icon

Zodpovednosť rodičov za škody detí v škôlke

monulkaaaa
12. máj 2025

Ahojte, riesime taku delikatnu zalezitost. V piatok sa mi maly 5,5 roka priznal, ze nieco urobil s hasicakom v skolke, rozplakal sa a nevedel to ani dopovedat, no kedze p. ucitelka nehovorila nic, isli sme domov. Ked som sa ho na to viackrat pytala cez vikend, bolo vidiet ze ho to mrzi, nechcel aby som to niekomu povedala (pritom ani neviem co konkretne). Dnes rano povedala ucitelka mojmu muzovi, ze v satni kde je aj hasicak, este s jednym chlapcom vytiahli poistku a tym padom ho musia dat znova skontrolovat a naplnit. Od nas bude pozadovat zaplatit naplnenie. Je tento postup spravny? O nas konkretne sa nejedna, mame poistku na toto, ale ci je ten postup spravny? Ze sme za to zodpovedni my? Samozrejme urcite ich niekedy na to upozornovali aby ten pristroj nechytali

kuggis
12. máj 2025
@jana_eyre_2

@mircalla ja by som to tiež zaplatila, lenže fakt je, že pre bezpečnosť majú byť hasiace prístroje zabezpečené tak aby deti nemohli nič poškodiť, najmä aby si nepoškodili zdravie a to už je na triku a zodpovednosti škôlky.. ja mám zase dojem, že typicky slovenské je nedodrzovat zákony a pravidlá a všetko nechať tak..

@jana_eyre_2 ak im dal na to BOZP pracovník pečiatku, tak je to jeho vina... veď učiteľky ani riaditeľka ho tam nedávali,(to nie je ich náplňou práce a robí to externá firma),takže keď ideme hľadať vinníka môžeme dlho hľadať ...jedno je jasné mladý pán neposlúchal

jana_eyre_2
12. máj 2025

@kuggis mladý pán ma 5rokov, je normálne že neposlúcha a nedochádzaju mu dôsledky.. dospelí sú na to aby zlému konaniu zabránili, pretože sú zodpovedni za neho tí ktorí dávajú pozor.. a ak niekto umiestnil zle hasiaci prístroj, zriaďovateľ je povinný to preveriť, zabezpečiť a nie hádzať vinu na rodičov, ktori pri ňom ani nestali.. môžem to zopakovať aj 100x, nejde predsa o peniaze ale bezpečnosť detí!!.

michellemary
12. máj 2025
@monulkaaaa

@tundra je presne v tej vyske deti aby s nim mohli manipulovat, nizko na stene primontovany. Ked jej muz povedal ze by to malo byt niekde inde, povedala ze to musi byt na viditelnom mieste a nemaju to kde inde dat..

@monulkaaaa Tak za to, čo urobí tvoje neplnoleté dieťa, si zodpovedná ty s manželom. To je holý fakt, takže prístup škôlky je úplne ok.

kuggis
12. máj 2025

@jana_eyre_2 a ja ti píšem, že učiteľka s tým nemá nič, to rieši riaditeľka s firmou BOZP , aj v škole sú na chodbe hasiace prístroje a nikoho to nenapadne driapať, mňa nemusíš poúčať o Tom čo má vedieť 5,5 ročné dieťa, nie je to malý dospelák ale nie je to už ani trojročné dieťa, o rok ide do školy a "dospelácka" logika nastupuje až v 11 roku života ... Rodičia podpisujú v septembri,že boli oboznámení so školským poriadkom, ktorý im ukladá aj povinnosti, nie len práva. Autorka sa môže ísť hádať s firmou čo sa pod to podpísala, čo to nariadila, že to tak bude. A aj ty hádžeš vinu na učiteľku, že kde bola... Ale tie deti majú učiteľku poslúchať a neospravedlňuje ich to , že majú 5 rokov, to už je benevoletná výchova rodičov..za ktorú sú oni zodpovední. Určite im nepovedala , že to majú odistiť, určite mali robiť niečo iné, napríklad mali sa vyzliecť a ísť na WC , kde dozerala na iné deti. Ja by som odporúčala ženám ako ty , aby išli robiť do škôlky a boli by samé s 24 deťmi aj celý deň, lebo to sa často stáva.. Bola by som zvedavá čo by si povedala po takejto medicíne. Či by si to neposlúchanie takto zľahčovala a ospravedlňovala.

