icon

Ako si pomôcť proti únave, vyčerpaniu a stresu?

libertine
31. jan 2014

ahojte, mate nejake tipy, ako si sama pomoct proti unave, stresu a vycerpaniu? mam dve male deti, jedno ma tri mesiace, cize v noci som niekolkokrat hore a rano o siestej uz musim vstavat k starsej. som uz dost unavena a prejavuje sa to na mne hlavne nervozitou a nedostatkom energie. hrozne ma bolieva hlava, kazdy den. no neviem, ako si v takych dnoch pomoct, aby som normalne fungovala a deti nemali uvrestanu a nervoznu mamu, ktora nevladze 🙂 dat ich obe niekomu na starosti a ist oddychovat nemam moznost. manzel sa sice stara vzorne, ale cez den je proste v praci a ja musim fungovat na 100%. ak mate nejake uzitocne rady, ako to viete prekonat vy, sem s nimi.

Strana
z2
majobea
31. jan 2014

@lafamme
@libertine teraz som tu čítala že CHIA semianka su super na únavu, nemam skusené zatial ale kočka čo to brala písala že fakt fungujúú...inak to počujem 1x že CHIA existuje..a nie sú návykovééé takže zrejme sa možu brat dlhodobo

lili_mia
31. jan 2014

@libertine na koliky sa popýtaj v lekárni na bio gaia, mamičky si to chvália, inak to treba vydržať kým to prejde, dávaj to aj sebe, aby to dostávala aj v rámci kojenia

tykat
31. jan 2014

@libertine ked starsia poobede nespi tak si zaplat opatrovatelku ktora ti ju poobede zoberie na dve tri hodinky bud von alebo niekam sa pohrat do detskeho kutika. Nemusi to byt kazdy den ale tak 2-3x do tyzdna. A ty s miminom zalahnes a mas veget 🙂

lujza123
31. jan 2014

@libertine sice nemam dve deti tak si neviem ani predstavit co zazivas, ale mozno by ti pomohlo sa dohodnut s manzelom na jedno rano keby ta necha pospat si doobeda.
Malicku prestahuj v noci do postele, teda aspon ja som sa konecne vyspala ked som kojila az ked som ju mala v posteli. Vstavat k postielke, vyberat ju a uspavat ma dokonale prebralo, takze kym som znovu zaspala tak mala uz mrncala na dalsie kojenie. A starsiu aspon obcas zacat trosku ignorovat..teda ono to znie hrozne, ale hovorim skor z vlastnej skusenosti, kedze moja mi bola vzdy nonstop v patach a stale nieco chcela, si spominam ked mala 3 roky tak aj samostatna hra 10 min bola mega uspech. ...museli sme sa to obidve naucit, aj ona najst si zabavku aspon na chvilku a aj ja aspon chvilku nereagovat na nu..

Inac bolesti hlavy mozu byt aj z podvizivy, skus si dat povine denne aspon 3 litre cistej vody, chrumat aspon 4 - 5 ks suroveho ovocia alebo zeleniny, robit si salat z cerstveho spenatu. A zaradit do jedalnicka aj varenu, napriklad brokolicu, fazulove lusky, cuketu, vsetko len tak zlahka ovarene aby to bolo este chrumkave. Vynikajuci zdroj zeleza je cervena repa, ja si robievam salat..len sa uvari tak 4 ks repy, usupe, nakraja, dam tam 3 dc pohar zavaraneho hrasku s mrkvou, kysle uhorky, osolit a vela olivoveho oleja. Bude z toho vela salatu, je vynikajuci a pomaha na chudokrvnost. Tiez jedz oriesky (teda pokial nemate alergiu v rodine kedze kojis) a med.... naozaj surova zelenina je zazrak, strasne vela zdravotnych problemov ma povod v strave...clovek je podviziveny a chudokrvny aj ked ma kg navyse a stale je. Lebo problemom je ze je velke mnozstvo jedla ale nekvalitneho s hladiska vyzivy. A magnezium ako baby spominali

buba183
31. jan 2014

@libertine s kolikama sme mali problem bio gaia vlekarni super a pupik mast masirovat nieco uzasne fakt zabera 😉

hargasova
31. jan 2014

cvič jogu, odstavuj si citrusove plody, daj vážnu reč s manželom a staršie dieťa daj do jasli (škôlky?) ... zatancuj si len tak blaznivo s deckami v obyvacke 🙂 ... zapriahni babky a dedkov - ak mas tu moznost - alebo si najdi dobry bajbysiting aspon na dve hodky denne a urob nieco mile pre seba...

