Ako zvládnuť depresie z problémov s dojčením?
Verím ze sa tu nájdu mamičky ktoré boli natom podobne. Áno naozaj mám až depresie z toho že som na začiatku pokašľala všetko čo sa dalo. Keby to aspoň nebolo mojou vinou, tak sa netrapim. Po pôrode sme boli ja a dieťa odlúčene niekoľko dni. Tak som mlieko odsavala a nosila na novorodenecke. Potom doma som skúšala dojčiť. Dieťa sa prisalo, niekedy aj pekne ťahalo inokedy nie, asi už bolo tak trochu navyknute z pôrodnice na fľašu. Darmo som si cele tehotenstvo hovorila že nebudem vážiť, nebudem pozerať či sa prsníky naliali. Ja neviem či to robia hormóny po pôrode, ale keďže na poradni sa ukázalo že dieťa nepribralo po 5 tich dňoch od prepustenia, ja som úplne spanikarila a presvedčila samu seba že mám strašne malo mlieka, že babatko je dehydrované, malo aj slabšie plienky. A samozrejme začala som dávať fľašu o ktorej som vedela že to môže pokaziť. Istý čas to fungovalo že prsník fľaša, dieťa konečne začalo priberať, chcela som fľašu zrušiť hneď ako bude dostatok mlieka. Po každom dojčení som odsavala, jedla bylinky a pila všetko čo existuje na tvorbu mlieka, ale zrazu zo dňa na deň naozaj začalo odmietať prsník. Už ho vôbec naň nedostanem, plače ako o život. A ja teda odsavam a kŕmim fľašou a denno denne plačem a vyčitam si že som si odstavila dieťa. Áno ja viem hlúpa som bola. Mala som aj laktacne dve a žiaľ nepomohlo. Kŕmenie v spánku a polospanku nefunguje, proste tamto neťahá, len dudluje. Viete mi poradiť fľašu ktorá ma fakt že najmenšiu dierku a aspoň kúsok sa podoba prsníku? Boli ste niektorá v podobnej situácii? Ako ste to vyriešili?
Ale joj..koľko má teraz babatko? Nič si nepokašlala. Moja dcérka bola celý prvý mesiac na flaske a prsniku a normálne keď zosilnela a bola trošku staršia prešli sme len na prsník. Ešte skúšaj, neviem ako dlho to trvá ale ak máš mať z toho takéto stavy radšej to nechaj tak.
@vladi4444 dieťa ma už 7 týždňov.
@anonym_autor
Aké najstaršie dieťa máš v okolí? Keď máš okolo seba samé babatká, tak riešiš dojčenie, ale to je proste vec, ktorá skončí a časom bude totálne nepodstatná. V škôlke, škole, na krúžkoch nikoho netrápilo, či bolo dieťa dojčené. Mám 14 ročné dieťa a keď dostane z písomky 1, nikto sa nepýta “bol dojčený?”. Prestaň si to vyčítať. A čo, že nedojčíš???? To predsa nie je žiaden zločin. Pohybujem sa medzi staršími deťmi a je jedno, či bolo dojčené alebo nie, to nevidíš, ale keď sa rodič správa ako blbec, to je vidieť hneď. Neprikladaj tomu tak strašný význam, lebo to taký význam nemá. Úplne zbytočne sa trápiš a sužuješ. Úplne!
@yoxinka rôzne vekové kategórie sú v okoli. Ale tie zeny čo majú bábätka, tak dojcia. Ja viem že nik sa dieťaťa nebude pýtať keď bude veľké či bolo dojčené. Ja neviem prečo ma to tak vzalo. Asi preto že viac deti už mať nebudem. Aj by som chcela aby mi to bolo jedno, aj si večer poviem kašlem nato. Aspoň mala v noci fajne spí keď večer vypije fľašu. Ale ráno mi už tečú krokodílie slzy a je mi to ľúto
@yoxinka rôzne vekové kategórie sú v okoli. Ale tie zeny čo majú bábätka, tak dojcia. Ja viem že nik sa dieťaťa nebude pýtať keď bude veľké či bolo dojčené. Ja neviem prečo ma to tak vzalo. Asi preto že viac deti už mať nebudem. Aj by som chcela aby mi to bolo jedno, aj si večer poviem kašlem nato. Aspoň mala v noci fajne spí keď večer vypije fľašu. Ale ráno mi už tečú krokodílie slzy a je mi to ľúto
@anonym_autor
Skús psychológa. To, že to takto prežívaš má určite nejaký dôvod. Ale takto sa trápiť je pre teba skrátka zle.
