icon

Aké lieky si mám dať, keď mám príznaky Covidu?

30. okt 2020

Ahojte prosim nevie mi niekto poradit. Mam podozrebie na coronu, vcera som bola na testoch vysledky este nemam. Stratila som cuch, neznesitelne ma bokia klby, hlava, boli ma aj hrdlo, kaslem, mam mierne zvysenu teplotu 37,5 a mam veľmi zahlieneny nos, nejde dobre smrkat, uz citim, ze sa mi to tlaci na uši. Ako si pomôcť? Od vcera vecera beriem situp Trifed, ale zatial ziadny vysledok. S cim to mozem skombinovat, alebo co robit. Obvodnej som sa dnes nedovolala a to ze ide vikend ma desi. (pre doplnenie info mam aj astmu)

Strana
z2
gubiko
1. nov 2020

@rachel36a ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

nikaeli
1. nov 2020

@gubiko myslím, že v škole 😥

gubiko
1. nov 2020

@nikaeli v škole? och, tie som považovala za vcelku bezpečné :/
ooch dievky, ďakujem, že mi odpovedáte. držte sa!

maru333
20. nov 2020

Ahojte, poprosila by som o vase skusenosti🙏ochorela som pred 12 dnami, a stale mam pocit stazeneho dychania a bolest hrudnika.... Citim silne pichanie, nie stale ale uz 2krat mam tieto priznaky, inak mi je celkom dobre. Okrem toho mam len statu čuchu a chuti..... Bojim sa ze sa to zhorsi a prejde do zapalu pluc...

simka1454
21. nov 2020

@maru333 ak môžem tak Ti poradím, sprav si olejový zábal to je výborné na priedušky a pľúca. Na staršiu vreckovku si nalej olej nahrej a teplé nie horúce si to priloz na priedušky prekry malým uterákom a nechaj po kedy to bude teplé. Môžeš opakovať niekoľko krát za deň.

maru333
21. nov 2020

@simka1454 dakujem pekne, vyskusam, dufam ze to onedlho uz prejde

simka1454
21. nov 2020

@maru333 držím palce aby bolo lepsie. Určite vyskúšaj aj niekoľko dní pokým sa nebudeš cítiť lepšie.

gubiko
9. dec 2020

@maru333 ako sa máte?

maru333
9. dec 2020

@gubiko dobry vecer, dakujem, uz je vsetko dobre, moj syn (3 rocny) mal pozitivny test ale bol bez priznakov, ja som mala stratu čuchu a chuti ale test som mala negativny.... A tie priznaky ktore som spominala v predoslej sprave dychavičnost atd..... Nepominuli ani teraz ale prislo sa na to ze zacali u mna panicke ataky.... Čize ten stav som nemala z covidu.... Len na nestastie sa akurat vtedy zacalo ked som bola v karantene, bola u mna aj sanitka a potvrdilo aj ekg ze srdcovu cinnost aj pluca su v poriadku....

gubiko
9. dec 2020

@maru333 ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď. otec má teraz covid a premýšľam, či a kedy by ho mohli prestať bolieť pľúca a priedušky. hoci to je individuálne, skúsenosti druhých sú vždy k osohu. som rada, že Vám je lepšie. ja som mávala panické ataky cez prvú vlnu, mala som bolesti chrbta v oblasti hrudníka, ktoré mi vyrážali až dopredu, do pľúc a mávala som tieto ataky práve z obavy, že mám covid. tiež to nie je nič príjemné.
ďakujem, a všetko dobré Vám prajem.

ivanka0603
9. dec 2020

Nemala som síce covid, ale mne na kašeľ pomohol a moja dr. mi vravela, že pomáha aj na covidový kašeľ Erdomed. Prášky sú voľne dostupné, tabletky na predpis. Ja som kašľala asi 3 týždne a nič nepomáhalo a ako som začala užívať ten Erdomed tak za 4 dni kašeľ prešiel.

angelinja
2. jan 2021

@nikaeli ahoj porosim ta ako si natom potom ako to preslo? ja uz 8 den a stale oblacno sumracno, stale mam pocit ze som chora ako 1 den pri inej chorobe , hlava, telo, teplota boze na nervy..otec to iste

angelinja
2. jan 2021

@simka1454 proim aky olej?kuchynsky?

