Ako sa vyrovnať s kritikou oblečenia od žiakov?
Jsem mladá učitelka a musím se s vámi podělit o jednu věc, která mě poslední dobou trochu trápí. Do školy nosím pořád dokola pár jednoduchých outfitů. Mám ráda spíš základní barvy, klasiku, nic extra výrazného. Jenže děti si toho samozřejmě všímají. Jsem v oblékání velký mininalista, ale zároveň hodně dbám o to, aby oblečení bylo vždy čisté, vyžehlené a voňavé. Mám moc ráda jednoduché linie a střihy.
Nedávno jsem vešla do třídy a slyším od holčiček ze čtvrté třídy: "Zase to samé." Upřímně, nebylo to moc příjemné. Ne že bych kvůli nim chtěla každý den měnit šatník, ale člověka to prostě trochu bodne. Nemám z toho dobrý pocit a jsem z toho dost špatná...😔
Máte to někdo podobně?
@dariaaa Ty si teraz niekomu pomohla? Alebo po kritike oblečenia pridáš kritiku osobnosti. Radu si nedala, len mudruješ. Deti ale aj dospelí sú rovnako drzí a nepríjemní. Keď si taká teraz, asi si bola taká aj v škole.
@loliki to nebola kritika osobnosti.Treba citat a premýšľať!!!Asi si nazazila dieta sikanovane v skole,ktoremu nemal kto pomoct,resp. nepomohol.Ako ma dieta ocakavat pomoc,ked ucitel,ktory vystudovat pedagogiu,by si mal vediet poradit s pubertackami,ci uz detmi a pyta si radu tu,kde je kopa deti?Taky pedagog,s rozumnym zmyslanim,by mal tu radu hladat na inom mieste.Nikto jej nepodpalul suknu,ani nedal klinec na stolicku.Su to posmesky deti,s ktorymi by sa clovek,ktory s detmi pracuje,mal vediet popasovat.A rada tam bola.Len jednoduchsi ludia ju nenasli
@anonym_autor vôbec to nerieš, no naopak, dievčatka pochval, ako sú stále vymodené novými šatami, ale ty chces chrániť životné prostredie, planétu pre vsetkych a tak radšej kombinujes menej šatstva. Možno si to dievčatka začnú uvedomovať. Ja mám prácu, kde som na očiach ľuďom aj s nimi v kontakte, no ak potrebujem porobiť isté veci v práci, idem v teplákoch a tričku 👍.
@anonym_autor toto by som ja neriešila. A ak ťa to trápi, nič ti nebráni kúpiť si pár nových outfitov. Ako tínedžerky na druhom stupni, sme so spolužiačkami riešili jednu ucitelku, ktora mala každý deň iný outfit. Nechápali sme, kde na tie handry berie, a kde tolke veci skladuje 😅. Každý deň v mesiaci, mala iné nohavice a tričko. A každé jedny nohavice mala zarezané v genitaliach- to bola zasa téma, ktorú riešili chlapci 😅
No ináč tri mesiace chodím do práce autobusom a jedna žena chodí tiež a tej som nevidela dvakrát rovnaký outfit (okrem topánok a kabeliek). Nechápem vôbec kde to doma má toľké haldy oblečenia...
@anonym_autor v dnešnej dobe blahobytu a prebytku sa nie je čo diviť, že môže mať okolie také pripomienky..žiaľ, vždy sa nájdu ľudia, čo budú riešiť radšej povrchnosti a oblečenie iných ako by riešili sami seba a svoje problémy...vôbec by som to neriešila
@anonym_autor je to od detí skor drzosť a nerešpekt k autorite!
@reanda Víte, v této práci je toho tak hodně a jsou vysoké nároky, že mám pocit, že i takováhle pitomost dovadí k nepříjemným pocitům. Stále jste na očích.
