Začíname so škôlkou od septembra 2012
Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂
@palinkovamaminka môj názor je že niektoré veci si musia vyriešit deti samé a tie kusance, škrabance a modriny k tomu patria............ja som zatial nejak s uč nič neriešila, lebo neviem akým spôsobom mu Matuš nechcel dat hračku a je jasné že mi to popiše tak aby nebolo na neho zlé, a takisto som bola svedkom toho že si dievčatko skontrolovalo či sa uč nepozerá, otočila sa jej pre istotu chrbtom a vyslovene provokovala Matuša aby jej zobral hračku, ked Matúš vošiel do triedy ju ignoroval, začal sa hrať sám...normálne som sa vrátila od dveri a upozornila som ju že to nemá robit a Matuša odvliekla na inú čast triedy lebo by bol problém a perlička malá potom žalovala mame že Matúš jej robí zle, a nakoniec to nie je pravda lebo ono je zlatučké a slušné dievčatko 😀 😀
myslím si že ked za každé takéto niečo nabehnem za uč, tak si zvykne že maminka všetko vybaví, jednoducho sa musí naučit zvládat konflikty s detmi sám, netreba z nich robit bábovky
@sara07 no to ja som dost uzkostliva a robim z neho babovku, preto aspon v skolke sa mu do toho nechcem montovat, ono v nasej skolke ma 1 ucka na starosti 7 deti, urcite by mi povedali, keby sa im nieco nepozdavalo
naposledy sa trosku stazovali, ze sa nevie obliect sam, tak trenujeme 😀
@mimkaa10 ale kludne sa spytaj uciteliek, ci vedia ako k tomu doslo, ci to je bezne, ci to len raz, pre pokoj v dusi 😉
@palinkovamaminka ja som sa bavila so susedou a aj v poslednej škôlkárskej triede si deti strelia, alebo buchnatujú kopu a beru hračky,,,,z tohoto musia jednoducho vyrast...
jasné že by povedali keby bol nejaký problém, ved oni samy by z toho mali pruser,ja sa vypytovat nebudem, je to trocha aj o dôvere k nim, ako čo ja si pamätám tak z bratom sme sa riadne hasili a úprimne prospelo mi to, teraz sa síce nebijem fyzicky ale viem sa postavit sama za seba a vybojovat si v práci poziciu
no ja som opat tu. opat sme doma. cely oktober bola dcera doma, nastupila 5 novembra do skolky a bola az 3 dni, na 4 den sme boli na odber a v piatok uz mala teplotu 😠
nechapem ako moze dat niekto svoje dieta do skolky ked je chore 😠 😠 😠 😠 ak uz nie kvoli tomu, ze nakazi ostatne deti ale ved ako sa ja citim ked som chora a nie este aby osm isla do roboty, to co je?
no a zevraj nejake dievcatko chodi do skolky aj soplave a aj kasle, ale donesie jej matka papier od lekarky, ze je zdrave tak co mozu urobit ucitelky? nic. vezmu ho, to dieta nakazi ostatne (hned v piatok ako moja ostala doma s teplotami, tak aj dalsie 3 deti, to iste) a u nas doma sme komplet vsetci ochoreli od dcery, syn 8m na atb, muz doma na PN a ja bez liekov nakolko kojim a dcer atiez na atb. to nezaujima fakt nikoho ze to 1 dieta nakazi komplet 3 cele rodiny??? panecky, take mam nervy, ze aaaaaazzzzzz.....ja by som nedala svoje chore dieta do skolky ani keby neviem co bolo....ved ledva chodi ked je chora....
☹
ahojte,
tak aj my ostavame dalši tyžden doma, maly kašle ale nenormalne, ideme zase kdr., pooobede aj ku krčnej...
ako chudak malý, stale len choručky, ja neviem ozaj ako mu pomoct....
u nas vraj z 22 deti bolo koncom tyždna v triede 5.
a ohladom škrabania,mame v triede dievčatko,čo škrabe, ale fest, vošli sme rano do triedy a ona olivera na lička a take šramy kokos, ten hned reval, len na ruky ku mne a nijak dotriedy, on je zase taky že nevrati, doma po zadku nedostava nechape prečo a jak by jej mal vratit,no a tak postupne sa ku nam mamičkam dostalo že na tu malu sa stažovalo vela rodičov, že im dome decka hovoria že ich bije škrabe, rodičia vraj dostali od učiteliek uprozornenie 😒
@palomka no pekne ste dopadli, nie ich to nezaujima, ze nakazuju nielen dalsie deti v skolke ale aj ich rodiny. A nikdy ani nebude, to su taki ludia proste, ktorych nezmenis, ani ked sa na hlavu postavis. A mna to tiez neskutocne rozculuje. Prajem vam vsetkym skore uzdravenie.
