icon

Ako sa efektívne zbaviť depresie po pôrode?

filipko
16. nov 2006

Ahojte, prosim o radu tie, ktore mali skusenosti s depresiou.
Mam 7 mesacneho synceka, ktoreho strasne lubim, no kedze som bola na neho viac menej sama, v noci som k nemu vstavala 3 x, navodila sa u mna depresia ( zrejme z vycerpania). Bola som v nemocnici 2 tyzdne, uzivam antidepresiva. Chcela by som vediet ako sa tejto choroby co najrychlejsie zbavit. Po prichode domou z nemocnice sa citim lepsie. no dnes v noci som mala naval horucavy, potom zase zimnicu a nakoniec hnacku.
Kto to poznate, napiste prosim.
Dara

bondy
10. jan 2017

simka1454 rikej si delam co chci ne co musim.ja nemam vase problemy ale vim ze lidska duse je velmi krehka a je treba o ni pecovat.v nejtezsich stavech se doporucuje osprchovat hlavu nekdy I telo ledovou vodou neni to skodlive ale odpoji to mozek I myslenky.jste vsechny v narocne situaci.ktera tady neni jen tak,ma vas neco naucit a posunout,pokud trva dlouho je dulezite verit.mnoha lidem pomaha psat denik,staci par radku denne a efekt se dostavi.dlouho jste precenovali sve moznosti,nekdo onemocni fyzicky jiny dusevne.kazdy vsak ma pravo na plnohodnotny zivot.zkus prijmout svuj stav,rekni si ano vim o tobe ,prijimam te ale uz je cas aby jsi odesla.jinak uz se prodluzuje den,bude jaro a priroda se probudi.ja nemam zadne spatne myslenky protoze mam malou a ta mi zpestri program kazdy den.ale ocinovi rikala tatinku rozsvit abych videla jak jsi krasny😘

ivka1302
10. jan 2017

Evka a ako sa mas ty?🌺😘🌺🌺🌺Ozvy sa

bambulka05
10. jan 2017

@lenieta25 som si az teraz vsimla ze si sa ma nieco pytala. Prepac. Uzivala som od 8. marca a citalec 1 rano a pol poobede. Od oktobra pomaly vysadzame. Momentalne som na polke rano. Ale prisla kriza. V piatok idem na kontrolu tak som zvedava.

kachita
10. jan 2017

@figa777 ja teraz nespím kvôli tehotenstvu, inak spím ako bábätko, ale ja som celkovo senzitívna čo do jedla, teda teraz keď zjem slaninu, neviem spať, lebo soľ ma dráždi ale nepýtaj sa prečo 🙂

lenieta25
10. jan 2017

@bambulka05 a co sa ti to znova vracia...triticco si neuzivala

bambulka05
10. jan 2017

@lenieta25 no tie somaticke priznaky bolest a tuhnutie svalov a palenie v nohe. Ale vravim si ze aj tak som o krok vpred nakolko sa snazim psychicky tomu nepoddavat a fungujem. V minulosti som sa pri tychto priznakov psychicky opustala a este som si svoj stav zhorsovala. Takze i ked nie som na sto percent vyliecana i napriek tomu si mozem povedat ze sa to zlepsilo. A tricito som neuzivala.

simka1454
11. jan 2017

dievčatá chcem sa vás opýtať máte číslo na psychologičku aj na psychiatra že keď vám je zle tak im môžete zavolať ? či je to len moja mylná predstava že by to tak malo byť. mne psychologička včera napísala smsku ke´d som jej volala tak som potom napísala a odpovedala mi len na jednu na druhú už nie čo sa mi zdá zvláštne veď ako sa má človek vyzdravieť keď v tom najhoršom nemá kto pomôcť

fivulinka
11. jan 2017

@simka1454 podla mna aj psychologicka je len clovek a potrebuje proste vypnut a nie byt k dispozicii nonstop...keby jej mohol takto volat kazdy pacient, tak nic ine nerobi, len telefonuje a nema cas na svoj zivot a rodinu...nemyslim to v zlom, len moj nazor...dufam, ze dnes uz sa citis lepsie ☺

