7 rokov som nebola u zubára. Bojím sa

26. feb 2023

Ahojte, 7 rokov som nebola u zubára kvôli strachu,,, tento rok som bola nútená ísť na pohotovosť 1 zub (koreň) dať vytrhnúť kvôli bolesti lebo už som nevedela vydržať ale teda k veci ,,, rozhodla som sa že si dám opraviť všetky zanedbané zuby a teda chcem sa opýtať či niekto takto absolvoval po rokoch komplet opravu ako dlho to trvalo? Kazov mám teda veľa ale žiaden zub nieje v dezolatnom stave len teda vidieť tam kaz. Koľko cca sedení je potrebných? Ďakujem 🙂

bloger
26. feb 2023

Musia ti urobiť hlavne preventívnu prehliadku. Určite aj RTG a na základe toho rozhodnú. Určite budeš musieť viac sedení absolvovať. To záleží v akom stave to máš.

kvietok2012
26. feb 2023

Tiez odporúčam spravit rtg, tam presne zistí kolko mas kazov...rataj s tym, ze to neurobi na 1x ani 2x.urcite to bude trvat niekolko mesiacov, na jedno sedenie ti možno spraví 2kazy...a financne? To je rôzne...mna 1 plomba stala 70€.

maranta_leuconeura
26. feb 2023

Bude to trvat dlho, naraz ti moze spravit tak dva susedne zuby. Ale tym, ako dlho to bude trvat by som sa netrapila, ak nemas na to odlozenych niekolko stovak, tak by si to naraz ani nezaplatila ;)

joesvk
26. feb 2023

Ak nemáš preventívnu prehliadku za minulý rok,tak asi oprava kazov počká ešte rok. Lebo v budúcom roku máš tieto veci so spoluúčasťou poisťovne.Tento rok platíš plnú sumu.

jumama
26. feb 2023

Ja som bola tiez po 8 rokoch, ale mala som len 1 kaz. Mozno ti treba len dentalnu hygienu, mozno nemas kazy len zubkńy kamen. U nasho zubara sme najprv museli absolvovat dentalnu hygienu a az potom prehliadka. On ma rtg v ordinacii, takze to bolo aj s rtg rovno.

floki1994
26. feb 2023

Tazko povedat ako dlho to budes musiet riesit...zavisi od Rtg a kolko kazov tam je...ci je nejaky hlboky a bude treba riesit aj nieco viac a podobne..to ci zub nie je v dezolatnom stave obcas nevidno na prvy pohlad..moze byt vnutri kaz az ku korenu a je to casovana bomba...urcite do toho chod cim skor...na jedno sedenie ti vie urorie 1-2 kazy zavisi co presne...nemas sa coho bat..ak sa boji bolesti daj si vzdy lokalnu anesteziu a dobre bude...priprav sa ale ze tot nebude lacne...ale tl nebude ani o 5 rokov ked tych kazov bude este viac a budu este horsie...cize sup sup cim skor tym lepsia samca zachranit co najviac zubkov 🙂

solange7
26. feb 2023

Neboj, daju ti anestezu (dnes uz to nieje ani injekcia ale take pero s tenkym vpichom) a po par sedeniach budes mat zuby zas v pohode.

moonlight1210
26. feb 2023

Skoda kazdeho zuba, co ti musia vytrhnut, pretoze potom sa pri hryzeni tlak, ktory mal znasat ten zub, prenasa na vedlajsie zuby. A tie sa zbytocne rychlejsie opotrebovavaju a trosku posuvaju vo svojich miestach.

Byt tebou okrem preventivky, idem aj na dentalnu hygienu pred navstevou zubara. Vycistia ti zuby od zubneho kamena (i medzierky), a to spolu s rtg potom moze ukazat i medzizubne kazy, co nevidis.
Okrem toho ti tam aj jemne trochu vybielia zuby a naucia ta techniky, ako ich spravne umyvat, aby sa kazom predchadzalo.
Prve dva razy su zvycajne kazdeho polroka, aby sa videlo, ako to ide. Dalsie vzdy po roku, ak vidiet, ze zuby cistis a udrzujes spravne.

