icon

Vylúčenie takmer 5 ročného chlapca zo škôlky

lilly0812
18. okt 2016

Dobrý deň,

prosím ako sa brániť keď je riaditeľka rozhodnutná vylúčiť takmer 5 ročného chlapca zo škôlky? Synček bude mať v decembri päť rokov a doteraz komunikuje prevažne neverbálne. Z množstva MŠ v P. Bystrici len jedna bola ochotná Lukáška prijať na odporúčaný dvojmesačný diagnostický pobyt na 4 hodiny denne. Za tých pár týždňov, čo navštevuje MŠ a je integrovaný v kolektíve detí, prejavuje viditeľné zlepšenie v sústredení sa, a aj vo verbálnej komunikácii. Nie, ešte nekomunikuje tak ako ostatné deti, ale snaží sa napríklad počítať kolieska, „čítať“ písmenká, počítame si schody, hráme sa na schovávačku. Ubehlo skutočne len päť týždňov, očakávaný progres nastal. Myslím, že po piatich týždňoch vyniesť ortiel o ukončení pobytu v MŠ je prinajmenšom nefér. 5 týždňov je skutočne krátky čas, ale na Lukáškovi vo všetkych smeroch vidno, že pobyt v kolektíve mu veľa pomohol. Lukáško ešte nevie poprosiť o pomoc a je odkázaný na nás dospelých.

Mám pred sebou Správu z diagnostického vyšetrenia, kde sa v závere uvádza: Dieťa s narušenou komunikačnou schopnosťou, znížená úroveň kognitívnych schopností, hypotonický syndrom. Odporúčanie pobytu v bežnej triede MŠ. Súčasťou odporúčania je predpoklad, že pri cielenej činnosti s dieťaťom, pod vedením pedagógov a možnosťou odzerania od iných detí nastane vo vývine progres.
Možnosť odzerania od iných detí. Pre syna je čas stravený v kolektíve detí ničím nenahraditeľný. A my, dospelí, chceme „pomôcť“ tým, že mu túto šancu zoberieme? Lukáško nie je nezvládnuteľný a ohrozujúci bezpečnosť ostatných detí. Nie je ani autista, kde je potreba odborného asistenta nevyhnutnosťou. Verím, že pedagogický pracovníci, ktorý pracujú v MŠ majú dostačujúce pedagogické, psychologické a didaktické skúsenosti a pomôžu Lukáškovi využiť naplno šancu, ktorú mu dali prijatím na MŠ, hoci bol prijatý iba na diagnostický pobyt na 2 mesiace.

Žiadala som pani riaditeľku aby svoje rozhodnutie prehodnotila, zvážila no tá si stojí pevne za svojím. Kontaktovali sme aj Mestský úrad, odbor školstva s prosbou o pomoc no to nemalo zrejme žiadny efekt. Lukymu vylúčenie z kolektívu ublíži, je možné, že sa vo vývoji zastaví a prestane komunikovať, že sa jeho vývoj reči nikam neposunie. V meste som aj v marci aj teraz navštívila každú jednu škôlku, všetci majú plno. Syn bude mať 5 rokov, nemôže mi ostať doma. Kým bude september 2017 bude mať 5 a pol roka, v terajšej škôlke by ho riaditeľka prijala opäť len 2 mesiace na diagnostický i keď potom bude takmer 6 ročné dieťa. Ja by som sa už aj rada zamestnala nakoľko môj jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa, spolu 100,72 eur. Mala som už aj nejaké pohovory ale všade chceli aspoň na 6 hodín denne čo ja nemôžem nakoľko o 11:45 musím byť v škôlke , ktorá je od nás 22 minút, mohla by som pracovať od 08:00 do 11:00 hod. (max. 3 hodinny denne) čo nebol ochotný ani jeden potenciálny zamestnávateľ umožniť. Teraz, keď zostanem od 01.11. so synom doma sa už nebudem môcť zamestnať vôbec. Nepáči sa mi tento systém, to nemá 5 ročné dieťa právo byť prijaté riadne do škôlky? Má nárok na vzdelanie. Takto sa môže stať, že za rok mu bude ťahať na 6 rokov a nemusí rozprávať, čo bude v tomto veku problém.