@anonym_autor to vážne toto riešiš ? Nehnevaj sa,ale si učiteľka. Pokiaľ si slušne a čisto oblečená tak ozaj nemáš čo riešiť , čo hovoria na to deti a už vôbec nie na prvom stupni. Okrem toho , som učiteľka prvostupniarka , viem aké sú deti v tom veku občas netaktne a keďže ja už som sa s kadečom stretla tak ozaj by sa ma toto nedotklo. Normálne s nadhľadom to treba riešiť. Ak máš s tým problém tak si sadnite na koberec v rannom kruhu alebo na etickej a porozprávajte sa o tom. Na to tam si ,aby si toto riešila. Úprimne, neviem si predstaviť ako riešiš skutočne problémy v rámci triedy.
Veľa z vás to tu zjednodušuje. Píšete ze nedospela a pod. Ja sa napríklad tiez viem do toho vzit. Určite to nie je príjemné. Ja by som kvoli nim šatník nemenila, ale uplne chapem aké to musi byt pre teba.
@anonym_autor Ucis male deti, kup si pestre farby, kvety, hrave vzory. To je rozum chodi v tmavom.
@anonym_autor Ucis male deti, kup si pestre farby, kvety, hrave vzory. To je rozum chodi v tmavom.
@anonym_5d5702 tak to je hádam hej vec nemyslíš? Normalne ma šokuje o si napisala.
@anonym_autor Vôbec nie si divná, si normálna 🙂 Nie je normálne starať sa do druhých len preto, lebo robia veci inak, zvlášť, keď svojou inakosťou nerobia nič zlé. Deti sú odrazom rodičov a prostredia, v ktorom vyrastujú. Takže ak majú takéto poznámky, niekto ich neusmernil alebo to niekde počuli. Skús ich usmerniť ty. Ony si myslia, že sú "in", lebo v dnešnej dobe akoby sa city úplne vytratili. Aj niektoré odpovede v tejto diskusii... Baby, choďte si to do školy vyskúšať. Budete otvárať oči. Vážne! Učiteľ už dávno nemá také postavenie ako mal pred cca 30 rokmi ;)
Ty ako ucitelka mas moznost tvarovat deti, tak urob hodinu o minimalizme a o hodnote veci. Pusti im videa ako vela znackovych veci konci na smetisku a ze tie znacky ani nie su nieco nobl, kedze to siju deti v ich veku. Nech vidia ako to v skutocnosti je, kedze o tom asi ani netusia.
Deti vedia byť kruté. Ty by si mala zmeniť postoj a byť sebavedomejšia. Tu z tvojho písania a reagovania mám pocit ako by si sa išla zrútiť.
@reanda Víte, v této práci je toho tak hodně a jsou vysoké nároky, že mám pocit, že i takováhle pitomost dovadí k nepříjemným pocitům. Stále jste na očích.
@anonym_autor preco ti na tom vlastne zalezi?
Ak su to stvrtaci, sprav im v ramci njakej hodiny prezentaciu o minimalizme. Alebo aj o kapsulovom satiku. Alebo o tom, ako je vela lacnych veci, ale zamoruju veci planetu - mozes najst snimky, aby videli, kde koncia malo puzite veci. Videla som namet na aktivitu s detmi, ale bola to domskolacka mama, ze vybrali vsetky veci zo skrine a pozerali stitky, ze kde bola ktora vec vyrobena. A kreslili si to do mapy. Proste nemusis to hned tak aktivisticky ponat, a orodovat za nejaky nazor, iba im ukazat aj iny uhol pohladu na vec, brat to ako namet na diskusiu. Bez nejakej horkosti voci tym dievcatkam, ktorym je lahko ked ich vecami zasobuju rodicia. A ten iny nazor este nikdy od nikoho nepoculi. Napriklad ked by ste mali mat temu ekologie, takto si obzvlastnite hodinu a ked nic ine, zasejes uzitocne semienko... Neboj sa, formuj ich, zastan si samu seba. Tolerancia je, nech si ziju podla seba a nech nechaju zit.