mircalla
12. máj 2025
@jana_eyre_2

@mircalla ja by som to tiež zaplatila, lenže fakt je, že pre bezpečnosť majú byť hasiace prístroje zabezpečené tak aby deti nemohli nič poškodiť, najmä aby si nepoškodili zdravie a to už je na triku a zodpovednosti škôlky.. ja mám zase dojem, že typicky slovenské je nedodrzovat zákony a pravidlá a všetko nechať tak..

@jana_eyre_2 Ano, to je tiez pravda. Ale podla mna je chyba na oboch stranach. Oni nemala byt hasak na takom mieste, chlapec to nemal robit, pouceny urcite bol.

basska_b
12. máj 2025

Moja dcerka v skolke praskla strunu na gitare, lebo s tym krutila , az to prasklo. Samozrejme som okamzite isla kupit novu strunu a velmi som sa ospravedlnovala. Podla mna je to vzdy na individualnej dohode a situacii - napr. keby počarbala gitaru fixkou alebo tak čosi, no neviem veru, čo by som robila, asi by sme sa nejako s ucitelkou dohodli

jana_eyre_2
12. máj 2025
@kuggis

@jana_eyre_2 a ja ti píšem, že učiteľka s tým nemá nič, to rieši riaditeľka s firmou BOZP , aj v škole sú na chodbe hasiace prístroje a nikoho to nenapadne driapať, mňa nemusíš poúčať o Tom čo má vedieť 5,5 ročné dieťa, nie je to malý dospelák ale nie je to už ani trojročné dieťa, o rok ide do školy a "dospelácka" logika nastupuje až v 11 roku života ... Rodičia podpisujú v septembri,že boli oboznámení so školským poriadkom, ktorý im ukladá aj povinnosti, nie len práva. Autorka sa môže ísť hádať s firmou čo sa pod to podpísala, čo to nariadila, že to tak bude. A aj ty hádžeš vinu na učiteľku, že kde bola... Ale tie deti majú učiteľku poslúchať a neospravedlňuje ich to , že majú 5 rokov, to už je benevoletná výchova rodičov..za ktorú sú oni zodpovední. Určite im nepovedala , že to majú odistiť, určite mali robiť niečo iné, napríklad mali sa vyzliecť a ísť na WC , kde dozerala na iné deti. Ja by som odporúčala ženám ako ty , aby išli robiť do škôlky a boli by samé s 24 deťmi aj celý deň, lebo to sa často stáva.. Bola by som zvedavá čo by si povedala po takejto medicíne. Či by si to neposlúchanie takto zľahčovala a ospravedlňovala.

@kuggis kde konkrétne obviňujem učiteľku? Akože dúfam že vieš čítať s porozumením o čom celý čas píšem.. píšem o zriadelovatelovi a dospelých ľuďoch čo mali zabezpečiť aby sa k tomu nedostal a nie o tom že učiteľka z nich nemala spustiť oči..

a predstav si pod mojimi rukami prešlo celkom dosť deti, viem čo je to dávať pozor na väčší kolektív deti, hoci nie v škôlke, takže si prosím odpusť také konfrontacne a zbytočne reči.. dávať na deti pozor je veľká zodpovednosť, ale to neznamená že budeme zatvárať oči predtým ako je miesto zabezpečené..
. a zhodnotiť za to že chlapec urobil niečo čo nemal že má benevolentnu výchovu je dosť trúfalé.. uvedomijes si dúfam, že ste vy učiteľky niektoré strašne vztahovacne..

