icon

Ako sa vyrovnať s kritikou oblečenia od žiakov?

23. sep 2025

Jsem mladá učitelka a musím se s vámi podělit o jednu věc, která mě poslední dobou trochu trápí. Do školy nosím pořád dokola pár jednoduchých outfitů. Mám ráda spíš základní barvy, klasiku, nic extra výrazného. Jenže děti si toho samozřejmě všímají. Jsem v oblékání velký mininalista, ale zároveň hodně dbám o to, aby oblečení bylo vždy čisté, vyžehlené a voňavé. Mám moc ráda jednoduché linie a střihy.

Nedávno jsem vešla do třídy a slyším od holčiček ze čtvrté třídy: "Zase to samé." Upřímně, nebylo to moc příjemné. Ne že bych kvůli nim chtěla každý den měnit šatník, ale člověka to prostě trochu bodne. Nemám z toho dobrý pocit a jsem z toho dost špatná...😔

Máte to někdo podobně?

anonym_ab0ff9
24. sep 2025

Keď ti to je nepríjemné tak trošku na sebe popracujaj čo sa týka oblečenia a sebavedomia...ja mam vela oblečenia a nemam ho kde nosiť , do prace chodim vlakom a keď môžem tak idem čo najviac pešo a potrrbujem mať pohodlne topanky a oblečenie. Keď je môžnosť prevetrať šatnik tak si dám záležať. Keby si bola s tym v pohode tak to neriešiš.

letfenixa
24. sep 2025
@sense

Ja neviem, mám dcéru v začiatkoch puberty , ona a jej kamarátky čo si všímam nosia tiež dokola furt isté a nikto to neriesi.

@sense a všetky vyzerajú rovnako 🙂

maminkadeticiek
24. sep 2025

Ako zase nepletme do toho materializmus alebo nejake snobstvo.To je velky rozdiel.Ja som minialista v obliekani,aspon sa snazim byt,mam kapsulovy satnik,ktory je nadcasovy,elegantny a fakt sik.Z tych kuskor skladam pekne outfity ktore sa neopakuju.Ak sa tu alebavime o tom ze mas 2 tricka,2 nohavice,tak potom to nie je minimalizmus ale lakomstvo dat na seba nejake peniaze.Ak si to vsima tolko ludi je to zamysleniahodne,je to trapne a urcite by si mala zacat od seba.

zuzikak
24. sep 2025

neviem co presne ucis aky predmet ale nie je odveci normalne slovne vysvetlit detom preco. Oni vidia len materializmus a k tomu ako sa obliekas ty dospeju niektore z nich az vekom. Kludne zacat "dobre rano mile deti, nechcem zdrziavat vyucovanie ale neda mi vysvetlit jednu zalezitost, ktora sa mi dostala do usi (nemusis spominat nic konkretne). Obliekam sa podla niektorych stale rovnako a nosim to iste. Tak pre vysvetlenie. Mne sa tento styl obliekania paci. Mam rada tieto strihy a par jednoduchych farieb. Citim sa v tom dobre a taketo mnozstvo oblecenia mi dostatocne postacuje na to aby som prisla k vam upravena a cista. Vola sa to minimalizmus a je to sposob mojho zivota, ktorym peniaze minam na ine dolezite veci a chranim tym aj prirodu."Kazdy z nas je vynimocny a skvely presne taky aky je a je fajn, ze si moze oblliekat veci, ktore sa mu pacia. Preto je potrebne byt tolerantny pretoze oblecenie u cloveka nie je to najdolezitejsie. Dolezite je aby oblecenie bolo ciste, upravene a clovek dodrziaval hygienu. U mna je dolezite aby som sem prisla kazde rano, venovala vam cas aby som vas naucila co potrebujete vediet do buducnosti. Do skoly chodime aby sme sa ucili, spoznavali svet, sami seba a nadvazovali pekne vztahy. " - bodka. Budes mat aj ty sama zo seba lepsi pocit, ze si sa vyjadrila a detom das malu lekciu o dolezitych veciach v zivote ak mas na to cas a priestor. Zapracuj na svojom sebavedomi lebo deti vedia byt velakrat zle a povedia take poznamky, co ta dostanu do kolien. Su to vsak stale deti. Ty si dospela a preto musis vediet ako na to reagovat a nebrat si malickosti priliz osobne. Drzim palce aby si mala s detmi stale pekny vztah a zaroven sa vedela postavit sama za seba.

