Zlý prístup k nehovoriacemu dieťaťu v škôlke
Ahojte mamičky, hladám u Vás radu lebo s mužom už neviem čo máme robiť. Máme chlapca, ktorý má 3,5 roka a nerozpráva. Chodíme na logopédiu a teraz od septembra sme ho na odporučenie dali do škôlky na odporučenie na 4 hodiny, že predsa bude medzi deťmi bližšie k detskému džavotu a možno sa naštartuje a začne rozprávať. Vkladali sme do toho posledné nádeje, že sa tam bude hrať medzi rovestníkmi a nebude stále len s dospelákmi. Prvý deń sme prišli do škôlky malý zlatý celý natešený že sa ide hrať. Vyšla pani učiteľka a pýta sa ho ako sa volá. On nič tak jej hovorím, že nám nehovorí a ona sa na mna pozerala ako tela na nové vráta - pardon za výraz, potom som sa jej pýtala, že kedy mám pre drobca prísť kedže má byť na 4 hodiny len - odsúhlasené s riaditeľkou - další šok že ako to že len pol dna oni o ničom nevedia. Takže mi hned napadlo že asi komunikácia medzi vedením nie je nič moc. Naobed prídem pre drobca a on vysmiaty že domov ja rada že sa mu páči a zrazu vyletí učiteľka na mna a hovorí mi že ako to máme vychované dieťa že nechce požičať hračky, tak som sa jej snažila vysvetliť že bol sám do teraz ale ked už deti pozná tak je schopný požičať hračky - zatiaľ čo sme sa skamarátili nemal s tým problem. Na druhý den sme prišli všetko v poriadku poobede bola iná učiteľka tá mi nepovedala nič tak som si myslela že to bolo fajn. Vo štvrtok sme ráno prišli a už ma tam čakali tri učiteľky a začali do mna hučať že aby som si dala decko vyšetriť ked nerozpráva či nieje hluchý a či niekam chodí. Tak som im povedala že vyšetrenia sme absolvovali aj u psychologičky ale že je vo všetkom v poriadku akurát sa nemôže rozhovoriť. To som im asi nahrala lebo do mna začali hustiť že malý je asi autista, že je samotár, nechce sa hrať s deťmi a nepožičia im hračky a že sa bije. Dohodli nám termín u pedopsychologička a ja som ešte zašla k tej našej. Obe mi potvrdili že malý je v priadku rozumie a žiadnu diagnozu nemá. Takto sa sťažovali aj v piatok. To už som išla s revom domov . Potom malý ochorel a dva týždne sme neboli v škôlke. Dnes musel malého do škôlky zobrať muž. Povedal že malý strašne plakal a nechcel tam isť a ked sme pre neho prišli tak zasa jedna po druhej sa nám sťažovali na neho že nechce s nimi komunikovať, deti sa s ním nehrajua že sa na neho budú rodičia šťažovať a vylúčia nám ho zo škôlky. Ešte nám dali radu že ked sa malý jeduje a začne biť máme ho biť aj mi aby vedel aké to je že mu treba trepnúť. To už aj on išiel s revom domov. Neviem ako čo už mám s ním robiť doma sa rozjeduje ked mu už fakt nerozumieme čo chce od nás ale inak je v pohode krásne sa hrá smeje sa chodili sme pred prázninami do jasiel tam si ho učiteľka chválila že ked si zvykol bol super a dokonca raz ho tam chlapec ubil a on držal. Tak ja už neviem ako čo sa v tej škôlke deje - podotýkam že malý prišiel domov s modrinami na rukách - pričom on bije teda iné deti???? Rozmýšlam že by som si ho zobrala zo škôlky domov a našla radšej inu alebo počkala na budúci rok . Nadobúdame ten pociť že sa ho skôr učiteľky chcú zbaviť lebo ho berú ako postihnutého - to mi bolo jasne naznačené. Čo by ste mi poradili?
