icon

Ako prekonať stav, keď na vás príde tetánia?

rokkisu
13. nov 2012

Ahojte. Chcem poprosiť o radu. Asi pred pol rokom mi zistili tetanický syndróm - chronický. Ruky a nohy mi zatiaľ chvalabohu nevykrúcalo, ale keď to príde, sú to strašné stavy. Neviem čo robiť. Sú to stavy, kedy neviem či odpadnem, či ma preženie, či budem vracať, či mám kričať, pulz aspoň 130, hviezdičky nad hlavou a tlkot srdca až v ušiach a mravci po celej tvári. Je to fakt nepríjemné.Prichádza to raz za týždeň, hlavne večer. Jediné čo mi ako tak pomôže je vaňa s teplou vodou. Neviem prečo, ale teplá voda mi pomáhala aj v čase tehotenstva, keď mi bývalo zle. Vo vani presedím aj hodinu. Ako to prekonať? Občas to trvá i 2 hodiny. Magnézium i kalcium si dávam preventívne. Dýchanie do sáčku mi vôbec nejde, mám z toho závraty. Poradíte mi, ako prekonať tento stav čo najlepšie a najrýchlejšie? ďakujem.

myriada
8. mar 2016

@adriankabalaz zlatá 😉 to áno, poteší, že nie sme v tom samé 🙂 ale nie, určite by bolo lepšie keby sme boli všetky zdravé, to je hlavné...každého občas niečo pobolieva. No ja som sa už dostala do takého štádia za poslednú dobu, že už som si namyslela také choroby 😖 a povedala som si že dosť, ešte si niečo privolám...

adriankabalaz
8. mar 2016

@myriada moja poznám.bola som na viac vyšetrení.Dosť dlho som myslela že určite zomieram,a že doktori len povedia že to je tatania.Teraz celkom verím že áno je to ono.Len stále neviem prečo to musím mať.Veď bola som vystresovana,vyčerpaná,ale kvôli tomu aby som iným pomohla.No a páči život ako poďakovanie tie dobré činy podakuje takto :((to veľakrát poviem,neni to vôbec fér.

myriada
8. mar 2016

@adriankabalaz veru stres je pliaga odrazí sa to buď na zdraví alebo na psychike alebo oboje naraz vo forme tetanie a to je ťažký údel. Musíš veriť že sa ti všetko dobro raz vráti.

adriankabalaz
8. mar 2016

@myriada to áno,všetci budeme zase ok.A budeme viac šetriť naše telo ;)

zuzike123
8. mar 2016

@myriada U mna ta akutna faza trvala asi 4 mesiace, potom zlepsenie, ale bolo podozrenie na sklerozu multiplex, uz som sa videla, ze ju mam, vsetky priznaky som pripisovala tomu, uz som viac nevladala, tak preto AD. Ale s nimi je to stabilne dobre. Preto sa bojim, co raz bude az ich vysadim, ci sa tie uzkostne stavy vratia alebo nie.

myriada
8. mar 2016

@zuzike123 na základe čoho bolo podozrenie na sklerozu multiplex?

zuzike123
8. mar 2016

@myriada Ani nehovor, trpla mi lava ruka, lava cast hlavy a potom ma bolela aj lava noha, bola som na MR mozgu a miesto toho, aby to vyvratilo, tak mi tam nasli nieco neurcite. Tak som bola vo februari v spitali na lumbalnej punkcii a teda vyvratili to, ze to mam v hlave asi od narodenia a problemy mam z tetanie a z chrbtice. Cloveka vedia vystrasit, hlavne mna, co stresujem pre kazdu blbost. Na kazde vysetrenie sa caka, no bolo toho na mna moc.

myriada
8. mar 2016

@zuzike123 joj mrzí ma to, veru to k pokoju neprispieva a ešte keď máš takéto problémy, aj mňa tie čakacie doby umaraju, kým sa dostanem k ďalšiemu dr a ten potvrdí že som ok, tak dovtedy sa idem zblázniť 😔 takze teraz uzivas denné lieky? Silne? Kazali
ti aj nejaké vitamíny. Aj povedali na koľko by si mala AD uzivat?

junova
8. mar 2016

Ahojte, môžete mi napísať aké máte príznaky pri tetanii? Ako sa odlišuje od uzkostnej poruchy alebo panickej poruchy? Beriete nejaké lieky? Ja mám od decembra raz mesačne úzkosť, zimnicu, prehánky, návaly tepla do tváre. Prichádza to najmä večer. Minule som sa na to zobudila v noci. Mám aj časté a silné migrény. Aké vyšetrenia mi odporúčate?

zuzike123
8. mar 2016

@myriada Teraz berem lem AD, magnezko som vysadila. Citala som, ze min sa to ma brat pol roka, este tolko nepreslo, tak neviem, kolko to budem brat. Ale som rada, ze sa citim stabilne fajn, lebo tie stavy, ze 1 den ok a 4 dni na umretie boli hrozne. Uvidis ako sa to bude vyvijat u teba, hadam to zvladnes lepsie.

myriada
8. mar 2016

@zuzike123 ja mám preventívne Frontin, za 3 týždne čo mám problémy som si dala zatiaľ len 3 tabletky, tak sa celkom držím...dnes som si musela dať jednu, po včerajšej noci, cítim sa vyčerpaná, ubolená a taká napätá, nevedela som sa uvoľniť a hlavne ako sa blížil večer, tak som si dala jednu a už sa cítim fajn...je to dobré, len lepšie by bolo, keby mi k stavu pohody nemuseli prispievať tabletky...

