Začíname so škôlkou od septembra 2012
Ahojte maminky, ja viem, že je tu toho už dosť popísané, ale bola by som rada, keby sme sa tu stretli maminky detičiek, ktoré idú do škôlky od septembra 2012 aby sme si tu mohli pokecať o radostiach a starostiach našich škôlkárov 🙂 alebo len tak keď nám bude dlho 😉....teším sa na vás 🙂
@jjeanny Ahoj .... my sme tiež začali tento rok chodiť do škôlky. V spetembri sme mali prvé a aj jediné rodičovské združenie .... tam nám riaditeľka všetko vysvetlila ohľadom škôlky a ich spôsobu výučby a trávenia času ..... potom sme boli v októbri púšťať na lúke s deťmi a učiteľkami šrkanov, ako aktivitu škôlkarov, v decembri mali Mikuláša, kde dostávali balíčky a tesne pred prázdninami sme mali akciu: "Ozdobovanie stromčeka s rodičmi" , vtedy som prišla do škôlky, kde sme drobcom vyrobili spoločne ozdobu , ktorú sme zavesili na stromček a o deň neskôr sme mali posedenie pri jedeličke ... vtedy si deti nacvičili malé vystúpenie .... a do vystúpenia boli zapojené všetky deti, bez rozdielu na to, či vedia recitovať alebo nie, učiteľka ich totižto tak nakombinovala, že vždy aspoň jedno dieťa vedelo naspamäť celú riekanku a ostanté sa zapájali, máme totižto spojenú škôlku, takže v jednej triede máme všetky detičky od najmenších po najväčšie ... bolo to krásne ..... a ak potrebujem niečo vedieť o synovy ako sa mu darí tak nikdy nie je problém pozhovárať sa s učiteľkou, vždy si nájde čas .... pokiaľ nechodil do škôlky tak si nechcel vôec kresliť ... teraz sa už pekne naučil kresliť a tvoriť jednotlivé obrázky aa modelovať z plastelíny ..... dokonca sa už učili kresliť aj vodovými farbami 😀 čo sa synovy asi najviac páčilo ..... ešte sa od septembra doteraz naučil jednu koledu - bubaj dieťa krásne a pesničku kukulienka kde si bola .... a ešte aj nejakú riekanku - ja som maly anjeliček .... ale to nepoznám 😀 .... takže si myslím, že nato, že má 3 roky a ešte len tento rok chodí prvý krát do škôlky vie toho dosť veľa ..... teraz budú mať vo štvrtok karneval na ktorý sa tiež veľmi teší .... byť na tvojom mieste tak idem za svojim a poviem tým učiteľkám na rozum čo si myslím .... ved ty si za škôlku platíš tak by si mala aj vedieť čo sa v nej deje a hlavne čo sa deje s tvojim dieťaťom
Ahojte. Mam len malú otázku. Potrebujem poradiť. Mam syna päťročného a chodí do škôlky. Včera som sa od pani riaditeľky dozvedela ze je agresívnejší voči deťom tak sme sa dohodli ze dá s mím porozprávam a vysvetlím mu čo a ako sa patrí. Doteraz taký nebyval ale majú tam v triede podobných tak dá asi skúša opicit. Samozrejme to nesmie. Tak sme sa o tom rozprávali aj včera ze bit ds nesmie a ked sa mu niečo nepáči tak nech od dotyčného odíde alebo to povie učiteľke. Neviem ako inak postupovať. Dnes som bola pre neho a zistila som od neho ze už sa snažil nebit zr bol dobrý avšak sa točil a omylom udrel dievča a učiteľka ho za to vysticovala. Môže si to dovoliť? A jeden chlapec jeho sotil a udrel a má pod okom modrinu a ked som sa ho opýtala ze a vi aj on bol potrestaný tak ze nie ze len môjmu učiteľka vynadala ze nech nereve. Je toto všetko úplne ok?
