Ako zistím, že moja únava je nebezpečná?

18. feb 2023

Ahojte, minule ma mama “sprdla”, ze som stale unavena, vycerpana,bleda,chuda…Ze ci nie som chora. Teda, na nic som sa jej nestazovala, myslela som si, ze poobede byt KO z prace a vecer z celeho dna je normalne.
Mame 2 deti v MS, pracujem s ludmi-som ucitelka, vstavam rano 5.40, po praci nakup, sem-tam kruzok s detmi,bezna agenda doma, upratat,nachystat…. Mama sa ohradila, ze vsetci to takto maju a nie su tie zeny vkuse unavene ako ja….Trochu sa ma zo aj dotklo, aj ked chcela byt asi starostliva. Tak neviem, ako to mate vy cez tyzden? Je to unava po zime, alebo to mam riesit?
Inak, okrem toho, ze by som uz prijala jar sa mam fajn, nemam nejaky stres, ani nic….

anjelicek26
18. feb 2023

Tak je to samozrejme silna zataz... mam to podobne, ale vstavam este skor 🙄 Ono ja si davam velmi pozor na zdravie v poslednej dobe, dosledne doplnam vitaminy a mineraly a zdravsiu stravu, menej cukru, menej lepku, ja mam pocit, ze tej energie mam teraz podstatne viac a menej zijem z kavy 😂 A hlavne najst si cas aj sama na seba...chodim plavat, tenis, plus doma sijem... bez tejto rovnovahy k praci a detom by to neslo...

autor
18. feb 2023

@anjelicek26 to s tebou suhlasim, snazime sa zdravo jest, kazdy den chodim na hodinu vencit psa, sama, pohybem sa, vypnem hlavu, manzel mi doma pomaha… obcas citim, ze sa nejdeme vymotat z povinnosti, ale nejak z toho nerobim dramu, nemam vyupratovane, aj nohy si vylozim. Aj s kamoskami si vyjdem raz za mesiac..Len neviem, ci akoze zvladam toho menej, nez ine zeny….?!

rosavia
18. feb 2023

Ja mam tiez nejak malo energie a to vstavam neskor ako Ty. Beriem vitsminy a nevidim zlepsenie. Snad to bude lepsie teraz, ked uz budu dlhsie dni.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
alchemilkazltozelena
18. feb 2023

To je stará škola, z toho si nič nerob.. oni majú pocit že toho zvládali oveľa viac než my a nezabudnu nám pripomenúť že ani nemali výdobytky doby ako my - ako umývačku riadu atď. Ja to mám podobne.. vstávam o 6, pracujem tiež s deťmi, po robote poobede sa ešte učím s dcérou a tiež som veľmi unavená... Takže podľa mňa je to normálne..

brendaa
18. feb 2023

Ahoj pre "pokoj" , požiadaj lekára o krvný obraz... Mozes mať napríklad nízke železo. Ak budes mat vyskedky OK, tak potom doplň magneB6, alebo bekomplex...
K tej únave... Mozno uz cítiš jarnú únavu a potrebuješ viac slnka. Ak tento stav máš aj počas roka tak pozor hlavne pri šoférovaní.
Ja mám tiež viac povinnosti, ráno často varim ešte pred odchodom do prace, nakúpim, vyvencim psa.
Vecer do 1 minuty zaspím.... Spozorovala som na sebe ze ked spím aspon 6 hodin a nemám náročný deň, tak som v poho... Ak spim 4-5hodiny tak to je iby level potom....
Štítnu žľazu máš v poriadku?

marca12
18. feb 2023

Mna toto tak stve taketo nazory,ze ci zvladas menej ako ine zeny. Mama nech si trhne nohou. Ked chcu byt zeny znicene trosky a len sa pachtia za povinnostami,nech. Kazdy zvlada tolko,kolko chce a ma energie. Aj ja by som zvladla viacej,ale nechcem. Nechystam sa aspirovat na medailu za najusilovnejsiu zenu. Mam na haku upratovanie,ked orave v ten den nevladzem,nenapeciem,ked sa mi nechce,donutit sa neviem. Kazdy clovek ma inu energiu. Niekto dokaze ficat od rana do noci ako motorova mys. Niekto ledva docka vecera. Ak sa aj ty sama cítiš unavena,daj si skontrolovat zelezo,dopln vitaminy. Ale ak je to iba nazor matky,ze ine zeny stihaju viac,tak si z toho nic nerob.

janinah
18. feb 2023

Do 50tky som fičala ako perpetum mobile,aj únava bola,ale taká v norme,že vyspíš sa a fičíš ďalej.Pri troch deťoch,práci + pohotovosť na telefone,dvoch domoch,dvoch zahradách,jednom byte a starnúcich rodičoch sa to inak ani nedalo.Záleží ako sa ty cítiš,ty sa poznáš.Bolo to minulu zimu inak?lepšie? vieš sa dobre vyspať? ono dať si urobiť krvný obraz a železo nezaškodí,hlavne ak máš silnejšiu menštr.

ariannazara
18. feb 2023

Od januara do marca som vypnutá. Nikedy mam pocit ze potrebujem lexaurin pod jazyk, energia žiadna/pms a ms sialene. A tak celkovo energia na bode mrazu. Teplejšimi dnami pride aj energia mam to takto kazdy rok uz som si zvykla 😁

autor
18. feb 2023

kazdu zimu som bleda, cely zivot… spim tych 7,30 hod, vstavam vyspata a do 14.00 celkom ficim v norme, potom to ide rapidne dole….