mmoni89
26. feb 2023

To ti nikto nepovie koľko tto bude časovo a sedení môžeš mať aj skryté kazy medzi zubami, na to treba rtg.. No každopádne by som si dala urobiť preventivku a nie všetky zuby, sú to riadne palky. Ostatné budúci rok už s poisťovňou. Ja som za dva malé kazy dáma 70€cez poisťovňu plus rtg 40€

floki1994
26. feb 2023

@mmoni89 a preplati jej to poistovna aj ked nechodila pravidelne na prehliadky? Lebo podla mna tam bude nejaka podmienka ze clovek ju musi mat absolvovanu ...pytam sa zo zaujimavosti len este som o tom nepocula... btw 70e za dva kazy ste dobre obstala..vacsinou je to suma za jeden 🙂

anulik12
26. feb 2023

Isla som k zubarke po 5rokoch.Ano,viem strasne.Ale konecne som sa odhodlala.Zacala som v minuly rok v oktobri.Preventivna prehliadka,RTG,dentalna hygiena.Potom zubarka zacala opravovat zuby.Pri kazdej navsteve mi opravi 2zuby.Na dentalnej hygiene som bola uz 3krat.Takze ako som pisala v oktobri som zacala a este stale nie je koniec 🙈 zalezi aj od toho kedy ta vie objednat ci viac krat do mesiaca.Ci ti vie dat jeden termin za 2mesiace.Kazdopadne nevahaj a pust sa do toho cim skor.

mable123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mmoni89
26. feb 2023

@floki1994 no ja som tak mala asi 5rokov dozadu ze som nebola 2roky u zubára. A viem ze mi vtedy tak robila ze na ďalší rok (bola som našťastie koncom roka), sama mi to navrhla, že keď budem mať predtým rok.vykazanu preventivku tak to už pôjde cez poisťovňu. Aspoň vtedy to tak bolo. Áno tých 70 bolo veru dobra suma. Platila som už aj viac

mmoni89
26. feb 2023

@floki1994 tak sa opravujem máš pravdu, to som si pomýlila lebo som bola vtedy aj so synom jemu zas zakladala kartu. Takže som platila 60€ a 70€

floki1994
26. feb 2023

@mmoni89 no som zvedava lebo ja chodim kazdy rok a aj tak sa za vsetko plati..tak hadam bude zmena 😁

joesvk
26. feb 2023

Každý platí za plombu podľa cenníka,aký si dá zubár. Ale bez preventívky by tá suma bola určite vyššia.

gemerka17
26. feb 2023

Takých čo neboli dlho u zubára, kľudne aj viac ako 10 rokov majú v ordinácii zubári pravidelne. Nie je to ničím vynimocne. Čiže báť sa tohto nemusíš, zubar by to komentovať nemal.
Určite ako prvé chod na dentalnu hygienu a potom na preventiku s RTG. Co sa týka doplatkov u zubára, tak cenník si každý nastavuje podľa svojho uváženia. Co sa týka poisťovne a plomby ten príspevok je tak mizerný, že kvalitny zubára nie sú ani zazmluvneny, pretože sa to neoplatí. Na plomby ti poisťovna prispeje asi 10 e, plomba stojí 100 eur. Čiže toľko k tomu.

evica17
26. feb 2023

Ja som chodil každý rok k zubárovi,ale ako dieťa som.mala zubarku OC všetko porobila zle a potom 5 rokov zubára,dôchodcu,čo nevidel nič,nič neriešil a ja sama.som.si kazy videla. Potom mi zuby dávali dokopy asi tri roky, ale to boli aj kanáliky (asi 7 zubov mám kanáliky robené,keďže boli zle povrtane a pod plombmi boli kazy čo sa dostali hlboko),čiže to boli tri až štyri sedenia u zubára na jeden zub. Väčšinou som chodila raz za mesiac, alebo menej častejšie, ako to vyhovovalo zubarke.

hrabovo
26. feb 2023

@kvietok2012 ahoj, pozerám, že si z Galanty. Ja tam mam tiež zubárku. To kde si prosím platila 70 eur za 1 zub?

alexas56
26. feb 2023

absolutne sa neboj. Ja chodím na preventívku každý rok a vždy mám strach, zubárov vôbec nemám rada teda :D No tento rok som mala také neskutočné problémy so zubami..za mesiac som u zubára bola 12 x..prežila som aj neskutočnú bolesť..ale úprimne ? Všetko sa dalo vydržať, keď ma veľmi bolelo poprosila som, nech mi to ešte raz urmtví a počkáme chvíľku...úplne všetko v pohode. Daj si určite zuby do poriadku..

simca06022011
26. feb 2023

Presny plan ti povie zubar. Podla poctu kazov, nieco vedia spravit na raz, nieco nie. Aj cenu a pod. veci sa dozvies tam. A nemas sa cocho bat, prijemne to nie je, ale dnes s anestezou a vstekymi moznymi vymozenostami, nejake povrchove kazy su raz dva. A k tomu... lepsie ksor ako potom kanaliky a neviem co riesit

kvietok2012
27. feb 2023

@hrabovo u Mudr. Pozsonyi vo Velkych Ulanoch...platila som aj 70€ aj 60€ aj 55€...tak rôzne...

hrabovo
27. feb 2023

@kvietok2012 môj otec bol teraz u Dr kipsovej, nadmieru spokojný, za 4 zuby platil 60 eur