Och netráp sa, mala som to nejako podobne pri prvej a veru dlho mi trvalo, kým som sa s tým ako tak zmierila. S odstupom času vidím, že som sa trápila pre blbosť, doslova. Ale zrejme to spôsobujú aj hormóny. A hlavne som sa nechala namotať pred pôrodom, aké je to nevyhnutné a dôležite, chodila na kurzy, mala som toho nacitaneho toľko, že som si myslela, že to ovládam odpredu odzadu. Neobvinuj sa, pripomeň si, koľko detí v minulosti zahynulo, lebo nemalo ani len tu fľašu. Čo by za to dali vtedy mamy. Nie každá žena mohla dojčiť a nie každé dieťa sa vedelo dojčiť. Mnohé museli utekať kilometre za dojkami alebo sa prizerať, ako pomaly umierali hladom. Preto dnes, keď je na trhu toľko možností buďme rady, že naše deti vedia prežiť. Dáš mu lásku iným spôsobom a ono ťa bude ľúbiť, či ho dojčíš alebo nie.
Och netráp sa, mala som to nejako podobne pri prvej a veru dlho mi trvalo, kým som sa s tým ako tak zmierila. S odstupom času vidím, že som sa trápila pre blbosť, doslova. Ale zrejme to spôsobujú aj hormóny. A hlavne som sa nechala namotať pred pôrodom, aké je to nevyhnutné a dôležite, chodila na kurzy, mala som toho nacitaneho toľko, že som si myslela, že to ovládam odpredu odzadu. Neobvinuj sa, pripomeň si, koľko detí v minulosti zahynulo, lebo nemalo ani len tu fľašu. Čo by za to dali vtedy mamy. Nie každá žena mohla dojčiť a nie každé dieťa sa vedelo dojčiť. Mnohé museli utekať kilometre za dojkami alebo sa prizerať, ako pomaly umierali hladom. Preto dnes, keď je na trhu toľko možností buďme rady, že naše deti vedia prežiť. Dáš mu lásku iným spôsobom a ono ťa bude ľúbiť, či ho dojčíš alebo nie.
@filodendron dakujem, máš úplnú pravdu ❤️
Ahoj ja to mám rovnako. Mne bolo ešte v tehu trošku jedno či budem a cmi nebudem kojiť. Ale keď sa malá narodila, prišlo mi to veľmi krásne a prirodzené. Kojila som resp.snažila som sa kojiť 12 dní: najkrajšie dni a zároveň najťažšie. Hold, musím sa s tým zmieriť. Ale ešte cítim, že potrebujem chvíľu aby som to odsmútila. Tiež mi to ešte nejde len tak si povedať: nerieš, hlavne že má čo papať.

@anonym_autor trapila som sa velmi, ale ver ze casom som pochopila, ze ten tlak spolocnosti, a mudrych hlav, ze ake je dojcenie dolezite, zahod teraz za hlavu.
kamoska aj napriek dojdeniu chytila rakovinu
dalsia kamoska ktora kojila snad do 5 rokov ma tak velmi chore deti ze az
dalsie kamosky si vysl;ovene odkojili mozgy
ty mas teraz to najcennejsie, cas a ten cas s malym babatkom
dieta z nas citi vsetky pocity, neprenasaj svoj smutok nan, neobvinuj sa za to ze sa citis ze si zlyhala, ze si nie schopna matka, lebo to vobec nie je pravda.
mnohe z nas nemohli kojit a casom sme kazda pochopili ze to nie je o kojeni, ale o tvojom nastaveni a dieta mas po svojom boku cely zivot , tych par mesiacov , ze si nekojila, ozaj neries. Vyplac sa, ked to potrebujes, dopraj si cas na seba aspon par minut denne ale urcite sa neobvinuj. Ty si uz to najcennejsie spravila, darovala si zivot.