simka1454
11. jan 2017

@fivulinka o máličko je lepšie len sa mi točí hlava vieš ja som jej volala doobeda ešte keď mala ordinačné hodiny,potom už neskôr by som určite nevolala,to chápem že potom je doma s rodinou to by som ju naozaj nerušila

simka1454
11. jan 2017

@fivulinka vieš moja ja chodím k nej už od leta a ešte ani raz som jej nevolala ani nežiadala skorší termín až včera prvý raz čo mi bolo naozaj velmi zle,aj keď mi už takto zle bolo vela razy nevolala som až včera tak preto som nevedela či jej môžem volať alebo nie

fivulinka
11. jan 2017

@simka1454 aha, no mozno mala vtedy prave sedenia s pacientami a potom jednoducho zabudla odpisat na smsku...kedy mas dalsi termin u nej? Skus sa potom opytat ako mas riesit taketo situacie ☺

janefonda
11. jan 2017

Ahojte baby, tak prerabka v plnom prude, chlapci makaju ja som teraz ako vyvarovna 😉 stale im nieco chystam😁nech sú spokojní. Tento rok je u mňa taký zlomový, nový byt, o mesiac bude zo mňa podnikateľka, chystam si svoj nový priestor k práci. Zvláštne toto všetko čo sa deje s mojou psychikou ma naucilo inak sa na seba pozerať. Viem si lepšie rozdeliť čas, viac hľadím sama na seba.
A dnes je k tomu krasny mrazivy slnečný deň.

fivulinka
11. jan 2017

@janefonda ahojky, tak to ma byt, treba sa o seba starat, ked budes spokojna ty, tak sa to odzrkadli aj na tvojom okoli ☺.
Ja sa mam momentalne tiez uz lepsie, vcera som bola na babskej jazde v kine, vrelo odporucam film od Evity Urbanikovej Vsetko alebo nic, je super 👍

janefonda
11. jan 2017

@fivulinka ked budem na sk pojdem do kina. Ja sa chystam tiez na babsku jazdu do kina a potom na drink. Niekedy buduci tyzden. Dnes idem s manzelom na hokej vecer.
Som rada,ze sa mas lepsie, čoskoro nam bude uzasne. Ja sa mam super, zachvilu idem do obchodu, treba mi nejake veci este do salonu nakupit, a vyuzijem chalanov nech mi to hned namontuju.

fivulinka
11. jan 2017

@janefonda na drink idem s babami v piatok, to mame tak zauzivane, ze raz za mesiac sa vecer stretneme (4 matky na materskej😃) a pokecame v klude bez deti a chlapov 😉 uz sa na to tesim 🍹☕

simka1454
11. jan 2017

@fivulinka idem 20 januára tak verím že do vtedy vydržím, zatial mám to točenie hlavy a pridalo sa trasenie rúk ale idem trocha von sa prejsť

fivulinka
11. jan 2017

@simka1454 len chod, cerstvy vzduch ti urobi dobre 😉

lentilka1234567890
11. jan 2017

Ja tiež mám horší deň😞 už dva dni som bola v pohode..

lentilka1234567890
11. jan 2017

Baby po koľkých mesiacoch ste citili výrazne zlepšenie?

simka1454
11. jan 2017

@lentilka1234567890 ja som bola dobre v pondelok a včera úplne zle,dnes je troška lepšie ale to nie je dobre ako sa máš teraz ? je niekto pri Tebe s kým sa môžeš porozprávať ?

lentilka1234567890
11. jan 2017

RodicRodičia

lentilka1234567890
11. jan 2017

@simka1454 rodicia su pri mne ale musim sa stararstarat o syna a niekedy je to tazke ked mam take dni ako aj dneska.
Uz

lentilka1234567890
11. jan 2017

Som smutna preco mi este nie je dobre 😞😞😞
@simka1454 ty odkedy beries lieky?