my sme mali podobný prípad, syn už má 10rokov ale v školke to bolo náročné mal problém s bubienkami mal skoro stále zaľahnuté v ušiach a kým na to prišli mal asi 6 rokov dali mu do uší trubičky a sluch má v poriadku ale v škôlke posobil zle nezáujem nerešpektovanie neposlušnosť, .... stále nás niekde posielali doporučovali odklad do základnej školy, ale sme chodili špecialnej pedagogicke aj počas školky a bolo to super lebo ona mu rozumela a aj ja som si tam oddýchla a vždy som stade skoro lietala lebo mám úžasného a šikovného syna 🙂 , ale potom v škole to bolo pokračovanie nevychovaný, neposlušný , rozmaznaný , a trápenie celé tri roky a až v tretom šk.roku mu diagnostikovali aspergerov syndrom, a trápenie pokračuje ale už my máme v tom trochu jasno a musíme za neho bojovať pretože okolie je nie moc naladené na výkyvy v osobnosti človeka a ak sa niekto čo len trochu vymyká normálu už je opečiatkovaný nepochopený, ale syn je veľmi šikovný prospel s vyznamenaním ale nerád chodí do školy a už vôbec sa nechce doma učiť to čo majú na úlohu iba to študuje čo ho zaujme a tak dalej ale aj táto diagnoza je u nás totálne tabu, a žial nie je ani ochota to študovať a preskúmať čo to je zač a ľahšie by bolo aj deťom aj učiteľom lebo správny prístup a napr správne položená otázka alebo okomentovanie situácie dokáže zázraky, pekný večer a prajem víťazstvo do vašeho boja oplatí sa bojovať 🙂
Boja sa roboty, jak cert kriza. To je cele.
@eliza149 ja by som sa urcite najprv stazovala na ucitelky u riaditelky, prip. zastupkyne a ziadala vysvetlenie. Predpokladam, ze ti chlapca prijimali do skolky s tym, ze o jeho probleme vedeli, teda riaditelka. A zaroven by som riaditelka aj popisala spravanie uciteliek k tebe... neviem, ci sa tvoj chlapec naozaj bije a nechce sa podelit, ale take su aj ine deti a nevidim v tom dovod na to, aby dieta vylucili zo skolky. A podla vysvetlenia uciteliek, co by som asi riesila konfrontacne, by som podala staznost aj na vyssie urady. Netreba si nechat skakat po hlave. Verim, ze to mate s chlapcom tazsie a preto aj reagujes inak ako by reagovala asi ina mama... urcite by som to nenechala iba tak a zmenila skolku. Take ucitelky a aj riaditelka nemaju co v skolstve robit... a treba s takymi ludmi urobit poriadok...
@eliza149 zmenit skolku! a povedat tymto "milym" pani ucitelkam, ze naco studovali v tej skole, ked zrejme o detoch nevedia nic! lebo najjednoduchsie je nahucat na rodica po par hodinach stravenych s dietatom, ked ho ani len nepoznaju a vlastne pochybujem, ze sa vobec snazili. skusit najst skolku, kde maju ucitelky menej deti, kde sa im maju cas viac venovat.
inak u nas presne ten isty problem, akurat my zijeme v zahranici, tak syn ma misung este aj z dvoch jazykov. k logopedicke sme sa kvoli nenormalne dlhym cakacim dobam dostali az minuly tyzden. syn mal minuly mesiac 4 roky. do 3 a pol roka skoro nic, teraz sa uz rozkecal, aj ked teda len v anglictine, aj ked my s nim komunikujeme jedine v slovencine. proste anglictina je ovela lahsia na vyslovnost, tak si vybral sam. u nas boli tiez aj vybuchy zlosti, ked cosi chcel a nikto mu nerozumel, ale zvladli sme to. par veci som si nastudovala na nete a skusame podla nich.
