Zodpovednosť rodičov za škody detí v škôlke
Ahojte, riesime taku delikatnu zalezitost. V piatok sa mi maly 5,5 roka priznal, ze nieco urobil s hasicakom v skolke, rozplakal sa a nevedel to ani dopovedat, no kedze p. ucitelka nehovorila nic, isli sme domov. Ked som sa ho na to viackrat pytala cez vikend, bolo vidiet ze ho to mrzi, nechcel aby som to niekomu povedala (pritom ani neviem co konkretne). Dnes rano povedala ucitelka mojmu muzovi, ze v satni kde je aj hasicak, este s jednym chlapcom vytiahli poistku a tym padom ho musia dat znova skontrolovat a naplnit. Od nas bude pozadovat zaplatit naplnenie. Je tento postup spravny? O nas konkretne sa nejedna, mame poistku na toto, ale ci je ten postup spravny? Ze sme za to zodpovedni my? Samozrejme urcite ich niekedy na to upozornovali aby ten pristroj nechytali
@adrianap83 dôsledky predpokladám nesie také aké má a primerane veku - vynadala mu mama, veď píše že mal z toho také výčitky že ani povedať najprv nevedel.. ake iné dôsledky by už akože malo 5r dieťa niesť? Otázka ale znela či sú zodpovední rodičia.. no nie sú zodpovední za to, že hasiaci prístroj bol prístupný deťom.. a stále tu dookola čítam že ak by nebol správne, nedajú pečiatku.. no ak by BOL správne, decko na neho nedociahne.. akože, ja nechápem to fakt v toľkých zamestnaniach kašľu na BOZP, že takéto veci ženy opominaju?
@jana_eyre_2 ale v tej škôlke to určite X x kontrolujú. Véd to týchto inštitúcií chodu technici často. Aspoň, ja som si tak vsimla. Ja zase verím, že to mali správne.
Asi sa fakt inak nedalo dať,aby to bolo prístupné. Aj pre napríklad nízke učiteľky, aby ho vládali oni dvihnut.
No ved áno, píše mamka, že to s nim vyriešia. Len ja zase čítam, že chudáčik zvedavý za to nemôže. A majú to nechať tak. A škôlka a učiteľka je na vine.
Chlapček nemá len 5,5 roka, má už 5,5 roka. V škôlke nie je týždeň.
A rodičia v zs a SŠ platili. Rodičia 6rocneho platili. A brali to ako aj svoju zodpovednist, že ich syn pokazil - na čas znefunkčnil vec, ktorá má v prípade potreby zachraňovať život aj iným, nie len jemu na hranie byť.
Dokonca, to zariadili oni. Otec sám autom odniesol a priniesol, nikto mu to nekázal. Sam sa navrhol. Toľko, čo ja som videla, ako to riešili. Je pravda, že to bolo 15 rokov do zadu. Iné mravy, fakt.
A áno, aj učiteľka dostala svoje, aj triedna, aj dozor ci ci tam bolo pri nich.
@jana_eyre_2 ale v tej škôlke to určite X x kontrolujú. Véd to týchto inštitúcií chodu technici často. Aspoň, ja som si tak vsimla. Ja zase verím, že to mali správne.
Asi sa fakt inak nedalo dať,aby to bolo prístupné. Aj pre napríklad nízke učiteľky, aby ho vládali oni dvihnut.
No ved áno, píše mamka, že to s nim vyriešia. Len ja zase čítam, že chudáčik zvedavý za to nemôže. A majú to nechať tak. A škôlka a učiteľka je na vine.
A rodičia v zs a SŠ platili. Rodičia 6rocneho platili. A brali to ako aj svoju zodpovednist, že ich syn pokazil - na čas znefunkčnil vec, ktorá má v prípade potreby zachraňovať život aj iným, nie len jemu na hranie byť.
Dokonca, to zariadili oni. Otec sám autom odniesol a priniesol, nikto mu to nekázal. Sam sa navrhol. Toľko, čo ja som videla, ako to riešili. Je pravda, že to bolo 15 rokov do zadu. Iné mravy, fakt.
@adrianap83 ale ja dookola píšem už asi 1000x že proste vo vyhláške je 1,5m nad zemou v priestoroch kde sú deti, je to vyhláška 121/2002.. nie všade vyhlasku dodržujú, nie všade poctivo robia kontroly, akože bavíme sa o Slovensku.. o Slovensku, kde ani ženy nevedia ako to má byť a považujú za akceptovatelne, že na nebezpečnú vec dosiahne dieťa, lebo vraj "asi sa inak nedalo".. ono sa musí vždy nejako dať a dodržať vyhlášku, o ničom inom dookola nepíšem, sú na to zákony a tie zákony sú z nejakého dôvodu.. to sú fakty, nie dohady..
