Aké sú výhody a nevýhody inklúzie?
Zaujíma ma názor bežných žien, matiek detí s diagnózou aj bez. Aké sú podľa vás výhody ale aj úskalia? Ďakujem za názory.
@midori_m presne. Mám 23 ročného autistu a mohla by som knihu napísať čím všetkým sme prešli od diagnostiky, škôlky, školy, následne stredná škola. Prístup úradníkov, lekárov, učiteľov, iných rodičov....
To si málo kto dokáže predstaviť.
A zle mu robili zdravé deti a dokonca jedna učiteľka. Ale to je podľa niektorých v pohode ved sú zdravý. Mne
@bosorkabb a ešte by som tej pani na margo "finančnej zodpovednosti" rodičov dodala, že títo rodičia idú ďaleko za hranicu svojich rodinných rozpočtov, nielen pokiaľ ide o škôlky a terapie, ale aj ošetrenie u lekárov, ktoré majú iné deti zdarma, keďže naše deti často nespolupracujú, su odkázané na súkromných lekárov - ošetrenie zúbkov u nespolupracujúceho pacienta s premedikaciou Vás môže stať kľudne aj 500 eur. Štát sa samozrejme akejkoľvek zodpovednosti rád zbaví. A ústavy ? Haha ...okrem toho že každé dieťa má právo na rodinu, lásku, šťastie atď. je toto tvrdenie ešte aj uplne mimo realitu, keďže, ako už niektorí pani povedali, žiadne dostupné ústavy nie sú .
Ja pokym som bola bezdetna, mlada, som pokladala vsetky "problemove" deti iba za nevychovane, hlupe alebo rozmaznane. Nad ADHD som len mavala rukou, ze si chce niekto iba ospravedlnit nevychovanost. No a potom sa mi narodil syn. Ano, je integrovany v beznej ZS. Jeho integracia a diagnoza (NKS + ADD) nijako spoluziakov neovplyvnuje, ale ucitelia su nervozni ked je zasnivany a "nepritomny". Ale zvladaju to. Nie je sam. V triede su tazsie pripady, tiez integrovane. Tie uz aj vyrusuju, maju ADHD, behaju po triede, kricia, biju sa, dovoluju si na ucitelov. A mna toto cele nieco naucilo. Nebudem teraz doma nadavat spolu so synom na tych nespratnikov, ktori rusia aj mojho syna - aj ked sam je integrovany. Nebudem sa ich chciet zbavit. Ucim syna, ze oni za to nemozu, ze aj oni patria medzi ostatnych. Treba im pomoct. Nie ich vylucit. Nikomu nikto nebrani, ak sa chce viac vzdelavat, dostudovat si ucivo doma v tichu. Zvlast ked je to zdrave dieta, ktore to dokaze. Su to tiez niecie deti, ktore potrebuju aby sa ucili a formovali od zdravych deti, aby videli ze su prijimane a patria medzi ne. Podla mna, by sa na skolach mala skladat povinna skuska z EQ a to nielen ziaci, ale aj ucitelia. Lebo ma srdce boli, ked tu citam co zle by dospele zeny tym detom priali a kam by ich dali. :( Mna syn "prevychovava" tym, aky je, a uzdravuje moje chore myslenie. Priala by som to kazdej zene tu, ktora by to potrebovala.
@annm81 Presne tak. Sme presne tam, kde na začiatku debaty. Kadejaký pošahanec bude v škole robiť veselo bordel, narúšať hodiny, vykrikovať, biť sa, dovoľovať si na učiteľov a všetci normálni žiaci, rodičia aj učitelia majú byť empaticky ticho? Úplný nonsens a popretie zmyslu školskej dochádzky. 😡
Zdravé deti chodia do školy a vedomosti potrebujú, aby sa dostali na výberové školy a mohli uplatniť svoj potenciál. A škola im to má zabezpečiť. Kde sú v tomto modely ich práva? Tu empatiu netreba?
Integrovaným žiakom a často aj ich rodičom je všetko jedno, sú radi, že od nich majú pokoj, niekde ich už po ZŠ zoberú a vďaka papierom to aj skončia, ak keď sa nenaučia nič. A keď nebudú použiteľní ani v dospelosti, štát im ešte dá invalidné dôchodky na hlavu a budú mať budúcnosť vybavenú.
