icon

Ako prekonať stav, keď na vás príde tetánia?

rokkisu
13. nov 2012

Ahojte. Chcem poprosiť o radu. Asi pred pol rokom mi zistili tetanický syndróm - chronický. Ruky a nohy mi zatiaľ chvalabohu nevykrúcalo, ale keď to príde, sú to strašné stavy. Neviem čo robiť. Sú to stavy, kedy neviem či odpadnem, či ma preženie, či budem vracať, či mám kričať, pulz aspoň 130, hviezdičky nad hlavou a tlkot srdca až v ušiach a mravci po celej tvári. Je to fakt nepríjemné.Prichádza to raz za týždeň, hlavne večer. Jediné čo mi ako tak pomôže je vaňa s teplou vodou. Neviem prečo, ale teplá voda mi pomáhala aj v čase tehotenstva, keď mi bývalo zle. Vo vani presedím aj hodinu. Ako to prekonať? Občas to trvá i 2 hodiny. Magnézium i kalcium si dávam preventívne. Dýchanie do sáčku mi vôbec nejde, mám z toho závraty. Poradíte mi, ako prekonať tento stav čo najlepšie a najrýchlejšie? ďakujem.

pasikavamacka
18. mar 2016

@mima4 robila som si test v decembri a vysla mi laktoza a vajicka. tie odvtedy nejem, avsak moje tazkosti sa zhorsili. vtedy ma len pobolieval zaludok, teraz je to horsie.

mima4
18. mar 2016

@pasikavamacka ale vystrihas sa uplne vsetkemu, do coho ide mlieko a vajicka? lebo mat intoleranciu neznamena len vynechat napr. jogurt...ale aj urcite druhy peciva..kde ide mlieko

pasikavamacka
18. mar 2016

@mima4 take veci, ktore obsahuju nejake zlozky jem obcas (ved napr. aj probitoika tusim obsahuju laktozu a jem ich obcas, aj collostrum) ta intolerancia ktora vysla nebola silna, ale taka stredna. nemyslim si vsak, ze to sposobuje akutne zaludocne krce mne to vyzera na nejaku gastritidu alebo zapal. hlavne ta zvysena teplota ma vystrasila, ale to moze byt este z mojho nestastneho virusu.
inak gastroenterolog ma vysmial za ten test, ze hovadina. z jeho vysledkov mi nevysla laktoza vobec. neviem uz comu verit

tebe aka intolerancia vysla z toho testu a ake mas skusenosti?

mima4
19. mar 2016

@pasikavamacka mne vysla psenica, a ako viem, lelkari skumaju alergie, nie intolerancie, test ma 96 % pravdepodobnost ...teda presnost...vyskusaj a uvidis

zuzike123
19. mar 2016

@pasikavamacka U mna bol spustacom asi stres, ale je mozne ze ulohu zohralo aj malo vitaminov, lebo sa mi to cele zacalo v lete.
S obvodnou mam podobne skusenosti, nemame tu istu? 😉 Tiez mi je trapne tam uz ist, tak ked som mala v januari bolesti brucha trpela som az kymmi to nezacalo vyzarovat do nohy, nakoniec som tam sla, zobrala krv a konecne na mna nepozerala ako na hypochondra, lebo mi vysiel zapal. Bol z toho nakoniec zapal vajecnika, ale tiez som si na zaciatku myslela, ze zas daco z tetanie ☹ Neviem rozoznat, co je vazne a co nie.
Ked mas teplotu, tak to bude nejaky zapal. Skoc na pohotovost, tam ta vysetria odbornici a nemusis 3 dni behat po doktoroch, a zaroven sa vyhnes obvodnej.

zuzike123
19. mar 2016

@mima4 Tiez som si robila ten test, najsilnejsie mi vysli vajcia a kvasnice. Ale slabucko sa mi zafarbili aj dalsie. Neviem si predstavit vysadit vajcia, a nikdy som si nevsimla, ze by mi robili zle. Tie kvasnice by sedeli.