@adrianap83 a už mi prosím ďalšia nevkladaj do ust že niekde obviňujem ucitelku, ani slovom (!!!!) som to nespomenula.. normálne ma už hnevá že ľudia vôbec nečítajú čo píšem..
@adrianap83 ale ja dookola píšem už asi 1000x že proste vo vyhláške je 1,5m nad zemou v priestoroch kde sú deti, je to vyhláška 121/2002.. nie všade vyhlasku dodržujú, nie všade poctivo robia kontroly, akože bavíme sa o Slovensku.. o Slovensku, kde ani ženy nevedia ako to má byť a považujú za akceptovatelne, že na nebezpečnú vec dosiahne dieťa, lebo vraj "asi sa inak nedalo".. ono sa musí vždy nejako dať a dodržať vyhlášku, o ničom inom dookola nepíšem, sú na to zákony a tie zákony sú z nejakého dôvodu.. to sú fakty, nie dohady..
@jana_eyre_2 tak ôk, treba poslať inšpekciu. Možno majú výnimku.
Ale učiteľka je brána na zodpovednosť.
Ona ma ustriehmut 20 ks, zvedavých deti. Ona je zamestnanec školy, inštitúcie.
no tak v tomto celom mi príde najviac ľúto toho 5r lebo očividne mu v škôlke riadne vynadali.... trest by som mu už nedala, to je ako niekoho 2x potrestať za tú istú vec, to sa nerobí ani kriminálnikom 🙈 myslím že toto si chudák zapamätá na celý život a o 30 rokov o tom bude písať na nejaké fórum 🤭 v kľude by sme sa porozprávali aby pochopil prečo je z toho v škôlke také haló. 5 ročný už chápe dosť.
@jana_eyre_2 * vo vyhláške je 1,5m nad zemou v priestoroch kde sú deti, je to vyhláška 121/2002 *
Ktorý je to paragraf? Neviem to tam nájsť.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...
@oz_hasam
@jana_eyre_2 tam, kde som učila ja,technici seriózne chodili. A riešili nedostatky. Fakt. Aj školy sa snažili, aby bolo všetko ok. Ja mam opacnu skúsenosť, že to ozaj fungovalo a ak bol problém, naozaj to boli zvedave deti,neskôr mladi muzi 16,17r.
Na tej zs, to chlapček urobil zo stoličky! Inak nedosiahol. No co k tomu dodať. Pre zvedavé deti, dat hasiace prístroje na plafón - to sa smiali už potom rodicia s učiteľkou.
Nerozculuj sa. Niekedy by deti fakt mohli počúvať tie autority, hm?
@adrianap83 takze Ty mas nože pri malych detoch v druhom sufliku od vrchu. Deti na to dosiahnu,ale mali vysvetlene,urobili ste im doma s muzom prednasku a vsetko je v poriadku. Lebo stolar,ktory vam robil linku dal pribornik tam kde dal. Je to podla normy,nikto sa tym nezaoberal a hotovo. Mne prisli poziarnici do firmy robit kontrolu. Nakupil som hasicaky,rozlozil podla ich nakresu a hned som bol upozorneny,ze musia vysiet na stene mimi dosahu deti......ked som sa opytal akych deti,ved sme firma a noe skolka tak mi povedal ze nikdy neviete..........co robi hasiaci pristroj v skolke nizko umiestneny? Rata snad skolka s tym,ze budu deti hasit? ..........jaaaj vlastne 5,5 rocne uz nieje dieta........
@adrianap83 takze Ty mas nože pri malych detoch v druhom sufliku od vrchu. Deti na to dosiahnu,ale mali vysvetlene,urobili ste im doma s muzom prednasku a vsetko je v poriadku. Lebo stolar,ktory vam robil linku dal pribornik tam kde dal. Je to podla normy,nikto sa tym nezaoberal a hotovo. Mne prisli poziarnici do firmy robit kontrolu. Nakupil som hasicaky,rozlozil podla ich nakresu a hned som bol upozorneny,ze musia vysiet na stene mimi dosahu deti......ked som sa opytal akych deti,ved sme firma a noe skolka tak mi povedal ze nikdy neviete..........co robi hasiaci pristroj v skolke nizko umiestneny? Rata snad skolka s tym,ze budu deti hasit? ..........jaaaj vlastne 5,5 rocne uz nieje dieta........