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
araavdva
18. feb 2023

Ja som na tom podobne, po práci unavená. Tiež počúvam ako som vychudnutá a bledá. Krvný obraz je v poriadku. Mňa ubíja toto obdobie ale že úplne. Chcem jar, leto a ešte jeden je v pohode ale zima to je už dlhodobo u mňa boj. Keby môžem prespím celú zimu ako medveď.

katulienkax
18. feb 2023

@brendaa no mne v lekarni povedala ze magnezium nanunavu nie je vhodny ze z toho budem este viac unavena

veselo_neveselo
18. feb 2023

Magnézium, B-komplex a vitamín D celu zimu 🙂 Ak máš malo železa, tak aj to. Nepomôže zo dňa na deň, ale časom áno.
Cielene chodit von počas dňa, pozerat na zelene, modrú oblohu, hlavu to vzpruzi.
Pomaha nebyť na veci sama, ísť s kamoškami von, neupratovat tolko, manzel nech vari/perie/chystá desiate/vodí deti - podeľte si to aby si sa nemusela naháňať stále.
Ustvana, je na to dobrý výraz? Ze nie si unavena, ale ustvana z povinnosti?

kulumulu123
18. feb 2023

Skus preventivku u lekara a uvidis co ti povie... Z krvi sa da vela zistit 🤷‍♀️

atinkaa
18. feb 2023

Pracujes ako ucitelka, teda je v hre aj syndrom vyhorenia, skus sa porozpravat s niekym, mali by ste mat po ruke poradnu aj vy, niekedy si to clovek ani nevsimne, najma ak prichadza a je zanieteny pre pracu, deti...Teda okrem zdravotnych veci, pozri aj na toto, aj on sa jednou zlozkou prejavuje viac telesne. Drz sa, oddychuj, straz si volno, s niekym o tom hovor, mozno aj s mamou a uvidis, ci sa veci zlepsia.

brendaa
18. feb 2023

@katulienkax neviem ktora ti toto mohla povedať, 🤦‍♀️🤷‍♀️, pozri toto

mikadooo
18. feb 2023

@katulienkax magnézium je dobré aj na upokojenie (napríklad keď nevieš zaspať večer), ale aj naopak, na prílišnú únavu. Ono ako keby vyrovnáva. Nebudeš z neho ešte viac unavená, to nie je je pravda.

janula2511
18. feb 2023

@anjelicek26 aké vitamíny berieš?

luccija
18. feb 2023

@brendaa
@mikadooo magnezium znizuje tlak a z toho moze byt unava.Autorka, ked si ucitelka, 2 deti a rano vstavas skoro cudivala by som sa, ak by si nebola unavena🙂porozmyslaj kolko x do tyzdna si poriadne vonku.Ja uz neviem co so sebou ako sa tesim na jar.Som strasne unavena znudena potrebujem vzduch, sport, vylety.Daj si zobrat krv.Si chuda aj z toho mozes byt taka neduziva ja tiez neviem aka unava je este normalna, lebo kazdy s kym sa rozpravsm je umaveny🙂Od marca do septembra oktobra zijem a potom len prezivam

terry658
18. feb 2023

Takto sa cítim už 2 roky. Myslela som, že je to váhou ale keď som schudla bolo to rovnaké. Moja doktorka hovorí že do ordinácie jej chodia ľudia stále s únavou a vyšetrenia nič neukazujú. Mne vzala krv, spravil ekg ale nič okrem nízkeho tlaku a pomalého tepu nemám. Takže som v podstate zdravá.

brendaa
18. feb 2023

@luccija ja s mojim nízkym tlakom magnezium sem tam beriem a ver ci never, neznižuje mi ho 😉.
MagneB6 je pri únave vhodný

mikadooo
19. feb 2023

@brendaa tiež o tom neviem, som nízkotlaková, beriem magnézium denne, a cítim sa lepšie. Ale tak na modrom koňovi sa človek dozvie všetko možné... 😄

terry658
19. feb 2023

@brendaa
@mikadooo
Ja som začala brať magnezium a nabúrala som auto, lebo som bola ako opitá z neho. Strašne sa mi z toho motá hlava. Takže nie každému s nízkym tlakom je magnézium vhodný doplnok.

mikadooo
19. feb 2023

@terry658 poznám človeka, ktorý vypije kávu a potom je dosť ospalý. Tvrdiť ale na základe toho nejakú pravdu do sveta je dosť odveci 😉. Napísať "magnézium znižuje tlak" je dosť zavádzajúce.

terry658
19. feb 2023

@mikadooo aj napísať, že ak človek berie magnézium tak sa mu tlak nezníži.

luccija
19. feb 2023

@brendaa
@mikadooo nie je magnezium ako magnezium gramaze…Mam magnosolv a vyslovene mi povedala neurologicka, ze si ho nemam davat rano po tom co mi odmerala tlak.Aj, ked si ho dam poobede zacnem zivat, som unavena mna velmi ukludnuje.Ale magnosolv je silnejsi a tlak mam velmi nizky predtym normalne lekarne som nepocitovala, sle zase ma nebavilo si davat 3x 2 denne ako pri magneb 6