womankc
31. jan 2014

magnézium , železo, vitamín B / klasický bekomplex forte / , veľa vody piť , zelený čaj a treba si cez deň prosto zdriemnuť s malou, ak je staršia niekde v škôlke , alebo teda ak spia ľahni si aj ty, domácnosť sa nezrúti a ty budeš uvoľnenejšia , aj citrusová šťava je vynikajúca , len to asi by ešte bábu vadilo. A ak máš chvíľočku si zacvičiť , to ti tiež dodá energiu , aj keď to tak nevypadá

majobea
31. jan 2014

@libertine
@lafamme teraz mi odpísala tá kočkaa..že únava sa jej stratila dokonca aj ked si chia nedá a má to dokonca vedlajší efekt spomenutý v navode....nežiada sa jej tolko jest......problem je že @libertine kojí...treba preštudovat ale vtedy sa to asi brat nemože

amigad
31. jan 2014

nečítala som ostatné príspevky, ale nie si aj dehydrovaná? Nezabúdaš na vlastný pitný režim pri dvoch drobcoch - začni najprv tam hľadať príčinu. Mňa raz učila kolegyňa pitnému režimu a neskôr, keď som ju len zbadala som si dala pohár vody a fakt 90% bolestí hlavy som mala vždy z dehydrovanosti. Teraz, keď pripravujem malej jesť, zo zásady si dám aspoň pol pohára vody. A na únavu..jedine magnéizum pomáha aj mneobčas. Kupujem si ho v lidli šumivé cca za 99 centov.

jaja26
31. jan 2014

mne pomohlo magnezium, aj ked mna hlava od unavy a vycerpania bolela skor vzadu a mala som tlaky v hlave... skus ked bude malicka spinkat, tak pust rozpravku starsej a lahni si k nej na gauc, aj chvilka zdriemnutia pomoze - aspon na chvilku 😉 . casom si organizmus zvykne na malo spanku, aspon u mna to tak je, aj ked obcas su dni, ked naozaj nevladzem...teraz obcas ide spat manzel k nasej mladsej dcerke, lenze ja uz mam tak naruseny spankovy rezim, ze ju pocujem zakazdym ked zaplace - nasa sa velmi casto v noci budi, aj 8x... a odporucania, ze lepsie by bolo, ze starsiu dat do skolky - urcite. Len u nas ked starsia ochorela 2x, tak ochorela od nej aj mladsia, tak som radsej na 2 mesiace nechala doma starsiu dcerku.. lebo radsej byt vycerpana a mat doma 2 zdrave deti, ako byt vycerpana a mat doma 2 chore deti...

libertine
autor
31. jan 2014

@amigad nie, pijem dost vela. Ale dam si to magnezium.

ikika
31. jan 2014

@libertine ahoj, neviem, co pisali baby, necitala som diskusiu, len par prispevkov...

Niekto Ti napisal, ze pit kavu - nemozes, kojis, ako si pisala... ja som to vyriesila tak, ze si robim Caro http://www.nestle.sk/brands/napoje/caro , je to predsalen taka chvilka pohody - a kolkokrat si aj starsia dcerka vypyta, ze aj ona, tak jej spravim do stamperlika 😀 , dam jej podsalku, proste sa citi ako velkacka... 😉
Ked uz bola mala dcerka trosku vacsia, asi tak od jej pol roka, zacala som si obcas davat aj bezkofeinovu kavu... 😉

Kazdopadne, dobrym zvykom aj do dospelosti je, ked sa dieta nauci oddychovat - dnesna doba je velmi rychla, dynamicka, ludia malo oddychuju alebo nevedia oddychovat... po obede nech si ide pekne lazkat, chod pekne aj Ty s babatkom... pustite si CD s hovorenou rozpravockou... a mozno Ti aj zaspi... a keby aj nezaspala, tak si aspon oddychnete... 😵

endi82
31. jan 2014

Ahoj, ja mám tiež dve deti, jedno 16 mesiacov, druhá 4,5 roka. Staršia je v škôlke (pokiaľ nie je chorá), ale ináč ju vacsinou ja nosím do škôlky, s malou samozrejme, po obede znova idem po ňu. Malá už tri mesiace je hore do polnoci, teraz už dúfam, že sa to začína vracať do normálu. takže si vieš predstaviť.... tiež mi nemá kto pomôcť, manžel popri robote má živnosť, takže niečo mi pomôže napr. navarí nedeľný obed a ja medzitým idem von s deťmi. ale žeby som išla sama na manikúru, alebo na kávu ku kamarátke, to teda nehrozí 🙂 len s deťmi 🙂 Malá je teraz k tomu na mňa naviazaná, ale aj staršia bola taká v jej veku.Niekedy začínam upratovať keď sa vrátime zo škôky, lebo cez deň ma proste menšia nepustí. Našťastie cez deň aspoň raz spí, takže si teraz už radšej ľahnem ku nej, lebo ináč som našpanovaá ako ty píšeš. verím ti, že je toho na teba veľa. koľko má vačšia rokov? skús brať železo, možno je to aj tým, že ti odchádza do mlieka. ja som zvykla kupovať "Béres csep" je v tom aj železo, malej to určite neuškodí. a bude ti lepšie, aj C vitamín beriem 1000-ku. Síce som tiež niekedy strašne unavená, ako aj teraz po Vianociach. Skús si urobiť napríklad mrkvovo - jablkový šalát, mne to zvyklo pomôcť. želám, Ti aby ti bolo lepšie..... 🙂

