Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky
Dobrý deň,
prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.
Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.
Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.
@maciatkolulu prosim ta, uz ju nechajte na pokoji. dost ma svojich trapeni. a nepridavate jej tu fakt na psychike. chcela pomoct, radu, alebo co. doma na nu furt utocia, ze nerobi, na druhej strane ma dieta, ktore nepatri ani tam do skolky ani tam. ten chlapec nemusi byt chory neviem ako, ale oneskoreny to je vsetko. do speci nepatri a do normalnej skolky ho mozu, ale nemusia zobrat. zazila som si to v maji. ja by som davno odisla a nedupala po riaditelke ako moj chlap, on si dupol a maly chodi do skolky. a poviem to na rovinu chodi velmi unaveny zo skolky. ale musi si zvyknut. nemusi byt neviem ako chory, len ked ucitelky vidia diagnozy, tak neveria, ze je normalny. je to o pristupe. bohuzial. uz fakt nepolemizujte prosim. dakujem.
@katarina644 s tymi diagnozami, co tu popisala, celkom ok nie je a nie kazda skolka je povinna, alebo ma tu moznost zobrat take dieta... Ale rozhodne, pokial ma takuto situaciu, tak by mala nieco robit so sebou, lebo sa nepohne, to dieta bude mat 5 a ked nie je teda chore, tak mala byt uz v praci a toto mat vyriesene,podla toho co popisala je zrejme, ze vypisuje a ziada, tak naozaj realne nevidim dovod na nepriznany predlzeny prispevok... nieco tam nie je ok,
@maciatkolulu problém s neschválením predĺženej RD je v tom, kto jej tie posudky písal /ak som správne pochopila iba logopédka, druhého si nepamätám/ a otázka je čo jej do toho tlačiva vlastne obvodná napísala, ale asi nič moc, keď pre ňu nebol dôvod poslať nerozprávajúce dieťa na logopédiu, lebo veď to dobehne.
Ak by vtedy mala posudok od pedopsychiatra a neurológa tak ho na 100% vybaví.
@lilly0812 blbne mi net, ja som ti aj pisala IP, ale neodoslalo mi t to, skus pozriet. www.dafne.sk
@petruldo ale ako matka ma snad tolko IQ, ze vie, co jej staci a co nie, ved tu popisala tolko, ze az, tak toto by som primarne riesila
@maciatkolulu no IQ je jedno a pediater, ktorý ťa nechce poslať za odborníkmi lebo veď to ešte dobehne je druhé. a myslím že zo začiatku jej aj verila, lebo veď je to predsa študovaný odborník
@katarina644 keby si si precitala moje prispevky zistila by si, ze mam dieta s rovnakym postihnutim ako zakladatelka, teda s narusenou komunikacnou schopnostou a teda velmi dobre viem o com hovorim, tak ta poprosim podobne invektivy si voci mojej osobe odpusti. Rozdiel medzi mnou a zakladatelkou je jediny, ja mam iny pristup k tejto situacii ako ona, veci riesim inak.
@belasy_motylik 08.12. tohto roku bude mať 5
@esther03 prepac, necitala som vsetko. ale vrtat do niecoho uz pomaly tyzden je chore. isla po radu, nie po vrtanie. to ako sa rozhodne dalej, je len na nej. je to v podstate jej dieta a ona sama musi vediet, co je prenho najlepsie. ja mam sestrocneho syna, som tu o nom napisala. pred rokom nevedel este tak pekne hovorit, a dala som ho o rok neskor do skolky. je to len o case. podla mojho hladiska, dala by som ho neskor do skolky, je to len moj pohlad,moj nazor. ani mojho maleho by minuly rok nikto nevzal do skolky. tento rok ho vzala riaditelka do skolky, lebo musela a po dvoch mesiacoch zistila, ze je to skvele bezproblemove dieta. je to liebling uciteliek. a momentalne aka som bola ku nemu vzdy prisna, teraz je nas rodinny maznos. co by sme nemali robit, ale kazdy si ho chceme este uzit.