Dcera je 15 rocna a to tiez boli na zakladke dva tabory - "znackove deti" a "sekacove deti", lebo prave v tom poslednom rocniku baby zacali tieto veci zaujimat a vela chodili do sekacov a aj si vselico dcera presiva doma, ani nechce nove veci od nas kupit, chce si vybrat sama, v sekaci. A pekne kusky si najde, maju uz vykukane, ze na konci mesiaca byvaju obrovske zlavy este aj vo vintage sekaci a prave vtedy najradsej idu... len teda dcera sla na umelecku skolu a unesie aj take avantgardnejsie popresivane veci, co zas aj ja obcas oci prevratim, ze uz je to temer ako kostym do filmu 🙂
A ked by si si chcela za par supiek opeknit satnik, pozri si bud tu bazar alebo Vinted. Tam sa daju pekne veci najst rozne sacka, svetre, bluzky po 5 eur. Ked kupis viac veci od niekoho, koho styl ti sadne, tak ti vie dat aj mnozstevnu zlavu...
@loliki to nebola kritika osobnosti.Treba citat a premýšľať!!!Asi si nazazila dieta sikanovane v skole,ktoremu nemal kto pomoct,resp. nepomohol.Ako ma dieta ocakavat pomoc,ked ucitel,ktory vystudovat pedagogiu,by si mal vediet poradit s pubertackami,ci uz detmi a pyta si radu tu,kde je kopa deti?Taky pedagog,s rozumnym zmyslanim,by mal tu radu hladat na inom mieste.Nikto jej nepodpalul suknu,ani nedal klinec na stolicku.Su to posmesky deti,s ktorymi by sa clovek,ktory s detmi pracuje,mal vediet popasovat.A rada tam bola.Len jednoduchsi ludia ju nenasli
@dariaaa Síce máš iný názor, ale forma, akou ho podávaš, pôsobí skôr ako útok než ako pomoc. Učiteľka sa podelila o osobnú skúsenosť, nie preto, že nevie zvládnuť deti, ale preto, že hľadá podporu a iný pohľad. To nie je slabosť, ale odvaha.
Nie každý problém má jednoznačné riešenie a nie každý, kto sa pýta, je automaticky neschopný. Posmešky detí môžu byť pre niekoho banalita, no pre iného citlivá téma – a to je v poriadku. Empatia by mala byť základom diskusie, nie irónia.
Ak si myslíš, že rada tam bola, možno by stálo za to ju vyjadriť jasnejšie a s rešpektom. Lebo múdrosť bez rešpektu znie ako povýšenosť. Ako riešiš podobné situácie ty?
Ak už niekto pôsobí ako žobráčka na poľutovanie, tak si to ty, lebo potrebuješ dvíhať svoje ego ponižovaním iných v diskusii. Učiteľky si zaslúžia úctu za to, že robia náročnú prácu, ktorú by mnohí nezvládli ani týždeň. A sebavedomie sa neprejavuje tým, že niekto útočí na druhých, ale tým, že vie diskutovať bez urážok.
Ak ti chýba rešpekt, možno by si mala začať diskusiu nie tým, že sa povyšuješ, ale tým, že sa pokúsiš porozumieť. Lebo zatiaľ to vyzerá, že si prišla len ventilovať vlastné frustrácie.
Mozno by si to mohla vziat ako vyzvu a nachystat nejaku aktivitu/diskusiu v triede na tuto temu - celkovo minimalizmus, fast fashion a pod. Uviest svoj pohlad a dovody, mat nachystane aj ine uhly pohladu. To, ze to komentuju, znamena, ze si ich nejako zaujala, vsimli si Ta a aj negativna reklama je reklama, vyuzi to vo svoj prospech, bud na seba hrda, sebavedoma a posun to dalej.
@anonym_145b1d Byla, nebylo to poprvé.