v maji nastupil do skolky (tu je len 3 hodiny denne). v prvy den som tam s nim bola pol hodinu, bol uplne v pohode, dalsiu pol hodinu som este sledovala z chodby a usudila som ,ze asi bude ok, tak som sla domov. o dve hodky som dosla ponho a uz na mna ucitelka spustila, ze je hrozny, ze jej v kuse utekal z triedy, ze musela zamknut, ze nerozumel, ked mu cosi rozpravala, pocikal sa a bil sa s ostatnymi detmi. pritom ked som ho tu prvu hodinu sledovala, tak bol uplne v pohode. na druhy den tam uz bola uplne ina ucitelka, myslim, ze sa ovela viac venuje detom, lebo hned ako prisla do triedy, tak sa pri kazdom jednom aspon na chvilu zastavila a porozpravala sa, prip. usmernila, ako sa ma hrat. ta prva si vypisovala papiere a dlabala na decka. pytala som sa jej, ze ako maly, a ze v pohode, sice sa snazil utekat z triedy (co celkom chapem, lebo na chodbe mali niektore deti bicykle a on je ako besny za vsetkym,co ma kolesa, tak ich chcel ist asi omrknut), ale ze sedel na zadku, ked citali knizku a ani sa nepohol. cikat sa sice nepytal, ale ked isiel nejaky druhy chlapec, tak ho poslala s nim. proste podla mna ma ovela viac skusenosti s detmi. syn chodil do skolky len mesiac, potom mali prazdniny, ale teraz od septembra nastupil znova a uz absolutne ziadne problemy. vzdy sa strasne tesi, od ucitelky jedine zle slovo nepocujem a badam rozdiely uz aj doma. pochytil viacero novych slovicok a celkovo zacal viac rozpravat.
Urcite zmenit skolku - toto nie je normalny pristup. Cim skor kym tam neutrpi traumu a lutujé tie deti ktore tam chodia.
@ladywitch26 tak to je dobre že má učiteľky ktoré sú k detom prístupnejšie a venujú sa im, ja svojho neak neohajujem ale zlosť má až ked mu niekto niečo berie - ako deti sú také prídu a vytrhnú si z ruky na seba si musia len zvyknúť a myslím si že nebol jediný kto sa teda akože bil v triede s detmi ☹ teraz pôjde do inej škôlky s menším kolektívom a s inými učebnými metodami. Teraz je doma lebo tam nechcel už ani isť tak už len dúfam že nám riaditeľka nebude robiť problémy a vyradí nás zo škôlky na našu žiadosť.
@eliza149 inak ja tie ich vybuchy zlosti uplne chapem. mne keby nikto nerozumel, co chcem, tiez by som bola uplne frustrovana. a ked sa to deje uplne kazdy den, tak im staci malo.
@eliza149 ahoj. Precitala som si prispevky dievcat a suhlasim ze by ste mali pohladat inu skolku. Potrebuje citlivejsi pristup.
Moj syncek ktory ma 4 roky a 3 mesiace ma tiez oneskoreny vyvoj reci. Iba pred cca 6 mesiacmi zacal hovorit niekolko slovicok. Uz sa to zlepsuje. Nabera na slovnej zasobe.
Oni tie deticky obcas len potrebuju trosku viacej casu. Uvidis aj vas zacne rozpravat. Musime ich ale prijimat take ake su.
Suhlasim s @ladywitch26 ze tieto deti su frustrovane lebo nevedia povedat co potrebuju a co chcu. Aj my to doverne pozname. Nam pomahaju hodne obrazky. Hlavne co sa rutiny tyka. Teraz sa uz zacal zaujimat aj o knizky. Pocuva co citam a snazi sa komunikovat. Predtym ho to nebavilo. A zacal si spievat melodie pesniciek a snazi sa tie slovicka vyslovovat. Este vela veci nerozumie a s tym je potom spojene aj to spravanie. Napr aj nas ma problem podelit sa aj ked ho vedieme k opaku. Ja si myslim ze tomu proste nerozumie. Akoby si myslel ze ak tu hracku pusti alebo si ju neuchmatne tak sa s nou uz nikdy nepohra. Obvzlast to plati na vlacik Thomas ktoreho stale nosi so sebou. Proste takemu dietatku to nevysvetlis. Chce to trpezlivost a verim ze s recou dobehnu vsetko 🙂
Drzim vam palce
Nasmu sa usta nezastavia od roka a pol. Znama ma 2 rocnu dcerku a ked mi vravela ze nerozprava ja si tak vravim no do kelu ako jej budem rozumiet co chce? Pravdupovediac nemala jediny problem...co chce ukaze, chyti za ruku a dovedie dospeleho a ukaze co chce...ked som nerozumrla vypytovala som sa dookola az kym neprikyvla...neviem preco teda maju s nerozpravajucim dietatom problem v skolke profesionalky-ucitelky...nechapem...mimochodom nas chodi do jasli a kedze jasle su od 6mes tak vela deti tam nerozprava a zaujimave ze ucitelky su s tym zrejme celozivotne uzmierene a s kazdym dietatkom najdu spolocnu "rec"...