akvi
24. sep 2025

Miesto "zrutenia sa" z poznamok deti to vyuzi ako temu, ktora evidentne cast deti zaujima, kedze pises, ze tie poznamky padaju castejsie. Ved to je tak nadherna tema, ktora sa da rozobrat z kazdej strany - ekonomika, ekologia, fast fashion, vkus, farby atd., akykolvek predmet ucis, vies vyjst z tejto temy..a v neposlednom rade aj tema sikany, hodnotenia, zranujucich poznamok, pocitov atd.. Radost ucit.. A ucitelia sa stazuju, ze deti nic nezaujima..no zaujima, len to treba objavit a vyuzit..

veronicka88
24. sep 2025
@akvi

Miesto "zrutenia sa" z poznamok deti to vyuzi ako temu, ktora evidentne cast deti zaujima, kedze pises, ze tie poznamky padaju castejsie. Ved to je tak nadherna tema, ktora sa da rozobrat z kazdej strany - ekonomika, ekologia, fast fashion, vkus, farby atd., akykolvek predmet ucis, vies vyjst z tejto temy..a v neposlednom rade aj tema sikany, hodnotenia, zranujucich poznamok, pocitov atd.. Radost ucit.. A ucitelia sa stazuju, ze deti nic nezaujima..no zaujima, len to treba objavit a vyuzit..

@akvi a počúvať❤️

beronsche
24. sep 2025

@anonym_autor mala si sa chopiť tejto príležitosti a porozprávať sa s deťmi o posudzovaní iných, o minimalizme a o fast fashion...
Urob z toho svoju prednosť.
Kolegyn sa opýtaj, či im to nie je hlúpe, riešiť tvoje oblečenie. Že je to tvoj štýl a hotovo.

beronsche
24. sep 2025
@akvi

@akvi mali sme rovnaký myšlienkový pochod.. 😉

anonym_bd429d
24. sep 2025
@biba_18

- jedny široké hnedé nohavice, jedny tmavomodré rovné rifle a čierne cigaretové nohavice
- hnedá puzdrová sukňa, čierna áčková, možno nejaká sivá
- biele tričko, nejaké modré, možno hnedé, belasá blúzka či košeľa, biela košeľa, ružová košeľa
- pár svetríkov - čierny, off white, nejaké sako ktoré sa dá kombinovať s blúzkami a tričkami čo máš doma ...
možno dvojo šiat ... a máš oblečenie na mesiac ...
(farby som dala ako mám v šatniku ja ...)

@biba_18 mne to príde nudné veľmi

anonym_08bff8
24. sep 2025

Myslím že svojim minimalizmom niesi až tak úplne vyrovnaná ako si si myslela.
Áno ľudia si všímajú kto je ako upravený, oblečený a podľa toho hodnotia.... šaty robia človeka.
Zasa nieje minimalizmus ako minimalizmus.Nie si minimalistická až moc?V tomto úplne súhlasím s mirkam3.
Určite tam bude nejaké ALE