A najhorsia je pre mna predstava, ze mam takto chore dieta, kt. ked mi konecnce vyzdravie, tak ho dam naspat do skolky a do tyzdna to ma spat!
@nefertitka no a dnes sme isli na kontrolu a bolo tam take tievcatko zhruba 3-4 rocne, no ale kaslalo nenormalne ... a ako sme uz boli dnu u sestricky a oni u lekrky, boli dvere otvorene a otecko hovori lekarke, ze dobre by bolo keby dostala atb na 3 dni, co ucinkuju este tyzden...myslis, ze ju neda do skolky? jasne ze da. jeho dieta sa atb bude liecit v skolke a ostatne ostanu doma pre chorobu 😠
@palomka no ved aj taki su, co si pytaju atb od lekara hned...a hej daju...naozaj sa to deli na dva tabory...ti co za kazdu cenu natrieskavaju chore deti do skolky a ti co to neurobia ani keby co bolo a su proti...no a ktori su ti normalni?Predsa ti co davaju chore dieta do skolky, lebo sa este idu rozculovat nad nami, co nam to vadi!
ja naozaj nemam chut malu tam dat...a mam z toho stresy uz teraz...muz ju tam chce dat ze od zaciatku decembra, ze tam bude Mikulas a tak...aj ja by som bola stastna prestastna, keby mi tam mohla chodit medzi deticky a mat tam rozne aktivity a akcie, ale tieto choroby ma total odradzaju
A uz som to tu raz rozoberala, ale co si myslite o tych meningokokoch?Ja neviem, ci je to reklamny tah alebo co, ale aky casopis teraz otvorim, tam vsade o tom pisu dokola, az ma mdloby obchadzaju! neviete ako a kde sa tym da nakazit?ci hocikde? a neviete ake su statistiky?v skolke sa to moze tiez vyskytnut, ze?ockovat?neockovat?
este som vcera tu na konovi nasla temu, kde jednej mala rocna dcerka na to umrela:( a nic nemam odvtedy v hlave, len to:(
ahojte, ja mam doma pre zemnu vsetkych 3...dvojkam zacinaju sople, tak ich nechavama doma a Vladko sa stale lieci z toho kasla ☹ ☹ ..už 4. tyzden je doma a este asi aj 2 bude 😠 😠 😠
k teme ATB a nasledky liecby...ja som mala na tu temu raz debatku s mojou dr..... že proste sa z kasla lieci aj 3 tyzdne, poom tyzden v skolke a zase sa to opakuje..že ja nemam sancu si najst pracu...
a ona na to: ano, ale vsetko sa raz vrati...Matus ma dost zlu diagnozu /ma nabeh na astmu/ ale este ste neboli ani v nemocnici, ani ste nemuseli ist pod kyslik..že ona ma takych pacientov, co nemozu dychat, ..že mi sme este take stavy nemali....
a že oni si to rodicia neuvedomuju, ale jedna, druha nepreliecena choroba a nasledky budu...možno v puberte, možno v dospleosti...
ale zase na 2. strane, že ked jej tam matky samozivitelky placu, lebo ich zamestnavatel vyhodi z prace, že ona musi ist do prace....
ona doba je zla, s pracou su problemy, chorobnost...ja som nakoniec rada, že MM ma pracu a zarobi na to, aby sme mali normalne zivobytie..nic extra..ale ze mozem byt doma...sice ma to stve, lebo som nechodila na vysku preto, aby som bola vecne doma..ale zase nemame babky, dedkov, ktori by nam kazdodenne pomahali...takže ine nam neostava...
ale tie matky samozivitelky co placu tiez nemusia byt tak casto doma, ked tam svoje chore deti nebudu pchat, pretoze v tych skolkach sa to potom bude ovela menej roznasat. A vacsinou to ani nebyvaju taketo matky, ale normalne financne existujuci ludia, kt. ani nejde o peniaze.