Osobne si nemyslim ze agresivita v tom ze nechce pustit hracky z ruky suvisi s tym ze nerozprava...vacsina deti ovela skor nez rozprava tak hovorenemu slovu rozumie...
Je to asi skor vec povahy, su deti ktore neradi sa delia, vacsinou dietatko ktore nema surodenca a ktore nenavstevuje kolektiv...cize podla mna treba dookols vysvetlovat...
Nas ma miernu povahu, ale aj tak nie vzdy pozicia, tak si cupnem a dokola vyvetlujem ako verklik ze aj on si poziciava od inych deti hracky a po case to prijme. Ak nie, idem na to opacne a poziciame hracku proti jeho voli a zase proste len vysvetlujeme ze preco sa to takto robi...niekedy si aj poplace za to
Ale ano chce to vela trpezlivosti, casu a vsetko to suvisi s povahou, niekore deticky su strasne tvrdohlave...
Drzim palce v novej skolke, kazdopadne to ze este nerozprava nie je ziadna vada, mam vybornu kamosku ktora prvykrat preriekla v 3 rokoch, mimochodom najsikovnejsia baba v rocniku na VS a velmi uspesna v tom co robi ;) a teda dnes je ukecana riadne ;)
Tak ja cumim fakt. Tiez sme mali takz isty problem . Maly mal ale problem aj s motorikou. Ucitelky sa tiez stazovali ze ako to, ze si nevie sa obliect pancuchy, ze kym si da lyzicku do ust tak polovicu polievky z nej vyleje, ze nechce rozpravat. Vynechavali ho zo vsetkeho, vzdy bol bokom. Neskor sme chodili do skolky s placom. Keby mal take ucitelky aj dalsi rok tak ho odtial beriem prec. Ak mas moznost preradit ho tak nevahaj. Maleho budu mat vzdy za nenormalneho a takyto pristup mu v rozvoji nepomoze. Druhy rok uz mal super ucitelky ktore ho brali aj s takouto poruchou a velmi sa snazili, maly ich mal velmi rad.
jednoznacne zmenit skolku a na tie kravy sa stazovat, stazovat, stazova az ozeleneju z toho. U riaditelky aj vyssie, kde sa len da...to hadam ani nie je mozne aby to tym ucitelkam len tak preslo a este budu ublizovat aj inym detom, ked nic z toho nemaju. By som im dala minimalne padaka a stiahla im z vyplaty, aby vedeli kde je sever. Chudak dieta, prave takyto pristup jeho stav bude iba zhorsovat! 😠
@eliza149 Ahoj, nemám čas čítať všetky príspevky od mamičiek, ale skúsim Ti napísať moju skúsenosť - ja mám dvoch synov - obaja sú dysfatici, tzn. majú narušený vývin reči. Starší začal chodiť do škôlky ako trojročný, v reči bol na tom cca ako 1,5 ročné dieťa - jednotlivé slovíčka, občas dvojslovné vety. Problém bol, že mal aj mierne narušené porozumenie reči - keď na neho niekto rozprával rýchlo, resp. v dlhých súvetiach, bol mimo. My sme mali pani učiteľky dobré - aj on bol také kľudné a dobré dieťa, ale v škôlke sa trápil... Tým, že nerozumel dobre a nevedel rozprávať cítil sa mimo. Po krátkej dobe začal byť stále chorý - za prvý školský rok bol v škôlke 20 pracovných dní...