Mám strach o kamarátku, že je vyčerpaná

25. aug 2022

Možno mi tu niektorá poradíte ako jej pomôcť ,také čo ste v podobnej situácii.Ma dve deti,menší nastúpi do škôlky,starší do prvej triedy v septembri.Od babetka mala náročné deti.Vela plakali,potrebovali nonstop aby sa im venovala.Ked sa jej narodilo druhé,myslela si že starší bude chodiť do škôlky a ona sama doma s menším.No stále býval chorý a každý mesiac doma zo škôlky.Potom došla korona a škôlka dlho zavretá.Hovori že ona má také "šťastie" že akurát ju to chytilo že jej dieťa musí byť x krát doma a škôlku si ani neužil.No prešlo to a teraz už majú detičky 3 a 6 rokov.No kamarátka stále je vyčerpaná,nevládze s nimi.Nema jej kto pomôcť s deťmi.Castokrat kričí na nich.Teraz rieši nástup do školy kopec vybavovaciek papierovačiek nemá na to čas pri deťoch.Potom je len nervózna,deti plaču,aj z nich je nervózna.Hovori že je strašne ťažké mať dve deti s takým malým rozdielom.Ja neviem nemám skúsenosti s tým.No ako jej pomôcť,aby nebola stále v strese, nonstop unavená a vyčerpaná?Ako to zvládate vy tak malé deti a všetko ostatné skĺbiť?

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
25. aug 2022

@bilberryday Má manžela,no pracuje od rána do večera.Ja by som jej aj zobrala niekam von jej deti,no sú moc na ňu naviazaný,ešte nikde neboli bez mamy

marca12
25. aug 2022

Najvyssi cas,aby si zvykli ist bez mamy. Jedine tak jej pomozes,ze bude mat chvilku pre seba. Dohodni sa s nou,ze pojdete parkrat spolu,skamaratis sa s nimi a potom uz mozu bez nej chodit.

alguno
25. aug 2022

Manžel nech sa tiež postará...prachy nie sú všetko, viem, že sú potrebné, ale trochu času ho nezabije.

lujza123
26. aug 2022

Myslím ze by mala zmeniť prístup, no pôjde to ťažko. Asi si sama neuvedomuje kde robí chybu. Môže byť za tým prílisny perfekcionizmus a niečo ako syndróm supermatky. Všetko chce zvládnuť sama a deťom sa venovať na 200%. Je fakt úlet ze 6 a 3 ročne deti neboli nikdy bez matky. Ani raz ich nenechala iba s otcom? Nikdy neboli u starých rodičov? U kamarátky?
Deti sú možno náročné pretože ich tak vychovala. Keď sa deťom robí animátor 24/7 a vypĺňa každá sekunda dňa nejakým programom sú potom neznesiteľné. Nevedia sa sami hrat, sami si nájsť nejakú činnosť. Proste treba zvolnit. Občas si ráno pospať, ísť niekam sama, vypiť si v kľude kávu a na večeru upiecť mrazenú hotovú pizzu. Raz za čas sa predsa nič nestane, veci nemusia byť perfektne.

Mam kamošku s podobne starými deťmi. Ostala sama, momentálne prerába dom (áno, sama búra priečky, robí omietky, do stavebnín chodí s mladším v aute). Do toho sa venuje aj svojej práci je živnostnicka. Ma len mamu ktorá býva 100 km ďaleko a na svoj život. Mladší ma obdobie vzdoru a je to jedno s deti co sa pleskne o zem 100 x za deň, žiadna ľahká povaha. Tomu sa hovorí ze ma toho veľa.... Deti sa pri tomto frmole naučili samostatnosti, sami si nájdu nejakú hru, jed sú hladne, smadne sami vlezu do ladnicky po jogurt a sami naleju vodu. Podľa mňa to nieje na škodu

autor
26. aug 2022

@lujza123 Áno ona im robí celý deň animátora,bez nej nespravia nič.Priklad mami pod sa s nami hrať,mamu chcem na záchod,chcem piť,jesť atď atď.Potom kamoška si ani nesadne na chvíľu od nich.