Kľudne zopakujem - kto sa nevie správať ako človek, ten nepatrí do normálnej spoločnosti. Nech si behá, kričí, bije sa a dovoľuje doma na rodičov. Ja zas učím deti, nech sa voči takýmto typom bránia.
@heleninamama Ja nie som proti pomoci takýmto deťom (a ich rodičom), skôr naopak. Ale pomáhať sa dá aj tak, aby na to ostatní zásadne nedoplácali - a dokonca je taká pomoc efektívnejšia. Rozhodne nie je v poriadku, ak je pomoc zásadnou prekážkou vzdelávania, čo by mala byť hlavná náplň školy. Rodič, ktorý príde s tvrdením, že sa zdravé deti majú učiť doma, lebo jeho dieťa kvôli svojej diagnóze znemožňuje učenie v škole, je arogantný sebec. Nemám najmenší problém s tým, aby sa do škôl integrovali deti s fyzickým hendikepom, dokonca som presvedčená, že to má pozitívny vplyv na zdravé deti. Nevadia mi ani deti, ktoré majú poruchy učenia (ich hodnotenie je už iná diskusia), ak vyžadujú len iné podanie učiva alebo dodatočnú pomoc, ale deti, ktoré majú extrémne problematické správanie patria do špeciálnych škôl.
@strelicia ako prepac, ale toto nemyslis vážne.😳 akože prečo ma zdravé dieťa trpieť kvoli neprisposobivym jedincom? Prečo keď je 5-6 hodin v škole, ma tráviť ďalšie hodiny učením sa doma, lebo učiteľ namiesto toho, aby deti učil, tak naháňa tvojho foresta po triede?
Len preto, že mám na to "papier" sa môžem správať ako utrhnuty z reťaze a dovolovat si na učiteľov? Lebo mam na to potom akoze právo? Fakt zaujímavý prístup k životu. Nič v zlom, ale to potom aj v praci budú akoze toto "musiet" tolerovať?
Prečo si ho nevzdelavas sama doma, ked je neprisposobivy, hm? Normalne decko bez papiera keď je drzé tak vylucime, ale pri tvojom budeme akoze zatvárať oči, ze? Ešte raz, prečo si ho teda nevdelavas sama doma? Jaj, lebo si rada, že sa ho na pol dna "zbavis a zavesis na krk" niekomu inému? Sorry, ale takéto deti do normálnych škôl absolútne nepatria.
Sa ohanas len právami tvojho dietata, pýtam sa ale, kde sú potom práva toho môjho?
@annm81 a myslis ze tie integrovane deti nestuduju doma? Moj syn sa v skole nenauci absolutne nic, pretoze nie je vyklad stavany vizualne ale sluchovo. Ja mu potom doma vyrabam rozne vizualizacie, kompenzacne pomocky a powerpointy, a tak sa to nauci. Travime ucenim doma cele vecery, aby sme takto stihli kazdy predmet. V CPPP mu vysiel nadpriemerny intelekt 130-135, stiahla mu to iba NKS. Teoreticky by som sa aj ja mala stazovat ze koli detom, ktore maju ADHD a rusia ho sa nemoze ucit v skole. A teraz co? Odstranim mu zo zivota vsetkych ludi, ktori by mohli byt pre neho nejaka prekazka? Robim vo velkej firme, kde sa sedi v open space, tiez tam ludia aj nahlas telefonuju, alebo sa rozpravaju ked maju pracovat, smeju a su aj hlucni. A teraz co, mam sa stazovat zamestnavatelovi aby im urobil nejake samostatne poschodie a vsetkych ich tam nahadzal, lebo ja normalna chcem pracovat na SEBE a oni mi brania v praci? Ja, ja, ja? Nikto iny len ja.
@lienka.7 jediny kto tu nie je normalny si ty. Absolutne neviem kde si vykonstruovala z mojich prispevkov, ze ja mam nejake neprisposobive decko. Naopak vsade pisem, ze moj syn je integrovany pre NKS - pre neznalych je to porucha reci. Inak je tichy a praveze jemu extremne vadi hluk a vsetko ho okamzite vyrusi. Ma spoluziakov ADHD ktori robia hluk a su drzi k ucitelom, ale moj syn je slusny. Mas uplne pomylene co tu kto napisal, tak sa prosim ta ukludni a prestan sa tu do mna navazat za to co som nenapisala.