Ked si raz niekto vysadi dieta v skolke z luxusneho auta a k tomu chore, aj to sme uz zazili, tak to asi nebude otazka penazi
ja tiez nemam nikoho z rodinu tu kde byvam, ale urcite by sa niekto nasiel na tych par dni co by bolo dieta chore aby ho postrazil ked uz by som napr. niekde pracoval a nijako by sa to nedalo, co vlastne sa da ocr...sice prsla by som o peniaze, no ale co.... my mame taky problem, ze dcera nemoze ani paracetamol a ani ibalgin a vsetko co je od teploty obsahuje bud jedno alebo druhe. akurat acilpyrin a anopyrin a aspirin niel ale to su velmi silne lieky a pre deti do 12 rokov nevhodne...a preto sa bojim kazdej choroby, ze dostane teplotu a sme odkazane na zabaly a obklady ☹
a ked teplota stale stupa tak aj sanca na febrilne krce sa zvysuje. vtedy sa podava aj dithiaden alebo diazepam ale to zas pre laktozu nemoze....takze tak... niektore deti nemozu penicilin a tak a potom si tí rodicia co za kazdu cenu davaju chore dieta do skolky neuvedomuju mozno aj riziko toho ktoreho dietata co nejaky problem s liekmi ma...a zas na druhej strane deti sa od seba izolovat (tym ze do skolky nepojdu az od 5r) neda.....je to cele zacarovany kruh ☹
no a tie meningokoky a ine koky.....preto ja radsej idem stale k lekarke nech mi dieta vystri, ako ho mma doma liecit sama a prist ked bude neskoro...radsej raz zbytocne navstivit lekarku ako neskoro.... ☹
dievcata, ja viem, že nam ide vsetkym o to iste, ale nerozumieme sa....
dieta byva už infekcne 3 dni pred prepuknutim choroby..tu sa nebavim o tom, že dam do skolky dieta, ked ma zelene sople po bradu, ked ma teploty, ked zvracia...toto už je riadny nonsens a to nech si rodic vyriesi so svojim svedomim sam...ublizuje len a len svojmu dietatu...
ale tu ide o situacie, ked sa dieta rano zobudi a fuka sopliky..cire, ...ved to je na 90%, že o den, dva tie sopliky budu zelene..je tam proste nejaky infekt a telo sa brani tym, že zacne produkovat hlieny, aby tie bacily, virusy, dostalo von...o 2-3 dni bakterie sposobia, že sople su zelene....
ale už vtedy, pred 3 dnami je dieta infekcne...a ruku na srdce..kora by nechala svoje dieta take doma, ked ju v praci caka porada, toto dorobit, hento dorobit...tak ho da na 1 den do skolky...
ved dalsi už bude s nim doma, pripadne niekoho zozenie...
a dalsi pripad..dieta ma zostat doma este minimalne tyzdne po prekonani infektu, po dobrati ATB...aby sa imunita dostala znova na dobru uroven...
akože sorry, to ktora matka, prip. rodic, ktory ma viac ako 1 dieta, dokaze??? akože mate 2 deti..staci, nech je kazde chore kazdy druhy mesiac /co je absolut normalna chorobonost../ a o s kazdym ma byt 2 tyzden doma??
sa zobudme..toto nikdy nebude......
@mima595 ja som z tych, kt. vedia, ze aj obycajny ciry sopel je predzvest nejakeho infektu a nedam ju vtedy so skolky a ked budem mat aj dve deti, tak ich nedam do skolky chore ani so soplom a po dolieceni, resp. dobrati atb a podobne uz dieta nie je infekcne, ja musim ako rodic vidiet, ci je este chore alebo nie. A keby to tak spravili vsetci, tak aka je chorobnost v skolkach?nie taka ako teraz a hlavne urcite nie tak, ze mi tam dieta vydrzi nanajvys 4 dni, ale vydrzi povedzme aspon dva tri tyzdne...a kazde dieta ma rodicov dvoch, tak sa na OCR mozu prestriedat.Raz jeden, potom druhy. A to este nevravim ak je moznost o inych clenoch rodiny.
