Ako prekonať stav, keď na vás príde tetánia?
Ahojte. Chcem poprosiť o radu. Asi pred pol rokom mi zistili tetanický syndróm - chronický. Ruky a nohy mi zatiaľ chvalabohu nevykrúcalo, ale keď to príde, sú to strašné stavy. Neviem čo robiť. Sú to stavy, kedy neviem či odpadnem, či ma preženie, či budem vracať, či mám kričať, pulz aspoň 130, hviezdičky nad hlavou a tlkot srdca až v ušiach a mravci po celej tvári. Je to fakt nepríjemné.Prichádza to raz za týždeň, hlavne večer. Jediné čo mi ako tak pomôže je vaňa s teplou vodou. Neviem prečo, ale teplá voda mi pomáhala aj v čase tehotenstva, keď mi bývalo zle. Vo vani presedím aj hodinu. Ako to prekonať? Občas to trvá i 2 hodiny. Magnézium i kalcium si dávam preventívne. Dýchanie do sáčku mi vôbec nejde, mám z toho závraty. Poradíte mi, ako prekonať tento stav čo najlepšie a najrýchlejšie? ďakujem.
Dobrý večer všetkým.Ja som od detstva preživala samé stresy.Bola som aj stále som stale precitlivelá.Dorazila ma pred dvomi rokmi hrozna situacia.Moja mama smrtelne ochorela a musela som sa divat na človeka,ktorého som velmi lubila aj stale lubim ako mi zomiera pred očami.To sa ani nedá opisat čo človek preživa v takej situacii.Moje hrozne stavy sa ozvali,ale v ovela horšej podobe.Hrča v krku,napinanie,trpnutie ruk,rychle dychanie až som sa bála že zomieram,že sa dusim.Hrozný stav.Už sa to nedá vydržat,tak som zas zašla k lekárovi.Mam nízky horčik,tak beriem magnezium a objednala som sa na psychiatriu.Hanbim sa tam ist,ale musim.Bohužial po smrti mami sa nemožem dat dokopy,všetkeho sa chorobne bojim,aj jazda autom je pre mna problem,bojim sa ze naburame.Tak dúfam že mi niekto pomože,velmi mi to niči život.
Ahojte mne prisli na tetaniu v roku 2010 trpla mi polka tela, tyzden som chodila na ifuzie magnezia a potom este rok som ho brala v tabletkovej forme. Do roku 2015 som nemala zachvat tetanie, znova to zacalo po smrti mojej naj tety a velkymi stresmi v rodine stupnujucimi sa bolestami hlavy, krcmi v rukach a nohach odpadavanim , 3× v zachvate pohotovost injekcia, infuzia, jeden zachvat bol tak silny to som mala krce az v hlave si ma nechali v nemocnici,som myslela ze nastala moja poaledna hodina, vysetrenia lumbalka, mag.r. SM vylucili. Dva tyzdne infuzie, injekcie to mi chybal draslik a magnezko. Potom psychoterapia, AD alicea pomohla, po 8 mesiacoch vysadila. Uz som zatial od vtedy zachvat nemala, zmena stravy, turistika dufam ze sa to uz nevrati☺
"lejmira"
- moja mama zomrela, keď som mal 25 rokov. Tiež bola chorá, mala 54 rokov (človek, ktorý má ešte žiť aspoň 25 rokov a viac).
Vtedy bol rok 2001. Povedal by som, že od tej doby sa cítim na figu - kadečo ma bolí.. (popisoval som to tu). Možno je všetko od psychiky, lebo mi zatiaľ nič nezistili. Je to už 16 rokov, ale povedal by som, že to je stále vo mne a neviem to "stráviť". Ak zomrie starý človek vo veku 86 rokov a je už viditeľne starý, chorý a trápi sa, tak je to OK. Ale v mladšom veku - to nie je OK. Nikdy som nebol nejako extra veriaci (moja mama bola), ale všetky tieto udalosti ma od viery ešte vzdialili a teraz už neverím na zázraky a podobné veci.