anonym_769af3
24. sep 2025

Ako pisu ine zeny, treba dospiet a zobrat to ako moznost deti nieco naucit, nieco im vysvetlit. Ich svet je este velmi maly, treba im ukazat viac, ze nie vsteko sa toci okolo znackovych handriciek od mamicky, alebo 25 outfitom z pepca, co je za tym vsetko nevedia, lepsie temy na praci asi nemaju, lebo ich ani nepoznaju...
mna vzdy ked sa u nas v skole riesili taketo otazky zarazila jedna vec.. kam sa podelo sebavedomie u ucitelov a ich ciel = ucit deti. Drze dieta v skoel sa podla mna nudi, alebo chce byt stredobodom pozornosti. TO moze byt aj pri prezentovani projektu, a nudu zabije extra ulohou. A pri hlaskach tohto typu = aj nevinne myslienych, mozno len deti NEVEDIA ze to niekomu moze aj ublizit alebo je to proste vec nepodstatna. Napriklad. My sme neustale v skoel riesili blbosti typu, nepozdravili sa na chodbe a kricali v triede.. neviem preco sa neriesilo, ze ucitel zabil prednaskou o zdraveni 20minut hodiny, alebo sa okolo iduca ucitelka prisla vyvrieskat na deti a tiez im zobrala z vyucovania, alebo stala ucitelka 15minut a cakal kym sa trieda utisia a deti mali a maju do dnes medzery v ucive a respekt nulovy, lebo simozu dovolit... Mas ako ucitelka nejaku napln prace, pokym nie su ucitelka v skolke, nemusis chodit ako princeznicka v cukrikovom, vycesana, napichana umela, len aby si spadala do trendu = najdi si svoj styl kde si spokojna a uc deti to co ich mas ucit. Napr aj uctu. Sama vies urcite kolko namahy niekedy stoji vobec pripravit im zaujimavy obsah vyucovania, a zaujat ich, a este chces stvarat kusky kvoli tomu ze dievcatku sa nepaci ze mas dookola rovnake oblecenie? ale prosim ta... ak ty sama nie si spokojna, kup si par kusov kazdy mesiac novych, skus inu farbu... ale to potom aj ty chces nieco zmenit a nie len tvoje ziacky. Ak si ty spokojna venuj sa uceniu

biba_18
24. sep 2025

@anonym_bd429d aj mne - ale dá sa s tým vyskladať kopec outfitov…

sense
24. sep 2025
@letfenixa

@sense a všetky vyzerajú rovnako 🙂

@letfenixa asi tak nejak a preto mi príde zvláštne že niečo také riešia ešte mladšie od mojej.

anonym_01204d
24. sep 2025
@maminkadeticiek

Ako zase nepletme do toho materializmus alebo nejake snobstvo.To je velky rozdiel.Ja som minialista v obliekani,aspon sa snazim byt,mam kapsulovy satnik,ktory je nadcasovy,elegantny a fakt sik.Z tych kuskor skladam pekne outfity ktore sa neopakuju.Ak sa tu alebavime o tom ze mas 2 tricka,2 nohavice,tak potom to nie je minimalizmus ale lakomstvo dat na seba nejake peniaze.Ak si to vsima tolko ludi je to zamysleniahodne,je to trapne a urcite by si mala zacat od seba.

@maminkadeticiek Nie je to trápne, a každý má iné hodnoty v živote. Aj keby mala dve tričká, pokiaľ ho stihne oprať a osušiť a má ho znova, čo je na tom lakomé? Kde začína a kde končí podľa teba minimalizmus? Akože dve tričká je lakomstvo,. päť tričiek už môže byť? Kde je napísané, aký počet tričiek je ok? Čo ak všetko čo ušetrí, ide napríklad na sporenie, aby si mohla zabezpečiť vlastné bývanie? Poznám z článkov jednu minimalistku, ktorá ako pokus nosila jedny jediné čierne šaty celý rok, že či je to udržateľné, ako bude reagovať okolie, či sa to dá zvládnuť s jednými šatami. Ona je akože lakomá? Ty máš snáď univerzálny recept na minimalizmus a menej je už trápne lakomstvo?

mane01
24. sep 2025

@anonym_autor mam dve deti a ver mi, ak by si sa obliekala hoc aj podla poslednych trendov, oni si nieco najdu… deti na tych ucitelov pozeraju hodiny a proste riesia medzi sebou vsetko… ja ked moju dceru pocujem opisovat ucitelov, vzdy si hovorim, ze som rada, ze ja nie som ucitelka. Treba sa od toho odosobnit, hoci lahko sa to hovori…

anonym_145b1d
24. sep 2025
@biba_18

- jedny široké hnedé nohavice, jedny tmavomodré rovné rifle a čierne cigaretové nohavice
- hnedá puzdrová sukňa, čierna áčková, možno nejaká sivá
- biele tričko, nejaké modré, možno hnedé, belasá blúzka či košeľa, biela košeľa, ružová košeľa
- pár svetríkov - čierny, off white, nejaké sako ktoré sa dá kombinovať s blúzkami a tričkami čo máš doma ...
možno dvojo šiat ... a máš oblečenie na mesiac ...
(farby som dala ako mám v šatniku ja ...)