marcelatje
17. nov 2016

@puklica13 mozno by sa velmi dialkovo vystudovana, nepraktizujuca, uzasne dovtipna, mudra a vtipna pani "pravnicka" ktora dobehla vsetky hľupane na MK a aj napriek tomu ma stale potrebu honit si ego na menejcennych a bezbrannych jedincoch mimo jej ligu vcelku potesila keby sa aj jej okolie v realnom zivote dozvedelo aka je uzasna, nie?

tykokos
Odpoveď bola odstránená
tykokos
17. nov 2016

Najskôr som sa hnevala čo sú toto za ženy ale už sa len smejem pretože keby mali aspoň trošku IQ tak by zbadali že ja nie som lilly tá mala jedno dieťa a ja mám dve :D ale aspon ste ma potešili

tykokos
17. nov 2016

A už som objednaná k psychiatrovi a už potom nás bude 10 v jednom 🙂

marcelatje
17. nov 2016

@tykokos tipovat je s makkym i 😅

Ja za seba budem radsej za megablbku ako za primitíva 😀 😀 😀 😀 😀 😀

marcelatje
17. nov 2016

@rannazora existuje aj nejaky feedback?

tykokos
17. nov 2016

🙂

tykokos
17. nov 2016

@marcelatje ty si už dávno oboje podľa toho čo vidím

tykokos
17. nov 2016

nevieš si poradiť sama tak stále otravuješ admina? nevydržíte nič.

marcelatje
17. nov 2016

@tykokos ooo dakujem za objasnenie 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅 😅

puklica13
17. nov 2016

@tykokos zlatko..neprecenuj sa tolko 😀

marcelatje
17. nov 2016

Uz v jednej teme som stretla takuto tupku co sa vraj bavila na vsetkych ale vsetci videli ze realita je trosku ina 😅 dam ruku do ohna ze to je ta ista 😀 😀 😀 😀 😀 velmi smutny zivot ma dievca

minulin
17. nov 2016

Mne sa sniva tusim, vsak? :-O
To co je toto?!
Nemam slov uz fakt...

mimca20
17. nov 2016

@timea7 Ja som bola rada, ze takato tema tu bola, lebo ja som si tymto presne presla v 3r. veku so starsim synom, bol v beznej skolke, mal obmedzenu dochadzku hned po prvom mesiaci na 2dni v tyzdni, lietala som od vysetreni k vysetreniam (od narodenia sme boli len sledovani u neurologa prvy rok, potom uz nie), po 10 dni od prveho nastupu do MS chceli odo mna pohlad psychologa.... Aj ked napredoval nie z dna na den, dochadzka sa neupravila vobec, 2 dni v tyzdni dieta v skolke je ozaj malo. Odhadoval sa autizmus, porucha pozornosti, adhd.... Nakoniec autizmus uplne vyluceny aj ostatne odhady, nakoniec NKS. Ale kym sa dostal do NKS skolky, trvali 2 roky, prvy rok sme boli druhy pod ciarou az na druhykrat sa to podarilo a je tam. A som rada kvoli synovi. Verim urcitu ze prinosom bude tato skupina, ale jedno odporucam - ak uz chodime s detmi po odbornikoch, vysetreniach pracujme s detmi aj doma, ano treba na to energiu, cas ale da sa to. Teraz v novembri su tomu 2roky co syn rozprava, spolocnost mu rozumie, komunikuje, cita, rozozna pismena ma rezervy a tie sa verim, ze doladia. Ale treba pre dieta vyskusat robit vela.

mimca20
17. nov 2016

@timea7 Ja uz som viac presedlala na FB - za 2roky prace so synom doma, som vytvorila pre mamicky sukromnu skupinu kde si mozu stahovat predlohy na aktivity, na ktore som ja natrafila na nete. Fungujem viac tam ako tu, lebo skoda aj ked tu clovek sa podeli, poradi tak to vyjde.... 🙂 🙂 odpisovat uz nebudem, prepac. Ja verim, ze kto na tuto temu raz natrafi tak urcite nejakym sposobom svojim detom pomoze, su tu navody, napady dost myslim. pekny den prajem