"lejmira" - nehanbite sa ísť nikam, kde Vás pošlú - ide o vaše zdravie. Väčšinou, ale ak nevedia zistiť príčinu problému, tak skončíte u psychológa, psychiatra... Problém sa často nevyrieši a povedia vám napr ako mne, že som precitlivelý a cítim aj to, čo bežný človek nie. Vraj mám športovať... Skúsim, ale vždy budem doktorku otravovať, lebo mám deti a nechcem, aby zažili to, čo som prežil ja.
Chce to čas, aby ste sa so smrťou mamy vyrovnala - 2 roky sú často málo - aj tak to na Vás niekedy príde - napr keď budete mať deti a bude im chýbať starý rodič a podobne. Držím palce.
@pali3x
Dakujem velmi pekne za podporu.Mate pravdu neviem sa stym vyrovnat.Na chvilku mi bolo dobre ked sme stravili cez leto dovolenku v zahranici,snažila som sa byt v pohode nanič zle nemysliet.Ale ako sme sa vrátili domov zas to začalo,ten kolotoč.Prežili sme s mamou predtym tažky život,jej manžel,vlastne moj otec bol nervak a ubližoval nam.A prečo ona musela takto trpiet bolestou,prečo nie on.Najskor rakovina krčka a o tri roky rakovina kostnej drene a kosti.Ani ja niesom veriaca a ani nemam prečo,mama bola dobrý človek a takyto ludia by nemali takto trpiet.Dlho mala velke bolesti.Stale nad tym rozmyslam,prečo som jej nedokazala pomoct.Prečo.
Tetaniu mi zistili asi pred 3 rokmi, vzdy sa mi objavuje v zimnych + jarnych mesiacoch, v lete som mala zachvat mozno 2x. Vsetci mi doporucuju brat magnezium, avsak prave s nim mam velky problem ... Skusala som ho brat Magne B6, Magnerot, Magnosolv, Magnesium od Jamienson, infuzie magnesiove - vysledok stale ten istý - som nadmerne smadna, denne vypijem aj 3 litre vody (uz ju nevladzem ani piť). Ako ho do tela dostat inak ? Mate s tým niekto skúsenosti? Nechcem uzivat ziadne AD, zatial navstevujem psychologa - tak uvidim, som vsak uz z toho na nervy lebo vzdy mi pride zle, ked sa uz akoze citim dobre ....
adinka55 - aspoň viete, čo Vám je... Môžte niečo riešiť. Ja mám pocit, že som považovaný za hypochondra. V podstate som zdravý (čo ma veľmi teší), len sa často cítim nie najlepšie. Obmedzenie života je to pomerne malé, ale rád by som sa mal lepšie. U mňa to skončí u doktorky väčšinou ako stres, precitlivenosť na podnety... Už som rozmýšľal, že skúsim alternatívnu medicínu, ale podľa niektorých sú to vyhodené peniaze a stratený čas.
@pali3x ani veľmi nie, mňa tiež považujú za hypochondra. Najlepšia odpoveď ktorú som dostala od kardiológa keď som mu povedala že mi je zle aj v noci -to sA
vám len sniva ...... , Neurológ len mávne rukou, obvodný lekár už tiež asi pri mne rezignoval.... Takže musím si pomôcť len sama. Uvidím čo poriešim so psychologom, nezahadzujem flintu do Zita, má dobré referencie na tetaniu.