@katarina644 že si nečítala diskusiu, to je dosť poznať v tvojích odpovediach, keby si ju čítala, tak by si pochopila, že nikto do autorky témy nevŕta, ale jej chcú baby pomôcť. Ona chcela poradiť, ale na začiatku témy neuviedla všetky skutočnosti, čo tému hodilo trocha inde. Je samozrejme len a len jej vecou, čo si so svojím dieťaťom urobí. Ona ale má záujem ho umiestniť v škôlke a ísť do práce, čo je pochopiteľné, lebo finančne je na tom veľmi zle. Baby sa jej tu ale snažia vysvetliť, že jej dieťa nikdy nedosiahne to, čo by dosiahlo pod vedením špeciálneho pedagóga. A jej rozhodnutie ju skôr či skôr dobehne. Dieťa bude o rok predškolákom, ak s rečou veľmi nepokročí, potom čo? Nie vždy je najľahšia cesta tou najlepšou. A ak by si čítala celú diskusiu, pochopila by si, že baby jej venovali svoj čas, vyhľadávali pre ňu informácie, písali svoje skúsenosti. Máš pocit, že to je rýpanie? Že niekto úplne cudzí si dá tu námahu, aby vyhľadal pre niekoho informácie? To, že nesúhlasia s každým jej slovom, na to majú právo. Je to diskusné fórum. To, že si mala určitú skúsenosť s tvojím dieťaťom, neznamená, že autorka témy bude mať rovnakú so svojím. Ona si nemôže v žiadnom prípade dovoliť ostať s ním ešte rok doma, ani to nechce, keby si čítala aspoň jej príspevky, tak by si to pochopila. Tak tu prosím nepíš, že do niekoho vŕtame, iba opisujeme skutočnosť - že začala s niektorými vecami neskoro, že nenapísala v začiatkoch témy všetko to, čo bolo treba, že sa uspokojí s tým, kto jej čo povie a napíše, že to má ťažké chápeme všetky, ale bolo jej rozhodnutím mať dieťa, vedela, že dieťa je výpadkom v prísune financií, tak sa dalo predpokladať, že to bude mať finančne ťažké. Chápeme ju, že je nešťastná a vyčerpaná, ale iba ona jediná môže urobiť pre to dieťa maximum. Ak si zoberie k srdcu naše rady, inak sa môže stať aj to, že dieťa bude dva roky v škôlke a takmer v jeho siedmych rokoch sa zistí, že do bežnej školy nastúpiť nemôže.
@katarina644 dovolim si nesuhlasit. V pripade problemu to nie je len o case kym sa dieta nauci rozpravat a odlozit dochadzku o nejaky cas moze mat vyzna u zdraveho dietata, bez problemov. Pri diagnoze je to o tvrdej praci s nim. Cim neskor sa zacne tym horsie.
@katarina644 ok budem na teba reagovat posledny krat. Skus si tu diskusiu naozaj precitat, pekne vsetky prispevky a potom zistis, ze ja aj ostatne baby sme sa jej snazili poradit ci uz s pracou alebo tym, ktore posudky su pre posudenie predlzenej rodicovskej dovolenky potrebne a ktore su sice fajn, ale maju mensiu vahu atd. Dala som tu (a nielen ja) xy moznosti co ma zakladatelka robit na zaklade vlastnych skusenosti, tak mi prosim ta laskavo nehovor, ze tu vrtam. Viac s k tvojim prispevkom nebudem vyjadrovat kedze si si nedala ani tu namahu diskusiu precitat a okamzite utocis.
@katarina644 ahoj, ďakujem a nenechaj sa nimi znechutiť. Ja som urobila už všeličo možné a urobila by som aj nemožné pre svoje dieta. K lekárom: chodíme po nich od narodenia, hypotonicky syndróm, malý nechcel ako malý papat, nepriberal, mal GER, zapal obličiek. Nemusím sa veru od synovho narodenia. Chodili sme aj k špeciálnej pediatricka do BA. Ako som už písala má oneskorený psychomotiricky vývin. Oslabené percepcne schopnosti, má narušenú komunikačný schopnosť. Dieťa je v starostlivosti neurológa, kardiológa, neurológa, alergologa, Logopedia, gastro lekár a pedo psychiater so psychologičkou. Chodíme do CŠPP. Ďalej rhinitis chronica allergica, rhinitis chronica hyperplastica, zatekanie hlienov stále, dva krát vyberané oboje mandle.
