Ako vyriešiť problémy s oblečením štvorročného dieťaťa?
Dobry den. Dcera ma 4 roky. Posledny tyzden vymysla s ponozkami, proste jej stale nieco vadi. Skusali sme ich obratit. Skusali sme dalsich 50 parov, puncochy, dokonca sme kupili nove bezsvovove, dokonca som ich ,,zacarovala" aby neboli zle. Nic nieje dobre. Potom presla na to ze gatky su zle. Vadi jej obrazok. Vadi jej maslicka. Vadia jej take hentake. Bez spat nechce.... Uz som zufala. Zaspavala mi medzi 20.00-20.30. vcera trucovala do 21.45. Skusali sme po dobrom, vydieranie, odmena, pomojkanie. Miestami chytala az zachvaty nervov.... Dnes rano to iste aj ponozky aj gatky su zle. Vravim jej okej nebude krik nebude plac ale jest nebudes kym sa neoblecies aj keby si mala az veceru jest. Je natolko tvrdohlava ze je ochotna do vecera tu behat hola.... Uz neviem co s nou. Prosim o radu 🙏 ( v skolke to nerobi)
@viki92 ja som robila ako mala s gatkami to iste. Nechcela som nosit, hadzala som sa o zem, vrieskala som ze nie. V com bol problem? Boli mi nepohodlne vsetky co som mala doma. Mala som od detstva oblu ritku a vsetky sa mi zarezavali alebo boli moc siroke medzi nohami na pipine. Mala som asi dvojo oblubenych a ked neboli oprate bola som schopna chytit hysak. Pre vysvetlenie preco to moze robit tvoja.
@viki92 no my to mame od 2r a teraz ma 6 stale to trva inak.Ona ma asi 10 ponoziek a oblecie si len 3,ak nahodou nie su tie jej co ju netoacia a nie su velke a su akurat coste ke troska problem co si oblecie.To iste aj so svetrami ,nemoze byt velky maly,musi jej sesiet ako uliaty a tiez z 30 svetrov nosi pen tie 3-4 oblubene co jej akurat sedia.Teraz je to lepsie ale zacalo to tak v 2r a to bolo priserne na spanie len jedny legine ostatne bud velke alebo ju tlcili,ponozky neboli napravene a rev.Vtedy to mohol byt aj nasledok ziarlenia na sestry dvojicky.Ale aj fak ma to stale,no co uz neoblecie si hocico.
@elmivelmi hypersenzitivita je v podstate skor crta osobnosti, ako nejaka diagnoza. Hypersenzitivny clovek reaguje velmi citlivo na mnoho podnetov, na ktore "normalny" nereaguje, resp. nijako rusivo na neho nevplyvaju. Ja som hypersenzitivna a nikdy v zivote by som napriklad nesla na koncert, pretoze nezvladam hluk a dav ludi, zahlti ma to tak, ze mam pocit, ze mi ide rozstrelit hlavu a ze sa zblaznim. Neznasam silne vone, zle mi robi aj ostre svetlo /napriklad v supermarektoch/, nemozem ziadne stimulanty, ako kofein, alkohol a pod., mam z toho akoby preplnenu hlavu..neviem to ani opisat poriadne.. Zo spolocenskych udalosti chodim vycerpana, ako keby som odrobila sichtu v bani.. Ked nieco robim, potrebujem mat uplny kud, neexistuje, ze by som mala pustenu TV ako podmaz, alebo radio, alebo cokolvek... a to je len cast veci - tych negativnych. Ma to aj pozitiva, ale tie ta asi nezaujimaju, lebo to nie je to, co by "normalnych" ludi nejako iritovalo 😅
Ja radsej ano necitam komentare..
Nemyslim, ze je mala rozmaznana, skor si myslim, ze je trapi nieco uuuuuplne ale uuuuplne ine, a ona to nevie vyjadrit a nasla jediny sposob, kde sa vybije a to su gatky..
Zacala by som sa zamyslat, ci nema nejaky zdravotny problem, ci ju nieco nesvrbi, netlaci...
