Prečo sa niektorí obliekajú nevkusne k lekárovi?
Vcera som bola u lekara po dlhej dobe a kedze tam bolo dost ludi, tak som si tam posedela zo dve hodiny. A co som si za ten cas vsimla, ako som tam sedela, bolo to, ze poniektori ludia sa vobec o seba nestaraju. Nech sa na mna nikto nehneva, ale ist k lekarovi v deravych teplakoch alebo v bavlnenych kvietkovanych leginach? Chlap, vek asi 45, roztahane teplaky, take, co niekto ani na doma neoblecie. Zena, 100 kilova- bavlnene leginy, vysednute, co ja by som si dala tak max na spanie :D a takto dogabani tam boli viaceri/viacere. Co bolo na zamyslenie bolo to, ze stari dochodcovia boli vsetci do jedneho slusne obleceni. Jeden pan dokonca sako, kosela. Neviem, to uz niekto je tak extremne lenivy, ze mu je jedno, co na seba navlecie k lekarovi? Necakam ziadne vysvetlenia od vas :D Len som to tu tak hodila do eteru, ze som bola dost prekvapena, ze k lekarovi sa niekto oblecie, ako na zahradu
Suhlasim s tym, ze ludia sa nevedia obliect slusne a podla prilezitosti.
Nosit spinave a dotrhane veci, to je podla mna uplne zle. Tu neobstoji Ani vyhovorka na slaby prijem. Fakt sa da kupit nieco slusne aj v cinaku, ci pepku. Prip. v sekaci sa da najst aj naozaj slusny kusok.
Tu ide Skor o to, ze to tym ludom prosto nedojde ze I'm je to jedno. Preco, tak to uz neviem..
Napr. na koncerte nasej ZUS bola rodinka, ktora akoby zila na smetisku. Chlap mastne dlhe osklbane vlasy, spinava fliska, este si aj v nose sparal. Dieta, co vystupovalo, malo teplaky s dierou, ich dalsie male dieta, ktore rusilo cely cas, malo spinave derave pancusky, oblecene naopak. Zena bola oblecena normalne, ale tiez posobila spinavo.
Tym, ze skrz vyrusujuce dieta na seba putali pozornost, som si ich vsimla a veru sa riadne zacudovala, preco ..
Pre mna je samostatna kapitola teplakova suprava vsade.
Nechapem ten trend, kupit si teplaky za 2 stovky a potom ich nosit aj tam, kde to nie je vhodne..
Podla mna otras.
A bude horsie, ked tak pozeram, ako sa uz decka na ZS obliekaju.. Ako sa vselico obhajuje ako spravny smer.. akoby sa sudnost vytracala.
Aj ked, vlastne ano, ona sa pomaly ale isto vytraca...
A pre vsetkych "nad vecou", dusevny zivot obmedzeny nemam a predsa mi extrem udrie do oci a na sekundu sa zamyslim, preco to ten clovek takto robi. A ak je to riadny extrem (Ako vyssie spominana rodinka ), dokonca to aj niekomu spomeniem, ked pride na nieco take rec.
A paci sa mi nazor, ze ludia, co chodia totalne neupraveni maju ostatnych na haku. No, podla mna maju na haku hlavne sami seba..
@terezka1947 tak to, prosim, mne, nechapavej, vysvetli. Btw. aby sme si rozumeli, pre mna neznamena uspech vzdy mat peniaze.
