icon

Deti v nákupnom košíku

maca_p
3. mar 2014

celkom by ma zaujimal nazor ludi, na deti sediace v nakupnej casti nakupneho kosika.
stretla som sa s tym na inom portali, kde niektori obcania uplne zatracovali decka v kosiku.
osobne som ich tam vozila, lebo som
1. rychlo nakupila
2. bolo to pre nich bezpecne uzemie, nikomu sa nemotali pod nohami, neutekali, nic nerozbili a nikdy sa im nestal uraz. 😉 😀
oponujuce pripmomienky boli, ze je to nehygienicke.
moj nazor na to, ze nkto si nic nenalozi do kosa nezabalene v stave okamzitej konzumacie. ved si predstavte, ze vrece zemiakov date na pokladnicny pas a nakup za vami si na to iste miesto polozi niekto sacik s pecivom.
nedavno som videla foto, ako myska beha po obchode (nie tesco), ale zjavne toto ludom viac vadilo ako deti v kosiku, netusiac, co im moze sposobit leptospiroza z mysacich vyluckov.... ☹

bubinho
6. mar 2014

Preboha vsak ked prideme domov umyjeme si ruky a zas ho netreba vychovavat v bubline musi si zvykat aj na bacile potom by bolo iba chore. Kedysi sme jedli hlinu, vsetko ako deti a boli sme zdravy...

vonicka
6. mar 2014

@bibianka - ano ano, nase babky nechodili nakupovat do hypermarketov, ktorych plocha je 100x vacsia ako tie potraviny, v ktorych nakupovali ony. A neviem preco si myslis, ze ludia si nevedia dat rady s banalnymi situaciami. Ja si svoje dieta dam do sedacej casti aj do nakupnej casti, aj si poplace ked ho v obchode napomeniem lebo nemoze toto a proste ma smolu. Problem je asi v tom, ze pre mna usadzanie deti do nakupnej casti nie je ziaden prehresok. Normalna vec, ktora nema absolutne ziaden vplyv na moralku a vychovu deti.

vonicka
6. mar 2014

@miku1 - ano, ak si mala dieta, co ti pokojne sedi v kociku, je zbytocne hovorit co ak. Takze si otazku zodpovedala 🙂 Nebudeme zbytocne vykreslovat situacie, co by bolo, ak by si take dieta nemala. A aby som neostala zle pochopena, nehovorim tu o nevychovanom dietati, ale o dietati, ktore je proste trochu viac aktivnejsie a zaroven este male na to, aby chapalo vychovne zasady typu, mozes sediet v istej casti vozika, ale v druhej uz nie.

miku1
6. mar 2014

@vonicka Moja staršia dcéra je dosť veľké šidlo, ale jednoducho sú hranice, ktoré jej určím a či chce či nechce musí ich dodržiavať. Takže ak sa aj v obchode stalo, že nechcela ísť sadnúť do vozíka, tak som jej povedala, že si tam sadnúť musí, lebo ideme nakúpiť, po obchode sa nebehá a keď mala deň "blbec" a nechcela si nechať do ničoho kecať, tak som ju proste zobrala a do toho košíka dala ..... Chvíľu bol plač, alebo trochu potrucovala ale potom jej stačilo strčiť do ruky rohlík, alebo niečo a už bol pokoj. 🙂

froschka
6. mar 2014

nikdy sa mi nestalo ci v zahranici alebo u nas ze na mna niekto skaredo pozrel ked som mavala vtedy este malinke dvojcata v kosiku. Zahadzala som ich potravinami a isli sme dalej, ani predavacka mi nic nepovedala a sa cudujem aka tu je na to tema. Dvojicky uz maju 6 jasne ze chodia po svojich v obchode ale najmladsiu davam vacsinou do priesotu na sedenie, lebo robievam velke nakupy. Ale ked som mala dvojicky malicke tak mi naozaj bolo jedno co si kto mysli, nemala som inu moznost ako ist nakupit...iba s nimi a inak by sa mi nepomestili do kosika 😀 takze ja skor krutim hlavou nad tym co si kto mysli o hygiene...

by som bola zvedava kolky s tych co su proti su umyju ruky ked pridu z obchodu alebo vystupia z hromadnej dopravy...

