icon

Ako prekonať stav, keď na vás príde tetánia?

rokkisu
13. nov 2012

Ahojte. Chcem poprosiť o radu. Asi pred pol rokom mi zistili tetanický syndróm - chronický. Ruky a nohy mi zatiaľ chvalabohu nevykrúcalo, ale keď to príde, sú to strašné stavy. Neviem čo robiť. Sú to stavy, kedy neviem či odpadnem, či ma preženie, či budem vracať, či mám kričať, pulz aspoň 130, hviezdičky nad hlavou a tlkot srdca až v ušiach a mravci po celej tvári. Je to fakt nepríjemné.Prichádza to raz za týždeň, hlavne večer. Jediné čo mi ako tak pomôže je vaňa s teplou vodou. Neviem prečo, ale teplá voda mi pomáhala aj v čase tehotenstva, keď mi bývalo zle. Vo vani presedím aj hodinu. Ako to prekonať? Občas to trvá i 2 hodiny. Magnézium i kalcium si dávam preventívne. Dýchanie do sáčku mi vôbec nejde, mám z toho závraty. Poradíte mi, ako prekonať tento stav čo najlepšie a najrýchlejšie? ďakujem.

luxus10
20. apr 2016

@pasikavamacka ako?uzivas atb?, na ako dlho ti todali? budes ich uzivat vkuse, ci s prestavkami? a ake atb sa na to uzivaju?

pasikavamacka
21. apr 2016

@luxus10 uz mam ATB. beriem kombinaciu amoxicilin+klarytromicin+antimykotika a dalsie doplnky. uzivaju sa bez prestavky. nevedeli mi povedat ako dlho, to zavisi od mojho tela, ked uz vymiznu vsetky priznaky, spravime znova test, ci je infekcia stale pritomna. na kontrolu idem o mesiac a pol a priemerna dlzka liecby u chronickych pacientov je 11mesiacov 😖 kazde 2 mesiace mi budu ATB menit

meddulka
13. máj 2016
meddulka
13. máj 2016

@meddulka dobrý deň, mohli by ste mi prosím poradiť ako urobiť tu očistu od ťažkých kovov?ďakujem

lucijag
14. máj 2016

@meddulka ak mate zaujem napiste mi ip

pali3x
23. máj 2016

Ahoj... Dúfam, že nevadí, že tu niečo dopíšem ja (muž). Mám 40r a už nejakých 15 rokov sa mám stále zle. Teoreticky by mi sadli aj príznaky, ktoré tu všetky popisujete. Ja som z toho už bol aj dosť vytočený, lebo stále, keď som niečo išiel povedať doktorke, tak som začal "Pani doktorka, ja viem, že vyzerám ako hypochonder, ale..." 🙂. A potom... "nemohli by sme niečo skúsiť, aby sme môj stav nejako vylepšili? ... Zrejme mi niečo je, nie vážne, lebo by som tu po takom čase už nebol..." 🙂. K doktorke chodím cca každé 3 mesiace po lieky na vyšší tlak. Teoreticky u mňa sa všetko ak sa dobre pamätám začalo, keď mi zomrela mama (v roku 2001) odvtedy sa niečo vo mne zmenilo a už sa to neopravilo. Bol som veľmi živé a nezničiteľné dieťa. Teraz som už roky síce ako-tak v pohode, ale cítim sa niekedy ako starý dedo - akoby som mal závrat, kadečo ma bolí, tlačí ma na hrudníku, bolia ma kosti, svaly, únava...
Aj ja som bol na všeliake vyšetrenia a zatiaľ našťastie nič nezistili, čo by ma nejako dostalo zo sveta.
Naposledy am ale doktorka poslal k neurológovi, pre slabé bolesti a tlak akože "na rebrách" (Na rontgene enbolo nič, čo by tam nemalo byť). Neurológ ma objedanal na vyšetrenie tetánie. Uvidím v Júni.
Ak mám pravdu povedať, tak by som sa veľmi tešil, ak by mi našli niečo, na čo sa neumiera a dá sa s tým nejako žiť a vylepšiť to. Mám 2 deti 9 + 6 rokov. Chcem žiť lepšie ako doteraz a viac si užívať život, ale to sa akosi nedá, ak človeka stále niečo niekde bolí, alebo je unavený, prípadne sa cíti ako v polospánku...
Snažím sa žiť čo najzdravšie, nejesť nezmysly... Spať sa mi dostatočne nedarí... Nejako žijem, niekedy mám pocit, že skôr prežívam... Najviac ma žerie, že niekto fajčí, pije, žije totálne nezdravo a má sa dobre. Ja sa snažím a je mi na figu...
Držím všetkým palce ;).

pali3x
23. máj 2016

Ešte by som dodal takú drobnosť... Chodiť vládzem (aj rýchlo) a mám z toho aj celkom pôžitok... Kedysi som bol na vyšetrení srdca (pred cca 7 rokmi) a bolo to OK. Práve aj preto moja doktorka vylučuje nejaké problémy so srdcom.
Život mám rád, zdravie si nadovšetko vážim, len keby ma stále niečo neotravovalo... Dokonca ešte aj niečo málo humoru vo mne zostalo...