mima4
19. mar 2016

@zuzike123 no pri intolerancii je vraj najvacisa zrada to, ze prejavy sa zacnu o par hodin neskor a niekedy dokonca az o par dni... takze nevies vlastne z coho clovek ma problemy....
Na tvojom mieste by som ich vysadila, aj kvasnice.

pasikavamacka
19. mar 2016

@zuzike123 ak mas traviace tazkosti, skus tie vajicka vysadit. Ale je to na tebe
No o stave na pohotovosti radsej ani nejdem pisat, v januari som si tam posedela aj 7hodin. Odvtedy som sa poucila a pojdem tam iba ak budem mat infarkt. S inym sa neoplati tam ist. Bola som na Antolskej, tam je katastroficky stav.
Musim si pockat na termin na gastre, idem v aprili. Ak bude zle, zaplatim si Thalion, tam sa necaka tak dlho

mima4
19. mar 2016

@pasikavamacka a kolko sa plati v tom thalion?

zuzike123
19. mar 2016

@pasikavamacka Fakt? Tak ja mam potom na Antolskej vzdy stastie. Ked som tam bola na jesen s nohou, zobrali ma hned a teraz vo februari s bolestou brucha som cakala asi hodinu. Vzali to komplexne: krv, moc, sono brucha, gyn vysetrenie. Kam chodis na gastro, ked tak dlho cakas? U Mudr Slezaka na Vajnorskej ti daju termin o tyzden, ale popravde dr mi moc nesadol.

zuzike123
19. mar 2016

@mima4 Asi to skusim, len vsade mas napisane: moze obsahovat stopy vajec. Tie su fakt vsade ☹

pasikavamacka
19. mar 2016

@zuzike123 to si mala fakt stastie. bola som tam uz viackrat a vzdy to bolo min. na 3-4 hodiny, ale tento rok uz horsie. a lekari boli neprijemni. isla som tam s kolapsovymi stavmi. mozno preto ma nebrali vazne, lebo som nemala bolesti, "len" som odpadavala.
tak stritkne to neberiem, ze stopy vajec, lebo mi vysla len stredna intolerancia, nie silna. ale s prazenicou som sa mohla rozlucit. v poslednom case mi aj bolo tazko po vajickach. verim tomu, ze ked dam svoje oslabene telo dokopy, budem moct jest vajicka 🙂

pasikavamacka
19. mar 2016

@mima4 v Thalione som platila 25e za konzultaciu+ endoskopicke vysetrenie. na rok sa plati tusim dokopy 50e, ale neprihlasila som sa na cely rok.
na gastro chodim do Procare v Petrzalke, cakacky su cca mesacne

1257
19. mar 2016

@zuzike123 áno ja pravidelne pri záchvate mám hnačku tak aspon viem žeto je tetánia a neumieram 😀

olivka84
19. mar 2016

Ahojte. Ani neviem ako popisat svoj stav. Po porode som zacala mat cudne pocity akoby slabost v lavej ruke . a casom to preslo na lavu stranu tela. Teraz uz sa mi ta ruka aj trasie mravencia mi prsty su to 3 roky co to zacalo. Nemam ziadne stavy uzkosti zachvaty zrychlene dychanie. Na neurologii mi diagnostikovali tetanicky syndrom. Mri hlavy som mala ok este mi robili bera a vep vysetrenie tiez v poriadku. A tiez mi napichli do ruky nitrogltcerin ci co to bolo a vraj vtedy som mala tu tetanicku ruku. Citala som aj tu par stran ale nenasla som sa tu . a ani miesom stotoznena s diagnozou akoze je to lepsie ako skleroza multiplex ci parkinson ale . . ale preco tie pocity slabosti citim len na lavej strane a preco stale co som citala tak tetanicky syndrom su zachvaty ze dlho nic a potom to pride. Lenze ja to mam stale. Priznavam ze nad tym stale rozmyslam v kuse mozno aj tym to mozem zhorsovat. Ale som stoho na nervy. Objednala som sa na neurologiu ale az do maja musim cakat sa zblaznim dovtedy.

