icon

Prečo sa niektorí obliekajú nevkusne k lekárovi?

20. apr 2024

Vcera som bola u lekara po dlhej dobe a kedze tam bolo dost ludi, tak som si tam posedela zo dve hodiny. A co som si za ten cas vsimla, ako som tam sedela, bolo to, ze poniektori ludia sa vobec o seba nestaraju. Nech sa na mna nikto nehneva, ale ist k lekarovi v deravych teplakoch alebo v bavlnenych kvietkovanych leginach? Chlap, vek asi 45, roztahane teplaky, take, co niekto ani na doma neoblecie. Zena, 100 kilova- bavlnene leginy, vysednute, co ja by som si dala tak max na spanie :D a takto dogabani tam boli viaceri/viacere. Co bolo na zamyslenie bolo to, ze stari dochodcovia boli vsetci do jedneho slusne obleceni. Jeden pan dokonca sako, kosela. Neviem, to uz niekto je tak extremne lenivy, ze mu je jedno, co na seba navlecie k lekarovi? Necakam ziadne vysvetlenia od vas :D Len som to tu tak hodila do eteru, ze som bola dost prekvapena, ze k lekarovi sa niekto oblecie, ako na zahradu

lucia13022023
20. apr 2024

@stanulienkat ale ja hovorím všeobecne aj o tom co tu ľudia písali ze ako sa ľudia obliekajú do mesta, na postu a neviem co všetko ešte. Napísala som ak si to čítala, že z časti súhlasím, ja sa vždy oblečiem primerane tomu kam idem, tiež som bola u doktora normálne oblečena a dieťa na mňa vylialo výživu, tak som mala obrovský fľak na sebe. Keby ma vo výťahu stretneš, tiež si pomyslis ze aha hentá sa ani k doktorovi nevie obliecť keď je špinavá. A čo za tým je už nevieš. To sa tu snažím vysvetliť. A nie, nikdy nevieš čo sa mohlo stať. Ale asi máš len svoju pravdu, čiže zbytočne ti tu vysvetľujem niečo, keď nechces alebo nevieš pochopiť. Done.

777januska777
20. apr 2024

A práveže mne sa tato doba dnes paci. Paci sa mi ta voľnosť a to ze ludia majú tú odvahu si obliecť co chcú aj keď sa to mne páčiť nemusí.

stanulienkat
20. apr 2024

@777januska777 bohuzial

sante81
20. apr 2024

Mne sa rozum zastavuje keď vidim ako sa obliekajú dnešné mladé dievčatá, resp ešte deti, hole brucha, croptopy, vyzývavo oblečené už v 3.triede.

777januska777
20. apr 2024

@stanulienkat prečo bohužiaľ? Podľa mňa je super, ze konečne máme takú voľnosť si dovoliť žiť podľa seba. To sa v dobe našich rodičov nedalo.

nevenka
20. apr 2024

@stanulienkat sama si napisala: "Inak vyzera dedko v 40 rocnom cistom obleku a inak sedlak v hypermodernych teplakoch." Co si mam pod tym predstavit? Ze tie hypermoderne teplaky su co? Derave a to je zle?
Ja som myslela, ked uz niekto odsudzuje teplaky, tak tie stare derave.
U nas v skole maju deti povolene nosit aj teplaky. Ja by som sa nedokupovala slusnych gati, ked mi ich zoderie na koberci pocas prestavok za tyzden. Horsie ako v skolke...🙄

oli18
20. apr 2024

Ani netreba ist k lekarovi, staci si vsimat ludi v MHD. Kym sedim a dojdem do ciela, vsimam si cestujucich. Uz som tu pisala, vascina otrasne oblecena, stari v 100 rocnych vetrovkach, kabatoch a hlavne chlapi mladi, ci stari neoholeni, neodtrihani, zeny mastne neupravene vlasy. A teraz, co sa zhodili dlhe kabaty, vidiet mnoho zien s poruchami stitnej zlazy 😉. Ludia setria na obleceni, na hygiene, aj na zdravi. Lacna a nekvalitna vyziva sa odzrkadluje na ich postavach.