Pripadne, vsimat, ci to robi vzdy, rozumej bez rozdielu ci je vikend - skolka,ci sa tym nesnazi nieco oddialit.. ale ty spominas, ze to robi pred spanim? Netrapi ju nieco, neudialo sa nieco v poslednej dobe, co si mozno vecer pred spanim prebera v hlavicke a boji sa?
@viki92 skúste nejaké rozprávkové ponožky napríklad elzu alebo Maša a medveď a také a asik za jej to zapáči a začne nosiť ponožky napríklad no neviem alebo skúša vašu trpezlivosť....a s nohavičkami som mala aj ja problém keď som bola malá tak moja mamka mi začala kupovať také kratasove nohavičky a začala som nosievat také aj keď mám 21 r ale stále nemám rada klasické nohavičky a vadia mi tak mám také kratasove nohavičky 😁no neviem ako bude pri malej ale držím palce dúfam ze bude to dobre no ❤️❤️
@viki92
@xckaret neexistuje rozdiel medzi bitkou a capnutim! Aj šefa v praci capnes? Aj psa capnes? Ci len na dieta si dovolis? Lebo je mensie a bezbranne? Nezavola na teba policiu, co? Tak si hrdinka. Hnus. Vracat sa mi chce
@xckaret a vies co citi tvoja sestra? Ked dokonalost ako ty nedostala a ona ano? Netusis co prezivala ona a mozno este preziva.
@mamamasama niektorým nevysvetlis. Je otrasné, aká vysoká miera tolerancie násilia na deťoch je v našej spoločnosti tolerovaná. A potom tu tie témy, že či mám od neho odísť, keď mi dal jednu facku..omg .. no ešte chvíľku o tom uvazuj, veď on ťa len capol po ksichte, veď si si to vlastne zaslúžila, že... 🙄😔 Žasnem, že niektorým absolútne nedochádza.
@akvi ono je to preto, že veľa dnešných mam, otcov bili, tak proste keď ma deti vytočía, tak mňa prv co ma v hneve napadne, že jaku by som mu dala. Ale ovládne sa, ale chce to veľa sebaovladania, čítania a vzdelávania v téme výchova, pretože v mojom mozgu to je tak akoby zakorenené ze ja som dostala keď sa hnevali.
A čo si ja vsimam, tak niektorí ľudia berú deti ako podludi, že keď sú ešte dobre tak vsetko v pohode, ale akonahle dieťa neplní dane predstavy, tak vyhrážky, vydieranie, ponižovanie a pritom keby to robili dospelý tak úplne inak reagujú na to správanie. Takže s tým ako som bola ja výchovana (co vidím aj na tom ako sa moji rodičia správajú k svojim vnúčatám, mojim deťom) je to co robiť. A koľko rodičov si bude čítať nejaké knihy o výchove a vzdelávať sa v tomto? No moc ich nie je, aspoň v mojom okolí,a potom zabíjame tu detskú dušu, osobnosť.
@hortenziaj áno, ja viem, že to plynie z tej výchovy, ktorú väčšina dostala. Ale to predsa nemôže byť ospravedlnenie násilia. Ešte pred 100 rokmi bolo spoločnosťou tolerované násilie na ženách. Dnes asi nikto normálny nebude tvrdiť, že je v poriadku biť ženu. Prečo potom voči deťom to tolerované je?
