icon

Ako zvládať agresivitu pri Parkinsonovej chorobe?

29. dec 2024

Dievčata kto ma takuto chorobu v rodine ako to zvladate? Moj otec 70 r. to ma par rokov, mal sa fajn ale teraz par dní totalne agresivny, kričí okrem tohto je všetko ok, ale dve dni už od tretej rano kriči s mamou nevie spať a my byvame nad nimi takže nespíme ani mi nič ☹ mama to tiež nezvlada, ja aj teraz v praci nevyspata, on chodí k doktorovi stale sam nechce aby sme tam išli aj my, tam asi povie že je všetko ok ale nie je...ani doktora nepozname, možno by sa mali zmeniť lieky, ale ako? Mam zavolať potajomky doktora a povedať čo sa deje? Ach , aky nas čaka rok 😑😢

benit
31. dec 2024

Aj nas mava halucinacie. Vidi vkuse ludi. Vola policajtov. 🙈

autor
31. dec 2024

@liv1 na čislo 112?

liv1
31. dec 2024

Mozes aj 112, resp. 155, aspon sa poradit. Potom funguju aj pohotovosti, aj ti maju telefonne cisla.

kiki68
31. dec 2024

No je mozne, ze nie. Treba s tym ratat. Ale bude to lepsie o nieco

autor
5. jan 2025

@kiki68
@liv1
@benit

@taktotedanie dievčata vobec to nezvladame ☹ na silvestra večer volana pohotovosť a polícia, otec ako iný človek kludny mily s ochrankarmi aj vtipy rozpraval, no samozrejme že ho nezobrali ved mu nič nie je, teraz sa hneva na každeho čo sme mu to urobili, on ma prisaham dve povahy ☹ mama snim nechce byť v noci sa ho bojí lebo na nu huka a nenecha jej spať, k doktorovi isť nechce on je zdravy, davajte rady nejake lebo sa zblaznime všetci...zvažovala som že kupim kameru do spalne to by mal stačiť ako dokaz??? Bože to je nenormalneee ☹

taktotedanie
5. jan 2025

Ked je taky tak si myslis ze ti kamera u neho prejde? Nepochybujem
Tu pomoze len hospitalizacia, lekar , rieste to

autor
5. jan 2025

@taktotedanie ako hospitalizovať niekoho koho ani zachranka policia neodniesla? Zavolam lekara, ok nech príde a hospitaluzujeme, ale on nejde lebo mu nič nejde, podpíše že nechce isť, nevieme sním rady, to je ako zly sen ☹ hlavne v noci je tak agresivny a od silvestra už nekriči, len terorizuje mamu, nenecha jej spať...mama sa ho strašne bojí, je to vtedy uplne iny človek

taktotedanie
5. jan 2025

Uz som pisala skusenost nie moju kedze toto nemusime riesit ale inym “pomohlo” ked dany clovek napadol ( mali to nahrate na mobil) rodinneho prislusnika, prisla policia, zavolali zachranku zobrali a rovno na psychiatriu

benit
5. jan 2025

@taktotedanie toto sa lahko radi.vidis, ze ho zachranka nezobrala. Pokual je svojpravny s nim nepohnes a divadlo zahra.
Nasho tiez psychiatrovi nedostaneme.
On nevyvadza len vkuse terorizuje je slovne agresivny.
Chvala bohu nove lieky asi zabrali sviatky skoro cele prespal🙈.
Pre autorku, musite sa nakontaktovat na neurologicku, ktora mu nastavila liecbu a popisat situaciu. Nech mu da lieky na skludnenie.

taktotedanie
5. jan 2025

@benit hovorim co viem, agresisvitu nahrali na mobil, udrel po chrbte rodinneho prislusnika hned volali plicajtov, zachranku ukazali video ( v dome mali aj male deti) rodinny prislusnik uviedol ze sa boji o svoj zivot a za hodinu uz bol na psychiatrii pod liekmi, nastavili liecbu a zrazu si ziju v pohode

benit
5. jan 2025

@taktotedanie mozem sa opytat, videla som ta aj v zdravotnickej skupine. Si lekarka, sestra a na akom oddeleni?
Ide o to ci vies zhodnotit nastavenu liecbu? Ci si neurolog, psychiater? Myslim to teraz tak, ci vies poradit s 1 liekom?