@martin96321
Véd píšem nech pošlú inšpekciu. Keď to majú zle,nech dostanú pokutu a napravia.
Ale aj tak by zvedaví chlapci mohli počúvať, či?
Jednoducho neverím, že ho učiteľka neupozornila
Neposluchol, to je cele. Žiadna veda. Zvedavý chlapček. Ako to všetci píšete.
@jana_eyre_2 * vo vyhláške je 1,5m nad zemou v priestoroch kde sú deti, je to vyhláška 121/2002 *
Ktorý je to paragraf? Neviem to tam nájsť.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...
@oz_hasam
@maranco máš pravdu, doslova ani ja takto na rychlo.. lenže škôlka musí dodržať umiestnenie Has.pristroja..
Umiestnenie hasiacich prístrojov
Umiestnenie hasiacich prístrojov v stavbe podľa STN 92 0202-1:
Hasiaci prístroj v požiarnom úseku sa umiestňuje na trvalo prístupnom a dobre viditeľnom mieste. Umiestňujú sa spravidla na zvislých konštrukciách (napr. stenách, stĺpoch) alebo na zemi podľa pokynov výrobcu. Hasiaci prístroj sa inštaluje tak, aby rukoväť prístroja bola najviac 1,5m nad podlahou.
Hasiace prístroje sa rozmiestňujú tak, aby ich vzájomná vzdialenosť bola najviac 30m.
Pri pripevňovaní a umiestňovaní hasiacich prístrojov sa postupuje podľa pokynov výrobcu.
Stanovište hasiaceho prístroja je miesto na hasiaci prístroj, ktoré je označené značkou požiarnej ochrany pre hasiaci prístroj podľa osobitného predpisu (Nariadenie vlády č.387/2006 Z.z.).
Prístup k stanovišťu hasiaceho prístroja sa v prípade, že nie je priamo viditeľný, označuje šípkou a piktogramom podľa osobitného predpisu (Nariadenie vlády č.387/2006 Z.z.).
Vo všeobecnosti sa hasiace prístroje rozmiestňujú najmä v blízkosti technických a technologických zariadení, na miestach so zvýšeným požiarnym nebezpečenstvom a v priestoroch, v ktorých sa vykonávajú činnosti so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru alebo výbuchu.
Umiestnenie hasiacich prístrojov nesmie brániť evakuácii osôb z objektu ohrozeného požiarom alebo ju inak sťažovať; týka sa to najmä objektov alebo priestorov, v ktorých sa sústreďuje väčší počet osôb. Takisto nie je vhodné umiestňovať hasiace prístroje v tmavých a úzkych priestoroch
Schválne som dnes pozerala v práci ako máme umiestnené has.pristroje, u nás sa celkom na to dáva pozor (aj preto máme BOZP opakovane) a všetky boli vo výške 1,5m (priemerná výška 5r chlapca je 110cm - ak by aj mal 30cm ruky, tak zo stoja by sa mu nepodarilo vytiahnuť poistku keďze to dieťa je nizsie.. pozerám na prístroj čo mme.v praci, je ešte aj z druhej strany taká plastová blbosť čo treba zlomit.. dieťa by muselo mať niečo pod nohami aby dosiahlo na poistku.. )vytiahnuť poistku nie je také jednoduché ak bola naozaj umiestnená spravne a nepoškodena.. na to musia chodiť kontroly a ak sa to podarilo dieťaťu vytiahnuť, mal by zriaďovateľ zabezpečit napravu has.pristroja..
@martin96321 tak áno, môj 5,5 ročný syn, predstav si ma vlastný, špeciálny nôž a ostatne neberie do rúk. Tiež to chvíľu trvalo, kým to pochopil, ale už vie. A sam nekrája aj tak nič. Ani nevyberá sám šuplík, len so mnou. Bozp u nás je ôk, neboj.
@maranco máš pravdu, doslova ani ja takto na rychlo.. lenže škôlka musí dodržať umiestnenie Has.pristroja..