@biba_18 tak toto napriklad by som ja nenosila, nevyuzila, nemozes vyskladat satnik inym podla svojich preferencii 🤷‍♀️ a uz celkom urcite by som nemenila to co nosim kvoli detom v skole. Nie je riesenie aby autorka menila satnik, ona potrebuje len “mat na haku” ako sa hovori. Ale to sa zjavne musi naucit

biba_18
24. sep 2025

@anonym_145b1d neviem čo znamená vyskladať šatník, ja som dala PRÍKLAD že aj s málo vecami môžeš byť oblečená každý deň inak. ona spomína základné farby a klasiku ... dala som jej príklad na základné farby a klasiku ... ak by povedala iné preferencie, navrhla by som jej iné ...

biba_18
24. sep 2025

@anonym_145b1d a čo sa týka toho meniť šatník a mať na háku - jedno s druhým sa nevylučuje. drobnou úpravou alebo rozšírením šatníka môže získať viac sebavedomia v tejto oblasti ...

samo789
24. sep 2025

tiez som pedagog a stalo sa mi nieco "podobne" kde mi ziacka povedala, ze mam koselu ako jej brat 🙂 to bolo este trapnejsie🙂 Nic si z toho nerobte.

kiki68
24. sep 2025

Ale ved za toto by som im svihla 5 minutovku a povedala by som „ zase to same“ 5 minutove opakovanie vedomosti. Hotovo. S deckami to nejde inak, kym sa neklepu ako ratliky, tak si budu vsimat. Maximalizmus nech maju vo vedomostiach a potom v satnikoch

jana_eyre_2
24. sep 2025

A skúšala si to deťom vysvetliť - prečo máš len pár jednoduchých outfitov? O Tomto by totiž mala byť škola, aby pedagóg vedel deti naučiť že ľudia sú rôzni a že na svoje konanie majú svoje dôvody.. napríklad by som normálne nadviazala na to, že som zapocula "zase to isté" a začala sa s nimi o tom baviť.. že ťa k tomu vedú ekonomické a ekologické dôvody a vysvetlila by som im čo to znamená, prečo to tak vidíš a prečo sa ti to tak páči.. a tiež by som povedala že ak to má niekto inak, je to v poriadku, ale tak isto je v poriadku aj tvoj pohľad . Zdôraznila by som že dôležité je, aky je človek a či dodržuje hygienu a nie to ako často má iný outfit..

Podľa mňa je na deťoch prave to úžasné, že ich môžeme učiť rôzne pohľady na svet, že im môžeme vysvetľovať a ony nasávaju..tak to vezmi ako výzvu niečo ich naucit a nie kritiku.. a kolegyniam by som to vysvetlila podobne, ale teda asi trocha viac asertivne aby si uvedomili, že to nie je ich vec..

Ja som inak mala jednu učiteľku na základnej, ktorá fakt celých 9r na ZŠ kam som chodila mala jedny šaty.. neskôr viem že ich stále nosila od detí čo chodili ešte po mne.. bolo to neštandardné, ale nejako extra sme to neriešili.. proste bola taká..

reanda
24. sep 2025
@kiki68

Ale ved za toto by som im svihla 5 minutovku a povedala by som „ zase to same“ 5 minutove opakovanie vedomosti. Hotovo. S deckami to nejde inak, kym sa neklepu ako ratliky, tak si budu vsimat. Maximalizmus nech maju vo vedomostiach a potom v satnikoch

@kiki68 😖

mameha7
24. sep 2025

Autorka chce konkrétne fashion rady. Ozvláštni to napríklad doplnkami. Teraz budú výpredaje, kúp si výrazné náhrdelníky alebo náušnice zo Zary, Mango, Mohito, Reserved (tam sú elegantné a zároveň výrazné doplnky za dobrú cenu). Vyhni sa obchodom typu Bershka, New Yorker atď, to je iná cieľová skupina😃. Pozri inšpirácie na pintereste, ako zmeniť basic look pomocou doplnkov. Použi vlasové doplnky, šatky do vlasov, na krk alebo viazanie šatky na kabelku, výrazné trendy náušnice, jednu zaujímavú farebnú kabelku, vrstvené zlaté retiazky na roláku, výrazný opasok so sponou na basic šatách, double strap sandále ku kostýmu alebo rifliam, výrazné hodinky, prstene, náramky, klobúky, trendy okuliare. To všetko vie byť tá povestná čerešnička aj na jednoduchom outfite. Alebo choď do vintage sekáča a poľuj na zaujímavý kardigan, farebnú alebo koženú bundu, vzorovanú asymetrickú sukňu, kúp si farebný oversize kabát ... Minimalistický look je skvelá idea v dnešnej dobe konzumu, fast fashion a vizuálneho smogu. Ale aby bol celý outfit módny, tak musí mať to tričko /šaty /nohavice super strih a materiál alebo jeden výrazný doplnok. Inak ti ten celý outfit biele tričko a jeansy jednoducho neutiahnu a bude to nuda. Pozri si na youtube videá How to look expensive on a budget, nájdeš tam kopec zaujímavých tipov.

