icon

Ako zvládnuť depresie z problémov s dojčením?

Dnes o 11:05

Verím ze sa tu nájdu mamičky ktoré boli natom podobne. Áno naozaj mám až depresie z toho že som na začiatku pokašľala všetko čo sa dalo. Keby to aspoň nebolo mojou vinou, tak sa netrapim. Po pôrode sme boli ja a dieťa odlúčene niekoľko dni. Tak som mlieko odsavala a nosila na novorodenecke. Potom doma som skúšala dojčiť. Dieťa sa prisalo, niekedy aj pekne ťahalo inokedy nie, asi už bolo tak trochu navyknute z pôrodnice na fľašu. Darmo som si cele tehotenstvo hovorila že nebudem vážiť, nebudem pozerať či sa prsníky naliali. Ja neviem či to robia hormóny po pôrode, ale keďže na poradni sa ukázalo že dieťa nepribralo po 5 tich dňoch od prepustenia, ja som úplne spanikarila a presvedčila samu seba že mám strašne malo mlieka, že babatko je dehydrované, malo aj slabšie plienky. A samozrejme začala som dávať fľašu o ktorej som vedela že to môže pokaziť. Istý čas to fungovalo že prsník fľaša, dieťa konečne začalo priberať, chcela som fľašu zrušiť hneď ako bude dostatok mlieka. Po každom dojčení som odsavala, jedla bylinky a pila všetko čo existuje na tvorbu mlieka, ale zrazu zo dňa na deň naozaj začalo odmietať prsník. Už ho vôbec naň nedostanem, plače ako o život. A ja teda odsavam a kŕmim fľašou a denno denne plačem a vyčitam si že som si odstavila dieťa. Áno ja viem hlúpa som bola. Mala som aj laktacne dve a žiaľ nepomohlo. Kŕmenie v spánku a polospanku nefunguje, proste tamto neťahá, len dudluje. Viete mi poradiť fľašu ktorá ma fakt že najmenšiu dierku a aspoň kúsok sa podoba prsníku? Boli ste niektorá v podobnej situácii? Ako ste to vyriešili?

jaskolka
Dnes o 11:12

Prosím ťa, prestaň sa takto trápiť. Nič si nepokazila ani nezlyhala, umelé mlieko nie je jed,takže absolútne nemaj výčitky,že dieťa nedojčis. Na tvojom mieste to nechám tak, normálne pokračujem s UM a budem spokojná mama so spokojným bábätkom.
To,že nedojčis,z teba nerobí horšiu mamu, rovnako ako dojčiaca nie je automaticky "lepšia"

doriiis
Dnes o 11:14

Ale prosím ťa. Načo sa tyras takto? Nič si nepokazila a nikoho neodstavila. Proste sa zbehli okolností a je to ako to je. Umelé mlieko nie je nič zle. Milióny detí na ňom vyrástli a milióny nikdy neochutnali materské mlieko. A sú tu, spokojné, šťastné, zdravé. Prestaň sa týrať a rob to ako doteraz alebo prestaň kojit úplne a začni si užívať materstvo. Kojenie je strašne preceňované

januska12323

@anonym_autor prestaň sa týrať. Dieťa je najedené a spokojné, je mu úplne jedno odkiaľ to mlieko prišlo.

vladi4444

Ale joj..koľko má teraz babatko? Nič si nepokašlala. Moja dcérka bola celý prvý mesiac na flaske a prsniku a normálne keď zosilnela a bola trošku staršia prešli sme len na prsník. Ešte skúšaj, neviem ako dlho to trvá ale ak máš mať z toho takéto stavy radšej to nechaj tak.

anonym_ee60b5
Dnes o 11:15

Trápila som sa takto mesiac, mala som malo mlieka a hladné dieťa. Psychicky som sa vyčerpala na totálku, muž bol hotový až sa zo mnou hádal nech s tým umelým toľko nebojujem. Zo začiatku som ro brala ako osobnú prehru, neskôr som to zhodnotila ako najlepšie rozhodnutie aké som mohla urobiť. Ja som sa dala úplne do kľudu a dieta bolo spokojne.

vladi4444
Dnes o 11:17

A druha dcérka bola od začiatku na umelom, ale tam to inak nešlo, keďže mala vyvinovu vadu a nemohla sať. Ale naozaj sú obe úplne v pohode.

