icon

Tlačidlový mobil pre otca. Čo dnes kúpiť?

20. aug 2026

Otec doteraz používal starú tlačidlovú Nokiu, ale už mu odchádza batéria a telefón sa občas sám vypne. Smartfón nechce, potrebuje hlavne volať, veľké tlačidlá a hlasné zvonenie.
Pozerám klasické Nokie aj seniorské telefóny. Čo sa vám osvedčilo, aby to nebolo zbytočne komplikované?

stellarstar
20. aug 2026

@anonym_autor moji rodičia majú senior Handy a sú spoko. Kuk napr na planeo

patrike
20. aug 2026

Stare Nokie mali vymennu bateriu a stale sa daju kupit nahradne.

aviemja
20. aug 2026

Ja som kúpila novu nokiu.

janett_332
21. aug 2026

tiez by som asi pozerala nejaku Nokiu. akoze uvazujem nad nou realne aj pre seba ako taky detox od vsetkych tych aplikacii 😅

jimmyy128
1. sep 2026

K tomu, co uz padlo, by som pridal jednu vec, ktora sa pri tlacidlovych telefonoch prehliada a pritom rozhodne, ci ten telefon o par rokov nebude na nic. Treba pozerat, ci podporuje volania cez 4G, teda VoLTE. 3G na Slovensku uz vypnute je a 2G ide za nim - Telekom hovori o januari 2029, O2 o konci roka 2028 a Orange to ma niekde medzi 2028 a 2030. Lacna tlacidlovka, ktora vie len 2G, po tomto termine prestane volat. V parametroch to byva uvedene ako VoLTE alebo volania cez LTE.

Patrike ma pravdu, ze na stare Nokie sa baterie stale daju kupit, len tie dnesne nahradne kusy byvaju no name a realna kapacita casto ani zdaleka nesedi s tym, co je na nich napisane. Mimochodom to, ze sa otcov telefon sam vypina, je typicky prejav dojdenej baterie - nemusi to byt chyba celeho telefonu.

A ak otec nosi nasluchadlo, pozri sa, ci ma vybrany model uvedenu kompatibilitu s nasluchadlami, lebo nie kazdy ju ma a je z toho potom pipanie v uchu. Pri seniorskych modeloch sa oplati aj tlacidlo SOS na zadnej strane, ktore vytoci vopred nastavene cisla - to je casto uzitocnejsie ako velke tlacidla samotne.