@strelicia Ja som už v tejto diskusii písala, že v mojej socialnej bubline je vzdelanie veľmi cenená hodnota a že je úplný štandard, že deti sa doučujú mimo školy - bohužiaľ, pretože takto by to byť nemalo. Problematické deti v riadnej škole sú jedným z dôvodov, prečo úroveň vzdelania klesá, s čím ja rozhodne nesúhlasím. Neviem, načo do školy posielaš dieťa ty, ale ja na to, aby sa vzdelávalo. Ak ti stačí, že tam strávi čas v skupinke iných detí, načo potom drahé riešenie so školou, keď stačí aj nejaké opatrovateľské centrum, alebo dokonca lúka za mestom, ako to bolo kedysi??? Bolo by to lacnejšie.
Tvoj príklad s prácou v open space je úplne mimo. Deti v školách snáď nepracujú v open space? Takže o akom samostatnom poschodí to hovoríš? Už nehovoriac o tom, že ty si môžeš dať štople či slúchadlá. A ešte máš aj ten luxus, že ak máš nejaké rokovanie, tak si vyhradíš tichú miestnosť, že? Lebo asi nedohaduješ dôležité veci v hluku, kde sa nepočuješ s kolegom. Má taký luxus aj žiak, ktorý potrebuje počuť učiteľku? Na šéfa u vás počas rokovania tiež bežne niekto vykrikuje a nedovolí mu dokončiť vetu? A agresívnych kolegov tam tiež tolerujete? Musíš mať tú prácu veľmi rada, ak v takom zamestnaní zotrvávaš.
Nepríde ti trápne tvoje zvolanie "ja, ja, nikto iný", keď súčasne žiadaš, aby sa 95% detí zásadným spôsobom obmedzovalo kvôli pár jednotlivcom?
@strelicia Máš to dosť pomýlené. Tvoj syn je tichý, nevie poriadne hovoriť, vadí mu hluk a ty si spokojná, že denne musí tráviť čas so spolužiakmi, ktorí sa správajú ako opice? Nevadí ti, že trpí, že sa nenaučí toľko, koľko by mohol v normálnom prostredí? Radšej ho všetky predmety učíš sama doma popoludní? Alebo si len škodoradostne rada, že to u vás musia robiť všetci, keďže Tvoje dieťa by sa aj tak v škole nenaučilo to, čo zdravé deti?
Zrejme máš len jedno dieťa a nemáš iné povinnosti. Raz však prídeš do bodu, keď to nebudeš stíhať a zvládať - stredoškolské učivo - a potom čo?
Ja mám opačný názor. Škola má primárne vzdelávať deti, ktoré sa učiť chcú a majú na to intelekt a správanie. Učiteľ má predovšetkým vysvetľovať, nie riešiť nevychované a kadejakým spôsobom narušené deti. V škole trávia žiaci 6-7 hodín denne a popoludní majú mať relax, nie doháňať niečo, čo sa nedalo počuť, vysvetliť, naučiť kvôli neprispôsobivým spolužiakom. Tí, ktorí chcú skákať, kričať, znemožňujú prácu učiteľom, ohrozujú ostatných a navyše, nie sú schopní chápať učivo... tých treba poslať do špeciálnych škôl alebo si ich majú rodičia vzdelávať doma. Pre nich je pobyt v škole aj tak zbytočný. Nemali by však brániť vo vzdelávaní ostatným.
@strelicia normálna nie si akurat tak ty, keď nutis syna chodiť do školy, ktorá nie je pre neho vhodná. Co sa hanbis, žeby chodil do špeciálnej? A k tomu IQ s radšej nebudem vyjadrovať. Lebo ani IQ 1000 ti zial nepomôže, keď si nepoužiteľný v praktickom živote.
A nie, nemusis mu zo života odstraňovať iných neprispospbivych ľudí, pokojne sa s nimi hrajte na ihrisku, kde nech lietajú ako šarkany. Ale nie v škole.
Co sa tyka tej prace, zase si mimo. A navyše, predsa mas možnosť zmeny, nájsť si takú, kde nebudeš robiť "robotnicu" v úle. Mne osobne ti nevyhovuje, preto som sa ani nikdy nehlásila do korporátov.