maca_p
autor
6. mar 2014

@froschka tato tema je moj napad 😀
len ma zaujimalo, ako to chodi v inych mestach. v nasej seredi, ktora je centom drogoveho dilerstva ludom ani tak nevadia tie poodhadzovane striekacky s ihalmi na ihriskach, ale deticky a ich mamicky su velmi jednoduchy terc na kritizovanie, ohovaranie a komentovanie nevychovanosti svojich deti 😀
ale vidim a citam, ze väcsina ludi tu na MK asi zdiela moj skromny nazor, ze dieta v kosi nie je to najväcsie zlo na svete 😉 😉

cmulinko
6. mar 2014

ja som inak mierumilovny clovek,ale nechapem ako si moze dovolit niekto s 1 dietatom poucat matku s 2 a viac detmi,ze nezvlada nakup bez toho,aby svoje deti do kosika nedavala....alebo pripadne matku,ktora ma 6 rocny rozdiel medzi detmi....vsak to su pripady,ktore su nad slnko jasne,ze sa zvladnut daju.tu sa pise o 2 a viac detoch s malym vekovym rozdielom,kde dajme tomu prve ma 3 roky a druhe 1 rok alebo dvojicky a plus 1 dieta starsie len o 1 ci 2 roky od dvojiciek.Ja som v minulosti tiez neriesila prveho co mal 5 rokov,ked moja dcera mala 1 rok.Ten 5 rocny nemal uz problem ist vedla mna,ale ten mensi 3 rocny sa do kosika daval...teraz ho tam davam iba vtedy ak mi zahlasi,ze uz nevladze chodit (nie z lenivosti ale zo zdravotneho problemu ) a mozu mi vsetci vyliezt na hrb co aj pri takom stave stale riesia hygienicku stranku problemu.U nas inak casto krat je to tak,ze 6 rocny a 2 rocna idu peso a ten stredny 4 rocny je v kosiku.

cmulinko
6. mar 2014

@maca_p vacsie zlo je to,ze okrem tych deti nebudeme moct co do tych kosikoch dat ☹

maca_p
autor
6. mar 2014

@cmulinko hej presne. ja mam presne 2 rocny rozdiel. moji ked idu na peso, tak poplach, tak nejako sa hecuju. ked ide jeden peso a druhy v kosiku, tak ten co je v kosiku, ide zbesniet v tom kosiku 😀 . ked boli obaja v kosiku, bol klud 😎 😀
minimalizujem spolocne nakupy, ale tak niekedy sa to proste neda a nepojdem do obchodu, kde nedostanem vsetko, lebo by som musela ist do 4 obchodov a na to sa mam priliz rada. to radsej usetrim cas na vonkajsie besnenie. 😎

cmulinko
6. mar 2014

@maca_p inak moja nocna mora je nakup s detmi 😀 ani nie preto,ze by boli nejak extra zly,ale to cele okolo toho.nasackovat ich do auta,vybrat ich z auta,zobrat kosik,nakupit bez zbytocneho plakania pre kinderko,vytlacit kosik k parkovisku,nabalit to do tasiek a do kufra,nasackovat deti nazad do auta,pripasat aspon jedneho,kym sa aspon dalsi jeden odpase,lebo v taske zbadal nieco co sa musi okamzite zjest...uz nevydrzi domov,dojst s nimi domov,vybalit najprv nakup kym sa pes mota pod nohy,aspon 4 krat kopnem nechtiac do psa,,potom idem pre deti a ked som uz konecne doma tak si otvorim chladnicku a zistim,ze nemam ani mlieko,ani maslo ani sunku na zajtrajsiu desiatu.kaslem na take nakupovanie......

maca_p
autor
6. mar 2014

@cmulinko okrem psa je to u nas take iste 😀
a hlavne ked si hovorim, ze nesmiem zabudnut toto, tak toto urcite zabudnem kupit 😀

cmulinko
6. mar 2014

@maca_p a nech mi tu nepise ziadna '' mudra '' osoba,ze si mam nosit papierik so sebou,ked idem nakupovat s 3 detmi.Nie som obet Cernobylu...mam len 2 ruky 😅

michaelaemma
6. mar 2014

Ja to neriesim je to kazdeho vec co ma v kosiku ale malu tam nedavam sedi kde sediet ma 🙂

marmota
6. mar 2014

@maca_p ahoj, doteraz som sa s negatívnou reakciou okolia nestretla a ani mne ako mame to nepripadá nevhodné. faktom je, že nákup s deťmi je fuška a faktom tiež je, že okolo nás je viac špiny ako sa zdá. takže, na hygienu samozrejme treba dbať vždy, ale čo sa týka tohto, pokiaľ sú potraviny zabalené a deti vo vozíku spokojné, všetko je OK. toť môj osobný názor. 🙂

diusik
6. mar 2014

Ja som sa vzdy bala dat decko do kosa,teda okrem toho "sedatka" na to urceneho,lebo som mala strach ze ma niekto okrikne.Ale napr dnes v obchode som videla dost velkych deti stat v kosiku... ale to len tak mimochodom,inak mne je to jedno ci tam niekto dava dieta alebo nie.