@anonym_autor niektorí milionári majú zas taký zvyk, že nosia vždy to isté. Vždy len to isté. Napríklad má chlapík len jeden druh čiernej košele, možno ich má 50, možno 150, všetky rovnaké a nosí len to. A to isté nohavice. A nikdy nemá problém, čo si obliecť. 😊
@anonym_autor niektorí milionári majú zas taký zvyk, že nosia vždy to isté. Vždy len to isté. Napríklad má chlapík len jeden druh čiernej košele, možno ich má 50, možno 150, všetky rovnaké a nosí len to. A to isté nohavice. A nikdy nemá problém, čo si obliecť. 😊
Z vyše 40 ročnej praxe na ZŠ poznám názory detí. Učiteľ je najsledovanejšou osobou v živote tých detí. Deti sa o nich bavia aj doma, rodičia tiež vyslovujú svoje názory pred deťmi a často sú tie ich názory nelichotivé. Medzi deťmi sú veľké rozdiely. Tie z majetnejších rodín opovržlivo sa vyjadrujú aj voči spolužiakom, ktorí nemajú aspoň to, čo majú oni. Najčastejšie sa vysmievajú ich neznačkovému oblečeniu, považujú ich za niečo menejcenné a dávajú im to pocítiť rôznymi urážkami a posmievaním. Žiaľ, jednoduchými outfitmi ťa zaradili medzi nich. To, že to vyslovujú nahlas, aby si to počula, snažia sa ťa urážať, aby si si uvedomila, že nepatríš do ich spoločenskej triedy. A bude to stále horšie. Obdobné sa to udialo na našej škole, kde učiteľka jazdila do práce na starej Škode Felícii. Najprv také nenápadné, ale hlasné poznámky, neskôr hrubé urážky. Keď boli rodičia predvolaní do riaditeľne, jeden z nich sa rozčúlil, že škola rieši také malichernosti. Namiesto toho by mala "vykopnúť" takú asociálnu spodinu, čo robí škole a aj deťom, čo do nej chodia takú hanbu. Reči s nimi nebolo, mali krutejšie poznámky na adresu učiteľky s doktorátom len preto, že jazdila na starom aute a robila tým hanbu ich deťom. Jednoducho poniektoré snobské rodiny tak vychovávajú aj svoje deti a sú presvedčení o svojej pravde. Učitelia v tejto dobe to ľahké nemajú.
Hodiny prezentácie minimalizmu alebo vybrať veci zo skrinky a spisovať výrobcu je priliatie oleja na oheň. Určite by sa sťažovali rodičia, prípadne podali trestné oznámenie. Jednoducho to deťom nie je možné robiť. Tie deti nepripustia iný názor než ten, ktorý im od malička doma vštepovali. Zachádza to už tak ďaleko, že poniektorí rodičia zberajú informácie o rodine a rodičoch detí, ktoré sa s ich deťmi kamarátia. Na moju otázku položenú jednej mamke, k čomu to je dobré, povedala, že potrebujú vedieť všetko o tej rodine, aby ten kamarát nestiahol ich dieťa medzi spodinu s ich primitívnymi názormi chudoby. To už aj mne vyrazilo dych.
Záleží aj na škole, v akej lokalite sa nachádza, aká je,... Tá moja je považovaná za výberovú podľa školského vzdelávacieho programu s rozšíreným vyučovaním cudzích jazykov a vozia do nej deti z celého mesta a hlavne z bohatých štvrtí. Rodičia by akékoľvek aktivity navrhované v diskusiách neprijali a skončilo by to sťažnosťou s rôznymi vymyslenými trápnosťami.
2 tričká, 2 gate, 2 svetre by som nosila dookola ako by sa to mne páčilo. Možno by som skúsila diskusiu o fast fashion atď. Ak by to bolo dlhodobé a nepríjemné, odišla by som, ved som ešte mladá a chcem skúšať, a možno o by som raz aj zo školstva odišla..