☹ Až v piatich rokoch sa rozbehol a začalo to byť lepšie aj s dochádzkou a chorobnosťou. Mladší syn je na tom horšie: v 1,5 roku sa zasekol a prestal rozprávať aj tých 15 slov, ktoré dovtedy ovládal. Pohol sa až po treťom roku. Bol pokus dať ho do súkromnej škôlky (mali sme od jednej mamičky referenciu, že sa jej tam syn rozbehol), keď nemal ešte 3 - logopédka nám odporučila, že sa v kolektíve rozbehne... Úplné fiasko. Malý nerozumel, oni nerozumeli jemu, behal tam ako splašený, nepočúval... učiteľky z neho na nervy - po 1,5 mesiaci nám ho vylúčili, že máme hľadať pre neho špeciálne zariadenie, že on nie je v poriadku... Ja som si vybavila predĺženú rodičovskú a ostala som so synom doma - chodíme k logopédke, k psychologičke a zároveň chodí pár hodín do zariadenia kde sú postihnuté detičky a venuje sa mu tam špeciálna pedagogička (podotýkam, že mentálny postih nám bol vylúčený). Nehovorím Ti, že máš robiť to čo ja, ale možno by bolo fajn, ak máš tú možnosť mu dať ešte čas a ostať s ním dlhšie doma - malý sa rozbehne, nadobudne trochu sebavedomia a nebude sa cítiť medzi deťmi taký iný a nebude sa vyčleňovať... My sme s tým starším synom skončili až u pedopsychiatričky a ona mi povedala, že on bol stále chorý lebo somatizoval - nechcel do škôlky chodiť, lebo sa tam nedobre cítil a preto ochorel. Nikde nie je napísané, že dieťa musí ísť v troch rokoch do škôlky...
@katarina_k11 ahoj vybavili sme mu inú triedu, zaradili ho medzi staršie deti lebo je dosť veľký , jednoducho teraz medzi tie štyri a štyri a pol ročné deti zapadne, zo začiatku sa bil s nimi oni mu nerozumejú ale teraz je to už trošku lepšie aj ked su to ešte len 2 týždne, horšie je že detičky tam chodia najmenej už rok alebo dva niektoré a tak sú na systém zvyknuté a tak sa ešte len učíme, nechce sedieť ked im niečo vysvetlujú pobehuje pomedzi deti ale máme vyborné pani učiteľky, ktoré si oblúbil a dúfam že sa trošku znormalizuje lebo napr. už dokáže sedieť pri stole ked oni ranajkujú aj ked neje s nimi ale sedí a čaká, akurát je strašne zaťažený na hračky a nevie sa ich vzdať - ked sa s neakou hrá tak ju stále nosí so sebou ale učiteľky zlaté to vysvetlili detičkám a oni sa už začínajú s nim trošku hrať. Máme takú skúšobnú dobu ale s tým že tam tie 4 hodiny budem bývať stále s ním. Akurát vychádzky sú niekedy strašné lebo to čo mna neposlúchne tak poslúchne učiteľku - vie kto je kde autorita, lebo ked ideme len samy tak ma poslúchne ale ked ideme ako trieda tak poslúcha učiteľku a nie mna - to je dobre. Dufam že sa chytí a bude sa zapájať aj ked tam s ním musím byť ale nech je v kolektíve a uvidím. To čo si mi pysala - presne tú možnosť som zvažovala aj ja že chodiť do neakého zariadenia - lebo on je živí aj ked psychologička nám povedala že mentálne je v poriadku vidím tie predsudky niektorých ľudí, oni stále hovoria že určite mu niečo je keď ho chytí zlosť. Ja viem dokáže deťom ublížiť ale už som si to odsledovala a robí to ked do neho niekto hučí presne ako si napísala že nerozumie dlhým vetám jednoducho sa stráca. A k logopédke chodíte k normálnej alebo klinickej ?????
@eliza149 Netráp sa, že sa zlostí - to je jeho frustrácia, že si nevie pomôcť... Nevie si veci vykomunikovať a je z toho nešťastný a k tomu ešte tento vek, kedy je bežné, že všetko chce mať po svojom... Môj má neskutočné záchvaty zúrivosti, keď je hladný - ešte dobre, že bývame v dome a nie v bytovke, lebo by už na mňa zavolali sociálku, čo vtedy vyvádza...