@beronsche moj muz bol na koncerte zus v slovnaft monterkach,k edze pracuje ako vonkajsia obsluha, mal od nafty spinavu bundu, cize ludia boli z neho zhrozeni (sudiac podla tejto temy), len nedostal volno a chcel vidiet syna vystupovat, bolo to prve vystupenie a chcel ho podporit tak utekal rovno z prace..no teraz zistujem ze veru asi museli byt z neho zdeseni ludia okolo 🙂 a je mi to jedno, som rada, ze mu zalezalo na tom, aby syna podporil
@klementinka58 Vzdy sa to da riesit...zobrat si veci a prezliect sa? Uplne logicka uvaha. Samozrejme, ze boli zdeseni, ked prisiel na koncert v spinavych a smradlavych monterkach
Inak u lekara ma to neprekvapi az tak ako v divadle. SND - vazena kulturna institucia a polka saly v riliach,mikinach,zeny v teniskach. A to sa bavime o zdravych ludoch,ktorych navsteva divadla urcite nezaskocila,kedze listky sa kupuju par mesiacov vopred.
No tak pridám svoju skúsenosť zo včerajška.
Bol u nás muž,cca 40-45r. V montérkach. Bolo vidieť,že bol v práci,čiže úplne čisté neboli. Ale bol umytý,čisté ruky, bolo vidieť,že naozaj narýchlo odbehol,ale robil,čo sa dalo,že sa dal do naj stavu,čoho bol schopný v ten moment. A keď vošiel,ešte sa ospravedlnil,že si narýchlo odskočil....čiže príjemné,slušne vystupovanie a snaha o kultivovanost. Vôbec to nepôsobilo zle,nevhodné,jednoducho bolo to ľudské. A najmä,celkový prejav potlačil na prvý pohľad "možno" neprimeraný odev.
Uzavrieme to tak....že keď raz v sebe človek kultivovanost má,ide to z neho aj z monteriek.
Keď nemá,ani značkové legíny,či róba to z neho nevytiahnu.
@beronsche podla mna ti neupraveni ludia proste mozu mat fyzicke, dusevne alebo financne problemy alebo su to unavene matky na materskej. Keby si videla mojich niekolkych znamych, co su ITckari, jeden ma aj doktorat z FIIT, tak by ta asi vystrelo. A mam aj kamosov, ktori su graficki dizajneri, umelci, spevaci a su od hlavy az po páty potetovani a na sikovnosti a ludskosti im to neuberie. Urcite tej ludskosti maju viac ako ty a dalsie zeny, co tu komentuju.
@mircalla neviem prečo hadzes všetkých ľudí v montérkach do jedného vreca a správaš sa nadradene.U nás bol opravár umývačky a voňal drahou vonavkou, mal dobre topánky a mal montérky.Zato neraz sa mi stalo v banke či niekde vo firme, že chlap mal slušnú košeľu a sako a smrdel potom či mal špinavé nechty, vlasy.
Za mna teplaky von nie, ale na slovensku je to vseobecna moda, aj pre deti do skoly, nechapem, cista sedlacina
@terezka1947 "Prezentuje sa hrdo kult tela,no nie kult rozumu."
Uplne suhlasim!!!
**
Aj tak si myslim, ze obhajovat nevhodne oblecenie - spinave, roztrhane, v nespravnej velkosti, totalne nevhodne na prilezitosti, moze Len niekto, kto to ma nastavene rovnako a tiez tak chodieva.
