Rakovina kože - ako jej predísť?

daylong_matej
19. máj 2011

Zdravotnícke štatistiky uvádzajú, že nádory kože sa vyskytujú najčastejšie zo všetkých zhubných nádorov (na Slovensku sa ročne diagnostikuje takmer 4 000 nových kožných nádorov). Sledujete svoju kožu, jej farbu, zmeny na jej povrchu? Používate nejaké preventívne nástroje?

ani3012
19. máj 2011

@daylong_matej nepoužívam nič,čo najmenej sa slním a ak musím byť vystavená na slnku,tak sa natriem mliekom s ochranným faktorom....Inak sa snažím používať aj opaľovacie prípravky čo najmenej...

terrs
19. máj 2011

@daylong_matej až mám byť úprimná, ja som na to donedávna kašľala, veď mám snedú pleť, tmavé vlasy, tmavé oči, mňa sa to netýka.. ale išla som sa v škole pozrieť na onkologický seminár (ktorý som ako druháčka neabsolvovala) a prišla som na to, že podozrivých znamienok mám viac ako dosť..

daylong_matej
autor
19. máj 2011

@ani3012 páči sa mi, keď človek zaobchádza so slnkom s rozumom - nebyť zalezený celý deň v komore ale keď už musím ísť na priame svetlo, tak sa rozumne oblečiem a keď treba, nezakryté časti tela ošetrím ochranným prípravkom.

@terrs a to si vezmi, že podľa popisu si pravdepodobne fototyp III až IV. Pritom zvýšené riziko vzniku kožných nádorov majú hlavne svetlé fototypy I-II. Prednedávnom sme v rámci edukačných aktivít s jednou zdravotnou poisťovňou viedli debatu s mladými ľuďmi a študentmi o dôležitosti fotoprotekcie a sledovania vlastnej kože. Pripadali sme si ako z inej planéty. Väčšina z nich to vôbec neriešila, skoro som mal pocit, že sme im na smiech. Pritom zmena životného štýlu, častejší pobyt v južnejších oblastiach (dovolenka, služobne), využívanie solárií, to všetko prispieva k neutešenému nárastu kožných nádorov.
Držím palce a motivujem k návšteve dermatológa, nech dermatoskopom zmapuje podozrivé znamienka a vyjadrí sa.

mau
19. máj 2011

Osobne som si po porade s lekárkou nechala odstrániť dve znamienka, ktoré predstavovali potenciálny risk v súvislosti s rakovinou. Zákrok je úplne jednoduchý, rýchly a ostali mi minimálne jazvy (určite menej viditeľné než znamienka ktoré som tam mala predtým). Bohužiaľ v našej kultúre sa na prevenciu začína myslieť zväčša až vtedy, keď treba riešiť už vzniknutý problém ☹

daylong_matej
autor
19. máj 2011

@mau @terrs s tou prevenciou to je na Slovensku celkovo poslabšie. Pritom koža ako najväčší orgán ľudského tela má obrovskú výhodu - prakticky celú si ju vieme skontrolovať pohľadom a hmatom. Stačí sa na koži zamierať na nové alebo zmenené útvary ako ružové škvrnky, vyvýšené plôšky, alebo hrčky, zhrubnuté šupinaté ložiská, krvácajúce útvary, alebo meniace sa materinské znamienka. A to sú veci, ktoré dokáže odhaliť človek sám, netreba odoberať žiadnu vzorku a čakať niekoľko dní na vyšetrenie. A keď mám podozrenie, viem cielene, s čím treba ísť za dermatológom a on už nález zhodnotí.

syslica
19. máj 2011

Ja som absolútne ukážkový prípad: fototyp II, viac ako 100 znamienok, pribúdajú ďalšie, okrem toho ozaj všelijaké iné útvary vrátane stareckých keratóz (podľa vyjadrenia dermatológa 😠 ), každý rok sa nechám skontrolovať dermatoskopom a každý rok sa nejaké to prehnane aktívne ložisko nájde. Aktuálne som po extrakcii fibroadenómu a melanocytového névu na tvári... takže hoci na slnko veľmi neleziem, ak tak len s ochranným krémom, pri mori sa negrilujem, solárka zdnu nepoznám... je mi to málo platné ☹ . Navyše syslíci sú znamienkoví tiež, takže sa nechávame kontrolovať všetci traja (to teda mali čo podediť).

daylong_matej
autor
20. máj 2011

@syslica Malí syslíci presne potvrdzujú všeobecne známy fakt - výskyt kožných komplikácií v rodine zvyšuje riziko podobných problémov aj u potomstva. O to potešiteľnejšie je vidieť rodiča pristupovať k tomuto faktu zodpovedne. O hazardovaní s vlastným zdravím pri opakovanom opaľovaní v soláriu sa hádam netreba ani zmieňovať.