Umiestnenie hasiacich prístrojov
Umiestnenie hasiacich prístrojov v stavbe podľa STN 92 0202-1:
Hasiaci prístroj v požiarnom úseku sa umiestňuje na trvalo prístupnom a dobre viditeľnom mieste. Umiestňujú sa spravidla na zvislých konštrukciách (napr. stenách, stĺpoch) alebo na zemi podľa pokynov výrobcu. Hasiaci prístroj sa inštaluje tak, aby rukoväť prístroja bola najviac 1,5m nad podlahou.
Hasiace prístroje sa rozmiestňujú tak, aby ich vzájomná vzdialenosť bola najviac 30m.
Pri pripevňovaní a umiestňovaní hasiacich prístrojov sa postupuje podľa pokynov výrobcu.
Stanovište hasiaceho prístroja je miesto na hasiaci prístroj, ktoré je označené značkou požiarnej ochrany pre hasiaci prístroj podľa osobitného predpisu (Nariadenie vlády č.387/2006 Z.z.).
Prístup k stanovišťu hasiaceho prístroja sa v prípade, že nie je priamo viditeľný, označuje šípkou a piktogramom podľa osobitného predpisu (Nariadenie vlády č.387/2006 Z.z.).
Vo všeobecnosti sa hasiace prístroje rozmiestňujú najmä v blízkosti technických a technologických zariadení, na miestach so zvýšeným požiarnym nebezpečenstvom a v priestoroch, v ktorých sa vykonávajú činnosti so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru alebo výbuchu.
Umiestnenie hasiacich prístrojov nesmie brániť evakuácii osôb z objektu ohrozeného požiarom alebo ju inak sťažovať; týka sa to najmä objektov alebo priestorov, v ktorých sa sústreďuje väčší počet osôb. Takisto nie je vhodné umiestňovať hasiace prístroje v tmavých a úzkych priestoroch
Schválne som dnes pozerala v práci ako máme umiestnené has.pristroje, u nás sa celkom na to dáva pozor (aj preto máme BOZP opakovane) a všetky boli vo výške 1,5m (priemerná výška 5r chlapca je 110cm - ak by aj mal 30cm ruky, tak zo stoja by sa mu nepodarilo vytiahnuť poistku keďze to dieťa je nizsie.. pozerám na prístroj čo mme.v praci, je ešte aj z druhej strany taká plastová blbosť čo treba zlomit.. dieťa by muselo mať niečo pod nohami aby dosiahlo na poistku.. )vytiahnuť poistku nie je také jednoduché ak bola naozaj umiestnená spravne a nepoškodena.. na to musia chodiť kontroly a ak sa to podarilo dieťaťu vytiahnuť, mal by zriaďovateľ zabezpečit napravu has.pristroja..
@jana_eyre_2 * Hasiaci prístroj sa inštaluje tak, aby rukoväť prístroja bola najviac 1,5m nad podlahou. *
ja ten text a slovu "najviac" rozumiem tak že vyššie ako 1,5m nemôže byť, ale nižšie môže byť
ja som videl aj hasiace položené na zemi a potom ich pripevnili o stenu aby sa neprevrátili, taký práškový so 6kg hasivom má hmotnosť 9.5 kg a to nechceš aby sa ti pri odkvačovaní zo steny vyšmykol a spadol na nohu
@adrianap83
@mircalla ako by odpovedali vaše 5-6 rocne deti, keby sa ich opýtate, ako by uhasili oheň?
@dennissa16 Moje 6 rocne dieta chapalo to, ze ak nieco nema chytat, tak to nechyta a neskusa. Tvoja otazka je totalne irelevatna, uplne odveci a nema s tymto nic spolocne,
@staryjarec * Ak deti vytiahli poistku, tá mala byť zabezpečená plombou, čo podľa všetkého nebola. *
ja viem tak že poistka slúži aby sa náhodne stlačením alebo pádom nestriekal hasičák, ale aby v prípade potreby sa dala _rýchlo_ vytiahnuť a hasičák použiť
ak by tam nebola plomba tak by poistku vrátili späť a nikto by si nič nevšimol
alebo by bolo lepšie tú poistku tam prizvárať aby deti nevytiahli alebo hasičák zamknúť do riaditeľne?
@maranco Takto vyzerá poistka k hasiacemu prístroju. Ak ju chlapci vybrali, tak predpokladám, že na konci plomba nebola. A ešte raz, tým, že vybrali poistku prístroj nepoškodili. Konečný verdikt, dieťa oslobodzujeme, je nevinné.