Tak pri tejto debate som si spomenula na svoju poslednu navstevu u lekara 🙂 Sedeli sme v cakarni dve, ja v leginach a mozno aj s nejakym flakom a krasne upravena slecna. Ty by si si asi povedala, ze ja som sedlacka a ona prisla krasne slusne oblecena. Ale... ja som prisla riadne objednana (k nasmu sa nechodi bez ohlasenia po telefone) na presny cas, pri odchode som musela vychystat aj male deti so sebou a aj som sa spotila, aj kde tu nachyta nejaky flak, ked pri odchode z domu sa mi dieta prekakalo az na chrbat a musela som mu rychlo prezliect vsetko na komplet. Uz som mala byt davno na ceste a seba som prezliect nestihla. Proste niekedy to nevyjde... Druha slecna tam prisla s dokonalym makeupom, mala krasne zapletene dlhe vrkoce, starostlivo vybrate oblecenie. Ale prisla tam v case, ked tam boli pacienti iduci na preventivku. Cely cas tam pri mne chrchlala a ja som radsej odisla cakat mimo cakaren, rusko si dala, az jej prisla sestricka vynadat. Urobila tam dramu ako jej je odvcera nenormalne zle, ako tam utekala a nemohla sa objednat, lebo "az" raz volala a nikto jej nedvihol a ona uz nemala cas volat znova. Asi bola zaneprazdnena robenim toho makeupu. A tak tam prisla kaslat medzi zdravych v case, kedy ani neboli ordinacne hodiny pre chorych... A keby si tam v tej chvili prisla ty, tak by sa ti ona zdala ta slusna, co sa aj pekne obliekla a ja ako sedlacka 🙂 Tak netreba sudit, slusne oblecenie nie je take dolezite. Ovela dolezitejsie je sa slusne spravat a byt aj trochu empaticky a ohladuplny. 🙂
@mircalla no veru pri tych povinnostiach mu to zrejme nenapadlo a mne veru tiez nie, nakolko mam kopec veci na starosti a riesilo sa zrejme v tom case nieco ine...ja chodim oblecena slusne, na ihrisko za bytovkou v teplakoch a do skolky pokial nejdem z prace tak tiez odbehnem v teplakoch , chodim autom je to cisto len o presuvani...
V praci mi oblecenie celkovo chvalia, takze zrejme sa obliekam celkom dobre, co sa tyka okolia vobec neriesim kto ma co oblecene, naozaj tomu nevenujem pozornost. Nech si oblieka kazdy co chce, vela ludi ma rozny vkus, psychicke problemy , rodinne starosti, financne starosti a oblecenie naozaj neriesia. Ci ja pridem niekomu vkusne alebo nevkusne oblecena je mi to uplne jedno, tak ako mi bolo jedno vtedy na zus. Mne az dnes doplo, pri citani tejto temy, ze aj moj muz bol raz na koncorocnom koncerte rovno z prace v monterkach a este aj spinavych od nafty 🙂
@mircalla určite niesu všetci čistotni,ale ja asi mám šťastie ja som nemala vo svojom okolí ľudí čo smrdeli a to som sa kamarátka aj s cigánskov rodinou a tí smrdeli ,ale to bol ich pach ,boli čistotni aj doma mali čistoInak a ešte ako tu bolo spomenuté ,že v montérkach pracant ako krásne vonia,môj muž má zákazníkov kde chodí pravidelne,zazobaných strašne a starej pani musím objednať v čom periem aj ona chce tak krásne voniat a aj jej syn učiteľ,tak isto mňa zastavia ľudia špinavú na ulici,že ako krásne voniam a to som v montérkach špinavá
@luccija Nuz tuto pise jedna mamicka, ze muz siel v naftovych a smradlavych monterkach na koncert. Ja sa pytam, ci ho nenapadlo si zobrat do prace oblecenie a prezliect sa? Ci zda sa ti ok, ze ti ludia na ZUS museli citit z neho tu naftu ci benzin?
Moj nazor je taky, ze vacsina tychto monterkovych ci teplakovych funguje tak, ze to maju ako druhu kozu, nic ine si neda, bez ohladu na prilezitost. jednoducho sa im nechce prezliect do dacoho ineho, su na to zvyknuti. Proste zauzivane stereotypy. Podla mna je to dost nerespekovanie tej samotnej prilezitosti - slavnostny koncert. Uz len kvoli dietatu. A pritom stacilo malo, zobrat si do prace oblecenie a prezliect sa tam
@katuska93 to mas marne, je mi smutno z tychto povrchnych nadradenych zien, dufam, ze sa s nimi osobne nikdy nestretnem. A to pritom neholdujem teplakom.
@mircalla a moznoze sa prezliect nestihol?