@majusa4444 opýtala by som sa na to učiteľky, ako to bolo a povedala by som jej, že si neželám, aby používala dvojaký meter. pokiaľ niečo neurobí naschvál, tak nechápem ten "trest". treba to riešiť hneď na mieste, aby pani učiteľka náhodou nezabudla... a aj malý aby nezabudol...
boze baby, co na tie dookola sa tociace sopliky? nastastie nema nic vaznejsie, no teraz mu idu stolicky, a tym ma oslabenu imunitu, tak sa nam nejako vracaju. nechcem ho mat stale doma. navyse dali sme ho pamyconom uplne vylieceneho do skolky, hned v pondelok povedal, ze deticky maju soplik a ucitelka total na odstrel, sotva tam sedela. a jasne, ze bola cely tyzden takto tam. ach
@majusa4444 no sticovanie urcite nie je spravne. Urcite by som sa o tom s pani ucitelkou vazne rozpravala. Syn sa uz v skolke tiez pobil s jednym chlapcekom z ich partie kamaratov. A syn mal aj skrabane pod okom a teda aj chrasty. Nejak som to v skolke neriesila. Syn povedal, ze sa pohadali o taniere v jedalni 😀 Ucitelka to potvrdila s tym, ze sa musi porozpravat s rodicmi toho druheho chlapceka, lebo pri biti pouziva nepovolene praktiky(skrabanie). Taketo problemy by sa mali riesit dohovorom a vysvetlenim zo strany ako rodicov, tak aj ucitelov, urcite nie sticovanim. Oni ti chalani, aspon v synovej triede, su taka partia kamaratov a sacaju sa, strkaju. Tiez to moj syn doteraz nerobil, ale vnimam to tak, ze to patri k chalanom, k ich hladaniu sa v kolektive...
ahojte, ako? my sme boli tyzden na marodke. ani neviem co to bolo. 1 a pol dna teplotky, potom uz len sopel a mierne zapalene hrdlo.
dnes uz cupital do skolky, ale ze vraj riadne reval rano vravel tatino, chudacisko si zase odvykol po chorobe. ale poobede uz bol vysmiaty.
a buduci utorok maju karneval. bude za zabu 🙂
my sme sli vcera do skolky po 7 tyzdnoch..od Vianoc...sme konecne zdravi..nas 6 tyzdnovy kasel presiel zazrakom..malemu nie je nic..na ORL nic, mandla ok, alergo ukazkove, ziadne reakcie na nic...imunita uzasna..tak ja neviem z coho 6 tyzdnov kaslal☹ Tak ale siel do skolky vcera..rano plac velky, ale potom ze bol uzasny..ucitelky chvalili, ani domov nechcel ist..dnes uz paradicka..rozbehol sa do triedy za ucitelkou a detmi..supeeer...len nech sa drzi zdravotne..ja uz som chora z toho..uz vcera vecer po 1 dni v skolke som ho chodila obzerat v noci ci nema upchaty nos..sa 2x prebudil v noci a uz ma matalo, ze je zas chory....ale nie..len chcel prikryt🙂 Som chora z toho, ze stale choroby..tak uvidime..dnes sme 2 den v skolke tohto roku...od pondelka uz budeme v praci obaja rodicia..takze marodky budu problem ako hrom...doteraz sme si mohli dovolit ho poliecit doma..tak si sama drzim palce, nech to vydrzi co najdlhsie..
@matozazzo ja vieeeeem..mas pravdu 🙂 Ja verim, ze ked uz nieco v tej skolke vydrzi, tak sa aj ja spamatam...on nebyval 2.5 roka chory...tak ked siel do skolky, myslela som maximalne pozitivine🙂 A po 2 dnoch bol chory...nidky nebol v skolke dlhisie ako tyzden bez toho aby hned v sobotu najneskor nebol zas chory...a uz preslo 6 mesiacov...nasa dochadzka od septembra je presne 32 dni...co je necelych 30%...cize 70% chorobnost...tak to preto 😢 ale uz hadam sa to musi raz prelomit..ked prezijeme tie tazke skolkarske zaciatky🙂
@m.i.r.i drzim vam palce, ale zase v dnesnej dobe dieta bez alergii, mandle ok, to neni zle 😉
a vie ti pekne smrkat? lebo mne Pali smrka tak ledabolo, ze vyfukne asi 1/5 a tak sa mu to tam dlho drzi. a samozrejme to zateka a z toho kasle a ani kaslat nevie poriadne 😝