simka1454
2. jan 2021

@angelinja áno bežný kuchynský olej. Treba ho dat na vreckovku aj staršiu, nahrať, ja to nahrievam nad plameňom, treba dat pozor aby si sa nepopalila takže žiaden veľký plameň iba slabý a z výšky to nahrievam aby sa ta vreckovka zohriala a teplé priložiť na priedušky, pozor nie horúce, tak aby to nepálilo. Na to prilož uteračik a takto to môže byť priložené aj celý deň s tým že to občas nahreješ aby to bolo teplé. Ja som tento zábal dávala vždy keď mali deti kašeľ alebo syn keď mal zápal pľúc. Aj ja som si to dávala pred rokom keď som bola dosť chorá a mala som hrozný kašeľ, nezaberali lieky a toto mi najviac pomohlo.

nikaeli
2. jan 2021

@angelinja prešli dva mesiace a stále sa necítim úplne fit.. som dosť unavená, teraz som síce doma, takže si pospím aj do ôsmej, deviatej, ale keď chodím do práce, vstávam pred šiestou a každé popoludnie si musím pospať aspoň dve hodiny.. a večer spím zas.. bola som na pľúcnom, rtg a krv sú v poriadku, mám však vyšší tep a posledné dva - tri týždne pociťujem chvenie srdca, akoby občas vynechalo.. je to veľmi nepríjemné, zvažujem návštevu kardio, no po aktuálnych obmedzeniach neviem či sa mi podarí niekam dostať, keďže nie som kardio pacient.. svoje robí aj psychika, som veľmi nervózna z niektorých ľudí, z ich sebectva a bezohľadnosti, zľahčovania celej situácie, atď. Povedala som si, že už nebudem sledovať ani FB (telku a správy nepozerám už roky), ale zas musím byť aj informovaná, keďže sa stále niečo mení.. a ešte ma pobolievajú nohy, myslím, že z chladu - ako babky reumatičky.. od bedrových kĺbov až dole ku členkom.. veľmi nepríjemné 😳

simka1454
2. jan 2021

@nikaeli to srdce môže byť aj zo psychiky. Skus veľa oddychovať, možno pridať nejaké vitamíny, skus magne b6. Všetko to môže byť ešte dozvuk ochorenia. Samozrejme ak by to neprechádzalo alebo sa nebodaj horšilo treba určite kontaktovať lekára. Držím palce aby už bolo lepšie.

maru333
2. jan 2021

@nikaeli ahoj, zapojim sa do vasho rozhovoru, bola som chora... V podstate syncek 3rocny bol pozitivny a ja som stratila čuch a chute... Ale pcr test som mala negativny... Zaujimave ale pocas karanteny ma parkrat chytila dychavicnost, zimnicu a strasny strach ze co bude dalej.... Az to vyustilo k tomu ze sa zavolala sanitka, spravili mi ekg aj pluca popovuvali ale vsetko bolo v poriadku.... To bolo v novembri, aj dodnes to mam a prislo sa na to ze zacali panicke ataky.... Nikdy som si nemyslela ze ma taketo nieco moze chytit ale musim sa naucit to kontrolovat, neviem co to vyvolalo ale pravdepodobne nadmerny stres a este aj ten strach o synceka.... Takze predpokladam ze aj u teba to mohlo vyvolat tieto stavy. Aspon tym je to lepsie ze viem o co sa jedna a ze nezomriem ( niekedy som mala taky pocit ze mam srdcovy zachvat.. A je koniec ale prejde to stale) vela cvicim a naucila som sa vseliake techniky dychania ktore zacnem hned robit ked mam tieto stavy.... A este tolko ze 90% to zacne ked ulozim vecer konecne deti spat a sadnem si na pohovku ze si oddychnem a naschval vtedy

lellla
2. jan 2021

Zaujímavé ale je že všetci rádia doplniť vitamíny ale napríklad také céčko keď začneš hneď užívať tak sa ti v tele zvýši až po 10 dňoch 😋to len tak pre zaujímavosť ...ale keďže je to vírus a nie bakteriálne ochorenie tak len klasika niečo do nosa a vypotiť sa ..veľa tekutín samozrejme ...telo si musí poradiť samé .👌👌