@pali3x musis byt velmi dobry chlap.Ano to je trapenie nas uzkostnych citlivych emotivnych ludi, ze vidime a citime a rozmyslame aj nad tym, co druhych ani nenapadne😀aj mne je to na pritaz na druhej strane mi psyvhogicka povedala, ze je to moje plus, ze sa dokazem tak vcitit a mat sucit a pod....
psychoterapie su super.Ja som mala kratku cestu ja som vedela co mi je, takze som hned skoncila u psychiatra a liecim sa AD na uzkostnu depresivnu poruchu.A moju povahu, prezivanie zase u psychologa
sportovat je super, alebo mat nejaky svoj konicek
@pali3x a tiez vydam zo seba maximum a pri zatazovej sutuacii nova praca, tehotenstvo sa psychicky zlozim, takze uzivam antidepresiva a asi aj cely zivot uz budem.Potvrdila mi to aj lekarka, ze jednoducho mam malo energie a psych.sily a pride kolaps nespavost, tras, uzkostne myslienky....tetaniu nemam, ale ono je to vsetko zo psychiky uzkost....vsetko sa toci v jednom kruhu zalezi od tela ako nam da najavo, ze uz stacilo som unavene.Mne sa paci na terapii, ze clovek ani netusi ake zaujimave veci sa o sebe dozvie a co ho vlastne trapi
Ahojte, tiež mám tetániu.... No mám aj nízky tlak a pulz (pravidelne 90/60 pulz okolo 45-50) extrasystoly a arytmiu... Trvá to asi rok :( Záchvat príde vždy večer keď si ľahnem... Máte niekto podobný problém?? Magnézium tlak ešte znižuje a nie vždy mi je po ňom dobre...
Ja mam diagnostikovanu tetaniu uz 2 roky . pred dvoma tyzdnami som mala prvy krat zachvat ostalo mi divne od zaludka plytke dychanie meracenie ruk muz sa zlakol volal mi sanitku. A na internom mi este tak opatrne vynadali.. Mesiac pred tym som odpadla s nicoho nic stava sa to aj vam ? A este by som chcela vediet zhorsuje sa vam tetania pocas menstruacie? Inak beriem magnerot ucinost ziadna ....
@olivka84 dobrý deň chcela by som sa spýtať ako ste na tom teraz,ja befiry magnerot 2 týždne a nič 😓 ďakujem za odpoveď
@adinka55 skús si dávať štipľavú žuvačku, Orbit alebo kvapkať citrón na jazyk. Trpela som takýmto smädom s nakoniec som zistila, že sa mi málo tvoria sliny, bolo treba toto nejak nakopnúť a potom smäd prešiel. Tiež som v kuse a všade chodila s fľašou minerálky a aj tak som bola smädná a jazyk biely povlak.
@scarlett24 nepociťujem nejaké zmeny od kedy ho beriem. Akurát na tiky mi pomohol mi sklbalo v ruke .
A odpadavanie ustúpilo?mne sa stále točí hlava a už som na nervy
@scarlett24 odpadla som len raz ale stáva sa mi že ma chytá ten záchvat či ako to nazvať. Keď som veľmi unavená . Musím si dávať pozor na dýchanie . A točenie hlavy tiež mávam niekedy u ráno keď otvorím oči citim že bude zle
Ahojte ja idem 9.8. na test na tetaniu prvy zachvat som mala.v 2014 potom ešte jeden krat vtedy som aj odpadla no a tento rok sa mi to vratilo zasa sice tentokrat som neodpadla ale príznaky som mala presne ako vtedy pocit na zvracanie slabosť v koncatinach a trpnutie keď som si lahla.tak to bolo o niečo lepšie tak som sa rozhodla ze uz konecne stym zajdem k lekárovi obvodny mi vzal krv a poslal ma na neutologiu. Neurologicka ma zasa poslala na ekg, eeg a rentgen krc. chrbtice zatial všetky vysetrenia mam dobre nic nezistili tak uvidime ale po tom co som sa tu docitala mi to sedi na tetaniu ☹