savarka
6. mar 2014

Neda mi nereagovat......nikdy, ci uz som mala dieta alebo nemala, ma nenapadlo, ani som sa nepozastavila nad tym, ze by som pohrdala takymito mamickami a teda hygienicke hladisko ma ani nenapadlo. Vec tie rucky su take chrontave az lepkave, ze urcire hrozi vacsia "nakaza" ako z dietata v kosiku . Skor sa obavam o svoje dieta, ked sa drzi tej rucky a nedajboze si strci prst ddo pusy. A ano aj ja som matka, ktora potrebuje urobit nakup s dietatom a bezne dam rozok do ruky (predtym mu aspon zbezne utriem ruky vlhcenou uterkou) este predtym, nez je zaplateny. Kto ma kludnejsie dieta nepochopi, ze tot je forma udrzania dietata v kosiku, ked zial musime robit velky nakup, nevydrzi mi tam sediet a potom chce pobehovat kade tade, a to som s nakupom skonclila, a to mam len jedno dieta'. Obdvujem matky s viac etmi, ako nakupy zvladaju. Je to aj o temperamente dietata. Mojsyn si dovolim tvrdit, je rozumny, aj mu vysvetlujem, zemusi chvilu posediet, ale zatial je velmi aktivny a maly, aby to viac chapal. Jasne, ze nejake 10 rocne dieta by tam nemalo co robit, ale nikdy ne ieme preco to tak je. Co ked je chore a nevladze alebo su na to ine opodstatnene dovody? Preco mame hnec ludi odsudzovat ak ich pocgopit a nedajboze pomoct? Skor by xom sa nad tymto zamyslala a zilo by sa nam mozno lahsie, eby sme nessudili 🙂

maca_p
autor
6. mar 2014

@diusik co je velke dieta?
tak skolak podla mna sa uz za velkeho moze pokladat, ale taky skolkar, pokial nema 40 kg, tak je to pre mna v tazkej pohode 😀

diusik
6. mar 2014

@maca_p no take 4-5 rocne uz bolo 🙂

froschka
6. mar 2014

@maca_p uuuf teda v Seredi som isty cas robila a mala som strach kazdy den ze ma prepadnu tmave pleti 😀 😎 ... uz som sa zlakla ze to Tesco ide testovat ludi a potom budu robit na zaklade konikovskej studie nejake opatrenia v zneni antikosikovanie deti 😀

maca_p
autor
6. mar 2014

@froschka tesco ma velice vlazny postoj, lebo ved mamicky s detickami su kazdodennymi navstevnikmi aj tohoto retazca. okrem toho, cim kludnejsie dieta, tym rodic viac nakupuje. vrestiace dieta =okamzity unik z obchodu, len aby sa na nas nepozerali krivymi ocami 😀 😀

asocial
6. mar 2014

Mozte ma ukamenovat...ale ja nemam rada rodicov, ktori nacpu dieta s topankami do vozika, na miesto urcene na nakup...tesco aj ine obchody to maju riesene bud tymi autickovymi pre vacsie decka a ked nie..na sedenie pre tie male..nezriedka vidim ako velke decko, kt. Vie normalne chodit - je vo voziku..stoji tam spinavymi topankami atd...nemalo by sa to ...mne to vadi..rovnako ako deti a dospeli, kt. Si sadaju na lavicky tak, ze maju topanky na sed. Casti...alebo v ahtobuse atd...ale...ja vravim..vsetko je vo vychove 😉

savarka
6. mar 2014

@savarka no aby som upresila, ja davam do tej sedacej casti, alebo je potom na rukach, do priestru re naup som ho zatia nedala, ale chapem to

siska53
6. mar 2014

@maca_p aj ja mam 2r.rozdiel! 🙂 tak som,zvedava,ako,to bude,ked uz kocik nebudeme potrebovat.to bude asi tak o rok,to uz maly do vozika asi tazko pojde,bude mat vtedy 5 a ja ho tam,uz asi nebudem vladat dat!🙂som,krpec a moj syn ma uz teraz len o 45cm menej ako ja a do,tych velkych nakupnych vozikov ho do sedacej casti ani nevladzem,dat.🙂 a zas on je zdatny chodec,horsie to je s malou,tam,vidim,rozdiel medzi nimi,ona mi ani o rok az tak vladat nebude.