zuzike123
8. mar 2016

@junova U mna to bolo mravcenie v koncatinach, islo mi to do hlavy, tronutie koncatin, navaly tepla do hlavy, busenie srdca, tlaky na hrudi, ale ma to milion prejavov. Diagnizu stanovi neurolog, tusim sa to vola Emg vysetrenie. Mne nafukli na ruke manzetu a potom som mala zhlboka dychat a vtedy mi uplne strpla ta ruka a vytocilo mi prsty, jasna tetania. Bud to riesi neurolog, alebo posle k psychosovi. Magnezko a anxiolytika predpise aj neurolog, ak treba uz nieco ine, tak psychos. Mas stanovenu uzkostnu poruchu?

myriada
8. mar 2016

@junova u mňa zatiaľ nepotvrdené vyšetrením emg...z ničoho nič vyskočí tlak, krče do nôh, rúk, triaška, sem tam hnačka, úzkostný stav nakoľko nevieš čo bude...

zuzike123
8. mar 2016

@myriada A nie si po nom unavena? Pozeram, ze to je podobne ako neurol a to na mna posobilo tak, ze som nevladala rovno chodit a do hodiny som spala. Kym si davas len raz za cas, tak to nevadi. Horsie bude, ked to zacnes uzivat mesiac v kuse.
Ver tomu, ze mnoho bab ma taketo problemy, to je ta dnesna doba, stres, problemy v rodine ci v praci. Pekne sa obhajujem, ze nie som uplne sibnuta, ze? 🙂

junova
8. mar 2016

@zuzike123 zatiaľ nie, nebola som u psychiatra, len u psychológa a tá mi povedala, že to mám úzkosť. A že netreba mi ísť ku psychiatrovi, že keď budem mať úzkosť, mám si dať neurol. Tebe pomáhajú lieky?

myriada
8. mar 2016

@zuzike123 vieš čo nie, necítim sa tak. Ja si ho dávam, vždy len na noc, ale nemám potrebu ísť hneď spať...je to len 0,25 mg, tak to je asi taký slabší, veru snažím sa fungovať bez neho a keď to ako tak zvládam dávam si Persen Forte. Stále dúfam, že takéto riešenie bude stačiť a bude to zvládať len s občasným užitím Frontinu.
Určite nie si šibnutá, dlhodobý stres sa vždy niekde odrazí. Ja som mala tiež také chvíľky, že som si myslela, že nebudem celkom o.k., ale potom si poviem, že to zvládnem, že tiež som len človek a taký nápor sa nedá vydržať do nekonečna

junova
8. mar 2016

@zuzike123 Čítam, že uzivas antidepresiva. Pomáhajú Ti?, mala si na začiatku nežiaduce účinky, môžem vedieť ako sa volajú?

junova
8. mar 2016

@myriada u mňa nie je trpnutie rúk ani nôh ani vysoký tlak. Mám úzkosť na hrudi, občas zimnicu, prehánky.

myriada
8. mar 2016

@junova a nejaké zášklby svalov, môžeš to cítiť na tvári, končatinách ale aj na chrbte, bruchu?

junova
8. mar 2016

@myriada Persen forte Ti pomaha na ukludnenie?

myriada
8. mar 2016

@junova vieš čo, ťažko povedať, či je to o psychike alebo o tom, že mi pomôže...ale aj napriek tomu, že som ho užila, tak sa tieto stavy zopakovali...možno to chce len dlhodobejšie užívanie

junova
8. mar 2016

@myriada občas tiky na oku, raz keď som mala silnú úzkosť mi trpol kútik úst. Ale odvtedy nie.

myriada
8. mar 2016

@junova hm to môže ale aj nemusí byť tetánia...je to vlastne zvýšená nervovo-svalová dráždivosť

junova
8. mar 2016

@myriada A čo mi môže pomôcť ukludnit sa? Myslíš, že sú potrebné antidepresiva?

myriada
8. mar 2016

@junova hm mne ťažko povedať, neviem aký je tvoj stav...je mnoho prírodných vecí Sedatif PC, Persen Forte, medovkový čaj, vitamín C...skús prechádzky, jogu/pilates, masáže
ale čo sa týka AD, to ti neviem poradiť
Ja som tiež dostala Frontin od obvodnej, je to AD ale siahla som po ňom asi len 4x keď už bolo zle

zuzike123
8. mar 2016

@junova Dostala som Eliceu, vraj ma dobru znasanlivost, ale dostala som zakaz citat pribalovy letak 🙂 Je na depku aj uzkostnu ci panicku poruchu a mne teda zabera. Mala som neziaduce ucinky, ked som sa v noci zobudila na ranu v hlave. Najprv som si myslela, ze mrtvica, potom som si zvykla, ze sa to deje. Volala som psychoske, ze o tom este nepocula, bola som medzitym v spitali a tam tiez na mna kukali ako na blbca,ze o com tocim, robili mi MR mozgu, to bolo ok, ale stale si myslim, ze to je z toho lieku. Tak som si precitala letak a tam pisali, ze pri vysadeni su mozne elektricke soky aj v hlave, to bude ono, akurat ja som to mala pri nasadeni ☹ Inak mi vsetci vraveli, ze to je psychikou. Okrem toho som nemala vobec nic, aj ked neziaducich ucinkov tam je na 3 strany 🙂

junova
8. mar 2016

@zuzike123 a tie elektrické šoky Ti už prešli?

zuzike123
8. mar 2016

@junova Este sa na to obcas zobudim, ale fakt len obcas, na zaciatku to bolo aj kazdu druhu noc. Hlavne uz pri tom nepanikarim, lebo toto tiez nepridava k psychickej pohode.

1257
8. mar 2016

@lentuska Ahoj nprosím Ta dala by si kontak aj mne dakujem

adriankabalaz
8. mar 2016

Mávate niekedy trošku zufalost..že prečo to musíme mať??