@palinkovamaminka no to smrkanie veru...nas kedze nebyval chory, nevedel ani co su sople..a teda nevedel ani co je odsavacka na vysavac 🙂 No a tak ked dostal prve sople, nabehli sme s odsavackou..ine to je asi ked sa odsava od babatka ako ked 2.5 rocnemu dietatu zacnete hucat s vysavacom a odsavackou.no proste panicky strach..rev..metanie sa..a to moja neter, co jej odsavali od malicka je v takom istom veku a ta ked ma sople, uz bezi pre vysavac a sama si drzi tu hadicku pri nose..vie, ze sa jej potom lepsie dycha..ale ten nas, to uplna hroza..tak ten sa naucil tak rychlo fukat ze az..len aby nebola odsavacka🙂 Takze fuka teda riadne...ale...akokolvek fuka, aj tak mu tam vzdy ostava...vzdy tam nieco este potom chrapci..a to zateka..a su z toho hlieny..z toho bud kasle..alebo uz aj vracal...mne je jasne, ze kasle zo zatecenych hlienov...ale tie uz neodsaje ani odsavacka...a veru, ani kaslat nevie..to je jasne🙂
Len u nas su obycajne sople najvacsi horor..to nespi vobec..nechce ani lahnut..ak lahne, po pol hodine je hore s revom...nemoze dychat, ustami nevie...co deti zvycajne dychaju ustami aj ked uz nos je cisty, tak u nas opacny problem..nas dycha len nosom..a ucim ho stale ustami ked ma plny nos..ale on nie..tak potom cele noci nespi..lebo ustami nedycha a nosom sa neda...ja mam vzdy pri nom postel a nespim s nim minimalne 3-4 noci na zaciatku..a to su len obycajne sople...neviem ci to nebude ako s tymi nasimi chlapmi, ze najhorsia choroba je soplicek a kaslicek...🙂
@m.i.r.i 😀 s tymi chlapmi je to tak
ja som tiez este odsavacku nepouzila a ani uz teda asi nepouzijem...
nastastie spat so soplami sa naucil, ako pises, otvori pusu a chrni, ale neviem ako by som ho to ucila, to asi musi dieta na to prist same
a ten kasel, to aj u nas, ze kasle az tak, ze akoby sa siel zadusit niekedy, tiez uz aj zvracal pri tom 😝 ale som citala volade, ze malym detom chyba nejaky reflex aby sa dokazali poriadne vykaslat, tak snad to este pride....
vela stastia v praci. ja vlastuz uz po 2 tyzdnoch v praci som bola s malym doma par dni, nastastie mi to toleruju a mozem pracovat aj z domu 🙂
ahojte dievcata, strasne daaavno som tu nebola, uz si ma asi ani nepamatate 😉 ja mam miska druhy rok v skolke a teda
ten prvy polrok sme tocili choroby ako keby sa nechumelilo. cely december bol doma... ☹ no ale snad sa blyska na lepsie casy, mame rekord v dochadzke, cely januar v skolke a februar dtto. mali tam sice tyzden karantenu (zatvorena skolka kvoli chripkam), ale drzi sa!! rok a pol trval nekonecny kolotoc chorob.... nebyt toho ze mam 2 babky tak naozaj neviem ako by sme to zvladli (kvoli praci myslim).
spominate su smrkanie - no to je sodoma gomora aj u nas. ma vyse 4 rokov a vobec sa nevie vysmrkat. ani nie je ochotny to skusat. uz som aj po dobrom, aj som pokricala a nic. sucha si nos, taha vsetko do seba. odsavacka uz nezabera, hlavne na tie huste sople nie. keby aspon bol ochotny spolupracovat, ze 100x to skusi a na 101x sa to podari... ale nie... tvrdohlave decko... trafit ma niekedy ide.... 😖
@ma.senka zato nasho 2,5 rocneho musim v tomto pochvalit, vie smrkat priam ukazkovo (vedel uz skor ako mal 2 roky). v skolke je od oktobra. a ked nas chyti nejaky soplik, tak to ma vdaka tomu aspon trosku lepsi priebeh. dochadzku mame celkom fajn, atb sme este nemuseli brat. bol doma iba parkrat po 3-5 dni, takze u mna zatial celkom spokojnost 😉 klop klop
@karinkaeich no tak to ticho zavidim veru 😉 ano viem, ze aj 2 rocne deti vedia smrkat jedna basen 😉 prave preto nechapem, preco je ten nas taky tvrdohlavy a nie je ochotny ani len spolupracovat... 😔 😝