A este nadviazem na lekara. V prvom rade by sa mali sestry povinne obliekat do nejakych vhodnych uniforiem. Lebo ta u mojho obvodneho ma v lete cierne, alebo biele leginy nad kolena s cipkou a vrch pestra bluzka a v zime cierne sustaky a tie iste bluzky. Pritom ma nadvahu, takze su viete predstavit, ako v tych leginach vyzera.

annm81
20. apr 2024

Ono sa dá očakávať, že k lekárovi chodia chorí ľudia. Možno by mnohí boli najradšej v posteli, sú unavení, majú bolesti, takže tam pochopím aj to, ak niekto príde v pyžame. Viac mi vadí, že ľudia chodia v teplákoch všade, vrátane práce a školy. No a obtiahnuté (ideálne ružové) oblečenie na stokilových ženách je slovenský folklór. Aj keď "vadí" asi nie je ideálne slovo - nech si každý nosí čo chce - len to o dotyčnom niečo napovedá.

stanulienkat
20. apr 2024

@nevenka teplaky su odev na cvicenie a volny cas. Deti v skolke neratam. Ale zaklady hadam nemusim vysvetlovat.
Proste ludia sa nevedia obliect. A je to ako v komente nadomnou. 100kilova zena v leginach. Tej je tiez pohodlne.🙄

nevenka
20. apr 2024

@sante81 preto malu edukujem a tricka uz ani neam kde kupit od velkosti 146. Tak to sijem, aby to nebolo siroke a kratke. Hruuuza.

minenkak
20. apr 2024

@stanulienkat a rifle sú montérky a určite ich nosiš aj do práce ,mesta k doktorovi

domka222
20. apr 2024

Prečo sa nad tým pozastavuješ? Bola si ty kvôli ich oblečeniu nejak zahanbená, alebo si z teba robili posmech? Nie,vôbec sa ťa to netýka,tak nechápem načo riešiš ich oblečenie. Iné je keď príde niekto k lekárovi neumytý a doslova páchnuci

aurora33
20. apr 2024

Áni, aj ja som si to vsimla. Starší ľudia sa naozaj k lekárovi vedia obliecť a mladší to majú v paži. Nedavno sme sa o tom rozprávali s kolegyňou. Tiež bola u lekára a že si to vsimla. Ved človek nevraví, že tam maju prísť ľudia oblečení ako na nejaku oslavu, ale sory, ísť k lekárovi a dať si hnusne sprate priesvitné legíny?

stanulienkat
20. apr 2024

@minenkak viem, ze rifle boli pred 100 rokmi byrobene ako monterky, kym sa nestali vseobecnym oblecenim pre siroke masy kazdeho veku. Mozeme sa teraz chytat za slovicka. Proste pisem svoj nazor, ze ludia ta beru tak, ako sa prezentujes.

minenkak
20. apr 2024

@stanulienkat a teplaty to isté stávajú sa bežným oblečením

minenkak
20. apr 2024

@stanulienkat áno ako sa prezentuje s a za to ,že niekomu vadia tepláky v meste ,neznáme to ,že je to nevhodné oblečenie

lucia245
20. apr 2024

Úplne s príspevkom súhlasím. Za mňa ani tepláky do školy nepatria, ako je teraz u detí zvykom.

stanulienkat
20. apr 2024

@minenkak bavime sa o teplakoch u lekara a na uradoch. V meste mi az tak nevadia. To neriesim.

annm81
20. apr 2024

@minenkak Ja myslím, že také tie tradičné modré široké "montérkové" rifle sa ani dnes nenosia ako bežné slušnejšie oblečenie. Nemôžeš porovnávať tieto montérky s mäkkými, čiernymi alebo tmavomodrými jeansami úplne iného strihu, aké sa bežne nosievajú dnes.

dettilv
20. apr 2024

Autorka pozor, ešte teba zdrbu a popritom máš úplnú pravdu 👍ľudia sa oblečú tak či tak keď idú k dr tak by bolo normálne dať si "normalny' kus oblečenia. Inak ja ešte legíny beriem ak je vrch predĺžené ale tepláky a pod už miere🤔

zeldia
20. apr 2024

@terezka1947 tebe patril len ten prvy riadok so smajlikom. Druhy odsek text bol všeobecne pre všetkých. Smajlík tento 😉 je opäť len tvoj.

lukbe
20. apr 2024

@zeldia nieee, všetci nie, aj keď pripúšťam, že mnohí.

zmrzlinka2021
20. apr 2024

Jedna vec je nevkus, druhá vec je hygiena.

