Môže 13-ročný chlapec nosiť čierne kraťasy na pohreb?
Áno alebo nie 🤷🏻♀️
Nech s páči,toto je za mna neúcta a ajhľa,koľkým to príde milé a vtipné..... A nie krátke,elegantné nohavice....
@really8
to si pozriem 🙂 Ja nenávidím pohreby a snažím sa im vyhýbať. Raz som chcela ísť dobrovolne ale nemohla som, tesne pred porodom do ineho štátu.
Ja tam ani neplatím a som za chladnú divnu. Malinko ľudí mam, kde by som fakt ze plakala a na to nechcem radsej ani pomyslieť.
Zvyšok- Ja som presvedčená, že ťa duša je tam a vidí aký sú všetci nešťastný a nechce to tak. Potom tie ovácie so sadenim kvetov na hroby... Babka si už vyberala ake kamienky a kvetinky tam chce, mama tiez uz riesi ako tam budeme chodiť. A ze vlastne nebudeme, no ja na takéto drámy nie som. A strýko, ten chce majestátny pomník, aby druhy videli! No hruza, ja som na pohraleboch a dušička akurát tak depku chytala z tej ponuke nalady ostatných.
A fakt nie som odlud ani chladnokrvna.
Úcta k mrtvemu. Aká úcta sa prejavuje oblečením, ktoré nie je vulgárne, ale normálne? Ja tak nemám rada toto formálne na oko. Najväčšiu úctu mrtvemu predsa prejavime pochopením, dobrým správaním ci milým slovom rodine alebo peknými slovami o zosnulom.
@maciatkolulu Vieš, podľa mňa to všetko spolu súvisí.
@maciatkolulu reagujem na tvoj komentár k tomu príspevku. Ano je to neucta, ale to neznamená, ze je to zla vec. Prečo sa tak bojíme drzosti mladých? Práveže ta drzosť nás má učiť byt v strehu. Kedysi si to možno mladi nedovolili k starším, ale nemyslim si, ze to bolo o neucte skôr o strachu za chrbtom si ti mladi povedali čokoľvek, dnes to povedia do očí. A nie je lepšie, keď povedia do očí pravdu a co si myslia ako keď sa tvária milo a pritom nás ohovaraju? Lebo keď nám povedia pravdu do očí, mame šancu predsa reagovať a zmeniť to.
@777januska777 to vážne? Neverím. Takže keď niekto povie do očí tebe,že pôsobis retardovane,je to fajn,keď fagan ukáže na postihnutého a povie,že kripel ,je to fajn...,keď decko zadre v škole učiteľke ,že je otravná mrochta,je to fajn...akože,ok.... Mám priestor na to,aby som reagovala a učila masť ročného,že NIE,nie je to ok. Choď zajtra za šéfkou a povedz jej,že je tlsta,sprostá krava,čo hovno vie a ty si ovelela sikovnejsia. Alebo na pohotovosti,to povedz doktorovi. Že je debil,lebo si musela dlho čakať a mal byť rýchlejší. Snáď si to nebudeš šepkať sama pre seba. Normálne neverím....
Keby 3-ročný, nepoviem nič. Ale 13-ročný by už mohol čo-to vydržať, a nejaké poňatie o nepísaných spoločenských očakávaniach sa mu tiež bude do života hodiť.
@svetlonos pozri. Je to naozaj neskutocne krasny pribeh o smrti. O tom ze kym si v niekoho spomienkach stale “zijes”. Ze smrt nie je koniec. A ked citam tu tie komentare tak je velmi smutne ako smrt vnimame my. Posledna rozlucka evidentne uz nie je o zosnulom. O tom venovat mu este chvilku, zaspominat si na neho atd. Mozno si vypocut spomienky inych na tu osobu. Evidentne sa slovenky rozhodli, ze pokial ti nie je na pohrebe dostatocne neprijemne tak si danu osobu nevazis. Ideme stylom “to vydrzis”. Potom v aute si pofrfleme ake to bolo dlhe, ako sme sa nechutne spotili, ako sme radi ze to mame za sebou, aka bola zuzina rec trapna, ako si mohla zdena dat saty nad kolena….a sami si vlastne robime to, ze sme z pohrebov otraveni a zda sa mi ze to co mas na sebe je to najdolezitejsie. Ale pre mna o tom pohreb nie je.
Ale zase beriem tieto komentare s rezervou. Syndrom stepfordskych paniciek zase zautocil na niektore nicky a realita bude trosku niekde inde.