maryetta
Dnes o 11:18

Neries prsnik. Teraz je babo spokojne bud aj ty. Ci sa chces znovu pokusit o "problem"? Nie. Nemozes za to. Ani ty. Ani babo.
Uzivaj si tieto chvile. Uz sa nikdy ndvratis. A ty budes mat na to krasne obdobie ake spomienky? Chces mat iba toto?! Ver ze nie. Zazila som si to pri prvom a povedala som si ze viac tu chybu neurobim. Preto to pisem aj tebe 😉

anonym_09c42d
Dnes o 11:21

Ako zvládnuť depresie z dojčenia? Ľahko. Vysrať sa na celé dojčenie.

michaela329
Dnes o 11:21

@anonym_autor moja zlatá, v čom si zlyhala? Však sa snažíš, si v ťažkej situácii s odlúčením a aj tak si robila maximum. Veď si úplne urobila a robíš všetko, čo môžeš. Ja som sa trápila mesiac a pol, jedna troska, čo non stop chodila s odsávačkou, platila laktačnej a neužívala si tie prvé týždne, lebo som mala v hlave len dojčenie 🤦 Keď som definitívne mlieko stratila, bohovsky sa mi uľavilo. Môj syn má čoskoro 14 mesiacov, ešte nebol chorý, krásne rastie, nič mu nechýba, máme pekný tulkavý vzťah a keby som mohla niečo zmeniť, tak je to moja posadnutosť dojčením, ktorá mi vzala tie prvé týždne. Nejde to, no tak nejde. Na to vymysleli UM.

anonym_ee0ba0
Dnes o 11:23

Moj syn nevypil z prsnika ani 1 ml. A zije a je zdravy. Tato podpora dojcenia za kazdu cenu ma vytaca. Potom su z toho labilnejsie zeny na prasky.

lienka.7
Dnes o 11:27

@anonym_autor ako prve, chyba v žiadnom prípade NIE JE V TEBE.
Keď sa prestaneš zbytocne trápiť hlupostami, aj tvojej duši sa úľavi, ver tomu. Si dobra matka a tvoje malicke ta potrebuje a zbožňuje. To, ze ho nekojis, nie je koniec sveta. Babo potrebuje plne bruško a spokojnu maminu.
Pokial nemáš dobrú kamarátku, co ta vypočuje, tak odporúčam rozhovor s odbornikom. Drzim palce ✊🍀

yoxinka
Dnes o 11:28

Bola som v podobnej situácii, dieťa som neodstavila, lebo som mala v hlave, že keď ho prestanem dojčiť, prestane sa točiť Zem alebo ja neviem čo. Tak som sa mordovala … dieťa mi prerevalo pol roka, bolo to také hrozné, že prvý polrok prvého dieťaťa si nepamätám a dodnes to ľutujem. Pri druhom som bola rozhodnutá v prípade oveľa menších komplikácií dať okamžite fľašu a užívať si bábo. Mám nakoniec tri deti, ktoré boli dojčené, ale teda, aj sú choré, aj sú všetci alergici a ani ten láskavý vzťah nám to netvorilo, lebo dojčenie bolo pre mňa furt istým spôsobom stresujúce, takže žiadna láska neprúdila. Vzťah s dieťaťom nerobí prsník v ústach prvý rok, je to tvoje správanie, prístup, tvoja starostlivosť, tvoja prítomnosť … každý jeden deň celý život. Prestaň sa týrať prosím ťa a teš sa z bábatka a zo života.

lasona
Dnes o 11:41

Boze zeny prečo si to robíte? Normalne mu daj umelé a hotovo. Moje boli na um a nebýva absolutne choré....oproti iným dojčenym deťom...

amonet
Dnes o 11:42

@anonym_autor mam 5 rocnu dceru ktora nebola dojcens, vzdali to so mnou dve laktacne mne sa mlieko nepustilo vobec a nic tomu dietatu nie je, zje zachvilu aj mna, mame pekny vztah vytvoreny, bezpecie aj doveru. je zdrava, sikovna a celkom mudra.

nika_val
Dnes o 11:44

Netráp sa kvôli tomu robíš si naozaj zbytočne zle..
Zbytočne pretože máš zdravé určite krásne bábätko, ktoré prosperuje a je úplne jedno akým spôsobom hlavne je že je spokojne.