madeincssr
24. sep 2025
@mameha7

Autorka chce konkrétne fashion rady. Ozvláštni to napríklad doplnkami. Teraz budú výpredaje, kúp si výrazné náhrdelníky alebo náušnice zo Zary, Mango, Mohito, Reserved (tam sú elegantné a zároveň výrazné doplnky za dobrú cenu). Vyhni sa obchodom typu Bershka, New Yorker atď, to je iná cieľová skupina😃. Pozri inšpirácie na pintereste, ako zmeniť basic look pomocou doplnkov. Použi vlasové doplnky, šatky do vlasov, na krk alebo viazanie šatky na kabelku, výrazné trendy náušnice, jednu zaujímavú farebnú kabelku, vrstvené zlaté retiazky na roláku, výrazný opasok so sponou na basic šatách, double strap sandále ku kostýmu alebo rifliam, výrazné hodinky, prstene, náramky, klobúky, trendy okuliare. To všetko vie byť tá povestná čerešnička aj na jednoduchom outfite. Alebo choď do vintage sekáča a poľuj na zaujímavý kardigan, farebnú alebo koženú bundu, vzorovanú asymetrickú sukňu, kúp si farebný oversize kabát ... Minimalistický look je skvelá idea v dnešnej dobe konzumu, fast fashion a vizuálneho smogu. Ale aby bol celý outfit módny, tak musí mať to tričko /šaty /nohavice super strih a materiál alebo jeden výrazný doplnok. Inak ti ten celý outfit biele tričko a jeansy jednoducho neutiahnu a bude to nuda. Pozri si na youtube videá How to look expensive on a budget, nájdeš tam kopec zaujímavých tipov.

@mameha7 len nie kazdemu sa takto vyzdobene (prezdobene?) zeny mozu pacit. Niekedy ani samy sebe. Prirodzenost je niekedy cennejsia ako "low-cost" budenie luxusneho dojmu.

zuzubb007
24. sep 2025
@mameha7

@mameha7 fuha dosť strašne outfity, tak keby chodila takto oblečená, myslim, že bude mať ešte viac posmeškov, strašne všetko, gýčové dosť

biba_18
24. sep 2025

@zuzubb007 strašné outfity? okrem poslednej fotky sú to všetky chic veci ... z toho by si robil posmech iba niekto bez štýlu, sorry ...

zuzubb007
24. sep 2025
@biba_18

@zuzubb007 strašné outfity? okrem poslednej fotky sú to všetky chic veci ... z toho by si robil posmech iba niekto bez štýlu, sorry ...

@biba_18 fú tak tie fajne zlaté gýčové spony na vlasoch sú des, aj tá košeľa o 5 čísiel väčšia, nevravím, že to niesu nositeľné kúsky, ale pre málokoho

anonym_b91e6d
24. sep 2025

@anonym_autor robím tiež školstve. Mám reálne styri rifle (ja nosím len rifle, v júni v škole tenšie rifle) a pár bluzok mikiny a trička. Tak cca 12 veci čo sa vrskov tyka. Nehanbím sa za to lebo ja nemám rada nakupovanie. A peniaze dám rada do zmyselnejsich veci

letfenixa
24. sep 2025
@samo789

tiez som pedagog a stalo sa mi nieco "podobne" kde mi ziacka povedala, ze mam koselu ako jej brat 🙂 to bolo este trapnejsie🙂 Nic si z toho nerobte.

@samo789 čo je na tom trápne? Pokiaľ nakupujes konfekciu, je to normálne

mirage
24. sep 2025
@mameha7

@mameha7 teraz budu v Zare vypredaje?