milanemila
20. apr 2024

Ja ked som naposledy isla k lekarke mala som 40teplotu, bolela ma hlava. Nevedela som ani vodu prehltnut a posledne naco som myslela bolo sa tam vyparadit, aby ma nejaka malomestiacka z modnej policie neskritizovala 🤦🏼‍♀️ uprimne myslim, ze som mala tiez na sebe leginy a mikynu, take nieco polodomace 🤷🏼‍♀️
Dochodcovia si casto chodia vystafirovani poklebetit do cakarni, oni to maju zrejme ako kulturnu udalost alebo co, ale ja tam chodim ked mi je naozaj zle.
Hygiena musi byt bez debaty, lebo osprchovat sa, umyt si vlasy atd nie je vec penazi, ale co ty vies ako zije ta pani vo vyblednutych leginach ci v com 🤷🏼‍♀️

letfenixa
20. apr 2024

Viacerí tu píšete, že aspoň si dám čisté rifle. Pred 50 rokmi boli rifle považované za nevhodné rovnako ako tepláky teraz.
Ja rifle ani nevlastnim, sú mi nepohodlne.

milanemila
20. apr 2024

@letfenixa ano rifle sa zacali sit ako robotnicky odev.

simsalabim
20. apr 2024

Ja si spominam, ze moja babka mala specialne pekne oblecenie iba k lekarovi - vsetko od spodneho pradla... K lekarovi sa chodilo pekne, cisto a slusne obleceny a tak to mam stale zafixovane. Nie, nemam specialnu kopku ako moja babka, ale teda nenapadlo by ma ist k lekarovi v tom, v com sa hrabem v zahrade. Ani v horuckach nie je problem siahnut po niecom slusnom. Tiez sa niekedy divim, ako sa ludia oblecu ( a to nielen k lekarovi) a v com chodia na verejnost... asi som uz stara generacia 😂 A este stale sa pozastavim nad tym, ako sa z teplakovej supravy - pre mna oblecenie na doma ci do telocvicne - stal spolocensky odev 😇

mischy00
20. apr 2024

Keby len u lekára ....aj na pohovor mi prídu ľudia oblečení ako z hororu. Tepláky, špinavé tričko, košeľa ako na dvor......pripadne ženy vyzerajú lacno a vyzývavo, ako keby ani neuvažovali, kam prišli a o akú poziciu majú záujem. A absolútne nesúhlasím s názorom, že nech si každí dá co chceš, nech sa ľudia nepozerajú a neriešia. Je to základ slušnosti a úcty voči inej osobe, osobám. A nikto nerieši ze letím na pohotovosť s dieťaťom, čo mi spadlo z hojdačky, bavíme sa o lekárovi, banke, škole, úrade.....zaujímavé, že do kostola nejde nikto v teplákoch 🤔

zeldia
20. apr 2024

Ono k tým teplakom moj Zubar nosí v praci v ambulancii tepláky. Je v praci, fyzicky maky musí byt v pohode.
Na druhej strane nóbl restauracia nedeľný obed s rodinou a chlap za stolom sedí v tielku ako keby práve teraz domuroval prístavbu alebo doobkladal kúpeľnú.

felycity
20. apr 2024

autorka, súhlasím s tebou, sú tu dva pohľady, jedna vec je vkus a druhá vec je výchova a nejaký ten spoločenský úzus - stačí si urobiť nejaký preierez oblieknia za posledný ch 100 r, dnes mám pocit, že už vôbec nerozlišujeme príležitosti, čo si a kam máme obliecť a je vhodné a o tom to je, na pohreby chodíme v vrifliach a farebných veciach ( proste chýba taká distvingovanosť....) a samozrejme už mnohí ani mladšie generácie nie su vedené k tomu ako sa kde slušne obliecť. nemusí byť nikto oblečený ako z katalógu aj z radu lacnejších oblečení sa dá dnes veľmi pekne, slušne a aj vkusne obliecť. A čo sa týka dr- tak ak vládzem prejsť k dr a obzvlášť k obvodnému tak asi výrazne netrpím tak,a by som si nedokázala obliecť slušné a vhodné oblečenie, tak či tak sa musím obliecť . (slušné a pekne tepláky som schopná akceptovať ak niekto má naozaj zdravotné problémy - napr pri slabinovom pruhu alebo pooperačné rany, ale tepláky tiež už vedia byť dnes slušné) .

scorpionflower1
20. apr 2024

Paneboze; ja neverim, ze toto v sebe riesi niekto viac ako 5 sekund, a este ma tak duševne obnedzeny zivot, ze o tom pise na MK. To ako sa ludia obliekaju je ich vec. Mozno maju proste na haku takych ako si ty. Ja tiez chodm niekedy k lekarovi neupravena, vies preco? Lebo som chora a je mi jedno, co si ludia s obmedzenym myslenim, ktori nemaju ine na robote len očumovať a nalepkovat iných. Však ty si kludne daj aj vecernu robu od Diora, o druhych sa nestaraj.