Zaručené recepty ako vyprať najťažšie škvrny sveta
Je to naša nočná mora: kolená od trávy, ponožky od blata, krúžky od púpavy, škvrny od červeného vína, čokolády, červenej papriky a hádam každého ovocia. Podeľte sa o vaše najťažšie škvrny a zaručené riešenia ako ich oprať bez následkov. Ale aj o tie tradované „recepty“, ktoré zaručene použiť neodporúčate.
@jankah77 paci sa mi tato alternativa 😎
ja osobne som nemala skvrnu ktoru by som nedokazala vyprat. samozrejme neratam skvrny od farieb a podobne. ale trava, cokoladovy jogurt, blato, mrkva, banan, paradajka a veci tomu podobne. a ze sa tych skvrn na cistim. baby su hotova skola prania. tie mi dokazu doniest vsetky mozne skvrny sveta. a recept? obycajne pracie mydlo. ano to, ktorym nas mamy nutili ako male prat v rukach spinave ponozky. 😀 presne tym periem aj ja, akurat uz som neni nutena, ale uz to robim dobrovolne. 😀 staci to namocit do studenej vody, nikdy nie teplej, namydlit riadne mydlom, nechat chvilu tak a sup ho do pracky. ak viem, ze je to nejaka odolnejsia skvrna, tak to este pokvapkam arielom profesionalom a mam zarucene, ze z pracky vyberiem ciste pradlo. 😉 odporucam na vsetko. keby sa tym niekedy dali oprat aj moje deti, nebolo by zle. 😀
@lucia20 presne moj postup. mydlo na pranie a ariel profesional a pradlo je snehobiele, krasne, ako nove. a ten ariel pouzivam do bieleho aj preventivne a uzasne vybieli vsetko biele, vsetko je ako nove, krasne, ziarive.
baby da sa niecim odprat farba????manzel si totiz sadol v novych gatiach na natretu lavicku?????
@barca127:
Aka farba? Zvycajne pomoze riedidlo... Ale to si musis odskusat niekde na schovanom kusocku, ci ti to neodfarbi aj latku. Niekedy pomaha aj odlakovac na nechty.
Este jeden tip na mastne flaky, aj od toho cierneho hnusneho maziva, co sa tvori na bicykli alebo v zatvarani dvier na aute (kde zapada ta poistka). A ide to aj z bezovej GoreTex bundy: obycajna JAR! Teda tu mastnotu najprv vyprat v rukach Jarou, dobre vyplakat (Jar strasne peni, to nie je dobre pre pracku), a potom normalne vyprat.
Na flaky od fixky: nastriekat lakom na vlasy, oprat. Fakt! Syn pomaloval manzelov fajnovy bledomodry pulover modrym zvyraznovacom. Nasla som tento tip, reku horsie to nemoze uz byt a flak vysiel! Pulover zachraneny 🙂
ahojte, priebezne vysledky hitparady...
TOP 5
1. zlcove mydlo
2. ariel / persil
3. kyselina citronova
4. soda / perkarbonat sodny
5. voda - nechat odmocit
@stanislavao hej? ja som to tu este nestihla vsetko precitat. resp. len prvu stranu a dnes sa na to chystam. tak som rada, ze sme si to aspon potvrdili, ze to ozaj funguje. :D
Jedno viem na 100% - Škvrnu čo najskôr namočte studenou vodou.
Káva je u nás bežne na obrusoch- najprv nechajte odmočiť v čistej vode a potom preperte v mydlovej vode. Biele obrusy pred vypraním ponorte na chvíľu do studeného mlieka. Pokiaľ látka zostáva nahnedlá, pokvapkajte ju citrónovou šťavou a vyplákajte.
Tráva-Namočte cez noc do mlieka a potom vyperte. Škvrnu môžete tiež potrieť maslom a následne vyprať v horúcej vode s mydlom alebo s rozpusteným pracím práškom.
Ja tiez davam 10 bodov jadrovemu mydlu, na akekolvek skvrny. Blede pradlo, ktore ma nevypratelne flaky od ovocia, alebo ktore je uz pouzivanim zasednute, raz za cas vybielim bielidlom, poriadne preplacham a vyperiem normalne v pracke. Zatial este nemame travove a fixkove flaky, takze tieto neviem posudit 🙂.
ahojte, manzel je automechanik, tak si viete predstavit ako vyzeraju jeho monterky, sami olej, rozne vazeliny, spina ....najucinejsi prasok na tieto skrvy je jednoznacne "mechanic" od Dedry ....aj zajdenu spinu to vytiahlo, stoji okolo 3 eur 500g ...inak mne Vanish a podobne vyrobky maloktore skrvny operie .....raz sa mi podarilo oprat dcerkine pradlo s perom, nebviem ako mi tam spadlo, ale keby ste videli tu pohromu ked som pradlo vytiahla z pracky - vytecena tuha pera znehodnotila co sa dalo, nepustilo to ani odfarbovacom , bielidlo, ziadnym praskom ...co by ste vy skusili ?
@nicky182 aj môj starý je mechanik a naozaj jediná vec, ktorá púšťa špinu z montériek je maglajz, kt. mi poradila @mimi21mimi .... čiže vrelá vďaka holka zlatá 😉
@vefi89 a aky je to maglajz?
@samsung_silvia nastrúhané do horúcej vody sa mieša jadrové mydlo, so sódou na pranie. Ja dávam jedno mydlo, 1/3 sódy na 10l vody a do prania dávam cca pol litra maglajzu
@samsung_silvia ušiel mi slovosled, ospravedlňujem sa 😅
@vefi89 dakujem za recept na maglajz... a slovosled nevadi, pracke je to jedno 😀
@vefi89 Ďakujem Vefinka 😀 teší ma že žiješ... šup do našej témy písať čo máš novéhoň
a aby som nepísala mimo témy, ten mydlový sliz - magjlajz je fakt super 😀
Ahojte, viete mi prosím poradiť niečo na škvrny od make-upu? Ďakujem pekne.
@akab nemam overene, len som pocula: votriet pletovu vodu s alkoholom a vyprat
@samsung_silvia veľmi pekne ďakujem, zajtra vyskúšam a dám vedieť, či to zabralo :O)
tak pišem aj tu a teraz baby radte......všetky biele trička su ružove, vyprala som triko s ružovym nadpisom, a teraz si nadavam.......prosim čo mam vyskušat aby to pustilo? musí to pustit, inak ma ...... 😀
@janulabj baby v teme Ako som učila prať manžela, alebo návod na pranie pre nováčikov odporucali utierky, handricky proti zafarbeniu, vraj su v kazdej drogerii, a mohli by stiahnut uz aj zafarbene veci:
https://www.modrykonik.sk/forum/mesiac-s-prackou-samsung/ako-som-ucila-prat-manzela-alebo-navod-na-pranie-pre-novacikov/
vyskusaj, horsie to uz nebude 😉
Baby, inak na škvrny na bielych veciach pomáha namočiť ich do mlieka a nechať odstáť aj niekoľko hodín- vyskúšané a overené 😉
Cim vyperiem skvrny od pneumatiky (hojdacka na ihrisku) na zltych leginach? Mydlo na pranie nestacilo.... 😢
pradite s cim by sa dali vyprat flaky z paradajok?

@bets tak to asi nepusti...ak sa nemylim akrylka zide, len kym je nezaschnuta. Ale mozes tu skvrnu jednoducho domalovat na obrazok tiez akrylkami. Tak, ako sa robia pisane / malovane vankuse. Navod najdes na ceskom MMB