@moni244 ahoj, ano, má svoje zdravotné problémy a choré som myslela v tomto zmysle, že sa nejedná o postihnutie dieťa, ako to nazvala riaditeľka. Nemá ADHD ani nemá mentálny postih. Už som tu písala o tomto skatulkovani a dávaní nalepok. Nehovorím, že syn je plne zdravý. Jedna sa o zdravotné znevýhodnené dieťa ale preto sa hneď považuje za iné?
@petruldo @macuatkolulu Toto je v posudku posudkoveho lekára, upsvar: Dieťa z fyziologickej gravitidy, sťažená adaptácia, sledovaný vo viacerých odborných ambulanciach, bez špecifickej liečby, stav momentálne stabilizovaný, na alergickú rinitidu užíva antihistaminikum. Kontroly v odborných ambulanciach,castne zápaly respiracneho systému, t.c. nevyžaduje osobitnú starostlivosť. Toto bolo v 09/2014. Odvolať sa nebolo možné. Bol aj posudok od alergologa, že dieťa má nariadený 1 a pol roka odklad skolky vzhľadom na zdravotný stav dieťaťa. Posudkový pediater si posudok letmo pozrel a do karty ani nenazrel. Dieťa bolo choré každé 2 týždne, lieky vyšli aj 45 eur na tyzden. A ja chcem ísť pracovať, doma som od októbra 2011. Myslíte, že kebyže môžem tak nejdem?
@lilly0812 no ale toto bola fakt tvoja chyba .. ze si nedala dostatok podkladov... na toto mu schvalit predlzenu RD nemohli.
a neodvolava sa voci posudku na tej sa neda odvolat ale voci nepriznaniu predlzenej RD. V tvojom pripade ale treba poziadat uplne nanovo .. s novymi posudkami neurologa, pedopsychiatra (tam chodi pravidelne? ak ano posudok ti daju ked im povies nemusis cakat na kontrolu) lebo ja to popravde uz velmi nechapem co je vlastne malemu ... na jeden strane pises o diagnozach ma problemy v skolke a na druhej ziadnu diagnozu nema (ani ADHD ani NSK...)
treba si ist za tym povybavovat ... neverim ze dieta, ktoremu nepredlzia adaptacny pobyt v skolke je ok bez diagnozy...
ja poviem len tolko, ja mam tiez hypotonika doma. nikdy som nestudovala jeho diagnozy, radsej som bola, ze mi ich nikto nevysvetloval. to, ze je hypotonik ako syn autorky je. je to taka diagnoza, pri ktorej je oslabene svalstvo a je tam problem s recou. teraz nedavno som si to studovala. niekomu sa to zlepsi a moze hovorit, druhy nie. vy tak radite ako moja rodina pri synovi, ja na autorkinom mieste, by som tuto temu ani nerozoberala s druhymi. riesim si problemy doma za dverami vzdy. je mi tu z toho nanic. idem a uz nekomentujem.
@katarina644 keby si všetci rodičia, ktorí majú s dieťaťom akýkoľvek problém riešili problémy s ním iba doma za dverami, väčšina detí by sa ďaleko neposunula. Je to tvoj názor, ja som učiteľka, roky sa venujem deťom , mala som medzi nimi aj deti s rôznymi problémami a veľa mi MK dal, lebo študovať niečo a prečítať si niečo na nete je jedna vec, ale čítať tu o skúsenostiach matiek takýchto detí, konzultovať s nimi, je druhá vec. Mne osobne to dáva veľa. A hlboko sa skláňam pred jednou mamičkou, ktorá je tu registrovaná takmer desať rokov, ktorá mala so svojím synčekom problém s komunikáciou, ale nezavrela sa s ním za dvere, naopak, založila tu tému, ktorá by mohla byť podkladom pre diplomovku, začala študovať, zháňala informácie a nie len že dosiahla u svojho syna pozoruhodné výsledky (zverejnené na youtube), ale ona sama sa stala v tejto oblasti odborníčkou - ukončila vzdelanie v tejto oblasti. Ale tak každá z nás má možnosť voľby.