eliska13
19. mar 2016

@pasikavamacka vacsina bolesti zaludka je zo stresu, uzkosti

eliska13
19. mar 2016

@myriada frontin nie je AD, ale ukludnovak

eliska13
19. mar 2016

@myriada stres sa vacsinou objavi, az neskor po prezitych problemoch .Necitala som vsetko, ale tak mama v nemocnici to je napor na psychiku
Ja som v mojom zlom obdobi ficala o 106 a, ked stres opadol a bol klud dostala som viac x panicky zachvat

pasikavamacka
19. mar 2016

@olivka84 ja tiez nie som stotoznena, pride mi diagnoza taka, ze ked lekari nevedia co ti je, oznacia to tetaniou. Mne tiez trpla len prava ruka, lava nikdy. Ja si myslim, ze za tym su skor ine veci, bakterie alebo virusy, ktorym lekari nevenuju pozornost. Napr.borelioza sposobuje podobne priznaky. Ja este cakam na vysledky boreliozy. Dala som si robit testy u odbornicky, lebo bezne testy boli nejednoznacne. Mam okrem toho aj plucne mykoplazmy, kt.oslabuju organiZmus, kt.potom produkuje vselijake symptomy

luxus10
19. mar 2016

@olivka84 olivka porod si mala normalny, ci sekciu, mala si nejaky spinal, mala si napichnutu miechu?

kachita
19. mar 2016

@ewca a co sa ti mohlo pocas ataku atat? Je to len zachvat, neprijemnt, ale nezabija. Ci nie?

zuzike123
20. mar 2016

@olivka84 Na vyvratenie SM ti robili MRI mozgu aj krcnej miechy? Skus si vypytat nove MRI, teda dufam, ze tam nic nebude, ale aspon by si sa ukludnila. Nemozes to mat z chrbtice? Tiez som mala podozrenie na SM, lebo som mala problemy s lavou nohou a lavou rukou, ale nakoniec to bola nestastna nahoda, 2 ine diagnozy akurat na 1 strane. Ruka bola z krcnej chrbtice a noha asi z driekovej. Nemozes to mat tiez z chrbtice?

olivka84
20. mar 2016

@luxus10 rodila som sekciou napichli mi miechu. Ale vsetko vyzeralo v poriadku abi len hlava ma nebolela.
@zuzike123 robili mi mri mozgu dva krat s odstupom 2 rokov. Miechu nie. Vraj to musi byt mozog lebo to citim aj na tvari. Ale teda krk ma bolieva strasne non stop ani nepamatam kedy ma nebolel . aj krize

olivka84
20. mar 2016

@pasikavamacka mne robili uz ba boreliozu lumbalnu punkciu hned ako druhy test. Prvy bol ctcko.

luxus10
20. mar 2016

@olivka84 olivka este prezrad ako si na tom bola so spankom po porode, ako si na tom teraz...ako si na tom s urovnou stresu....

olivka84
21. mar 2016

@luxus10 so spankom? No bieda asi ako kazda mama vstavanie kazdu chvilu az do dvoch rokov... Teraz to je uz dobre spim aj 9 hodin ale vstavam zbita jak pes. Stres je v pohode aspon nemam pocit ze by som nejaky mala.

olivka84
21. mar 2016

Teda okrem toho ze sa bojim co mi je

pasikavamacka
21. mar 2016

Tak mi volali, ze mam pozitivnu boreliozu :/ inak v beznej ambulancii mi vysli vsetky testy na borelie negativne. Zaplatila som si testy u odbornicky a tam jasna borelioza. Takze pozor na to. Bezne labaky nevedia poriadne otestovat borel.

gora8
21. mar 2016

@pasikavamacka ahoj, ak si z Ba mozes mi prosi dat kontakt na tu lekarku? Kludne do IP. Dakujem

erulka77
21. mar 2016

@pasikavamacka to uz budes mat pozitivne do smrti aj ja ju mam mala som ll az lll stupen