dennissa16
12. máj 2025
@mircalla

@dennissa16 Ja zasnem nad klasickym slovenskym pristupom, peklo su ti druhi, len ja som lietadlo a nech sa nik neopovazi odo mna chciet prevziat nejaku zodpovednost za dieta. Potom ked bude starsie, uz pridem rovno s pravnikmi, ak nahodou bude daky problem.
Bez mihnutia oka by som to zaplatila a neriesila to na fore.
Uplna blbost. U nas tiez nejaky ziak daco pokazil a rodicia to zaplatili a neriesili to s polkou Slovenska. Vzdy tu budu nazory 50/50, ak tak sa nic nedozvie

@mircalla nepovažujem 5,5 ročne dieta za natoľko uvedomelé, že vie úplne odhadnúť dôsledky svojho konania… ty si myslíš, že pri akej príležitosti sa bavili učiteľky s deťmi o hasiacom prístroji?
No neviem neviem….ak aj sa bavili, tak isto nie o tom ako sa používa ani to, co je nejaka poistka na ňom.

Z dlhej chvíle v šatni, bol nachystany, ostatné deti ešte nie, chytil za krúžok a potiahol.
Pre mňa nič neskutočne.

iwesska
12. máj 2025
@vevesh

@iwesska stalo sa ti take? U nas ano, okno sa neplatilo, lebo sa rozbilo nahodou (zlym zavrenim). Ked sa rozbilo loptou, samozrejme hradili rodicia. Ja som plot nemusela platit, takisto ani vylomene dvere (ktore ostali v ruke dietata) ci otacavy kruh na ihrisku, ktory sa odlomil s mojim dalsim dietatom. Ale ked niekto vyvrtal dieru do lavice, ci prelomil elektronicku tabulu perom alebo poskodil kabel, ktory pouzil ako svihadlo, musel sam zaplatit. Je to pekne definovane slovom "umysel".

@vevesh Ano,vsak dietatu urcite nikto nehovoril aby sa hralo s hasiacim pristrojom,cize ano je to umysel,pretoze na 100% malo vtedy robit nieco ine. A ano,stalo sa,ze chalani rozbili lampu loptou v triede, platil ju ten,co ju rozbil,poskodili loptou skrinu, skladali sa.

vevesh
12. máj 2025
@iwesska

@vevesh Ano,vsak dietatu urcite nikto nehovoril aby sa hralo s hasiacim pristrojom,cize ano je to umysel,pretoze na 100% malo vtedy robit nieco ine. A ano,stalo sa,ze chalani rozbili lampu loptou v triede, platil ju ten,co ju rozbil,poskodili loptou skrinu, skladali sa.

@iwesska no nie je to umysel v tomto veku- nie v skolke. Absolvovali deti nejake ponaucenie? Bozp? Vedeli, co to vlastne je, ze sa s tym hrali? A co sa moze stat, ak to odistia? Ak ano, beriem spat. Ale som si na 99% ista, ze nevedeli, s cim sa hraju a ake dosledky to moze mat (napriklad vlastne zranenie ci nebodaj smrt podla typu pristroja ci len "slabe poskodenie").

mircalla
12. máj 2025
@dennissa16

@mircalla nepovažujem 5,5 ročne dieta za natoľko uvedomelé, že vie úplne odhadnúť dôsledky svojho konania… ty si myslíš, že pri akej príležitosti sa bavili učiteľky s deťmi o hasiacom prístroji?
No neviem neviem….ak aj sa bavili, tak isto nie o tom ako sa používa ani to, co je nejaka poistka na ňom.

Z dlhej chvíle v šatni, bol nachystany, ostatné deti ešte nie, chytil za krúžok a potiahol.
Pre mňa nič neskutočne.