pleja
26. aug 2022

Ona si musí uvedomiť svoj problém. 1. zapojiť manžela bez kompromisov či pracuje alebo nie 2. urobiť si režim a poriadok s deťmi - 6 ročný si vie naliať vodu, zobrať si jogurt, ísť sám na wc a zahrať sa, netreba mu asistovať. Vodu vie naliať aj mladšiemu alebo podať jogurt z chladničky ak to krpec nezvláda 3. ihriská - ja si kecám s rodičmi, deti po očku pozorujem a neasistujem im pri šmýkaní na šmýkačke, zasahujem iba v nevyhnutných prípadoch 4. kým deti spia, oddychujem. 5. keď deti nespia sadnem na gauč, dám kávu alebo si číta a nie som mama pol hodinu, musia sa zaobísť bezo mňa. 6. najvyšší čas aby deti boli (aj) bez nej - ochotná kamarátka/babka/teta/krstná chvíľku postráži. žiaľ, treba si uvedomiť že umrnčané, rozdrapené a rozmaznané deti strážiť nik nechce, ale keď si strážiaci nastaví hranice niekedy sa z umrnčaných protivných detí stávajú úplne normálne deti.

loginexistuje
26. aug 2022

skus jej odporucit nech ide do prace a zapoji manzela a uvidi sama kolko toho potom zvladne musi aj deti nechat robit samoobsluzne cinnosti ved nebude s nimi doma do 15 nastky ?

autor
26. aug 2022

@pleja Práveže nevie jej 6 ročný sám tie činnosti čo píšeš.Cez obed jej api len menší,to aj nemôže oddýchnuť lebo sa venuje staršiemu.Aj to x krát jej zobudí menšieho,nevie byť ticho.Knihu nečítala už dlho
@loginexistuje Do práce ešte nechce ísť ,čaká ako bude mladší v škôlke.Hovori keď bude chorý ako starší tak bude viac doma než v škôlke.

loginexistuje
26. aug 2022

tak ale z coho je potom taka stresovana ? zeny s detmi v tomto veku zvyknu okrem toho co robi ona aj pracovat
ale v prvom rade musi umoznit detom sa osamostatnovat a nerobit im animatora

loginexistuje
26. aug 2022

ale teda nechapem ako to je ze nestiha ani knihu sak da detom ulohy na pomoc v domacnosti
ked jej nladsi spi starsiemu ďnech da knizku a puzzle a ma predsa klud a do domacich prac nech ich zapoji a vecer ukladat o osmej spat a ma klud

pleja
26. aug 2022

Prečo 6-ročné dieťa nevie tie činnosti? Ani v škôlke ich "nevie" alebo aj doma ich nevie? Ak ich vie v škôlke a doma nie tak vieme kde je problém - nezvládnutá výchova alebo a ak to nevie aj v škôlke tak dieťa má vážny problém a treba ho riešiť.

autor
26. aug 2022

@loginexistuje Nezapaja deti do ničoho a späť chodia večer o 22tej.Ja som jej dala neake tipy ako si to uľahčiť,ja už mám staršie deti.No na všetko povie že sa to nedá alebo to čo platilo na moje deti na jej deti neplatí.

autor
26. aug 2022

@pleja V škôlke asi vie,len doma nič nechce,že ani sa obliecť sám ešte nevie

loginexistuje
26. aug 2022

tak ale potom je chyba v nej a ona to musi napravit deti v takom veku nemaju co chodit o 22:00 spat

lienka9
26. aug 2022

Podla toho co pises ste isto dobre kamosky.deti ta poznaju,takze nemoze byt problem aby isli s tebou na hodku von..ak sa s nimi stretavas,chodte spolu na ihrisko,nech ona potom odide aspon do obchodu ,bud s nimi chvilku a takto to mozete predlzovat.pripadne ostan a nimi doma a ona nech zbehne niekam na kozmetiku alebo cosi..no max ti tu hodku trocha poplacu..ale podla mna sa to nestane.naplanujte program pripadne aj spolocne..uz ked budete dve na deti jej bude lahsie.

autor
26. aug 2022

@lienka9 Raz za mesiac sa stretneme,ja mám už skoro dospelé deti 15 a 12 r.Skusili sme že by išli so mnou jej deti na ihrisko bez mamy,aj moje dcérky párkrát dopomohli.Ako chlapci sa zahrali aj s nami,len kamoška že hodina raz za čas je nič,že to není pre ňu pomoc.Ze ona potrebuje na dlhšie byť bez detí a oddýchnuť si.