K logopédke chodíme k normálnej, ale dochádzame do Inštitútu detskej reči v Bratislave - dosiaľ som sa s lepším prístupom nestretla... Bolo mi vysvetlené, že ak je niekto klinický logopéd, tak to má atestáciu a robil v rámci školy alebo nejakého zdravotníckeho zariadenia logopéda niekoľko rokov a urobil si v rámci toho atestáciu... So starším synom som chodila ku klinickej logopédke v Senci a strašná bieda... Neviem aké máš možnosti, ale treba nájsť logopédku, ktorá pracuje s dieťatkom v rámci celkového vývinu reči, nielen rieši to, že nevie povedať "l" a "r". S nami logopédka vyslovene postupuje krôčik za krôčikom - teraz sa učíme používať slovičko "ešte" a predložky "v" a "d". Úžasne vie s ním pracovať a jej entuziazmus a optimizmus je nákazlivý - malý sa s ňou vždy super vyhrá a vyblázni - krásne sa vie naladiť na jeho "vlnu".
To je dobre, že ste našli triedu, kde sú chápavé pani učiteľky, najlepšie bude, keď ho ony pomaly začlenia do kolektívu - ja si myslím, že najhoršie sú ľahostajné, resp. odmietavé pani učiteľky. Kde nie vôľa... tam je to dopredu stratené.☹
@eliza149 Ahoj, ja som z Púchova a mám so synom podobný problém. On je v školke rád, aj sa tam teší, párkrát sa naň sťažovali, ale neriešim. Niekedy s nimi vyrába výrobky, niekedy nie. Trápi ma to samozrejme, ale čo narobím? Rozpráva málo, ale krásne sa rozbieha má 3 roky a 3 mesiace. skús logopedku v Beluši v Hloži volá sa Vacvalová, je super.
@mimasimi ahoj, presne k nej chodíme :D je dobra malému sa u nej páči ani nechce chodievať domov :D , aj ten môj sa strašne málo zapája do aktivít s ostatnými deťmi, skôr sa s nimi radšej hrá, rád chodí do školky ale ja tam musím byť s ním tak uvidím do konca mesiaca ako to bude pokračovať a potom by som skúsila keby tak v bystrici školku zameranejšiu na takého detičky
@eliza149 Myslíš tú špeci MŠ? myslíš, že takú potrebuje? Pokiaľ nie je auti, tak by som ho tam nedávala. Môjmu auti vyvrátili, dali mu vývinovú dysfáziu, teda špecificky narušený vývin reči, mám aj o rok predlžený rodičák. Inak je veľa detí, čo nechce spolupracovať v škôlke, aj vo vyšších triedach, takže ... . Dávam ho tam na 4 hoďky, a pekne sa chytá. Niekedy ho dokonca aj chvália 😀. Ja som s ním v škôlke neni, je tam sám, plakal hádam len 3 krát, takže sa dá. Treba vydržať, každé dieťa sa inak adaptuje, ale uvidíš, bude fajn 😉
No ja by som ho tiež radšej nechala samého lebo on by tam v klude vydržal ale sme sa dohodli že zo začiatku tam budem s ním a potom sa uvidí že by ma dali ako asistenta tam k nim, no neviem neviem ako prechádzky sú strašné lebo so mnou sa ťahá do obchodu a ked ide s učitelkami tak v pohode ☹ no hádam to bude už len lepšie. nie nemá žiadnu takú diagnozu ako autizmus, v PB je neaká školka s montessorri vyučovaním
@eliza149 ahoj, možno ťa chcem iba trocha ukľudniť: Môj syn do 4rokov rozprával hatlaninou-tak sme si to nazvali. Všetky potrebné vyšetrenia v poriadku, len proste taká povaha, ak ma nútiš máš smolu a smolu mala aj logopedička. Od 4rokov: čo deň to slovo-vety a stále to sa zlepšuje veľmi rýchlo, lebo sám chce. Mne na otázku, či ho dať do škôlky aspoň na 4hodiny povedala: Môže to pomôcť, ale aj nemusí. On všetkému rozumie veľmi dobre, môže sa rozhovoriť, ale môže sa aj zaťat, lebo v jeho detskom myslení to môže spôsobiť rôznu reakciu a budeme to mať ešte horšie. Pýtala som sa, či mu povedať, že mu už nerozumieme, tak nech sa snaží:Tto v žiadnom prípade. Doteraz sme mu rozumeli a zrazu nie? Tak ostal doma a svojím tempom sa rozhovoril-inak stretávame sa v súkromí s veľa jeho rovesníkmi a jeho vôbec netrápilo, že oni rozprávajú... Určite ten prístup učiteliek bol prinajmenšom zvláštny, to som niekedy videla aj ja vo svojom okolí, ale ja som veľmi nestresovala, lebo som videla, že je rozumný, chápavý. Vyšetrenia sme síce prešli, aby sme nič nezanedbali a ostatné iba čakali... a oplatilo sa. Prajem veľa úspechov a radosti.