Inak keď zomrela moja mama, mala som síce dlhé nohavice ale iba s tričkom, tiež bolo horúce leto.. ale fakt, vážne vôbec si nepamätám čo mal kto na sebe.. neviem ani kto na tom pohrebe bol, čo mi hovorili.. absolútne som sa nesústredila na to ako ľudia vyzerali.. ten pohreb bol tak na hovno zážitok, ako celé to obdobie, že ak by niekto riešil nejaké oblečenie tak sa už vážne zrutim..
ešte pochopím, že riešite bontón a uctu v oblečení pri svadbe, je to veselá udalosť.. ale pri pohrebe? Každý kto sa tam zúčastní príde preto, že chce prejaviť tomu konkretnemu zomrelemu úctu.. nie oblečením, ale prítomnosťou.. neverím že sa niekto oblecie vulgárne - to je jediné čo by som považovala za neúctu a nie slušne krátke nohavice..
a najmä na pohreby človek nečaká, nepripravuje sa na nich, tak logicky preto nie je také jednoduché rýchlo zohnať čierne veci pre deti.. nie každý ide hneď vyhadzovať peniaze na nákupy ak sa dozvie že má ísť na pohreb.. dospelý ma vždy nejaký kúsok doma aspoň zväčša.. ale deti často nie.. (moje áno, lebo majú radi čiernu.. ale keďže som kritizovaná za to že im dovolím ju nosiť- sama ju mám veľmi rada - tak viem ako málo detí ju má)
@maciatkolulu nepochopila si. Ano je to fajn, lebo vidíš co si to dieta skutočne myslí a môžeš s tým niečo urobiť. Môžeš mu jeho názor zmeniť, môžeš mu zmeniť jeho smerovanie do budúcnosti. To máš ako keď dieťa začne užívať drogy, povie ti o tom a vtedy môžeš podniknúť čokoľvek a zmeniť to. Ano nemusí dieta chcieť, atd ale ide o to, ze budeš vidieť do jeho srdca. Rovnako aj naše slová sú odrazom nášho srdca, preto ich musíme poznať, lebo ta úžasná úcta o ktorej rozpravame nie je skutočný odraz srdca.
Toto je to, ze my žijeme vo svete, kde fungujeme tak, len nepovedat do očí co si myslím, tváriť sa, ze všetko je fajn. Pritom vidíme ako nám potom taky úžasný kamoš pichne do chrbta dýku a my sme v šoku. Keby bol úprimný už predtým dalo sa to zmeniť.
A nie ja nepôjdem za šéfkou a nepoviem jej, že je krava, nie preto, zeby som sa bála ale preto, ze si to nemyslím. Človek pri ktorom môžem byť úprimná o tom si napriklad nemyslím nič zlé a chápem ho, ale človeku ktorému sa bojím povedať co si myslím o tom si často vo vlastnej hlave vytvorím príbeh a niekedy si aj zbytočne myslím niečo co tam nie je.
@maciatkolulu a ešte jedna vec, kde sa myslíš dnes berie v nas dospelých ta neuta k druhým? Presne v tej falošnej úcte co sme boli v detstve a celý život učení. Neboli sme nauceni povedať pravdu ľuďom ak sa nám niečo nepáči a potom si to so sebou ťaháme a ťaháme a nakoniec sa dostaneme do kruhu našich predstav a nenávisti už aj k ľuďom akých ani nepoznáme.
To je sila, ako sa da vsetko otocit, uz sme uplne niekde inde, uz zrazu netreba nic, ja normalne verim ze sa dozijem, ze na pohreb si da niekto v lete cervene tanga plavky, pretoze sa v nich dobre citi, zomrely ich mal na nej/nom rad, dusa aj tak vie a podobne dristy.
Takisto do opery, kludne v kratasoch zarezanych do riti,ved herci vedia,ze ich milujeme a vazime si ich, naco im to davat najavo oblecenim.
V tomto kontexte mi pride neuveritelne komicke, ze na svadbu si nesmies dat blede, kvietkove, biele, kremove, svetlosive a neviem ake saty, lebo nevesta urcite bude mat biele a rusila by si jej dolezitost.
Aby ste sa zo seba nepototo, nevesticky.
Ja som biele saty nemala, lebo sa mi to nepaci, vyzera to ako na pohrebe. To uz radsej cierne 😃
Tiez neviem co mal kto na mojej svadbe oblecene, ale viem ze vsetci boli na urovni a nikto nemal tricko ani kratasy, ani tanga plavky, ani sasovsky kostym.
Chvalabohu bol januar 🤪
@777januska777 ja neviem ako ty,ale ja ako dospelá,moji známi,kamaráti,ľudia naokolo sú slušní(dospelí) a uctivi,(nemajú žiadne traumy a ani nič podobné z výchovy )neuctivi, sú mladí, juniori a decka,ktorí sú vedení v tom ,čo popisujes. Zvláštne.... Teda v mojom okolí.
@babulkomale ale vies o tom,že sú svadby,kde sú kraťasy,botasky, priam povinné. Rovnako pohreby s kvetinkovym vzorom.... Každý nech urobí na takýchto akciách,ako si to asi želal buď mŕtvi(ak stihol),prípadne blízki ho poznali,vedia teda čo a ako,rovnako ako na svadbu. Asi to,consinzelaju svadobčania. Nemyslím,že je rovnaký dresscode na svadby a pohreby.