Urcite sa vela krat stane aj to, ze rodic nevie, ze dieta uz je chore a da ho tam nevedomky. To sa tu neriesi, tu sa riesi to, ze rodicia davaju do skolky vyslovene chore deti. A este ucitelkam strkaju do ruky lieky.
Ale mas pravdu, nikdy to tak nebude. Vzdy to bude tak ako to je.
Kazdy mame na to iny nazor, ja mam takyto. My sme dva krat prekonali tazky zapal priedusiek so 40tkami, v nemocnici, nevedela som malej nijako pomoct, stale len plakala, kaslala, smrkala, do toho vracala, teplota jej nesla zrazit, podavali sme jej bezne lieky na horucku a nevieme na co, ale na nieco zareagovala alergicky, cela tvar jej opuchla, a v nemocnici nam vraveli, ze to sposobil vraj ten infekt alebo lieky, ze nevedia. Nedovolili jej tam nic papat pomaly, ze pit iba mliecko, dva a pol rocne dieta len na mlieku! len aby zistili, co jej akoze sposobilo alergiu. Dakujem neprosim uz. Potom mi mala pride do skolky v septembri, ked este ani nie su poriadne choroby, vonku teplo, este behaju v kratkom rukave a vydrzi mi tam nanajvys 4 dni?toto neni normalne.
tak ja som dala miska prelieceneho do skolky po dvoch tyzdnoch doma. tyzden bol v skolke, dneska husty hlien... stretla som v satni dve mamicky, jedna hovorila ze jej mala bola mesiac doma a ze dnes bola prvykrat v skolke po chorobe. druha zase ze jej maly este chory nebol,ale ze starsi je chory stale. zazrela som jedno dievcatko ktore kaslalo tak chrchlavo,ze to az mna zabolelo... kazde druhe deculo si tam sople do rukavov utieralo.a jaa mam akoze teraz, byzt zase doma, zase na atb,zase na dva tyzdne.aby potom misko dosiel znovu do skolky a znovu na tyzden???
Ahojte!!!
Ako tak citam,vidim,ze choroby v skolkach stale uraduju.... 😒 My sme vcera nastupili do skolky, bol doma skoro 3 tyzdne,ale z toho tyzden co boli sviatky a zatvorena skolka....Dufam,ze vydrzime uz az do Vianoc,to by bolo uplne,ze naj super....
Filipko siel do skolky celkom dobre,iba sa mu rano vstavat nechcelo, doniesol detickam lizatka a ucitelkam cokolady za narodeninky....tak sa tesil....a navyse mali v skolke vraj kuzelnika.... 😕
@1ingrida1 no ano, tak nejako to funguje:(
@klauduska my dame malu od zaciatku decembra a len na tyzden, nech sa do vianoc vyzdravie, nechcem aby sme tu boli vsetci chori na vianoce;(
@nefertitka tak drzim palceky,nech aspon ten tyzden vydrzite bez infektov... 😉
A ako mala,nenudi sa doma,aky program mavate?
Ja som zistila,ze musim pre maleho vymysliet nieco aktivnejsie,aby sa viac unavil,lebo akosi dlho zaspavame.... 😒 a potom sa mu nechce rano vstavat do skolky.... 😒 ale co,to netusim,ked tie moznosti su teraz v zime obmedzenejsie, cez leto lietal stale na firstbiku ako sirooon a to teda nebol problem ako ho unavit....