Len pre zaujímavosť, aký SPF používate a ako často sa natierate (len cez leto alebo už z jari)?
Držím palce!

syslica
23. máj 2011

@daylong_matej Keď som sama, napr. na záhrade, tak zvyčajne krém pre dospelých so SPF 30, keď sme ako rodina spolu s deťmi, beriem so sebou automaticky detský 50. Je jedno, či na jar alebo v lete... natierame sa približne každé 2 hodiny. Práve včera bola "skúška ohňom" resp. slnkom na festivale historického šermu na Červenom Kameni, kde slnko teda poriadne pražilo a tieňa bolo pomenej. Výsledok? Nespálil sa nikto natretý, len ja mám na spodku nôh povyše ponožiek také červené pásiky (asi nedostatočné natretie), takže super!

daylong_matej
autor
23. máj 2011

@ani3012 @terrs @mau @syslica V spolupráci s Ligou proti rakovine vznikla prehľadná brožúra prinášajúca rizikovým skupinám základné informácie o kožných nádoroch a ich prevencii. Kto má záujem, môže si ju stiahnuť tu:
http://www.daylong.sk/assets/kcfinder/upload/fi...

bobocka
24. máj 2011

ak ma niekto vacsie znamienko neznamena to hned,ze pojde o melanom.treba to sledovat ,najlepsie je si ho odfotit a odmerat a po polroku zas a sledovat zmenu.ak nasala,treba ist okamzite k doktorovi.mam bledu pokozku a vzdy som sa spalila a bola cervena jak paradajka.uz som dospela a je mi jasne,ze chranit sa treba.natieram sa 30.aspon hodinku pred tym ako idem na slnko.cez obed na slnko nechodim ,pokial vyslovene nemusim.a znamienka,ktore mam vacsie(o tie sa bojim),tak tie si prelepim leukoplastom.(predavaju aj take mini).a solarium-tak to v ziadnom pripade.radsej budem biela a zdrava ako opalena a s rakovinou(to komentujem moj konkretny pripad).
a co sa mojho drobca tyka,toho natieram poctivo a chranim ho klobucikmi a na kociku ma velku slnecnu clonu.vonku chodime len doobeda (o 11 chodi spinkat) a potom zas po tretej poobede.
a mimochodom o 2 tyzden idem na vyberanie znamienok.pre istotu 😉

megie
24. máj 2011

@daylong_matej Materské znamienka mam od malička, už mi pár aj vybrali, ale preto, lebo som ich mala na miestach, kde sa mi šúcha o ne oblečenie/retiazka. NIKDY som nebola v solárku, a nikdy som sa účelovo neopekala na slnku, vždy som sa opálila iba pri kúpaní či bežnom pobyte na slnku. Naši rodičia vždy dbali o to aby sme boli natretí. Je fakt, že po minulé roky, som sa nenatierala už od jari (tento rok áno, lebo som mala ekzém na tvári zo slnka), ale v lete vždy. Napriek tomu sa mi znamienka rychlo množia, som už z toho nešťastná, prestane to niekedy??? čo mam robiť? veď budem vyzerať v 35ťke ako ropucha!

daylong_matej
autor
24. máj 2011

@megie predpokladám, že už si bola u dermatológa. Je možné nechať sa dôsledne vyšetriť a pomocou špeciálneho nástroja (tzv. dermatoskopu ) bude lekár vedieť identifikovať o aký druh znamienok sa jedná a navrhne následný postup. Pokiaľ sa navyše chodí k tomu istému lekárovi, ten je schopný zmapovať čo sa so znamienkami udialo od poslednej návštevy a to tiež môže pomôcť lepšie vyhodnotiť daný stav.