sante81
31. jan 2014

@libertine z vlastnej skusenosti ti poradím len jedno a to vydrzat. mala som presne rovnaky vekovy rozdiel ked sa narodila dcéra, chlapa v robote celé dni, na všetko sama. ale nemala som na vyber, starsia nemôze ist do skôlky? mama , svokra pokočíkovat malu ked spí? potrebujes nejaku tu hodinku v tyždni pre seba, na oddych, alebo relax, ist niekam na kávu, medzi ludí, alebo kozmetika, masáz, pedikura, ja som sa takto zahrabala doma na 2 roky, boli len deti, domácnost a hrnce, a bola to velmi velká chyba, prisiel syndrom vyhorenia, nechut do všetkého a kopec problémov, dnes by som vela vecí urobila ináč a hlavne do chodu domácnosti by som zapojila aj chlapa

leanax
31. jan 2014

@libertine poznám to, prežívam to a tá bolesť hlavy je aj u mňa každý deň z únavy, večer už padám z nôh a je mi až zle na grc od únavy. Teraz sa to už zlepšilo, chvíľu som brala Magne B6 a cez deň si dám kávu, ale len dve, jedna ráno , druhá poobede. Unavená som stále, ale už som si nato asi zvykla,alebo čo. Cez deň nespím, nedá sa. Musíme to asi vydržať kým drobci budú spinkať celú noc. Ja vstávam v noci každé 3 hodiny presne na minútu ako hodinky, malý ma budí, chce papať 😉 a ráno vstávame do škôlky.

matozazzo
1. feb 2014

@libertine viem, je to narocne ale vidis, 3 t to slo... takze vydrz a nevzdavaj to!!!
Stale mi mamicky placu, ze chodi im dieta spat o pol 10, pol 11 vecer, rano nemozu zobudit je nervozne zlosti, su unavene... je to len o rezime a nasej doslednosti. Je to len na tebe. Ale je to tazke, treba si najst sposob, a byt dosledna prisna. Akurat som vcera stretla znamu s tretiackou. Chodila k nam do skolky. X-krat sme riesili rezim, este u 4-5r. Zbytocne. Mamka "nepocuvala" a ja som to uz vzdala..naco vraviet X krat ked aj tak nepocuva.. Dcera ma na vysvedcku dve 3, je unavena, nechce sa ucit, mamka nervozna. Odchadzali sme z pizzerie o 19, deti nechceli, ale keby sme ostali, tak si to odnesiem dnes ja. Mladsia aj tak hned zaspala v aute, do 5 min sme boli doma a o pol 8 spali obe. Aj to sme posunuli. A mamka sa ma pyta? Preco idete? Lebo...idu spat. A ona: joooj, moja skor ako o 22 nezaspi...a rano vstava o 6... Len som dodala: necudujem sa, ze nezvlada skolu. Spi v 8 rokoch tolko, co ja. A to je malo!!! A uz to trva 3-4 roky... dieta chronicky unavene, nevyspate a mamka na pokraji zufalstva. A mladsia 5r ma to iste.. len mamka to nechce vidiet.
Preto to nevzdavaj. Aj mojim sa obcas nechce, aj vcera bola vynimka. Ale pol hodiny nie 3.. a vecer sme mali s manzelom pre seba a rano vstali obe okolo 7 🙂 vysmiate, odpocinute 🙂

dankako
1. feb 2014

@sante81 a teraz ti je ako? ako ti preslo to vyhorenie a nechut? Dik za odpoved.

zuzananinka
1. feb 2014

nechcem strašiť ale mna takto hlava bolela ako uvádzaš Ty a mala som vysoký tlak --- inak z vyčerpania ti po čase može vyskočiť tlak ---- stres vyčerpanosť únava --- musiš či chceš či nechceš preniesť kompetencie starostlivosti na niekoho - ja som tiež išla takto na doraz s menšími obmenami -- a este mi ostal manžel zdravotne zle a teda to bol klinec do mojej rakvy -- isla som na doraz .... nebudem popisovať čo nasledovalo ale Ty práve teraz musíš niečo urobiť pretože ak by prisla nejaka nečakana udalosť, ktorá by od teba vyžadovala ešte viac a trvala by dlhšie -- myslim, že sa zrútiš... držím prsty

maruska3210
29. aug 2019

mne pomaha r-alfa kyselina liponova, od sunday natural,je to antioxidant , vyplavuje aj skodliviny z tela, beriem podla potreby s prestavkami

maruska3210
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2