simka1454
11. jan 2017

@lentilka1234567890 ja beriem lieky tak poriadne poctivo od júna ale mám ich hrozne vela a nie je mi dobre lebo neviem ktoré zaberajú a ktoré nie ,možno jeden aj zaberie ale druhý to pokazí. Tiež mávam velmi zlé dni,ja mám už dospelé deti a v podstate som stále sama a keď mi takéto príde tak sa nemám s kým porozprávať. Ale dnes som dostala velké povzbudenie čo mi velmi pomohlo síce sa ešte necítim dobre alepredsa oproti včerajšku je lepšie.

slavkasobanska
11. jan 2017

ja som bola včera na terapii,no a ja som taka vyštavena,len spim potom,..

bambulka05
11. jan 2017

No ja dnes doevcata cele zle. Tuhne mi telo ako pride aj mravci. Az z toho prichadzaju opat tie myslienky a strach. Och boze.

daniela123321
11. jan 2017

@lentilka1234567890 Ja som na tom rovnako možno ako ty.S kým sa o tom porozprávam je mama a priateľ..do toho sa starať o 4 mesačného krpca👶

daniela123321
11. jan 2017

@bambulka05 Neboj sa,bude dobre.Ja som mala napr.úplne super dni a bola som celá štastná ako mi zapasovali lieky a bum na druhý deň točaky a mravčanie tela..

daniela123321
11. jan 2017

@bambulka05...potom opäť tie myšlienky že mi nieje dobre a nikdy nebude..držalo ma to asi 4 dni a opäť je mi dobre 🙂 ono to chce už konečne aspoň jar a vela slniečka bo ani to počasie nám nerobí dobre.

savanas
11. jan 2017

No dievčatá, keby sa so mnou život trošku tiež nepohral, tak by som nerozumel ani jednému vášmu slovíčku o depke.
Myslím, že najúčinnejšou metódou je práca v Matke Prírode, v záhrade. Toto mi potvrdilo pár psychiatrov, ktorý tiež potrebujú dať zo seba von to všetko nepríjemné. Je ešte jedná metóda, ale to asi...., nie to radšej nie.
Mne osobne dosť veľmi pomohla v minulosti keď som býval v pri hore, prechádzka prírodou. Podľa psychickej záťaže, aj tri – štyri krát týždenne.
Teraz keď posledné roky žijem vo veľkomeste, tak prechádzka podvečer mestom. Dám si horúcu čokoládu, alebo nejakú večeru, aby som mal pocit, že ešte stále som človekom. Myslím, že je super, keď tú spomínate babskú jazdu. Ja osobne som určite za to, aby ste to praktizovali v každom veku, ak je to možné.
Využívam aj dosť teplú sprchu, pri ktorej mám pocit, akoby zo mňa sa zmývala denná ťarcha nepríjemnosti. Alebo zaleziem do vane do horúcej vody so slúchadlami s hudbou a tak hodinku, tam pobudnem. Je to tak trošku drahší špás, keď voda nie je najlacnejšia. Ale keď si to vezmem, tak vlastne som si kúpil také lepšie dvoje slúchadiel a počúvam podľa potreby hudbu pred spaním, alebo keď mám pár minút možnosť bezstarostne vypnúť.
Áno, myslím, že som začal využívať dosť hudbu podľa chuti, potreby a možnosti. Myslím, že určite každý z nás, keď skúša normálne rôzne možnosti, tak možno nájde niečo, čo ho trošku odľahčí a pomôže mu byť človekom.

A ešte mi prebleslo hlavou, možno skúsiť Bachove kvapky. Ja som ich neužíval, ale poznám niekoho, komu pomohli a je s nimi spokojný.

A to slniečko, najme ranné lúče, tak to hej. Slniečko je príjemným teplom na dušu a myseľ.