marcelatje
17. nov 2016

A na zaver jedna rozpravocka: Kedysi daavno pradaaaavno, mudri vladcovia posielali do odlahlych obci vojakov aby sa to tam medzi sebou nemnozilo. Predchadzali tak znizovaniu IQ a vzniku mutacii ci degeneracii. No zda sa ze sa stala chyba a na jednu obec zabudli..... 😲 kde sa vzal, tu sa vzal v 21. storoci sa tam objavil pocitac, pri ktorom teraz sedi cela dedina a bavi sa na mamickach z MK 😅 😅 😅 😅
Normalne namet na film 😅 ehm, pardon, minimalne jeden taky poznam...aj hory maju oci 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

minulin
17. nov 2016
tykokos
17. nov 2016

HaHa vy ozaj nemate co robit ozaj sa mi sniva

tykokos
17. nov 2016

A ja ze mam tazky zivot skoro som si cvrkla

minulin
17. nov 2016

@tykokos Ty uz si daj hlavne tu facku, aby si sa prebudila...
toto normalny clovek nerobi...
hlavne, ze ides urazat nevinne dietatko... ty chuderka...
je mi ta fakt velmi luto...

katka0123
17. nov 2016

@janickacrazy ja som.s.malo.zacala.v 2 a pol roka na logopediu. Vedela vtedy asi 20 "slov"...skor slabik, ktore mali isty vyznam. Okolie si tukalo na celo, co robim paniku. Ale pani logopedicka uzasne pomohla. Vysvetlila mi co robim zle, co dobre, dala nove podnety. Dnesa mala 4 roky, a cisto rozprava az na jemnu dyslaliu. Lepsie ako mnohi rovesnici. Ale je to aj o pristupe rodiny. Vsetci nabehli na to co nam radila pani logopedicka. Neviem co by bolo ak by sme.tam nechodili. Asi by sa rozrozpravala aj tak. Ale takto sme sa vyhli vela frustraciam z toho ze.jej okolie nerozumelo. Necakat. Ktovie ci autorka prispevku sla vobec na logopediu. Niektori rodicia to neriesia. Samosato....

marcelatje
17. nov 2016

@minulin tu ani kladivo nepomoze. Komu neni zhura dano v apotece nekoupi...

tykokos
Odpoveď bola odstránená
charlie1980
17. nov 2016

@tykokos Ty nevies citat ????? Je zdrave dieta, ak rozprava na urovni 1,5r, ktore ma dg ADHD, na 1.strane mas diagnozy od narodenia. Je zdrave dieta, ktore nerozumie, ze v 5r sa treba budit na WC, ma plienky...? Toto dieta ma diagnostikovanu Narusenu komunikacnu schopnost. Vies vobec, co to je .....???? Zisti si. To dieta nie je zdrave. V piatich rokoch sa musi vediet dorozumiet s okolim. Autizmus im bol vyluceny. Ale nepatri do beznej MS. O chvilu nastupuje do skoly a vie sa akurat predstavit a povedat "ziza" ??? Este aj moj 3r povie zretelne "lampa" a tiez ma problem. Toto nie je zdrave dieta, ty tomu nerozumies ???

tykokos
17. nov 2016

už som napísala adminovi nech to tu uzavrie už mám toho dosť. mne dookola chodia komentáre ako keby vás to bavilo.

tykokos
17. nov 2016

Ak suhlasite ja slubujem ze uz sem ani nenakuknem ak ma prestanete oznacovat a komentovat vsak to je blbe vsak sa ani nepozname. Alebo sa tu mozeme urazat este do vianoc a kazit si nervy. Ja by som sa vymazala ale nemozem kvoli Bazaru.

esther03
17. nov 2016

Baby nerieste ju, ona ma psychiatricku diagnozu...

tykokos
17. nov 2016

mysli si čo chceš hlavne už neotravuj.

sardinka336
17. nov 2016

@tykokos a to sa dá uzatvárať cudziu temu? Ja som si myslela, ze to moze poziadat admina len ten kto ju zalozil...možno sa mylim a mozno sa nam niekto prezradil....zeby lilinka?

charlie1980
17. nov 2016

Dobre no, nebudeme ta uz oznacovat, ty si zas vypni upozornenia a venuj sa nadalej bazaru. Aj tak tomu celemu nerozumies.