Asi by som sa mal riadiť tým, čo mi povedal neurológ... "Všetky choroby sú z nedostatku alkoholu a sexu" 🙂.

zuzike123
23. máj 2016

@pali3x Uplne s prehladom to moze byt tetania. Aj ked ti ju potvrdia, este nemas vyhrate, povedia, ze treba pozitivne mysliet, vela sportovat, jest magnezko. Ale komu sa to uz len podari, zmenit vsetko zo dna na den? ☹

myriada
23. máj 2016

@pali3x alebo depresia...

pasikavamacka
24. máj 2016

@pali3x kukni na FB skupinu Lyme-Lymeska nemoc (borelioza), vsetci tam maju take priznaky ako ty- unava, zavraty, bolest rebier, svalov, kosti,klbov, hrudnika atd. borelioza moze dlho driemat v tele a vypukne pri velkej zatazi alebo strese. ja si nemyslim, ze depresia moze sposobit taketo priznaky, aj ked lekari ked nie su schopni najst pricinu, vsetko hadzu na psychiku. aj depresiu moze sposobit infekcia v tele, lebo toxiny z bakterii sposobuju uzkostne stavy

pali3x
24. máj 2016

Boreoliózu, hepatitídy a podobne mi moja doktorka testovala. Ale pre istotu sa jej ešte spýtam (hlavne na boreliózu). Je to nanič, keď je človek podľa výsledkov zdravý a cíti sa pritom mizerne, a druhej strane je super vedieť, že nič vážne mi nie je.
Pre mňa je zdravie na jednom z popredných miest. Snažíme sa s manželkou a deťmi žiť tak, aby sme si čo najmenej škodili. Ale človek nikdy nevie čo na neho kde čaká, aj keď je opatrný v duchu hesla "2x meraj a raz rež".
Ale ide leto a svet je krásny (kde ako, našťastie u nás je), tak buďme optimisti a dúfam, že všetci, čo majú nejaký problém natrafia rýchlo na doktora, ktorý pomôže ;).

pasikavamacka
24. máj 2016

@pali3x ak mas chronicku boreliozu, testy u obvodnej ti ju neodhalia. vacsina ludi ma testy falosne negativne, aj ja som mala testy u obdvodnej -dokonca aj na infekcnom -negativne. zaplatila som si u sukromnej lekarky testy na boreliozu, ktore sa vysetruju v laboratoriu na to specializovanom. zrazu som mala testy pozitivne.
obvodna ti isto robila najlacnejsi test Elisa, ktory je nepresny a funguje len pri skorych infekciach, nie pri niekolkorocnych. vypytaj si presnejsi test Western blot aj s rozpisom antigenov. aj ten vsak byva casto falosne negativny, ale je lepsi ako Elisa

pali3x
30. máj 2016

Vďaka za pomoc. Teoreticky nejaká Borelióza by to mohla byť. Kedysi sme doma (ešte u rodičov) mali psy, mačku. Psy ma sem-tam olízali, mačka zase ako každá mačka vliezla všade - bez nášho vedomia (strašne ma to vtedy žralo, ale otec ju pustil všade - potom dostali ďalšieho psa a mačka odišla navždy (ale to som už bol ženatý).
Kliešťa som pokiaľ viem ešte niekdy nemal - vždy si radšej vybral psa 🙂. Teraz nechováme s manželkou a deťmi žiadne zviera (okrem skrytých pavúkov) a ani nechceme (našťastie ani deti po ničom takom štvornohom netúžia).
Prajem pekný deň...

pasikavamacka
30. máj 2016

@pali3x nepotesim ta ale nielen kliest siri boreliozu, ale hocijaky hmyz :( ja som to dostal od ineho hmyzu, kliesta som nemala

mima1612
6. jún 2016

@pali3x Ako keby som čítala o sebe.Presne tie isté príznaky,rôzne vyšetrenia a všetky výsledky dobré.Zistili mi síce tetanický syndróm,ale nezdá sa mi,že by z toho bola bolesť celého tela,svalov,kĺbov.Tiež si niekedy pripadám ako stará tetka,a to mám len 33 🙂 Takže nie som jediná na svete,čo stále otravujem doktoku a ona už nevie,čo so mnou...