Odporúčam základný neutrálny capsulový šatník pre mladú pani učiteľku ako stvorené napr.
Vrchné vrstvy
1 klasické sako (neutrálna farba -čierne, tmavomodré alebo béžové)
1 kardigán (jemná pletenina, hodí sa na šaty aj nohavice)
1 ľahký kabát / trenchcoat (ideálne béžový alebo tmavosivý)
1 pletený sveter (svetlejšia farba, do chladnejších dní)
Topánky a blúzky
3-4 blúzky/košele (jedna biela, jedna s jemným vzorom, jedna v pastelovom alebo výraznejšom tóne)
2-3 basic tričká (biele, čierne, sivé - kvalitný materiál)
2 jemné topy (na vrstvenie pod sako/kardigán)
Šaty a sukne
2 šaty midi dĺžky (jedny jednofarebné, jedny vzorované, napr. kvetinové alebo geometrické)
2 sukne (jedna puzdrová, jedna rozšírená/midi - ľahko kombinovateľné s topmi)
Nohavice
1 tmavé elegantné nohavice (klasický strih)
1 cigaretové nohavice (svetlejšie alebo farebné)
1 voľnejšie nohavice alebo culottes (pre pohodlie)
1-2 dobre sediace rifle (tmavé, bez dier, vhodné aj do školy)
Obuv
baleríny alebo loafery (neutrálna farba)
poltopánky alebo mokasíny (štýlové, ale pohodlné)
kotníkové čižmy (na jeseň/zimu)
voliteľne: tenisky v minimalistickom štýle (biele alebo béžové, k nohaviciam aj šatám)
Doplnky
2 kabelky (jedna väčšia do práce, jedna menšia crossbody)
pásik, jednoduché šperky (náušnice, retiazka, hodinky)
pančuchy (čierne aj telové, kvalitné)
Z týchto kúskov vieš poskladať desiatky kombinácií - napr. rifle + blúzka + sako, šaty + kardigán, sukňa + sveter, nohavice + tričko + trenchcoat. Drž sa neutrálnych základných farieb (čierna, béžová, biela, tmavomodrá, sivá) a k nim pridaj 2-3 akcentové farby (napr. vínová, zelená, pudrová ružová).
ak k tomu prirátaš 2-3 saká/kardigány a 2 šaty = + ďalších 15-20 možností. obuv a doplnky ešte vynásobia variabilitu
Ak máš 5 spodkov (rifle, čierne nohavice, farebné nohavice, puzdrová sukňa, midi sukňa), a k tomu 8 topov, už len to ti dá 40 rôznych kombinácií. Keď k tomu pridáš vrstvy (sako, sveter, kardigán), jedna kombinácia sa hneď javí inak
Myslím, že takéto základné kúsky v šatníku ťa zbavia ranných stresov čo na seba a nebudeš mať pocit, že nosíš to isté. Z tohto ti víde kombinácii na 2-3 mesiace

@anonym_autor obliekat sa jednoducho neznameba chodt stale v tom.istom. Jasne,ze si to vsetci vsimnu. Mozes mat kapsulovy satnik a pritom vzdy iny outfit. Snad mas aspon 3 nohavice a nejaku suknu , saty su ideal ,ze netreba kombinovat....a nejake veci na vrch ako bluzky, tricka , topy... stacu za mna tych 7-10 kuskov treba mat, k tomu saty, zo dva svetriky a v zime nejake pulovriky. Skrina zostane poloprazda a da sa z toho kreovat outfity.
Ja mam veci az az , stale v par kuskoch by som nemohla chodit, v neskorej jari a v lete som na 90% v roznych satach... kedysi som mala menej veci,ale v tom istom by som nechodila stale.
Vela urobia aj vhodne sperky, dlhsia retiazka ozivi outfit, pekne mavaju v TAKKO ale aj inde