gubiko
3. jan 2021

@lellla po tých 10tich dňoch tvoje telo ocení, že má zvýšené C, pretože choroba ani zďaleka neskončila. u mnohých ľudí nie. taktiež ho telo ocení pri rekonvalescencii. chorým pacientom v nemocniciach sa vysoké dávky Cčka podávajú intravenózne.
a keď píšeš, že vypotiť sa a niečo do nosa a telo si musí poradiť samé, tak práve takáto liečba na väčšinu ľudí s dlhým priebehom ochorenia vôbec nefunguje.
áno, je to síce vírus, ale môže spôsobovať obojstranný zápal pľúc, čiže štandardné poňatie na vírusové a bakteriálne ochorenie tu neplatí. rovnako už teraz vieme, že imunitná reakcia na covid môže spôsobovať cytokinovú búrku, ktorej dôsledkom je aj veľa mladých ľudí na pľúcnej ventilácii (pravdepodobne aj prípad ruského fitness influencera). a teda neviem, ako si svoj príspevok myslela, na mňa pôsobil dosť odľahčene. a keď si mala taký priebeh, že to, čo popisuješ ti stačilo, tak to ti prajem. no mnoho ľudí to tak nemá. a nie je to tiež žiadna tragédia, dá sa to prežiť, ale úplne štandardný priebeh chrípky, či prechladnutia to nemusí mať.

stanislavicenka
3. jan 2021

Teiffed je liek na predpis, to by som riesilae s lekarom, po telefone. A teplota sa nema zrazat hned.
A tiez ist formou vitaminov.
Manzel mal covid, lahsi priebeh, slabsia nadcha.
Vela tekutin, zvysit vitamin C, prirodnou formou, ak mate bobulky rakytnika, napriklad, a vitamin D, v lekarni vigantol, kvapkat do tuku (oleja, alebo mlieka, napr.)
Drzte sa

simka1454
3. jan 2021

Áno treba vitamín C aj 1000 mg denne ale ten nebrať dlhodobo potom prejs na 500mg denne k tomu vitamín D a zinok. Ja by som aj odporučila šťavu z čiernej aronie pravidelne užívať. Toto všetko je do pre na posilnenie imunity aj ochorenie by potom mohlo mať ľahší priebeh. Ak by boli teploty, kašeľ tak tam samozrejme aj lieky od teploty a proti kašlu.

simca06022011
3. jan 2021

@lellla nejaky zdroj k tej informacii o Ccku?

nikaeli
3. jan 2021

@simka1454
@maru333
áno, už som rozmýšľala aj nad panickou úzkosťou, kedysi som s ňou bojovala, no dlhé roky som mala kľud.. keď som sa dozvedela, že som pozit, strašne som sa preľakla, začali sa mi triasť kolená, srdce až v krku - bola som už vyše týždňa chorá, boleli ma priedušky a dr. mi n povedala, že ma vyšetrí, až budem negatívna a toto ma neskutočne vystrašilo, nevedela som sa ukľudniť pár dní, schudla som 4kg 🙁 vitamíny beriem, magnezko už dávno pred koronou, tancujem hawajské tance, cvičím SM.. snažím sa vždy nejak zamestnať.. dnes ráno som sa zobudila na to, že mi rýchlo bije srdce.. tlakomer ukázal 105/80 a tep 138.. teraz, asi po 3 hodinách, mám tep cca 85..

@lellla Covid je síce vírus, ale pridružujú sa k nemu bakteriálne infekcie, takže "vypotiť sa a čajíkovať" nie vždy postačí.. ja som ani nemala zvýšenú teplotu, takže som sa vôbec nepotila, za to sa mi zapálili dutiny a z toho potom aj priedušnica..

simka1454
3. jan 2021

@nikaeli podľa mňa sú to panicke ataky podľa toho čo popisuješ. Treba sa niečím zamestnať, aj tým tancovanie, relaxačné techniky pridať, ísť na čerstvý vzduch ak zdravie dovolí. Možno by som ešte poradila z lekárne si kúpiť zatiaľ voľnopredajné produkty na upokojenie, nemusia to byť hneď zrovna lieky ale napríklad čaje ako je ľubovník bodkovaný. Pohľadám kvapky prírodné, pošlem link potom.

nikaeli
3. jan 2021

@simka1454 ďakujem 💕

janica209
25. apr 2021

@poly2406 ahoj mam takú otázku ako to je stým vývarom z cesnakom myslím ako sa to pripravuje

Strana
z2