taktotedanie
5. jan 2025

@benit lekar avsak ani jedno z toho , mam iny odbor takze v tomto odbornik niesom
To musis s osetrujucim lekarom prebrat

autor
5. jan 2025

@taktotedanie
@benit preto zvažujeme kameru ale len ja manžel by o tom vedeli ani mama oco nie , no ci by zas stačilo aj taky dokaz, viete čo povedala zachranka? Že je to podla nich rodinny pripad, nema to nič spoločne s parkinsonom, lebo parkinson nenapada mozog, skoro som odpadla, oni si mysleli že silvester večer sa doma nudime

taktotedanie
5. jan 2025

Ale kameru by ste museli kupit malu niekde ukryt neviem no ci by to preslo

liv1
5. jan 2025

Daju sa kupit aj male kamery. Na to on nepride. Treba nahrat vsetko co sa da, aj na mobil ked huka, aj na tu kameru. Ked som synovi hladala spionske hracky natrafila som na jednu stranku skusim ju najst. Ale zvlastne mi je ze sa vie zrazu takto prepnut, on asi nebude ze mimo, ale je to asi jeho povaha alebo co. Plus ta choroba.

autor
5. jan 2025

@taktotedanie
@benit ma doktora Škorvanek v Košiciach a prave je tam iba zajra a potom v piatok ordinuje

taktotedanie
5. jan 2025

Tak to mate topku lekara!!
Inak moze tam byt aj ina psychiatricka diagnoza zase nie vsetko je na vrub parkinsona

autor
5. jan 2025

Veď ja viem, tie naplaste a pirulky roky pomahali ale teraz je dajaky zlom

autor
5. jan 2025

@taktotedanie otec chodí knemu vždy iba sam, takže nevieme čo tam hovorí, a kontrolu ma až na jar

taktotedanie
5. jan 2025

Treba ist s nim avsak teraz riesit osobne cim skor bez otca

liv1
5. jan 2025

Je uplne jasne, ze tam musite ist aj bez neho. Ja vlastne nechapem ze ste to neurobili davno. A cim viac dokazov, nahravok, tym lepsie.

autor
5. jan 2025

@taktotedanie ale je tam až v piatok, zajtra by mal ale je sviatok

kiki68
5. jan 2025

@liv1 presne toto ma nasa teta s muzom, tiez ma Parkinsona, podobne stavy.

kiki68
5. jan 2025

Tam bol chalan z nasej rodiny s parkinsonom ( ma iba cez 30 ), o tyzden neskor v zlom stave pokus o samovrazdu. Takze tak. Chalan prezil s tazkymi nasledkami, bez nejakej lepsej kvality zivota.

liv1
5. jan 2025

@kiki68 pri Parkinsonovi su vraj typicke hlavne ranne uzkosti/depresia, myslim aj nespavost a podobne. Takze sa clovek vie tak dobre ovladat? Ze pride dr a on zahra divadlo? Chlapca mi je luto :-/

kiki68
5. jan 2025

@liv1 ujo ma stavy cez den dobre, v noci taketo peklo. On nikdy zly a agresor nebol, uplny opak. V noci ma tazke bludy, huka, skace, proste sa mu mota v hlave. Rano ako keby poriadne nevedel, ze co. Len je cely den citovo zavisly na zene. Ale aspon si dal povedat a berie aj lieky na ukludnenie.

taktotedanie
5. jan 2025

No bud ho dovtedy dostaneme na psychiatriu co neviem ci sa podari alebo cakat do poatku

autor
5. jan 2025

@kiki68 bože on presne take stavy ako otec, začína okolo 3 tej rano a presne tak citovo zavislak na mame ale mi ho nevieme dostať k lekarovi ☹ potrebuje tiež asi na ukludnenie

autor
5. jan 2025

@taktotedanie no neviem ako to vydržime do piatku