@maciatkolulu inak v mojom okoli je to presne naopak. Ti stari si myslia ze zozrali vsetku mudrost sveta a zasluzia si ovacie len z dovodu veku. Roky som dochadzala do prace vlakom a hadaj kto sa pozravil ked vosiel do kupe? No tie starsie rocniky by som na prstoch spocitala. Studenti sa pozdravili vzdy. A to som v tom case mala pred 30.
@really8 tak ono zdraví poväčšine mladší....staršieho🙃😉. Áno pri vchádzaní by mal zdraviť,kto vchádza. Alebo teda jedna ku jednej. Ale akosi tu píšem o inom. Pochybujem,že ten starší človek ako 12.rocny zahucal po staršom na požiadavku o tichsie chivanie "choď k usnemu dedo.... " A okolie by to bralo ako neuveriteľné komické ,baboriam roztomilé...
@babulkomale zenies to do extrémov.. 😒
@maciatkolulu ja viem ake su pravidla, nemusis ma ucit. Ale ked niekde vzadzam pozdravim sa a neriesim o aku vekovu skupinu ide. Keby vojdem aj do triedy prvacikov tak sa pozdravim a necakam na uvitacie ceremonie len pre to ze som sa narodila skor. Rovnako sa zdravim ked pridem napr do mensieho obchodu, stanku a pri odchode. Nezdravenie nebol jediny neduh tychto starsich rocnikov(vacsinou dam). Vlak chodil o piatej rano, vacsinou bolo v kupe ticho a tma. Cestujuci este driemali a bola tam nejaka slusnost. Prisli tieto damy a zasvietili si na drzovku aby sa na seba mohli pozerat a zacali hucat na cele kupe aby sa vo vlaku poculi. Tolko k ohladuplnosti voci okoliu a ucte a uslusnosti k inym cestujucim.
@really8 ach jaj....asi necitas poriadne . A asi si nešla ešte s tlupou premotivovanych matiek s deckami vo vlaku...apropo,ani ja by som vo vlaku rano nesedela po tme.
@maciatkolulu takze keby tam traja ludia spia, tak vlezes do kupecka, zhodnotis ich vek aby si vedela ci mas pozdravit prva a potom si zasvietis aby si lepsie videla na spiacich ludi? Mimochodom v chodbe sa svieti takze tam zase nie je tma ako v mechu. Ale ty budes asi ten pokrytecky typ co na pohreb nuti vsetkych v obleku ale slusne spravanie voci okoliu nula bodov.
@really8 ale no,snáď staci,nie🙃😉a nauč sa vážne čítať,aspoň skús
Prečo by nemohol mať čierne kraťase? Keby sa jednalo napr.o riflove, tie by boli nevhodne, ale čierne prečo nie? Ja by som dala.
@maciatkolulu no tak tomu neverím. Traumu ma každý z výchovy a aj naše deti budu mat traumy zas z našej výchovy. Lebo sme ludia a každý máme svoje problémy ci chyby. Trauma je normálna vec, ktorú aj keď nechceme nevedomky spôsobíme.
@mercy13 čierne látkové. Také dlhšie. Nie sú nad kolená.Ale pôjdem pozrieť aj nohavice dnes
Samozrejme, že áno. Je to dieťa, prečo by nemohol? Rozum zastáva nad niektorými komentármi. Dieťa sa ani neoblieka na pohreb do čierneho. Väčšinou idú v tom, čo majú doma, samozrejme, nie veselé farby a vzory, ale ani zahaliť od hlavy po päty do čiernej. Chlapec v kľude môže mať čierne kraťasy a bielu košeľu alebo tričko.
13 ročný nie je 3 ročný, neubudne z neho, keď sa na pohreb slušne oblečie.
A tie, čo tu píšu, ako bude v dlhých nohaviciach kolabovať musia patriť k tým, ktoré videli oblek a oblekové nohavice asi len na fotkách, inak by vedeli, že existujú rôzne materialy a sú obleky aj na leto a nikto v nich neklolabuje.
Kraťasy sú vhodné tak pre kategóriu do 5-6 rokov, alebo na golf.
Ano
Kľudne dajte.

@abbey1 nuž,v tejto dobe sa pretláča najmä,že dieťa si kože robiť čo chce....to by mi klalo oči viac ...napríklad samé tlieskanie dievčatám,čo dospelému chlapovi zahucali ako odpoveď na prosbu o tichšie chovanie vonku,že má ísť starý k usnemu ...že veľmi vtipné. Toto by som brala ako neúctu napríklad a nie čierne elegantné alebo tmavé teda šortky s elegantnom košeľou.