mrstrue
6. mar 2014

Bezne sa k takymto veciam nevyjadrujem, ale neda mi to. Tí, co sa rozculuju nad tym, ze je to nehygienicke asi nikdy nevideli, ako to vyzera v skladoch roznych - najma velkych retazcov. ked som chodila manzelovi pri byvalej praci pomahat a denno denne sme chodili po skladoch v obchodoch(a to nie len pre jeden obch. retazec, ale pre viacere) velmi by ste sa cudovali, ako to v tych skladoch vyzera. preto nejake dieta vo voziku ma nedokaze vytocit. V jednom prispevku som tu citala, ze niekomu vadilo, ze ked si da tovar do toho spinaveho vozika a potom si to doma uklada do chladnicky, ze je to nehygienicke. Ano, beriem, ze je to nehygienicke, ale ked si zoberieme, kolko ludi tu danu vec v obchode ochyta(zacina to dokladacom tovaru, zakaznici, pokladnicka...a to nehovorim o tom, ze takisto tie regale su castokrat poriadne zaprášené) a to este nevieme, ci v kosiku predchadzajucu noc nenocoval bezdomovec 😕 😕 😕 to by sme museli kazdu vec, ktoru prinesieme domov dokladne vydezinfikovat predtym, ako to dame do chladnicky...a neviem, ci vy to robite, ale ja teda nie 😀 😀 😀 toť moj nazor a len som chcela poukazať na to, že aj keby tam tie matky deti nedavali, neznamena to, ze ten kosik nebude zaspineny od niecoho ineho....dont worry, be happy and keep smiling 😀

maca_p
autor
6. mar 2014

@siska53 bude to sranda, uvidis 😀 . zacni posilovat penve nervy 😉
ja verim, ze to najhrozivejsie a najroztomilejsie obdobie je uz za nami 😀

katrinka8
6. mar 2014

@cmulinko - no tak ja by som bez papierika nemala veru v chladnicke nic - hoci sa mi obcas aj stane, ze aj s papierikom idem a aj tak nekupim 😀

lubica7
6. mar 2014

@cherryl uplne stebou suhlasim a to este nevideli vyrobne odkial tie potraviny idu.Co tak pozeram tak proti su povacsine baby s jednym dietatkom a nezazlievam im ich nazor.Ja som sa nad tym nepozastavovala ani ked som bola bezdetna.Teraz ked mam 3 deti velmi na vyber nemam.Najmladsi sedi na mieste na to urcene a teraz uz chalani chodia popri nas ale len do chvile kym nenakupyju co oni chcu.No ked boli mensi jeden na sedacke a drhy v kosiku, obcas som poxcula pripomienku ale mam to nahaku potrebujem nakupit nie platit skody.
A aj ja davam detom v obchode rozky a pit,poprve ich to zabavi a neotravuju zo sladkostami a zadruhe vzdy vsetko zaplatim

siska53
6. mar 2014

@maca_p no,uvidime,lebo oni sa vedia dobre,rozblaznit! Maly je ten typ,co ked sa,mu nieco zapaci,co robia ine deti,hned to opakuje..nehovorim,ze obcas nie je,iniciator. No hold,budem,ich musiet dobre,vycvicit dovtedy.uz postupne aj zacinam,ved aj,doma vedia vselico,povystrajat,nic katastrofalne,len take,tie nezbednosti.

millatina
6. mar 2014

Kym malý ešte nevedel pevne sediet a kýval sa mi v sedacej časti zo strany na stranu že som ho musela jednou rukou pridržiavat aby nevypadol a druhou hadzat tovar do košíka tak som sa na to vykašlala a davala som ho dnu do košíka sediet do rohu a nemusela som sa bát ze mi odtial vypadne...Nikdy som sa nestretla s negatívnou reakciou a už vobec by ma nenapadlo že sa nájde niekto komu to može vadit.. 😒