@dennissa16 Nebudem sa dohadovat, ake vysvetlenie dostali, zakladatelka sama pise, ze dostali. Zbytocna drama pre nic a 3 strany uvah, ako kazdy vie najlepie,, ako to bolo

martin96321
13. máj 2025
@doriiis

Wtf? A kto iný by mal byť zato zodpovedný? Rodičia detí,ktorí vytiahli poistku.Tu niet o čom debatovať

@doriiis Ak sa nemylim,tak rodicia odovzdaju rano dieta ucitelke a tá preberá zodpovednost za dieta az do prichodu rodicov. Co za idiota upevni hasicak v dosahu deti? Keby to zacali po sebe striekat,tak skoncia na pohotovosti......Kludne im dajte na dvierka skriniek aj male hasicske sekery a potim sa cudujte. Okrem toho poistka ma aj zavlacku a aj dospely clovek ma obcas problem to vytrhnut,takze to uz niekto pravdepodobne vytiahol predtym. Pokial sa len vytiahla poistka,tak aka skoda vznikla? Treba ju dat naspat.

martin96321
13. máj 2025
@vevesh

@iwesska no nie je to umysel v tomto veku- nie v skolke. Absolvovali deti nejake ponaucenie? Bozp? Vedeli, co to vlastne je, ze sa s tym hrali? A co sa moze stat, ak to odistia? Ak ano, beriem spat. Ale som si na 99% ista, ze nevedeli, s cim sa hraju a ake dosledky to moze mat (napriklad vlastne zranenie ci nebodaj smrt podla typu pristroja ci len "slabe poskodenie").

@vevesh BOZP? Pre deti?🤣😅 Ano,deti by mali hned v troch rokoch absolvovat dobpravne ihrisko,byt poucene,treba im dat podpisat ze tam boli a uz na prechadzky zo skolky mozu chodit same. Niekto tu napisal ze az v 11tich rokoch nastupuje dospelacke myslenie.....kto z vas ma doma pubertaka a mysli si ze ma dospelacke myslenie,alebo aspon logicke.......vypisujete tu dospelí ludia o svojich problemoch do ktorych ste sa dostali.....kto z vas ma logicke myslenie,alebo aspon dospelacke.......ale 5 rocny fagan je zrely na polepsovnu rovno🙄 skolka je zodpovedna za dieta a ako institucia ktora ma na starosti zamestnancov a deti by mali mat poistku na take pripady ak sa nieco pokazi a nie riesit kazdu jednu picovinu,lebo vsetko je problem a za vsetko sa treba stazovat a "ulahcit" zivot rodicom.

adrianap83
13. máj 2025

Zaplatiť museli aj rodicia deti na ZŠ aj na SŠ,,moja skúsenosť. Jednoducho neposluchol nariadenia učiteľky. Poškodil majetok škôlky. Ak to zariadenie mali umiestne, bolo ok, inak by to technik neodsuhlasil. A toto fakt musia mať v poriadku. Ale sťažnost dat môžte, nrch im.urobia inšpekciu.
Druhá vec, že aj upratovať museli?
Je síce malý, ale nie až tak, aby nerozumel. Ak nerozumie, nemá čo robiť v škôlke. Predpokladám, ze to nie je váš prípad. Ale možno si trochu uvedomí viac svet okolo seba. Zaplatila by som.

anickaaa6aaa
13. máj 2025
@zuzubb007

Ešte ochraňuj dieťa, tak toto je vrchol, dieťa znici hasiaci prístroj automaticky by som vravela učiteľke, že to zaplatím, že ma to brutálne mrzí, a dieťa by dostalo trest, postup je presne taký ako má byť, hadam kvôli tvojmu dieťatu nedajú prístroj do výšky dva metre, sú na to prísne zákony, aby to vedel človek vziať a hasiť okamzite, ja ľutujem tieto učiteľky, že musia počúvať rodicov

@zuzubb007 ale veď nič to dieťa nezničilo...vytiahlo poistku, to nie je zničenie prístroja. inak ono vybrať tu poistku nie je také ľahké takže sa tam museli deti motať dlhšie. Učiteľka si ich mala prizrieť.