jooj babule mi hovorte..mi sme nechali este maleho domarodit doma, nechavame ho do konca tyzdna, kedze vo stvrtok by nesiel do skolky aj tak kvoli nejakej oslave..tak nema vyznam ho tam davat v stredu a piatok, len co bude zas zmateny z toho ako tam vlastne chodi..uz sopliky skoro vobec nie su, sem tam potiahne, tak poctivo este striekame vincentku..v pondelok by mal nabehnut uplne zdravy po 2 tyzdnoch..teda..za november sme boli v skolke 4 dni☹ ale len pozeram do kalendara, tak ak mi zas tyzden vydrzi, tak potom ten dalsi tyzden je Mikulas a som zvedava ako my zas budeme marodit ked bude Mikulas..lebo viac ako tyzden a 2 dni este v skolke vkuse nebol..tiez rozmyslam nad Vianocami, ze pred nimi maju v skolke vystupenia, rozne vianocne besiedky a taky super program, ale ked mi ochorie a rovno na sviatky budeme chori tak ma porazi..ale zas co,mam ho uz tyzden pred Vianocami preventivne nechavat doma, lebo co ak? To je ozaj hrozneeeeee
@nefertitka to je strasne,dneska som ho tam odniesla,ale zabudla som mu zobrat veci na prezlecenie. tak som sa vratila po osmej a j s taskou.a v satni mamicka s dvomi chlapcami,jeden miskov spoluziak a druhy bol starsi,obidvaja chraplavy kasel a sopel. mamicka zjavne dost nervozna ze nestiha do prace, tam po nich pomaly stekala ze tychlo rychlo,tak som nechcela nic povedat.atb uz nemienim davat, ma tri a pol roka a uz ich mal 7krat,dakujem neprosim... teraz mi konecnce zacal robit pokroky,ze uz sa v skolke aj vycikal,co pred tym odmietal a zadrziaval. ze uz aj trosku papal,pred tym ani lyzicku do ruky nechytil,v jedalni sa odmietal dokonca aj napit. ked ho teraz necham doma, tak zas mozeme zacat od zaciatku.. rozhodla som sa ze hoo doma nenecham,pokial sa nepridruzi kasel,alebo pokial sa hlien nezafarbi.a nech mi skusi niektora z tych mamiciek nieco povedat... zatial som vzdy vsetko od miska chytila aj ja, teraz este nic. tak mozno je ten hlien zatial len obranny faktor pred virusmi.som pripravena sa porozpravat s ucitelkou, ale s tou to sa neda,tato s rodicmi vobec neropzrava,tak pockam na tu druhu, a jej poviem ze takto sa to dalej neda,nech si ustrazia tych rodicov s ukaslanymi detmi.ja chapem,ze sopliky su prvy pol rok az rok uplne bezne a normalne,a ze sa na to neumiera,ale taky kasel,aky tam pocuvam od druhch deti,uz normalny nie je,to uz je na postel.
@klauduska no aj ja mam dojem,zye sa mi mala doma nudi, to je to co mi vadi, viem, ze potrebuje ten kolektiv,ale si vravim,nech je radsej doma zdrava ako chora, ved naco mi tam pojde na tri dni zas? akoze dame ju, skusime, ale dlho tomu sancu nedavam...je to fakt hrozne...
tiez mame ten isty problem so spankom...ked je ake take pocasie, tak ju beriem na dlhe prechadzky, ideme na jazero,kt.mame od domu asi tak s malou pol hod. peso, sma som tam aj za 10min:P
tak tam peso, tam si hadze kamienky a tak a naspat zas peso, to ju zvykne unavit
@m.i.r.i tiez mam take pocity ako ty, ze neviem, co mam robit, tiez mi je luto,ze vsetky tie aktivity tam neabsolvuje, ale zas ak mi tam ochorie do 3 alebo 4dni, tak ju tam proste po vyzdraveni nedam pred vianocami uz...ja chcem,aby sme na vianoce boli doma zdravi a snad sa nam to aj podari...a medzi sviatkami by sme chceli ist na 6 dni na kysuce zas ak bude sneh, nech sa nadycha aj cerstveho vzduchu, ked bude chora, tak nemozme ist
@1ingrida1 ja mam dojem,ze ucitelkam mozme povedat co chceme, aj tak to nepomoze...treba tam poslat asi fakt hygienu alebo co, nech sa aspon na chvilu zlaknu...