@lilly0812 je to bohužiaľ tak, ako som od začiatku tejto témy predpokladala. Nedodala si všetky potrebné posudky,preto ti rodičovský nepredĺžili, nehnevaj sa, ale to je jedine tvoja chyba, nikoho iného. Si tu registrovaná už nejaký rok, vieš že máš obrovské finančné problémy, mohla si zháňať info už vtedy, baby by ti poradili, čo potrebuješ, aby ti rodičák predĺžili. Druhou vecou je to, že zatváraš oči pred skutočnosťou. Načo riešiš, či je dieťa onálepkované nejakou diagnózou, alebo nie? Mala som v škôlke dieťa s aspergerovým syndrómom, no a? Išlo do bežnej školy, síce o rok neskôr, ale išlo. Rodičia ale nezatvárali oči pred tým, že dieťa má určité problémy. Každá matka je šťastná, ak je jej dieťa zdravé, ale ak je tu nejaký problém, treba sa s tým zmieriť a nesnažiť sa presviedčať všetkých naokolo. Čo urobíš, ak tvoje dieťa bude po roku pobytu v cirkevnej škôlke tam, kde dnes, možno samostatnejšie, ale jeho komunikačné schopnosti o veľa nepokročia? O rok a pol vás čaká zápis.
Pošlem ti do IP jeden link, prečítaj si.
@timea7 ja mam z celeho tohoto pocit, ze zakladatelka nechce mat dieta onalepkovane diagnozou, ale peniazky za tuto diagnozu by rada poberala. Ale takto to nefunguje.
@lilly0812 "Posudkový pediater si posudok letmo pozrel a do karty ani nenazrel. " A ty ako vies, ze si to letmo pozrel, ty si sedela pri posudzovani? Bo ja teda ani raz. A naco by nazeral do karty? Ta sa predsa nepriklada k ziadosti, rozhoduje sa na zaklade posudkov odbornikov.
@timea7 tieto drby okolo deti na MK mna osobne nikde neposunuli. ja som si svoje dieta dala do poriadku. a ako jeden jediny s touto diagnozou v celom cesko-slovensku prezil. takze , ja si to riesim tak ako ja chcem. ale neriadim sa maminkami na MK, ale pocuvam rady doktorov, inak by tu uz moj syn nebol.
@katarina644 hypotonia ako jediny v ceskoslovensku? Ci zle citam?
@katarina644 som rada, že je tvoje dieťatko v poriadku, no je tu veľa mamičiek, ktorým rady a skúsenosti iných z MK pomohli veľmi. Ja patrím medzi ne, nikto z nás nemá patent na rozum, ja si rada prečítam aj názor iných. Inak spájaš dohromady dve veci, ale nevadí. Chápem ťa, že sa pozeráš na túto tému inými očami, ako mamičky zdravých detí, ale nie si ochotná pozrieť sa na problém aj z iného uhla pohľadu a prijať iný názor, alebo aspoň o ňom porozmýšľať. To, že si celú tému nečítala, tvoje komentáre čiastočne ospravedlňuje. Útočíš tu na ostatné prispievateľky, alety si jej v podstate nepomohla nijako.
Ja zas nechapem, preco by mala byt specialna skolka (1.strana) strasiakom, ked sa tam detom venuju individualne podla ich potrieb. Dieta sice nie je autista, nema mentalny postih, ale ma dg. bud OVR alebo NKS. Specialna skolka mu iba prospeje.
A presne tak....na jednej strane ho nechces onalepkovat, na druhej by si rada poberala prispevok, v konecnom dosledku neberies ohlad na jeho nedostatky (diagnozu) a ides si svoje.
@marcelatje vies, co moj syn sa narodil s crevami na plucach, ak ti nieco hovori, ze nema vyvinute pluca a to je asi najtazsia diagnoza, ktoru ma. a dalsie ine diagnozy. ale tym ta otravovat nebudem.
@marcelatje stupidita ludi nema hranic u mna.

@lilly0812 prosim ta, toto co si tu vymenovala je urcite na predlzenie rodicaku, takze nieco nie je s vami ok.....