@minenkak no tak napríklad môj muž má montérky ako pracovné oblečenie, je stavbár. A neexistuje, aby siel v tom k lekárovi, ci niekde na úrad, alebo proste hocikde vyslovene okrem práce (a toho ze si dobehne kúpiť do pekárne nejakú desiatu). Ak má termín u lekára tak, ze musí ísť pred robotou ci po nej, alebo počas musí odbehnúť, tak si proste vezme do tašky normálne oblečenie,tričko, nohavice ci džínsy, a bežne tenisky, nie pracovné bagance. Prezliecť sa človeku trvá pár minút. Dokonca náhradné oblečenie mal vždy so sebou, lebo chodia na obed do jedného stravovacieho zariadenia, kde bol zákaz vstupu v monterkach.
Takisto ja, som zdravotná sestra a stalo sa, ze som musela ísť k lekárovi počas pracovnej doby, vypýtala som sa, normálne sa prezliekla a šla.
@scorpionflower1 Ale jasne, otazka 1-2 minut prezliect sa, treba si vsade hladat vyhovorky. -Samozrejme, kto je rozhodnuty vsade chodit v monterkach ci teplakoch si vzdy vyhovorku najde. No comment.
@scorpionflower1 nestihol lebo koncil o stvrtej poobede a koncert zacinal tiez v tom case..ved hadam vsetci zucastneni vtedy prezili bez ujmy 🙂 K lekarovi vcera si dal tolko okomentovane rifle a tricko , snad to zeny tiez nepoburilo
@darkswan do školy sú tepláky úplne nevhodné ale to je výsledok výchovy rodičov. V živote ani pubertiaka nepustím do školy v teplákoch. Teraz keď idem ráno do škôlky s detmi a vidím tých študentov v rozgajdanych teplákoch, mikina o 2 čísla väčšia, rukávy zvesené 10cm pod prstami 🙈 ale mladšia sestra ma priviedla na správnu mieru, že to sa teraz nosí 😅 plus k tomu Jordan tenisky za 200e a nie je väčšieho frajera 🙈😅
@mircalla ty si už úplne mimo ,že niekto berie montérky ako druhú kožu,sú ľudia ktorí dlho a tazko pracuju a fakt myslieť na to ,že sa rýchlo v práci prezleciem, ked mám čas na presun k lekárovi pár minút a ešte tam musím cestovať ,nie vždy sa dá zobrať voľno a odísť z práce skôr,napríklad na koncert dieťaťa,tu ide žena s kočíkom a muž vedľa v špinavých montérkach na nákup, lebo sa stretli pred obchodom
@scorpionflower1 dusevne problemy, to beriem. Ked "boli" dusa , mozu byt problemom aj zakladne saobslusne cinnosti vykonavat
To je iny pripad.
S tym ostatnym nesuhlasim. Lebo fyzicke, financne problemy, ani unava nie je dovod obliect sa ako zobrak.. ci pre cloveka s takymito problemami je lahsie natiahnut spinave teplaky, Ako ciste nohavice? Zakladnu hygienu Ani nespominam..
Ti tvoji IT znami, spominas ich v suvislosti s tym, ze su neupraveni? Vies aj preco?
Poznamke o tetovani nerozumiem. Co to ma spolocne s tym, byt v cistom a upravena?
@minenkak Co nestihal? Vyhovorky....k lekarovi ides vtedy, ked potrebujes. Zo ZAKONA mas narok na volno 7 dni v roku, dostanes priepustku. Takze treba odist o 2 minutky skor? Prosim ta, toto su take bludy. Ci teraz robis vsetko na doraz? Chaba vyhovorka prezliect ti zaberie 2 minuty. Skus daco lepsie? Lekarovi idem raz za cas, nepridem tam na poslednu chvilu pokial som objednana, pokial objednana nie som, idem dost skoro, aby ma stihal.

@mircalla tach choď peso ,bajkom, kolobežku,skútrom,autom