pasikavamacka
9. jún 2016

ak mate chut kuknite moj blog o mojich "zabavnych"skusenostiach s lekarmi a tetaniou
www.nikaflan.blogspot.sk 🙂 drzte sa a vela zdravia

luxus10
10. jún 2016

@pasikavamacka obdivuhodne, ze ta toto nezlomilo....

rushcca
15. jún 2016

Ahojte spolutrpitelky. Mne diagnostikovali tetaniu cca pred 6 mesiacmi, ale už aj rok predtým som mala takéto problémy. Bola som už aj na lumbalnej punkcii predtým, ale tam našťastie bolo všetko v poriadku.
Až po roku som to začala sama od seba riešiť u neurológa, keďže moja obvodná lekárka ma považuje ala stále za precitlivelu.
Prejavovalo sa mi to ako slabosť rúk aj noh. Niekedy som sa bála ísť aj von, lebo som mala pocit, že niekde spadnem.
Dávam si magnézium, ale aj tak mi trvá ten stav minimálne 2 týždne, kým sa mi to cele ukludni.
Teraz som ale začala mať krce do rúk aj noh (nevykruca mi ich, len to citim), dala som si aj Lexaurin, na pohotovosti mi pichli magnézium, ale nejak mi to nepomohlo. Už je to 5 dní. A stále to tak mam.
Mávate to tak aj vy? Ze vám to trvá tak dlho..
Som z toho veľmi nervózna, veľmi ma.to obmedzuje.
Ďakujem za všetky odpovede🙂

magia22
16. jún 2016

Ahoj mam problemy s busenim tep mavam 110...dali mi lieky egilok 25 polka rano polka vecer....len mne po pouziti trpne hlava a huci v usiach....jeden den som ho vynechala a na druhy den mi stupol tlak na 146/116/106..bolo mi strasne zle az som si volala sanitku. ..a tlak mi stale hapruje raz vysoky raz nizky..doposial som nemala ziadne problemy:((som objednana k neurologovu stitna zlaza...prosim poradte ci mate nejake skusenosti velmi sa bojim ::(

myriada
16. jún 2016

@magia22 skús dýchať do papierového sáčku keď ti vyskočí tlak

zuzike123
16. jún 2016

@magia22 Urcite som to tu uz pisala, presla som si tym tiez, bola u nas sanitka, pohotovost, najhorsie priznaky tetanie u mna boli busenie srdca a vysoky tep, obcas trpnutie ohy, ruky, tvare. Bola som totalne rozklepana, milion vysetreni, kardio bolo ok, nechcela som si pripustit, ze je to psychika. Nakoniec som bola v stave, ze som uz nevladala normalne existovat a sla som k psychoske. Lieky na panicku poruchu zabrali a uz par mesiacov neviem o com hovorite 🙂 Citim sa tak dobre ako kedysi. Ak ti problemy pretrvavaju, neboj sa navstivit psychosa, dnes tam uz fakt chodia vsetci a moze vyrazne pomoct zlepsit kvalitu zivota, aby sme nielen prezivali ale sa aj tesili zo zivota. Drzim palce.

andula30
17. jún 2016

@zuzike123 co beries?

zuzike123
17. jún 2016

@andula30 eliceu, dost mi pomohla

andula30
17. jún 2016

@zuzike123 ja parentin a tiez lepsie+ magnosolv

olivka84
17. jún 2016

@magia22 ja mavam toes slabosti ruk noh az na odpadnutie a vysoky tep ale mne sa aj ruky trasu a stale rozdiel je v intenzite ked som v strese je to dost vidiet. Ja ale neverim ze ke to len Tetanicky syn. Tak este beham po vysetreniach.

zuzike123
17. jún 2016

@andula30 Hlavne, ze sa mame lepsie, nie? 🙂 Bojim sa, ze co sa stane, ked to vysadim, zatial mi jen dobre, len aby to tak aj zostalo.

zuzike123
17. jún 2016

@olivka84 ked ti nic nenajdu, tak vitaj v klube

myriada
17. jún 2016

@olivka84 je, ver mi alebo panická porucha

andula30
17. jún 2016

ak mas panicku poruchu.....tak to mas na stalo....viem o com hovorim....

olivka84
17. jún 2016

@myriada dufam lepsie ako skleroza multiplex alebo parkinson . len nechce sa mi verit zeby toto dokazala psychika ☹