adrianap83
13. máj 2025
@martin96321

@vevesh BOZP? Pre deti?🤣😅 Ano,deti by mali hned v troch rokoch absolvovat dobpravne ihrisko,byt poucene,treba im dat podpisat ze tam boli a uz na prechadzky zo skolky mozu chodit same. Niekto tu napisal ze az v 11tich rokoch nastupuje dospelacke myslenie.....kto z vas ma doma pubertaka a mysli si ze ma dospelacke myslenie,alebo aspon logicke.......vypisujete tu dospelí ludia o svojich problemoch do ktorych ste sa dostali.....kto z vas ma logicke myslenie,alebo aspon dospelacke.......ale 5 rocny fagan je zrely na polepsovnu rovno🙄 skolka je zodpovedna za dieta a ako institucia ktora ma na starosti zamestnancov a deti by mali mat poistku na take pripady ak sa nieco pokazi a nie riesit kazdu jednu picovinu,lebo vsetko je problem a za vsetko sa treba stazovat a "ulahcit" zivot rodicom.

@martin96321 ale poslúchať by mohol, či ani to nemusí? Môj syn je taky typ, čo urobí presne to, čo mu zakážem. Ma skoro 5,5 r a desím sa takéhoto prípadu,keď v škôlke niečo pokazí, ublíži si,lebo nepočúval. Určite to nehodím cele na učiteľku a poistku. Učiteľka nie je všemocná. Ak je raz on taky zvedavý, ze to urobí napriek zákazu, tak dôsledky myší cítiť aj on.

martin96321
13. máj 2025
@adrianap83

@martin96321 ale poslúchať by mohol, či ani to nemusí? Môj syn je taky typ, čo urobí presne to, čo mu zakážem. Ma skoro 5,5 r a desím sa takéhoto prípadu,keď v škôlke niečo pokazí, ublíži si,lebo nepočúval. Určite to nehodím cele na učiteľku a poistku. Učiteľka nie je všemocná. Ak je raz on taky zvedavý, ze to urobí napriek zákazu, tak dôsledky myší cítiť aj on.

@adrianap83 Prepacte,ale stale sa bavime o detoch. To ma kazdy doma vychovane vydrilovane dieta ktore poslucha na slovo,lebo inas spi vonku? Tiez sme boli deti a robili voloviny. Na jednej strane by ste chceli mat genia co nikdy nic neurobi a na druhej strane vodite to dieta za rucicku az k oltaru pomaly

adrianap83
13. máj 2025
@martin96321

@adrianap83 Prepacte,ale stale sa bavime o detoch. To ma kazdy doma vychovane vydrilovane dieta ktore poslucha na slovo,lebo inas spi vonku? Tiez sme boli deti a robili voloviny. Na jednej strane by ste chceli mat genia co nikdy nic neurobi a na druhej strane vodite to dieta za rucicku az k oltaru pomaly

@martin96321 áno o deťoch, ktoré sa v tomto veku učia, čo sa môže, nemoze. Dôsledky už by mal , primerane veku, niesť aj on za svoje správanie.
Ak by týmto správaním niekomu vážne ublížil. Aj vtedy by to bolo ôk? Len sa pýtam.
A prepáčim.

adrianap83
13. máj 2025
@martin96321

@martin96321 tiež nevravím, ani nepíšem, že je to koniec sveta, nerobila by som z toho drámu. Len nech si to chlapec uvedomí. To je všetko.

mircalla
13. máj 2025
@adrianap83

@martin96321 áno o deťoch, ktoré sa v tomto veku učia, čo sa môže, nemoze. Dôsledky už by mal , primerane veku, niesť aj on za svoje správanie.
Ak by týmto správaním niekomu vážne ublížil. Aj vtedy by to bolo ôk? Len sa pýtam.
A prepáčim.

@adrianap83 Presne tak, akoby sme sa bavili o trojrocnom dietati....🙂

oliolijanka
13. máj 2025
@adrianap83

A prepáčim.