A keď sme už pri tej práci, neviem, či by sa tebe páčili, keby si v práci 8 hodín nič neurobila, lebo ti tam behajú neprisposobivi kolegovia a mala by si robotu potom dorabat doma. To, čo si mala urobiť v praci. No už ta chcem vidieť, ako by si bola celá "nadsena".
Ja si myslim, ze rodicia integrovanych deti ich preto davaju do beznej zs, lebo dufaju a veria, ze nejako to tam zvladnu, ze sa zlepsia (??) a mozno aj pojdu studovat za rovnakych privilegovanych podmienok niekam dalej (odpustani, tolerovani, papieroch), co zo spec.skoly tazko sa niekam dostanu a ze raz sa v nejakej ChD zamestnaju mozno. A ze za kvazi lacny peniaz ich maju poldna niekde. Lebo opatrovatelske centrum alebo zostat doma s nim by bolo o dost drahsie. Ale to su vsetko iba nadeje tych ich rodicov, preco tam tie deti su a asi nejake dotacie pre skolu, ze ich vezmu. Lebo, co je v triede integrovany ziak, kyve sa z lava do prava, vadi mu xy veci, ma OCD - to je nepouzitelny do zivota samostatne, nevie sa sustredit iba ak su vsetci ticho, pomaly nedychaju, nehybu sa, nikto nic nesmie iba on, lebo ma papier a je integrovany - ale bez doprovodu/asistenta/rodica nic nezvlada.
Moja osobna skusenost. Dieta, ktore sikanovalo spoluziakov, ignorovalo ucitelov a robilo cez prestavky bordel bolo dieta zijuce so svojou babkou, lebo otca nemalo a mama, aby uzivila rodinu pracovala v meste niekolko 100km od svojhondietata. Domov chodila len cez vikendy. Ziadne diagnozy. Ziadne papiere.
Aj taketo deti maju ist do specialnej skoly? Alebo tie mozu ostat, podat im najskor pomocnu ruku a ak to nejde, tak to nasledne zvazovat?
Ci ked dieta nema ziadnu diagnozu, moze kludne dalej napadat spoluziakov, spomalovat vzdelavanie ostatnych deti bez diagnoz?? Pytam sa, lebo vy o inom nepisete.
Preco sa tu neustale odvolavate, ze integrovane deti su jedini utocnici a treba, aby isli z beznej skoly von? Uz sa troska uvedomte. Aj dieta s ADHD nemusi pobehovat po triede a spomalovat tempo spoluziakom. Potrebuje byt mozno castejsie tyzdennikom, chodit zotierat tabulu, rozdavat zosity na pisomky, zbierat ich, chodit pre pomocky...
Ci mi chcete povedat, ze ucitelka sa bezne nechava tlct od ziaka, sikana sa na skole s riaditelom neriesi a taketo deti ostavaju v klasickych skolach? Kolko takych spoluziakov maju vase deti? Aby ste teda hovorili o svojich vlastnych skusenostiach a nie na zaklade ja si myslim, lebo viem?
@annm81 kto tu ospravedlnuje agresivitu hocijakych deti? preco sa tu rozobera iba agresivita deti s "papiermi"? Zeby ospravedlnenie agresivity zdravych deti? Len na tejto stranke diskusie sa vyjadrili 2 zeny o detoch s "papiermi" a o tom, ze rodicia integrovanych deti davaju deti do skoly, aby mali od nich pokoj.
Mozno si prehliadla. jeden prispevok je priamo smerovany prave tebe.
Agresivita na skole sa riesi. A je uplne jedno, ci je ziak integrovany.
Ja už som sa k téme vyjadrila vyššie, úplne chápem obe strany a považujem za úplne zbytočné sa vôbec o tom doťahovať, pretože to len vyvoláva negatívne emócie u oboch strán. Pritom problém je systém. Nie rodičia detí s dg. Niekoľkokrát tu bolo spomenuté, že deti s dg. majú ísť do špeciálnych škôl. Treba si uvedomiť, že do špeciálnych škôl deti s normointelektom proste neberú. Takže je veľmi neohladuplne vyjadrovať sa na adresu rodičov detí s dg , že ich odkladajú do normálnej školy a dúfajú v to, že sa tam ich deti posunú. Oni proste nemajú inú možnosť. Verte, že ak by existovali možnosti, veľká časť rodičov by tie možnosti využila.