@ma.senka nas smrkat vie..tiez asi od 2.5 roka..lebo sa tak bal tej odsavacky, ze hned smrkal..a vie teda riadne fuknut🙂 ale..zas..nevie dychat ustami..a ja ho to ani za svet neviem naucit...nechapem, ked skoro vsetky deti maju prave ten problem, ze pri castych nadchach sa naucia dychat ustami a potom ich mamicky upozrnuju, ze dychat sa ma nosom..nas uplne naopak.pritom tie nadchy ma casto odkedy je v skolke, ale zakazdym je nadcha u nas ta najhorsia choroba..lebo kvoli tomu, ze chce dychat len nosom, ktory je upchaty , tak vobec nespime cele noci, kym sa mu nos nevycisti 😢..a tiez neviem ako ho to naucit☹
@jjeanny ahoj, citam tvoj starsi prispevok ohladom aktivit deti+rodicia a rodicovskeho. u nas tiez bolo len jedine rodicko na zaciatku sk. roka. a potom pred vianocami den otvorenych dveri - ale v case od 8-10,00 hod. takze uplne nanic. ja som si na to vzala 1/2 dna dovolenky, boli tam 2 maminky kt. su na MD (boli aj s babatkami) a 1 stara mama. inak nikto a ani sa nedivim... skratka velmi blby cas... no a bude asi 1 besiedka niekedy v maji (tak to teda bolo aj minuly rok). mikulasa, karneval, sarkany a p. maju deti v ramci dna, takze bez rodicov. osobne mi je luto, ze niektore akcie nie su aj s rodicmi, ale zas kedy maju byt? vychadzam z toho, ze vacsina z rodicov pracuje, prac. doba je viac menej minimalne do 16,00-16,30, takze zacat o 17,00 je asi aj pre samotne deti dost neskoro. (zvlast v zime ked je skoro tma). a cez den bravat si na to dovolenky? tie padnu na pnky a prazdninove obdobie a v sobotu sme vsetci radi ze sme radi a nemusime ist do prace, do skolky atd... nehovorim 1-2 akcie si predstavit viem aj v sobotu... takze neviem, myslim si, ze to ani nie je problem uciteliek, ze by nechceli robit spolocne akcie,ale akosi to v ramci dna by maloktorym rodicom vyhovovalo. zas niektori pridu niektori nemozu, detom je to luto... neviem, je to tazke kazdemu vyhoviet.... takze nemyslim si, ze si si (podla tohto) vybrala zlu skolku, to je asi takto v 90% skoliek a ano su asi aj vynimky ako pisala milka1978.... ale ano, selekcia o ktorej pises je chora... ze vybrane deti - to by ma teda piclo... 😠
@m.i.r.i no asi tie deti same musia na to prist, inak to nevidim, hadam to moje male trdlo nebude sopel prehltat do dospelosti 😠 😎 problem je ale v tom ako sama pises - steka mu to do hrdla, potom kasle a choroba je na svete. ked je chory tak pouzivam odsavacku, ale uz to nefunguje tak ako u malych babatiek. len na riedky soplik... no jedujem sa kvoli tomu, hlavne ked vidim ako mu tie sople vedia zhorsit chorobu.... tak ale dufam, ze nas nateraz nejaky cas budu choroby obchadzat....
tak my namiesto prazdnin v skolke sme necakane doma s chripkou. maly v piatok horucka 39,0. nastatie iba jeden den a v noci. ale kasle a pustili sa mu otrasne tecuce sople. doslova nestiham menit vreckovky. takze pekne bude poctivo doma, ach. vy ako? mate otovrene a deticky tam alebo tiez doma?
@karinkaeich my sme doma druhy tyzden s kiahnami.. predtym bola doma s kaslom.. Od Noveho roka vela do skolky nepochodila... no neva.. hlavne nech je uz zdrava....
caute, dlho som tu nebola. nakoniec sme dopadli kvoli zvysenej chorobnosti tak, ze mala ma prerusenie dochadzky a zacne znovu az v aprili. takze skolku ani skolkarske akcie so doteraz moc neuzila a bolo mi to aj trapne ze ledva sme zacali uz aj prerusujeme, no co uz. navyse mi dr. navrhla aj predlzenu RD takze uvidime ci mi to schvalia, malu ale chcem nechat v kolektive ak sa bude dat, hadam si casom vybuduje imunitu a nech je aj trosku s detickami....
Ahojte!
Tiez som tu dlhsie nebola.....
@karinkaeich citam,ze maly je chory...asi si malo klopkala..... 😒
@m.i.r.i Vam drzim palceky,nech vydrzite co najdlhsie...