@adrianap83 Ved v tom je problem, ze nikomu neublizil... ak by to kamaratovi nastriekal do oci, boli by vinni rodicia, chlapec, bozp alebo skolka?

adrianap83
13. máj 2025
@oliolijanka

@adrianap83 Ved v tom je problem, ze nikomu neublizil... ak by to kamaratovi nastriekal do oci, boli by vinni rodicia, chlapec, bozp alebo skolka?

@oliolijanka
Bozp povolilo tam mat prístroj. Chodia na kontroly. Do každej školy, to si nevezmu na triko, aby to nebolo ôk.
Učiteľky určite deťom hovoria, ze to nesmú! Chytať, manipulovať. Asi nie každý deň, no keďže je to v šatni na dosah, určite sa tomu venujú.
Ôk, chlapci boli zvedaví. Ale musia vedieť, že to nemôžu.
Okrem toho, sa autorka pýtala, či to má zaplatiť. Neviem, ako sú tie poistky nastavené, no odpovedala som jej, že som zažila toto aj na ZŠ, aj na SŠ a áno, platili to rodičia/ deti. Nešlo to zo žiadnej poistky. Asi preto, že to je úmyselne konanie. Nie nahodne. Neviem. Zase vytiahnuť ju tiež chce silu, či? Tak kto je na vine?
No šťastie, že nenastriekal!!!! Inak by ste tu všetky písali.

staryjarec
13. máj 2025

@monulkaaaa Nič neplatiť! Dieťa ani vy za nič nemôžete. Ak deti vytiahli poistku, tá mala byť zabezpečená plombou, čo podľa všetkého nebola. A osobne nevidím dôvod na výmenu celej náplne, ak bol odstránený len poistný kolík. Poraďte sa prosím s nejakým revíznym technikom. A dieťa prosím netrestajte. Neurobilo nič zlé, či nevhodné. Len prejavilo to dieťa v sebe, ktorým skutočne aj je.

oliolijanka
13. máj 2025

Takze... ked iba vytiahol poistku a nikomu neublizil, lebo je dobre vychovany, tak su na vine rodicia, lebo ho zle vychovali?
Ale ak by vytiahol poistku a kamaratovi by znicil zrak, tak aj napriek tomu, ze by rodicia chlapca zle vychovali(podla vas, nie podla mna), boli by na vine ucitelky, lebo zanedbali starostlivost?

Autorka sa nepyta, ci ma zaplatit. Zaplati. Ju zaujima prave moralna stranka tej veci.

vevesh
13. máj 2025
@martin96321

@martin96321 poviem to takto, u nas deti mali skolenie o poziari a vsetkeho okolo toho tesne pred letnymi prazdninami v pripravke. Takze do tohto casu by nasej skolke ani nenapadlo tymto rodica zatazovat okrem pisomneho upozornenia, ze dieta nieco vazne vyviedlo...ale keby taka skolka nebola, tak by som len tak nekyvla hlavou - na sk si mas doniest periny, postelne pradlo, toaletak, mydla, vreckovky a neviem co este a este budes platit, lebo niekto si nerobil svoju povinnost (ako pochybila skolka v zabezpeceni pristroja, tak aj ucitelsky dozor). Tiez ako skolka maju povinnost mat poistenie, tak nech si ho "nesetria"....

dennissa16
13. máj 2025
@mircalla

@adrianap83 Presne tak, akoby sme sa bavili o trojrocnom dietati....🙂

@adrianap83
@mircalla ako by odpovedali vaše 5-6 rocne deti, keby sa ich opýtate, ako by uhasili oheň?

maranco
13. máj 2025
@staryjarec

@monulkaaaa Nič neplatiť! Dieťa ani vy za nič nemôžete. Ak deti vytiahli poistku, tá mala byť zabezpečená plombou, čo podľa všetkého nebola. A osobne nevidím dôvod na výmenu celej náplne, ak bol odstránený len poistný kolík. Poraďte sa prosím s nejakým revíznym technikom. A dieťa prosím netrestajte. Neurobilo nič zlé, či nevhodné. Len prejavilo to dieťa v sebe, ktorým skutočne aj je.