@viki92 nečítala som všetko, len zopár prvých odpovedí. Napíšem vlastnú skúsenosť-moje dieťa asi v tomto veku bolo vyše mesiaca (zimného) komplet holé. Vadilo všetko oblečenie, strháva zo seba všetko, potom sa to to nejak postupne skludnovalo, ale s ponozkwmi aj slipmi bojujoval extrémne dlho, doteraz, vyše 6 rokov je to občas problém, musí to sadnúť presne. A nie, nebolo to o vymýšľaní, skúšaní hraníc a podobne. Po mnohých ďalších problémov, aj seba poškodzovaní diagnóza PAS, pripadne HFA. Je teda na autistickom spektre, bez mentálneho postihu, práve naopak, myslí mu too super, ale frustračná tolerancia nula bodov a presne tá časť obliekania ma tiež svoj názov-tuším taktilna hypersenzitivita. Neznesie obtiahnute veci, nikdy nenosil pančuchy, nemám šancu mu kúpiť oblečenie bez skúšania a ani to nie je záruka, ze to bude nosiť. Inak je šikovný, umelecky všestranný, komunikatívny, na prvý pohľad zdravé dieťa. A tiež nevedel, co mu vadí ba tom oblečení, len ryčal a trhal zo seba všetko, lebo všetko mu vadí,je to zlé....ja by som sa na to pozrela maximálne komplexne, ako sa prejavuje v iných situáciách. A v škôlke tiež neboli až také problémy ako doma. Ale ze vraj je to aj tým, ze je inteligentný a teda nechce mať hanbu kvôli takýmto prejavom, tak ako tak sa zdržal a potom doma konečne vypustil nahromadené emócie.
Mam syna ma 2 roky- nenosi ponozky ani papuce po izbe ci ciapku, a to byvame na Orave. Ponozky obuva iba vtedy ked aj topanky. Normalne sa desim ist s nim na ihrisko. Ostatne deti vo fusakich a moj ani pancuchy🙈. Osobne by som len vysvetlovala preco nosime nohavicky. Urcite nie ziadne tresty ci natlak.
@mamamasama my sa stale bavime o capnuti po zadku. A vies ako to preziva, ze si teraz ako dospelacky robime srandu a bavime sa na tom. Asi tak....
@viki92 mali sme to prvy rok v skolke, preslo to bol to vzdor.. drzim palce
@zuzinka888 mam to rovnako, ponozky a papuce hotovy postrach 😀
@viki92 no nepotesim moja v decembri 7 rokov to robi stale.Gatky uplne nove som dala kamoskinej malej lebo ona proste nechce a tak stale dookola ponozky pancuchy gate leginy na nervy to je.
@viki92
Nemôže mať zápal močových ciest ?
Dieťa si môže spájať bolesť s oblečením, aj keď to nemá nič dokopy.
Ja by som zašla so vzorkou moču pre istotu k lekárke.
By som bola zvedavá keby niektorí mali deti voľakedy... mali hnusnejsie nohavicky a pomaly bez obrázkov pomaly nosili po bratovi sestrách neviem koľko rokov dozadu dávno...4 ročná je malá keď začne rozkazovať hádzať 5 ročná kopne do televízora alebo hodí doň teplaky v amoku? Ak povolite teraz a nemáte respekt a nie ste prisna potom to spraví aj neskor. Ale ospravedlňovať to trucom - na to doplatite neskor bude drzá. Bud vychováva mama dieta alebo dieťa mamu a mama skáče a trase sa na to si rýchlo dieta zvykne presne vie ako spravit mamu pomaly smutnu nervoznu. A to sa potom ťahá. Ale nechcem robiť z komára somara
@mircalla všetky tu píšete ze u vás by toto neexistovalo,že by ste jej nikdy nič také nedovolili a ze by len raz skúsila,ale bohužiaľ takéto excesy vie len veľmi malo rodičov riešiť, na koniec mama zisti,ze nie krikom a zakazmi a vyhrazanim uspeje,lebo toto nikdy ani na mojich 2 chalanov moc nezabralo,ale ze mama musí zistiť sama co na ňu platí, teraz je mama z toho na nervy,lebo je to pre ňu nové, ale časom zisti ako to s nou vyriešiť, len treba skúšať, nie každé dieťa je rovnaké, toto jej trucovanie musí mať nejaký dôvod, ja by som sa snažila s nou dohodnúť. Proste niečo za niečo, ak si oblečie gatky a ponožky,dám jej vybrať ktoré chce,tak môžme ísť na ihrisko, lebo na ihrisko sa môže ísť len riadne oblečení,keďže je vonku už zima alebo ak sa oblečie pustíme si rozprávku, ale motivovala by som ju hlavne aj cez staršiu sestru, toto u nás celkom zaberá, keď pochválim pred mladším staršieho za niečo do nebies,tak zrazu aj mladší to chce robiť. A koľko krát mu aj starší dohovorí ze toto ma urobiť lebo ochorie a nebude môcť ísť von a podobne.