Ahojte dievcata prosim Vas ako vam zistili tetaniu?a kto vam ju zistil.Ja uz dpst dlho mamam stavy ,zela sa mi dycha,nevozita ,neviem sa tesit,som unavena,busenie srdca tkak na srdci ze sa bojim ze sa nieco stane.Taktiez mam kolkokrat az taky krc by som povedala oblasti hrudnika upne napetie.Idem psychologicke a uvydim co povie ale rada by som vedela kto vam zistil tetaniu dakujem moc 🙂
Ahojte chcem sa spytat je tu niektora ktorej sa tetania vratila v tehotenstve?mne sa vratila v 5 mesiaci a akosi mi nechce po skoro 2tyzdnich ustupit, najviac ma trapi ze pred tyzdnom som z nej dostala tras v celom tele a nechce to prejst ani po magnerote ani magnosolv. Mala ste niektora takyto.dlhy tras? Dakujem
Skúste toto:http://tajemstvivlasu.cz/
Ahoj , mám presne ten istý problém tetaniu mi zistili pred rokom ,presne ta chapem mávam presne tieto isté príznaky keď to na mna ide je to hrozne naozaj ten kto to nemal nevie a nerozumie čo to je za peklo, vsade hladam ako sa toho zbavit no zatial marne ....na mna to prichádza hlavne v noci no stalo sa mi ze aj rano o 8 smej som sa zobudila na to ako ma trase v noci väčšinou nemôžem spať zaspim až o 3 tej 4 tej nad ránom....stalo sa mi ze aj tyzden som.nebola poriadne vyspata jedine co mi ako tak pomáha každý deň ráno večer magnezium magne b6 forte a Pohyb!je veľmi dôležitý keď to teda na mna príde otvorím si okno dýcham čerstvý vzduch dlho prechádzam sa dám si horúcu sprchu a striedam studenú a horucu vypijem 2 poháre vody zapnem televízor a snažím sa zaspat postupne to prejde ...skús to vyskúšať 🙂
Lebo magnézium dávajú lekári na začiatku potom keď už nezaberá veľmi ani magnézium lebo sú tie záchvaty v nenormalne stave tak vtedy zviknu lekári nasadiť aj antidepresíva na ukludnite lebo to tlmí človeka a nedostane zachvat
@erikaninka aj by som chcela poradiť aj ja mám veľmi časté záchvaty 😞
magnosolv mi pomohol
@bubukaaa AD neukludnuju🙂ukľudní ju benzaky.AD ,zvyšujú vychytávajú serotonín a už si videla človeka, ktorý je šťastný a plný sily, aby bol kľudný?plánuje, teší sa, má veľa aktivit...
Oni zdvihnú pocit šťastia a preto nedostane človek tetanicky, panicky záchvat je to všetko o myšlienkach ktoré človek ma
@eliska13 viem ja beriem ad už tri roky mávam totižto Panické a tetanicke záchvaty a nieje to nič príjemné viem mám totižto všetky prejavy ci už počas záchvatu alebo aj bežné skoro každý deň pociťujem dačo buď mravcenie v ruke dakedy nagrcanie ďalší deň zas na odpadnutie navali horucavi o chvíľu zas zimnica zas horúčava zas zimnica proste kade čo beriem aj magnézium galvex 500 ano pomôžu aj antidepresíva ale hlavne benzodiazepiny bohuzial
@eliska13 ja som za tri roky us pojedla tých liekov úplne že dosť takže tiež sa význam bohu žiaľ mám stým skúsenosti len už mi to začína poriadne liezť na nervy keď si už človek myslí že bude dobre lebo je dáku chvíľu dobu Okey po ďakej dobe ho to zas dorazí a chytí bohužiaľ je to hrozne

Kamoš má problém s mliekom. Stačí vraj trochu laktózy - niekde v niečom a už mu je zle, cíti sa divne... Problém je, že stopy mlieka sú skoro úplne všade. Nie je to len mlieko, o ktorom vieme, že niekde je.
Ja asi budem predsa len ďalej otravovať doktorku (keď k nej budem mať najbližšie cestu) a je mi jedno, čo si pomyslí 🙂. Nerobím to preto, že sa chcem uliať v práci, alebo nedajbože aby som dostal tých pár € invalidného dôchodku - to by som radšej pracoval 23 hodín denne a hlavne bol zdravý.
Chcem sa dobre cítiť a byť zdravý pre seba, moje deti, manželku, rodinu...