@mmmzm prosím ťa ked si povedala, že tá škôlka bola ešte horšia bol tvoj malý nervózny ba až jedlivý keď tam niečo musel robiť, lebo malý ma doma poslúchne ale v školke je to strašné tam keď mu chcem niečo ukázať tak úplne zle on začne ziapať a hádzať sa mi o zem tam a doma mi to nerobí neviem či to mám tam ešte skúšať alebo to vzdať a radšej navštevovať deti inak ako na ihriskách a v detských centrách?
Ahojky ja som z PB a len ma tak zaujimalo, ze o ktoru skolku sa jedna. Mozes kludne aj IP. Dakujem
@eliza149 Jaj, no tento system dnes co je na skolach a skolkach mam pocit ze je to ovela horsie ako my ked sme boli mali. Kazde zive dieta je dnes nenormalne. Nechapem preco ma dieta v predskolskom veku sediet za stolom ked neje (dava to zmysel?), alebo preco nemoze pobehovat po miestnosti ked ucitelka nieco hovori (ved ked si s nim doma tiez mu nieco hovoris "za pochodu"), preco si nemoze drzat hracku ked ju ma momentalne oblubenu (ved to doma deti robia bezne). Je vela skolok v ktorich detom rozumeju a kde nemaju "vojensku drezuru"....len nie kazdy ju ma vo svojom najblizsom okoli.
Asi len tolko ze tie ucitelky su s prepacenim totalne jebnute a maleho tam uz nedaj, akurat mu ublizia, ak je moznost najdi mu inu skolku.
@eliza149 asi som to zle napísala, náš malý do škôlky nechodil vôbec, lebo som ho nedávala bola som na materskej s druhým, tak sme o škôlke neuvažovali. Len keďže používal ,,hatlaninu,,tak som sa logopedičky pýtala, či by pomohlo dať aspoň na 4hodiny do škôlky nech sa rozrozpráva normálnou rečou. A na to mi ona odpovedala že: Možno pomohlo a možno nie..... Náš malý poslúcha, ale vie sa aj zhádzať, ale potom príde: ja som nechcel.. A ako som ti písala, má kontakt so svojími rovesníkmi-máme veľa známych, chodíme na návštevy atď. Ako by sa správal v škôlke neviem, ale inak využívali sme hlavne v zime detské centrá a ihriská a tam som videla jeho správanie voči cudzím deťom, aj správanie iných detí-sú naozaj rôzne-a keď tak jemne usmernila, alebo vôbec nezasahovala, podľa okolností...
My mame tiez doma takého škôlkara .. A učiteľky si zatiaľ chválim, maly sa tam teší.... U nás kolektív pomáha, co den, to nové slovo.... No tiez tam nechce papat, ked robia úlohy za stolom, moj maly každých päť minút vstane a da si pár koleciek okolo miestnosti :/ ale už si na to zvykli, ze proste on neobsedi 🙂

@eliza149 tak potom neviem u nas bol toto problem, teraz chodime na logo lebo sa ucime vyslovnost