syslica
25. máj 2011

@megie Súhlasím s Matejom... úplne najlepší je lekár, ktorý si fotku tvojich znamienok uchová priamo v počítači a je tak pri ďalšej kontrole schopný posúdiť či a na koľko sa zmenili (lebo od bežného dermatológa, ktorý má denne desiatky pacientov sa nedá očakávať, že si práve tie naše znamienka bude po roku ešte pamätať 😉 )

megie
25. máj 2011

@daylong_matej okej, mam to v pláne sa dať takto vyšetriť, ALE rada by som vedela, PRECO sa tie znamienka tak MNOŽIA. a ako tomu možno zabrániť alebo to aspon zmierniť :( som z toho nešťastná :(

avelka
26. júl 2011

@bobocka
Ahoj píšeš, že máš aj väčšie znamienka že si ich ideš dať vybrať. Môžem sa opýtať aké veľké sú a hlavne či ich už máš vybraté a ako to dopadlo? Ja mám tiež jedno veľké a mám ísť na vybratie 15.8. tak zháňam informácie, Dík.

bobocka
26. júl 2011

@avelka 5 je vybratych.histologia v poriadku.jazvy su este ruzove,takze to chce cas kym zblednu.hlavne s nimi nesmiem ist na slnko(co v tomto hnusnom pocasi nie je take tazke 😖 ).mala som jedno na bruchu cca 7mm.dva tesne vedla seba pod prsnikom tie boli kazde asi 4mm.jedno pod kolenom,bolo vypukle a velke asi 5mm a dalsie v podpazusi vypukle,velke asi 3mm.to podkolenie a podpazusie mi vybrali na moju ziadost koli tomu,ze boli situovane na zlych miestach a bolo tam mozne natrhnutie.ale na pohlad vyzerali zdravo.vyberane boli na 2x.prvy krat to brucho 3 znamienka,druhy krat podkolenie a podpazusie.lokalka boli len chvilocku.zakrok trval asi 4minuty.potom treba cakat 10-14dni na vybratie stehov.ta doba do vybratia stehov zalezi od miesta kde znamienko je.ja som mala smolu,lebo ked mi vybrali stehy z brucha,tak som okolo jazvy mala stale spinu z leukoplastu,tak som si to v sprche drhla a tak silno som kozu zatiahla,ze sa mi jazva znova otvorila.nebolelo to,len som v soku bola z toho,ze mam dieru v bruchu,tak sme utekali na urgent a tam mi znova dali lokalku a obrezali to a znovu zasili a uz je to ok.takze aj ked su stehy vytiahnute,tak treba este par dni opatrne narabat s okolitou kozou,nech sa to znova neotvori.ak budes este dake info potrebovat,tak sa pytaj 🙂

avelka
27. júl 2011

@bobocka Ahoj dík za odpoveď. Ja mám znamienko nad členkom dosť veľké. Idú mi teraz vyberať ale čo ma zarazilo, že na dva krát. T.j. najprv zo stredu (ono je také oválne) a potom asi po pol roku ostatok. Tak sa bojím, že keď mi ho rozrýpu môže sa niečo stať. I keď na druhej strane má mi to robiť primár plastickej chirurgie a ten by snáď mal vedieť ako sa to robí.

bobocka
27. júl 2011

@avelka a ake to mas velke?na zaklade coho ti to idu vyberat? koli velkosti,ci je podozrenie aby sa z toho casom nieco zle nevyklulo? o vyberani znamienka na 2x som este ani nepocula.so som ja mala tie dve pri sebe(od seba asi 1cm vzidalene),tak tie mi vybrali naraz a mam z toho jednu jazvu.fakt som este nepocula,aby bolo znamienko vyberane na 2x.ak to riesia len z estetickeho hladiska,tak ja by som radsej mala vacsiu jazvu,ako zdravotne problemy 😒 drzim palce 🙂

avelka
27. júl 2011

Ono je dosť veľké asi 6 cm x 3 cm na výšku. Doteraz som s ním nemala problém, chodila som pravidelne na prehliadku ku kožnej ale tento rok mi odporučila aby som si ho dala preč. Tak to riešim. Samozrejme tu nejde o jazvu s tým počítam, ale chcela som vedieť či niekto nemal s tým skúsenosť.