@maranco Takto vyzerá poistka k hasiacemu prístroju. Ak ju chlapci vybrali, tak predpokladám, že na konci plomba nebola. A ešte raz, tým, že vybrali poistku prístroj nepoškodili. Konečný verdikt, dieťa oslobodzujeme, je nevinné.
@staryjarec takže 2 deti nedokážu pretrhnúť plombu na poistke?, mohli ju potom rovno zasunúť nazad a skutok sa nestal
@martin96321
Véd píšem nech pošlú inšpekciu. Keď to majú zle,nech dostanú pokutu a napravia.
Ale aj tak by zvedaví chlapci mohli počúvať, či?
Jednoducho neverím, že ho učiteľka neupozornila
Neposluchol, to je cele. Žiadna veda. Zvedavý chlapček. Ako to všetci píšete.
@adrianap83 Ano presne tak. Zvedavy maly chlapec,ktory kym nevyskusa tak nema pokoj......A ze ucitelky upozornili.......super. Tak to je hned po probleme.
@staryjarec Taaaak to teda nie.....ucitelka ho upozornila,dostal ponaucenie a napriek vsetkemu to spravil.......aby viac netahal....odťať😎
@staryjarec takže 2 deti nedokážu pretrhnúť plombu na poistke?, mohli ju potom rovno zasunúť nazad a skutok sa nestal
@maranco reakcia deti ktoré urobia niečo čo nemajú a uvedomia si to až keď už sa stalo zväčša je, že sa chytia za hlavu a uteču preč, určite žiadne nenapadne strkať to naspäť.. mám dojem že mnoho ľudí si toho 5r chalana predstavuje ako malého dospelého.. čo nepoznáte deti alebo čo... 😏
5 a pol je veľký chlapec.. treba sa s ním porozprávať, aby sa to neopakovalo.
@maranco reakcia deti ktoré urobia niečo čo nemajú a uvedomia si to až keď už sa stalo zväčša je, že sa chytia za hlavu a uteču preč, určite žiadne nenapadne strkať to naspäť.. mám dojem že mnoho ľudí si toho 5r chalana predstavuje ako malého dospelého.. čo nepoznáte deti alebo čo... 😏
@jana_eyre_2 aj v beznom zivote,su pravidla a kolko dospelych ich ignoruje,staci ist do premavky,vidime to kazdy den na vlastne oci.
Vsetci vodicak spravili a aj napriek tomu dop.predpisy porusuju a tu chcu, niektore mamicky,od 5 rocneho chlapca,ze to nemal urobit.
Ved deti v tomto veku objavuju a su na vsetko zvedave...hlavne,ze sa nic nestalo,to je najdolezitejsie.
Suhlasim s kazdym komentarom, co si napisala👍.
@jana_eyre_2 aj v beznom zivote,su pravidla a kolko dospelych ich ignoruje,staci ist do premavky,vidime to kazdy den na vlastne oci.
Vsetci vodicak spravili a aj napriek tomu dop.predpisy porusuju a tu chcu, niektore mamicky,od 5 rocneho chlapca,ze to nemal urobit.
Ved deti v tomto veku objavuju a su na vsetko zvedave...hlavne,ze sa nic nestalo,to je najdolezitejsie.
Suhlasim s kazdym komentarom, co si napisala👍.
@tundra presne.. dakujem..
@dennissa16 Moje 6 rocne dieta chapalo to, ze ak nieco nema chytat, tak to nechyta a neskusa. Tvoja otazka je totalne irelevatna, uplne odveci a nema s tymto nic spolocne,
@mircalla inak sa tá opytam, ty geniálna mama… ked sa opýtaš deti v skolke, že keby videli, že v kuchyni horí, co by urobili? 90% deti by povedalo, že by nabrali vodu a uhasili oheň. Lebo veď ich učíme, 150 Hasiči, hadica, voda. Atd.
No a teraz si predstáv, že by horela panvica s rozpálenym olejom a 5 ročne dieta do nej naleje misu vody, lebo veď ako uhasis oheň? Vodou…fatálne následky.
Lebo ich niečo učíme, ale vie to dieťa aj rozlišovať, posúdiť, vyhodnotit v každej situácii, co bude nasledovať ?
@mircalla inak sa tá opytam, ty geniálna mama… ked sa opýtaš deti v skolke, že keby videli, že v kuchyni horí, co by urobili? 90% deti by povedalo, že by nabrali vodu a uhasili oheň. Lebo veď ich učíme, 150 Hasiči, hadica, voda. Atd.