My sme tiez boli chory,najprv muzik-zapal priedusek, potom ja strasny kasel a nakoniec maly nic ine iba kasel a 2 tyzdne....nic ine mu nebolo,ziadna teplota,sopliky,nic......Ale nic ani nezaberalo,ziadne sirupy ani domace recepty.... 😒 Dufam,ze uz bude dobre a tiez mi ucitelka vravela,ze poplackaval doobeda v triede,ze mu bolo smutno....bol 2 tyzdne doma,tak asi za to.....snad bude uz dobre a vydrzime uz...
@klauduska no asi 😒 uz som to ale aj cakala, lebo v ich triede to uz bolo neunosne. navyse sa aj spajali na spanie, a to uz bolo ine kafe 😒 deti ukaslane ako scert a sople visiace az po paty. ucitelka tiez chora, ledva sedela. hlavne, ze cely tyzden s detmi. a den za dnom ubudali deti. nevadi, preliecime sa a bude fajn. navyse hadam konecne pomaly pride jar a bacily budu viac na ustupe
@karinkaeich presne,viac menej sa to da cakat,ze to postupne chytia vsetci,tak to bolo aj u nas...aj kamsokina mala,ze sa drzala velmi dlho,sme sa o tom rozpravali a o tyzden mi pisala,ze chora,teploty 40-tky.....takze asi sa tomu ani nevyhneme...a u nas tiez ucitelka bola chora,ale kedze je ich aj tak nedostatok,musela tam byt.... 😒
@klauduska si zlata,,.ale uz to na nas tiez zas prislo...vcera uz sa mi maly nezdal, zacal potahovat, aj ked sople nikde..v noci sa uz 6x zobudil, aj ked nie s placom, ale uz to nebolo ono, tak som si ho radsej dnes nechala doma..a uz sme zacali pokaslievat a teraz poobede sa zobudil s teplotou☹ takze to vidim zas na minimalne tyzdnovu marodku..a som si myslela, ze mozno 1-2 dni ho necham doma..tak som to dnes nejako potiahla..rano som to s nim zvladla,..popracovala som len trosku..v pondelok sa mi este da..potom pospal 2 hodky a teraz dosiel dedko na poobedie..vecer po 8 si dorobim..nejako to musime kombinovat ☹ale aj tak sme trhli rekord...8 dni za sebou v skolke..to tu od septembra este nebolo..maximum bolo 6 v oktobri 🙂
davate niektora detom skolkarom physiomer do nosa? len tak preventivne alebo ked su chori? pomaha? a ktory? lebo som citala, ze viacere mamicky si ho chvalia a ja neviem, ktory kupit, ked som na nete nasla viac druhov. dakujem
@karinkaeich - kludne hociakumorsku vodu...mne sa osvedcil bud Vincentka, lebo ma odnimatelny vrch a mozes si to potom naplnit roztokom doma..alebo potom Sterimar...oni maju ten system..že sa strieka do nosaakokeby zospodu..takže pekne davkovanie...
kdezto Physiomer a ine...co maju velke balenia, sice cenovo vyhodne..ale ten vstrek je taky...u nas...kopec vytekalo, nedostreklo...
ale myslim, že ucinok je rovnaky, len rozdielna aplikacia...
my chodime do kupelov a stamadial mame recept na roztok na preplachy nosa....na 1 l vody prevarit 1 cajovu lyzicku vody...a tym roztokom sa preplachuje..a ja ked mi dojde morska voda, tym roztokom plnim flasticku od Vincentky....
ono je dobre stiekat do nosa...lebo sa tam usadzuju bakterie, a tym, že strieknes, nos sa ocisti a bakterie vyfuknes...je to nieco, ako ked si denne stale umyvas ruky....
@mima595 fuuuha, dakujem za vycerpavajucu odpoved. urcite uz budem aj preventivne nieco davat, aspon vincentku, tu mam doma a doplnam. a mensiemu kupim nieco vhodne pre neho. nechcem zazivat to, co teraz (starsi uz tyzden doma s kaslom a soplom, sice pokrok, ale stale nie uplne ok a 2-mesacny zapal priedusnice, a z toho kasel) ☹ cista katastrofa a psychiatria, ach. dakujem este raz

@arizona oni maju tie svoje akoby som to nazvala "interne" akcie typu karneval, pustanie sarkanov, rozne hudobne vystupenia,mikulas, ale spolocne s rodicmi doposial nic nebolo aj vianocna besiedka sa zrusila z dovodu zvysenej chorobnosti v tom obdobi..preto si myslim,nech daju bud viac rodicovskych, kde sa dozviem, kde, co, ako a preco nie alebo viac takychto akcii - spolocnych, ako pisala m.i.r.i