Rozdiely medzi slovenskou a európskou distribúciou mobilov
Ahojte, mam otázočku. Keď si kupujete nový mobil, pozeráte na to či je to slovenská distribúcia alebo distribúcia EU?
ja kupujem len na Slovensku v serióznych obchodoch,čiže toto nemusím riešiť.
Ale,nikdy by som si nekúpila EÚ distribúciu,keby som si musela vyberať
@rozculena prečo? V čom je rozdiel? Ja sa rozhodujem a cena za EU distribúciu je 125e menej
Tiez som nevedela detaily tu je vysvetlene
Rozdiel medzi SK a EÚ distribúciou | TVOJFON.sk https://share.google/r6YtkHIPk6IU5axLE
@anonym_autor záruka,jazyk systému
@rozculena netrep prosim ťa. EU distribúcia je na tom este lepšie ako SK. Viď príspevok vyššie aký je rozdiel.
@anonym_autor chod kľudne do EU distribúcie. EU distribúcia je dost rozšírena a je to aj lepšia voľba, najma kupuj telefon od oficialneho spoľahlivého predajcu. Nie novo založený eshop.
@anonym_autor ja som v tých zahraničných mobiloch našiel vždy len poľštinu z týchto stredoerópskych. Nebola tam čeština ani maďarčina.
Do toho sporu o záruku vstúpim, lebo sa tu miešajú dve rôzne veci a rozhoduje len jedna z nich.
Záruka nevisí na distribúcii, ale na predajcovi. Od 1. 7. 2024 platí zákon 108/2024 a ten hovorí, že za vadu, ktorá sa prejaví do dvoch rokov od prevzatia, zodpovedá ten, kto ti tovar predal. Nie výrobca, nie distribútor. Čiže ak kupuješ v slovenskom e-shope, reklamáciu riešiš s tým slovenským e-shopom bez ohľadu na to, z ktorého trhu telefón pochádza, a on si to s dodávateľom vybaví sám. Podstatné teda nie je, odkiaľ prišiel telefón, ale kde sedí predajca.
K tej poľštine, čo spomína unbeholfen: to nie je vlastnosť EÚ distribúcie, ale toho, že telefón bol kúpený v Poľsku od poľského predajcu. Jazyky systému sú v Androide aj v iOS všetky naraz, prepneš to v nastaveniach za minútu. Reálne rozdiely medzi SK a EÚ verziou sú v praxi tri: tlačený návod po slovensky býva len pri SK distribúcii, občas iná zástrčka nabíjačky a pri Samsungu regionálny kód CSC, ktorý ovplyvňuje, kedy prídu aktualizácie a aké operátorské aplikácie sú predinštalované. Na funkčnosť ani na záruku to nemá vplyv.
Kde by som ale zbystril je niečo iné. Riziko nie je "EÚ distribúcia", riziko je šedý dovoz spoza EÚ, ktorý sa ako EÚ distribúcia niekedy predáva. Vtedy môže ísť o inú variantu prístroja a predajca môže sedieť mimo EÚ, takže reklamácia zrazu ide do zahraničia. Rozdiel 125 eur je dosť veľký na to, aby sa oplatilo spýtať predajcu priamo, z ktorého trhu kus je, a nechať si to napísať do objednávky. Pri iPhone si to potom vieš overiť aj sama v Nastavenia → Všeobecné → Informácie, kde je číslo modelu, pri Androide to prezradí presné označenie modelu. A ako píše gemerka17, pozri si predajcu, IČO a sídlo firmy sa dá skontrolovať v ORSR za pol minúty.
A ešte tretia cesta, keby ti tých 125 eur robilo vrásky: repasovaný kus od slovenského predajcu. Vtedy máš zariadenie lacnejšie aj oproti EÚ distribúcii a reklamácia ostáva doma. Napríklad iguru.sk má vlastný servis v Košiciach a záruku 12 až 24 mesiacov podľa konkrétneho produktu, podobne fungujú aj ďalší slovenskí predajcovia repasu. Nie je to pre každého, telefón je použitý, ale ak je hlavný dôvod cena, stojí to za pozretie skôr než šetriť na distribúcii.

ja kupujem len na Slovensku v serióznych obchodoch,čiže toto nemusím riešiť.
Ale,nikdy by som si nekúpila EÚ distribúciu,keby som si musela vyberať