No a teraz si predstáv, že by horela panvica s rozpálenym olejom a 5 ročne dieta do nej naleje misu vody, lebo veď ako uhasis oheň? Vodou…fatálne následky.
Lebo ich niečo učíme, ale vie to dieťa aj rozlišovať, posúdiť, vyhodnotit v každej situácii, co bude nasledovať ?
@dennissa16 Takmer 6rocne dieta vie vyhodnotit, ze toto je nieco, coho sa nema chytat. Bolo upozornene, je to v hlavnom prispevku. Je to jednoduche pochopit - tohoto sa nechytame deti....Vyhodnotit, co robit, ked hori nevie ani vacsina dospelych. Ako som uz napisala, totalne irelevatne prirovnania
K tejto téme sa vyjadrím poslednýkrát. Zaráža ma, koľko mamičiek tu na fóre by najradšej nešťastnú mať spolu s dieťaťom ukrižovali. Ja to neviem pochopiť. To dieťa má predsa päť rokov. Ešte raz aj pre nechápavé, päť, päť, päť. Vek, v ktorom sa dieťa o všetko zaujíma, spoznáva nové veci. To dieťa mali zobrať k tomu hasiacemu prístroju a pekne mu vysvetliť ako funguje, čo sa môže a čo nie. A nie ho trestať za to, že bolo zvedavé. To už naozaj idete trestať svoje deti za to, že prejavia záujem skúmať nové veci, že prejavia trošku odvahy? A ešte tu akási osoba napíše, že matka má tú drzosť zastať sa svojho dieťaťa. To ste naozaj také zle? A kto sa má zastať dieťaťa, ktoré je bezdôvodne osočené ak nie jeho matka? Pretože to bezdôvodné bolo. Už len preto, že ten prístroj nemal čo robiť v dosahu detí. A podľa mňa bol poškodený pred tým, ako sa ho tie deti dotkli. Ešte vás chcem poprosiť, nevŕšte sa už na bezbranných deťoch a ich matkách.
Umiestnit hasiaci pristroj v MS,aby bol v dosahu deti,je iny level nekompetentnosti.Podla mna, su za deti zodpovedne, pocas nepritomnosti rodicov p.ucitelky...
@tundra hasiace pristroje sa musia umiestnovat na lahko dostupne miesta ktore sa nesmu nicim zatarasit do max vysky 1,5 od zeme.To je skratka nirma a to nepusti ani pri inspekcii
Umiestnit hasiaci pristroj v MS,aby bol v dosahu deti,je iny level nekompetentnosti.Podla mna, su za deti zodpovedne, pocas nepritomnosti rodicov p.ucitelky...
@tundra hasiace Pristroje musia byt rozmiestnené presne podľa projektovej dokumentácie, ktorá išla ku stavebnému i kolaudacnemu konaniu
@monulkaaaa ukludnim Ta- mienke prvý ani posledný malý zbojník, ktorý chcel vyskúšať, čo to spraví… sú tínedžeri. Nemyslím si, že škôlka z toho bude robiť tragédiu. Škodu však zaplatíte. Opäť tá ukludnim, naplnenie, výmena hasiacehomsa hýbe cca 20/30€.
@dennissa16 Bohuzial prvych 20 rokov ucime deti voloviny,tlacime na nich a vyrastaju v strese.. ....Dalsich 40 rokov sa to snazia odnaucit,ale su tym tak poznacene,ze dodzubuju aj vlastne deti.......a kokotoc sa kruti ...

@martin96321 áno o deťoch, ktoré sa v tomto veku učia, čo sa môže, nemoze. Dôsledky už by mal , primerane veku, niesť aj on za svoje správanie.
Ak by týmto správaním niekomu vážne ublížil. Aj vtedy by to bolo ôk? Len sa pýtam.
A prepáčim.
@adrianap83 dôsledky predpokladám nesie také aké má a primerane veku - vynadala mu mama, veď píše že mal z toho také výčitky že ani povedať najprv nevedel.. ake iné dôsledky by už akože malo 5r dieťa niesť? Otázka ale znela či sú zodpovední rodičia.. no nie sú zodpovední za to, že hasiaci prístroj bol prístupný deťom.. a stále tu dookola čítam že ak by nebol správne, nedajú pečiatku.. no ak by BOL správne, decko na neho nedociahne.. akože, ja nechápem to fakt v toľkých zamestnaniach kašľu na BOZP, že takéto veci ženy opominaju?