K fľaške ti poradím buď klasika Phillips Avent a veľkosť dudlíka 0m
Alebo Mamafeel od značky Lovi - tvarom ak farbou a aj materiálom najbližšie pripomína prsník

anonym_049e5b
Dnes o 11:50

Ako som to vyriešila? Nevzdala som sa. Dieťa sa naje, keď je hladné, ale najhoršie je pendlovať medzi dojčením a nedojčením, vyber si len jedno z toho a už sa netráp. Žiadna super fľaša nepomôže s dojčením.

moonlight1210
Dnes o 12:04

Mne odislo mlieko pri vsetkych detoch velmi skoro. Cca do 3 mesiacov (u kazdeho inokedy, ale max do 3 mesiacov). Proste to tak bolo.

Chvilu ma to mrzelo.
Ale potom som zistila, ze pri flaske mam vacsiu kontrolu kolko mi dieta zje. Ja urcujem mnozstvo, hustotu. Napriklad v horucavach som robila mlieko trosku viac vodovejsie, kedze vodu a caj samostatne za nic na svete nechceli. Az neskor.
Hlavne ak uz mavali aj po troche prikrmy, tak som musela do nich nejak dostat i tekutiny.

Tak isto som hned jasne videla, ci sa nieco nemeni. Lebo ked vypije menej parkrat za sebou, uz mam jasny signal, ze sa cosi deje, napr. sa neciti asi dobre, bude chore.

No a tiez nic sa nestalo, ak som si v piatok vecer dala s muzom deci vina. Ci rannu kavu s kofeinom. Nemusela som toto riesit.
Take drobne vyhody.

Uvedomila som si, ze hlavne je, ze dieta prosieva a je spokojne.

Bolo by pekne, keby som kojila, ale ked to neslo, tak to neslo. Rozvijala som si s nim vztah castejsim nosenim na rukach a rozpravnim sa (spociatku mojim jednostrannym).

anonym_da599c
Dnes o 12:21

@anonym_autor ach ako keby som seba citala pri prvej dcerke. Pri druhom som automaticky od narodenia davala uz iba flasku, moje najlepsie rozhodnutie!! Nenavidela som kojenie a ked budem mat tretie tiez bude iba na flaske. Dcerky su obe zdrave, krasne, spokojne.

michaelam2
Dnes o 12:27

Ja ako zena co dojci uz dlho a mam svoj nazor na zeny ktore sa len tak rozhodnu nedojcit (myslim to tak, ze ani len neskusia) ti poviem ze vobec ale vobec sa tym netrap. Praveze si spravila maximum co si mohla a je uplne v poriadku ak budes davat len UM. Si super mama 👍

anonym_138451
Dnes o 12:31

@anonym_autor práveže z prsníka to tečie ľahšie preto nechce fľašku.Nehladsj fľašu s malou dierkou.Kolko je od pôrodu?Ak veľmi chceš ešte to zvládneš, ale ja by som vyskúšala deň, dva a nechala umelé.

anonym_5f185a
Dnes o 12:45

Spamataj sa (a to myslim v dobrom), pretoze ak z tohto mas depresie, neviem ako chces zvladnut dalsich 20r s dietatom. Si zrataj dve a dve co je naozaj v zivote dolezite. Babatku daj flasu a nenut ho na ten prsnik ked uz ma averziu, a Ty sa zrealni trosku a prestan tak patologicky visiet na dojceni. A hned bude zivot krajsi a bez depresii. Drzim palce.

anonym_e9521e
Dnes o 13:10

@anonym_autor necitam cele. depresie z nekojenia sa zbavis zvedomenim si skutocnosti, ze umele mlieko nie je nic unikatne... spocitaj si bonusy, ake prinasa krmenie flasou a prestan sa utapat... hlavu hore ... na smutok si mala narok dva tyzdne po porode, pokial si bola presvedcena ze dojcit chces. nejde to , pusti to z hlavy...

anonym_870c61
Dnes o 13:12

@anonym_autor Dieťatko má plné bruško, priberá a ty sa miesto trápenia tes z toho.Hlavu hore! Tiež som počas tehotenstva plánovala kojenie a textilné plienky a skončili sme na umelom mlieku a jednorazových plienkach.Okolnosti nás občas donútia meniť naše plány...

majlo1234
Dnes o 13:40

Moje deti boli vylucne dojcene a chore su od septembra do teraz v jednom kuse 🙂 a ak ti to aspon trochu ponoze, odstavovanie od dojcenia ne horor tiez🫣
Je, ako je, ved babatko prospieva, to je najdolezitejsie 🙂