sfialka
26. aug 2022

Tvoja kamoška má šťastie,že nemá dvojičky. Rozdiel medzi deťmi 3 roky? To je super a čo treba do školy vybavovať?Tvoja kamoška si nevie zadeliť čas.Čo ten starší bude robiť v škole?Ja byť na jej mieste sa hanbím toto povedať. Sú ženy bez mužov, bez príjmu a snažia sa a dokonca ich človek ani nepočuje sťažovať sa.Netreba jej nič len ísť do práce a hneď pochopí že toto je nič

pleja
26. aug 2022

Potom je problém v kamoške a jej sťažovanie je folklór, ktorým Ti zahlúša hlavu, keď na všetko odpovedá že nedá sa a hodina je nič... Ona si musí urobiť poriadok aj s mužom, aj s deťmi. Však si vychovala dve deti tak by si mala mať nadhľad nad vecou, možno to berieš príliš iosobne... a 3 roky rozdiel je úplná pohoda.

autor
26. aug 2022

@sfialka O tom sme sa raz bavili že sú slobodné mamičky na tom oveľa horšie.A ona vtedy povedala že zaslúžia si keď boli také hlúpe a ostali sami na deti,že mali ísť radšej na potrat než ostať slobodná mamička.To ma vtedy zabolelo lebo aj ja som bola so staršou slobodná mamička keď som odišla od alkoholika.No ďalej sme tú tému neotvárali.Ona má niekedy svojské názory.Ju iné nezaujímajú len ona sama.

loginexistuje
26. aug 2022

je to najskor toxicka osoba (a sebecka) a nestretavala by som sa s nou

martul
26. aug 2022

Jej netreba pomôcť. Sama si je na vine. Ako si ich vychovala tak má.
Spať o 22.00? Ja mám rovnaký rozdiel vo veku tiež som bola sama na nich, o 19.00 okúpať o 20.00 už spali. Nič nevedia spraviť samé?? To je snáď zlý vtip.
Prepáč ale tu pomoc netreba, ani by som jej ju neponúkla.
Papierovačky do školy? Aké? Všetko potrebné vypísala pri zápise, teraz stačí nakúpiť veci podľa zoznamu a koniec.
Ona môže byť nasratá akurát na seba.

autor
26. aug 2022

@martul Papierovačky vraj nahlásiť dieťa na obedy či chce chodiť,do družiny,ísť pre samotesty a podobné veci,že to sa všetko rieši v auguste.

laila22
26. aug 2022

Kamoška robí z komára somára... Idem do školy, v jedálni prihlásiť dieťa na obed, dostanem sek , v riaditeľmi nahlásil dieťa do družiny, zoberiem test a idem domov. Záležitosť 15min.. že papierovačky... 😂🤦

autor
26. aug 2022

@laila22 Pre mna to je nič,no pre niekoho sú to vybavovačky.

miroslava21
26. aug 2022

Je pekne od teba ze jej chces pomoct. Ale pravda je taka, ze obcasna vypomoc na 1 alebo 2 hodinky je nic. Lebo bohuzial zle vychovava deti. 6 rocne dieta uz ma davno ovladat sebaobsluzne cinnosti a nie mama daj a obskakuj nas. Tam je cely problem. Pokial detom bude robit sluzku nezmeni sa vobec nic.

laila22
26. aug 2022

Myslím si, že chyba je v kamoske, nie v deťoch...

janage
26. aug 2022

Samusim zasmiať, sorrry. Tie papierovačky vybaví za 10min ak bude vypĺňať technickým palickovym písmom. Inak za 5😉
Si predstav, že mnohé mame po 2 deti a viac a musíme aj krúžky aj ZUŠku aj diétu do školy doložiť, vypísať, vybaviť.
Ľutujem veľmi tú učiteľku toho prváka a jeho tiež lebo deti si rýchlo spočívajú 2 a 2 a neschopnému večne urevanému a nespokojnemu dieťaťu sa budú vyhýbať.
Mimochodom ja som s jedným dieťaťom toho presedela v čakárni lekárov neúrekom, od prvého po tretí ročník rekordy vo vymeskanych hodinách, obaja s mužom pracujúci a dieťa sa dokázalo samé obslúžiť.
Tá tvoja kamoška si to vyčerpanie privodzuje sama. A nech ďakuje Bohu, že má dieťa bez diagnózy.

autor
26. aug 2022

@janage Ja viem más pravdu,no ona je taký typ človeka čo stále sa len sťažuje na všetko.

janage
26. aug 2022

Tak potom to tak ber. Že v skutočnosti, to ťažké nemá len to takým robí. Kontakt minimalizuj, meň tému pripadne sa jej začni sťažovať ty.