@viki92 vo vychove je dolezita doslednost. Treba byt aj prisny. Ja mam skoro 16rocnu, no ak by toto robila, uz asi pacnem po zadku. Nebila som ju, ale toto uz by bol strop. Ked ma a vrieska. Jedine je rozmaznana, nic ine ☹ lebo na vyber ma a vymysla. Skuste liecbu sokom, zacnite sa spravat ako ona. Nech lietaju ponozky, gatky,kricte, ci sa jej to bude pacit, ci sa vam nebude aj smiat a sama uzna, ze toto nie je normalne spravanie. Nastavte jej zrkadlo 🙂
@viki92 moj syn od malicka bol taky isty. Skoro vsetko mu vadilo. Vadili ponozky, cizmy,skoro vsetko. Nohavice ani rukavy nemozu byt site z viacerych casti. Neznesie ked je tam cítit sitie. Etikety samozrejme hned vystrihujeme, nazehlovacky vobec nie. Zvykne si na jeden strih nohavic a nic ine neoblece. Dookola nosil tie iste veci. Má uz 13 rokov, a prestala som to riesit. Casom sa to trosku zlepsilo, ale nosi len to, v com sa citi dobre.
@viki92 ahoj bud skusa alebo puta pozornost a tretia moznost niektore deti sa tak vysporiadavaju so stresom, moze im vadit nieco ine co nevedia zmenit a davaju to najavo takto..ze zmenia nieco ine, svoje pocity davaju najavo nepriamo ze si taketo nieco vymyslia, skus sa jej spytat oreco to robi a vysvetlit jej ze moze teraz v zime prechladnut a ake riesenie by navrhla..ak nepomoze rozhovor tak natvrdo, ty vycitis najlepsie ktora moznost u tohto u nej to bude, v kazdom pripade by som skusila pokecat nie co jej vadi na tych veciach ale preco jej to vadi a ako by to chcela- uvidis ci ti da nejaku rozumnu odpoved logicku (a spytat sa jej ci ju nieco ine netrapi) a podla odpovede sa zariadit dalej..( mali sme nieco podobne).
Ja s týmto žijem už 3 roky. A myslela som si, že to robí len moja dcéra. Potom som hovorila s viacerými mamičkami a jednej dcéra nechcela nohavičky a vždy si ich na wc v škôlke vyzliekla a skryla. Trvalo to tri roky. A minule ku mne prišiel pán pre dačo a v aute chlapček len v kraťasoch, bolo vonku 13 stupňov. Vraj odmieta nohavice aj trenky, že sa s ním trápia dlhodobo. Moju dcéru oblečenie vraj boli. Najviac bolia nohavičky, ponožky a nohavice. Vyskúšala som už úplne všetko, aj sa radila s psychológom. Niekedy plače aj hodinu kým sa oblečie, niekedy sa oblečie a ani neviem ako a hotovo. Ma horšie aj lepšie dni, ale vraj z toho vyrastú. Pevne verím…inac mi raz prepne..

@viki92 poznám to, zažila som si to s mladšou a bolo to veľmi ubijajuce. Všetkým vymudrenym maminkam s úžasnými radami, ktoré som si tu mohla prečítať, by som dopriala zažiť si to. Asi so bola malo kreativna, ved som mohla toho spidermana na gatusky nakresliť, že?! U nás to trvalo takmer rok, potom zo dňa na deň prestala. Ale riešiť každé ráno aké gatusky si oblečie a ak som ju obliekla nasilu, aby som to urýchlila a mohla odprášiť do škôlky, tak sa v sekunde vyzliekla a všetko začalo odznovu, bolo neuveriteľne ťažké