@staryjarec * Ak deti vytiahli poistku, tá mala byť zabezpečená plombou, čo podľa všetkého nebola. *

ja viem tak že poistka slúži aby sa náhodne stlačením alebo pádom nestriekal hasičák, ale aby v prípade potreby sa dala _rýchlo_ vytiahnuť a hasičák použiť
ak by tam nebola plomba tak by poistku vrátili späť a nikto by si nič nevšimol

alebo by bolo lepšie tú poistku tam prizvárať aby deti nevytiahli alebo hasičák zamknúť do riaditeľne?

vevesh
13. máj 2025
@maranco

@staryjarec * Ak deti vytiahli poistku, tá mala byť zabezpečená plombou, čo podľa všetkého nebola. *

ja viem tak že poistka slúži aby sa náhodne stlačením alebo pádom nestriekal hasičák, ale aby v prípade potreby sa dala _rýchlo_ vytiahnuť a hasičák použiť
ak by tam nebola plomba tak by poistku vrátili späť a nikto by si nič nevšimol

alebo by bolo lepšie tú poistku tam prizvárať aby deti nevytiahli alebo hasičák zamknúť do riaditeľne?

@maranco myslim, ze v prvej ci druhej triede ZS sa preberaju zachranne zlozky a vybava (a ze sa hasiaci pristroj nechyta, ze ma poistky a ine srandy okolo toho). V skolke urcite nema byt hasicak v dosahu deti. Ako rozmyslam, tak rozmyslam, ziadne z mojich deti nemalo hasiaci pristroj tak polozeny, ze by sa k nemu deti co i len nahodou dostali - bud vycnelok v stene v urcitej vyske (kam sa skolkari nedostanu) alebo presklena skrinka na rozbitie alebo priamo v triede na stene pri vychovavatelskej kuchynke, kde sa zdrziavali len dospeli.

adrianap83
13. máj 2025
@dennissa16

@adrianap83
@mircalla ako by odpovedali vaše 5-6 rocne deti, keby sa ich opýtate, ako by uhasili oheň?

@dennissa16 a teraz ako uhasia, kedze je zariadenie nefunkčné?
Vieš čo, neviem. Ukazujeme mu takéto veci, vysvetľujeme , čo sa s tým robí, prečo je dôležité aby sa do toho len tak, zo zvedavosti nebabralo. Iba, ak je to nutne. A chodíme aj na akcie s požiarnikmi
Napriek tomu za neho neručím, že to raz aj on neurobi. Ale teda len tak to.potom nebude.

martin96321
13. máj 2025
@vevesh

@martin96321 poviem to takto, u nas deti mali skolenie o poziari a vsetkeho okolo toho tesne pred letnymi prazdninami v pripravke. Takze do tohto casu by nasej skolke ani nenapadlo tymto rodica zatazovat okrem pisomneho upozornenia, ze dieta nieco vazne vyviedlo...ale keby taka skolka nebola, tak by som len tak nekyvla hlavou - na sk si mas doniest periny, postelne pradlo, toaletak, mydla, vreckovky a neviem co este a este budes platit, lebo niekto si nerobil svoju povinnost (ako pochybila skolka v zabezpeceni pristroja, tak aj ucitelsky dozor). Tiez ako skolka maju povinnost mat poistenie, tak nech si ho "nesetria"....

@vevesh Ved o tom som pisal)) Dieta je stale len dieta. Je zvedave a skusa. Preto sa mi zda cudne,ze skolky a skoly nemaju poisyenie na nieco take. Ja chapem,ze ucitelka je sama a ma cez 20 deti v triede. Ale to uz nieje moj problem,ze ten chory 50 rozny system u nas takto funguje.....Ona za to zrejme tiez nemoze a chapem ze je znechutena,vyhorena a ledva caka na dochodok. Ale rodic zodpoveda za dieta pokial je s nim. Nie ked je v skolke.