ja by som vrazdila,. ked vidim takto chore deti ako ich tam rodic dava
tak vítam v klube, zial ☹ uz aj nas dostali skolkarske bacily ☹ malemu sa pusta soplik, do toho obcas zakasle. zajtra ho pojdem dat pozriet dr., uvidime co z toho bude. no ani sa necudujem, ze nieco schytal, staci mi rano pocuvat tie deti v satni, chudatka, s tecucimi soplikmi a kaslajuce ako hrniec ☹ ach jaj, ine to asi ani nebude. my sa pekne doma poliecime a kupime este nieco na imunitu. vela zdravicka vsetkym prajem 🙂
@nefertitka presne..nas sa tiez doma nudi..ja uz tolko veci mu vymyslam..este on je aj taky, ze sam sa nezahra..takze to vkuse musim byt s nim a vymyslat..peciatky, plastelina, vlaciky, auta, puzzle..vystrihujeme..uz som si kupila nejaku knizku taku na tvorive veci, ale jeho este vela takych veci nabavi..nebavi ho ani kreslit..ale ako sme doma, tak mi spieva pesnicky zo skolky, povie mi, ze pustali sarkana, ze kreslil duhu, ze taaaakto tancoval( co on inak nemusi velmi) a uz sa aj pytal do skolky vcera, ze sa chce ist hrat s tetou ucitelkou a detickami☹ oni predsa maju aj fantaziu tie ucitelky, su na to predsa studovane, aj kopec casu aj su tam rozne dalsie deti co maleho motivuje, aj ked sa nehra priamo s nimi, tak tam je aj potom samostatnejsi...doma len mne za zadkom..a ja som po celych tych dnoch s nim a ked je chory a hrozne pocasie tak sme len doma, totalne vystavena..to viac ako ked bol male babo a stacilo mu spievat, strcik do kocika a on spal atd🙂 teraz je v kuse v pohybe, skryvacky, nahanacky, potom od rozhose nevie co zo sebou, len skakat po gauci, hadzat s cim sa da....je to o nervy, lebo v tej skolke robia same super veci....tak proste bojujeme s casom, pozeram do kalendara kolko dni vydrzi..a statistiku mame ze september 10 dni v skolke, oktober 8 dni a november zatial 4...ze uplna parada..a to manzel uz pojde do prace coskoro tak uz teraz mi je zle z toho koho k malemu od februara pri takychto statistikach☹
@m.i.r.i Mas uplnu pravdu a uplne s tebou suhlasim,ako keby vidim nasho,presne....ale on sa uz zahra dost sam,uz dlhsiu dobu,len teraz ako bol tie skoro 3 tyzdne doma,tak akosi stale pri sebe niekoho potreboval...neviem preco to tak bolo,dufam,ze ked bude opat navstevovat skolku,ze sa to dostane do starych kolaji. A vcera bol navyse neskutocne jedovity,za vsetko sa hned jedoval a hneval a krical pri tom...no 100 jedov som mala uz aj ja,lebo dlho takyto nebol..... 😠
A tu dochadzku veru mate slabu a je to velka skoda,ked sa mu tam tak paci.... 😒 a pyta sa tam...
@karinkaeich my berieme 4 mesiace uz imunoglukan a nic...uvidime, ci vybratie mandle pomohlo ci nie
My sme zasa doma ☹ . Zacala mat od nedele riadne hlieny, ale stal sa zazrak a dobrovolne si odsava sopliky, dokonca si aj sama odsaje 😉 . Tak som v kutiku duse dufala, ze to nebude taky hrozny priebeh, ale dnes sme boli vonku cez obed, ved bolo teplo, nefucalo a teraz vecer mi zacina mala kaslat a horsie sa jej dycha.... Uz som zufala.. tiez uvazujem co s tou skolkou, ze naco sme ju tam prihlasili, ked je stale chora... Ale na druhej strane ked vidim tie pokroky, tak ma to laka davat ju tam... Ale ked je stale chora, hlavne, ze imunitu ma v poriadku, to naozaj nechapem....
@m.i.r.i my mame taku podobnu dochadzku ako vy, akurat v septembri a oktobri sme boli o par dni viac...
@nefertitka
@1ingrida1
@klauduska S tym programom je to tazke, tiez uz neviem co vymysliet, aby som ju zaujala a nebola protivna... Ked vidim aka je kludna, ked pride zo skolky, taka vyhrata - je to super....
@jaja26 skore uzdravenie prajem...podla mna tuto temu mozme premenovat na "aku chorobu ste si doniesli tento krat?" 😝
je to hrozne, naozaj...proste aby dieta vydrzalo ledva tyzden, to neni normalne

@mimkaa10 my mame zase teraz na krku skrabance ako od tygra. maly to len spokojne okomentoval, ze to mu Vilka urobila. ucky nic nehovorili, ta som to zatial ani neriesila, tiez to je prvy krat.