala pod schodami ale sedela zufala za stolom lebo jedno decko hulaka na schodoch a druhe revalo v postielke...tak tam dosla svojou vychovou/nevychovou... ja som na maleho zvrieskla ci sa jej to pacilo ci nie, maly do 10 minut sam obleceny umyty obuty vychystany... pointa? Decko ma teraz 5 rokov , cvici s kazdym ako s opicou a matka si kupila persen na nervy

prevenar
4. apr 2017

to sa da tazko opisat par vetami 🙂

- maximalna sloboda , volnost a priestor na kreativitu s apelom na bezpecnost , zdravie, rozvahu a hodnotu veci - ktore maju sluzit, ale nie je dobre ich vyslovene vedome nicit.

- je to najlepsie dieta na svete a nevymenil by som ani vo sne za ziadne ine (ani virtualne). lepsie v nasom okoli nepoznam 😀

nejak tak 😀

moni244
4. apr 2017

@domisteve presne pre taketo matky som prestala chodit na sidliskove ihriska. Lebo ked pocuj ten medovy hlas potichu hovorit "janko, to nemozes robenkat, to je skarede" a podobne skvosty, tak mam tlak vo vyskach. Ako minule chalan, mladsi od mojej, ta tri mohol mat, zobra hojdacku a doboku ju hojdal, rovno do mojej, najprv mu hovorim nemozes, ublizis jej, potom mamicka jemnym hlasom "milacik, nono" skusil to este raz, chytila som hojdacku, zazrela nanho, zavrcala "skus to este raz a ked ta matka nezastavi, tak to urobim ja" dieta sa stiahlo a uz moju len obchadzal a isiel provokovat ine deti a mama sa spokojne usmievala na lavicke ako nafetovana

zuzana76
4. apr 2017

@carrot_apple ju nechces stresovat, tak sa radsej nechas vystresovat ty. A vekom to nemusi byt lepsie, ako si mnohe mamy myslia, ze ved dieta bude mudrejsie, rychlejsie pochopi, co od neho chcem, dieta praveze tm ze ma vsetko dovolene, tak si bude dovolovat viac a viac a pockaj ked raz budes od nej chciet aby sa vratila vecer nacas domov a ona si bude robit po svojom. Treba vzy mysliet pri vychove aj na horizont 10 - 15 rokov, nielen na to co je aktualne.

zuzana76
4. apr 2017

@prevenar a urcite aj s apelom na toleranciu druhych, ci to uz do slobody nespada?

tiper24
4. apr 2017

deti sa maju rozvíjat tak tak asi vychovavat