icon

Krém po dátume spotreby. Čo sa s ním deje?

sjuzocka
12. máj 2011

Rada by som sa spýtala, čo sa deje s krémom po dátume spotreby... Nechápte ma zle, nie som žiadny žgrloš, ale teda mám tu krém na opaľovanie z minulého leta, ešte je ho tam dosť, vyzerá tak isto ako pred rokom, ale už mu práve skončila doba spotreby a keď pozerám na to značenie ešte aj že spotrebovať do 12 mes. od otvorenia, môžem tento drahý krém hodiť do koša... ale veľmi sa mi nežiada ho vyhadzovať, nie je to len taký marketingový ťah? aby sme si furt kupovali nové krémy? 🙂 čo sa také môže na kréme pokaziť? keď vydrží rok, pár mesiacov navyše by už nemuselo uškodiť nie? 🙂) či..? Máte niekto negatívnu skúsenosť s používaním krému po dátume spotreby? Ak je tu niekto kto to vôbec robí :D

Strana
z2
michsme
14. máj 2011

@daylong_matej super prakticke balenie, lepsie ako tie v tube pred tym, urcite ho kupim, minuly rok sa nam daylong osvedcil

rosienka
15. máj 2011

@stardust ani mi neslo o to niekomu nieco natriet, ale uz som tu znozku dristov a prezentaciu malomestiactva nemohla citat 😀

daylong_matej
16. máj 2011

@michsme super, to ma teší. Za akú dlhú dobu ste ho vlani spotrebovali?

michsme
16. máj 2011

@daylong_matej vydrzal nam cele leto a este nam zvysil aj na lyzovacku

miika
27. máj 2011

mne moj znamy - lekar povedal, ze aj minimalna trvanlivost na liekoch je len vysoko orientacna zalezitost a su to len a len prachy - aby farmaceuticke firmy viac predali a zarobili. On osobne bezne sam aj v rodine pouziva lieky po datume spotreby, pretoze im proste nic nie je...
a to iste si myslim aj o kreme na opalovanie a preto pouzivame nespotrebovane kremy aj na dalsie leto.

daylong_matej
28. máj 2011

@miika počas minimálnej doby trvanlivosti výrobca garantuje fungovanie produktu a pri liekoch je to viac ako prísne kontrolované. Musia sa vykonávať tzv. stabilitné skúšky. Bežne majú lieky minimálnu dobu trvanlivosti 2 a viac rokov. Pritom väčšina liekov sa pri predpísanom dávkovaní spotrebuje do pár týždňov až mesiacov.
Podobne, ak sa ochranné prípravky pred slnečným žiarením dávkujú podľa odporúčaných množstiev, nie je problém ich spotrebovať v rámci doby minimálne spotreby. Viac informácií tu:
http://www.daylong.sk/sk/ako-si-vybrat/davkovanie

Samozrejme, produkty môžu fungovať aj po prekročení min. spotreby vyznačenej na obale ale to už výrobca nevie garantovať. Nehovoriac o potenciálnom zvýšenom riziku neželaných účinkov.

annabel4
16. máj 2012

Co s takym kremom ktory nebol otvoreny ale mal zaruku do 03/12? Riskli by ste to? Je to krem na ocne vrasky... Myslim ze tych par mesiacov by to nemal byt problem, ved datum spotreby tam musi byt len neviem ci to risknut 😉

Strana
z2