@annm81 zas mas svoj den? Akoze zaprisahala som sa, ze s tebou uz nebudem komunikovat, lebo to nejde. Ty si vytvoris domienku, ktora nie je pravdiva a potom sa dozadujes vysvetlenia niecoho, co si si "s porozumenim" vytiahla.
Ale dam tomu poslednu sancu.
Nazov znie: "Aký máte názor na inklúziu?"
V diskusii sa rozobera: ze zdrave deti a ucitelky v skole trpia, lebo integrovane deti su na ne agresivne
Vysvetlila som: agresita je aj u zdravych deti a treba ju riesit ako celok a nezameriavat sa tu iba na deti s "papiermi" ako tu bolo napisane
Tvoja domienka: obhajujem agresivitu deti s papierom. 🙈
@akje nie som celkom presvedčená, že ja som tá, čo má problém s porozumením. Agresivita je častý problém mnohých integrovaných detí - nemáš v tejto diskusii spomenutých dosť osobných skúseností? To, že narastá agresivita v celej spoločnosti nie je problém inklúzie, má iné dôvody a inak sa prejavuje, vyžaduje teda iné riešenia. Vyčítať ľuďom, že v téme, ktorá sa špecificky pýta na konkrétny problém, že sa k tomu problému vyjadrujú, je dosť mimo, nie?
@akvi aj tu sa objavili rodičia, ktorí k problému pristupujú tak, že decko do školy odkladajú a vôbec ich netrápi, že tam nefunguje výuka, že? - veď zdravé deti si to majú dobrať doma... Veľmi dobre všetci vieme, že je kopec rodičov, ktorí problémy svojho dieťaťa zľahčujú a majú pocit, že sú tí privilegovaní, ktorým má prejsť všetko. Koniec- koncov, máme čerstvé skúsenosti aj s tým, že to môže mať veľmi tragické následky. A samozrejmé všetci tiež vieme, že sa to netýka každého rodiča.
Teda áno, základný problém je systém. Ukazuje sa, že snaha zaradiť temer každé dieťa do bežnej školy, je slepá cesta. Namiesto toho treba vytvoriť sieť špeciálnych škôl - a tým mám na mysli školy, ktoré vezmú dieťa s akýmkoľvek IQ. O čo efektívnejšie by bolo mať v jednej špeciálnej škole triedy pre deti, ktoré majú nižšie IQ a rovnako pre deti s normálnym či vyšším IQ, ale významne zaostávajúce v sociálnych zručnostiach? Každá trieda môže mať špecificky prispôsobený obsah učiva a kým v jednej sa budú deti učiť základy pre to, aby jedného dňa dokázali v čo najväčšej miere samostatne fungovať, v druhej sa budú popri náročnejšom učiva vo veľkej miere venovať zlepšovaniu sociálnych zručností (lebo iný problém je, že v školách pre nadané deti síce rozvíjajú intelekt, ale na to, v čom decká zaostávajú, kašlú). Pod jednou strechou sa tak môžu sústrediť špeciálni pedagógovia, psychológovia, psychiatri, môžu tam byť špecificky navrhnuté priestory, upravené počty žiakov v triedach, postupy, môžu sa riešiť školské autobusy pokrývajúce širšie okolie, dokonca internáty, aby boli takéto školy dostupné pre všetky deti, ktoré to potrebujú.
@annm81 myslim si, ze viac pomoze zamerat sa na riesenie agresivity u vsetkych deti celkovo.
Riesit agresiu u 1 casti z nich nezmeni nic, cize mi pride zbytocne rozhorcovanie sa nad detmi, co maju "papiere".
Sama mam dieta s ADHD, co ma papiere, preto ma tema agresivity trapi aj u zdravych deti. Sama vidim, ze je aj inde. Mna sa tato tema priamo dotyka, pretoze moje dieta agresivne nie je a toto skatulkovanie tu nema vyznam. Ty mas take dieta?
Ak ti vadi, ze ma niekto zaujem diskutovat o agresivite vsetkych a nie len iba o casti deti, tak si dalej pis s tymi, co maju rovnaky nazor ako ty.

@lenka22031
@zuzanockamt vysoká škola tomu nepomôže, je to naozaj individuálne. Dôležitý si 1 rade učitelia. Musia vynakladať viac úsilia na také dieťa.